Muricidae Deniz salyangozu

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında EnginHK tarafından paylaşıldı.

  1. EnginHK

    EnginHK

    Mesajlar:
    1
    s.a. arkadaslar ben bilen varsa kocaeli de kefken cebeci bolgesinde yazlikciyim ve bu deniz salyangozu denen iri ve topalak yapili canlinin coklugunun zararlari dis ulkelere ihracati ve yiyecek olarak methedilmesi nedeni ile bu canlilarin temizlenip ve yemek yapilmasi hakkinda bilgi almak istiyorum ben bu hayvanlari nasil yemizleyecem hani cekicle kirip kabunu kesip sise gecirsem de barbeku ye koysam hafif odun atesinde pisirebilirmiyim yavasca pisirirsem yiyebilirmiyim guvenle hi?
     
  2. MobidikAbi

    MobidikAbi

    Mesajlar:
    19
    Abi boşver sen yeme, salyangoz yenir mi ya, bildiğin sümüklüböcek işte.
     
  3. ilkayde

    ilkayde ilkay

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    17
    Yazınızın tarihi epey geçmiş ama yinede cevap vermek istedim.
    Japonya'da barbeküde pek meşhurdur bahsettiğiniz deniz kabuklusu. Ben ilk defa orada denedim. Barbekünün üzerine koyuyorsunuz. bir süre sonra pişiyor ve kapağı açılıyor. bir çöpü kapağına takıyorsunuz ve çıkarıyorsunuz. Eğer mideniz alırsa içindeki siyah kısım hariç beyaz yerlerini yiyorsunuz. Siyah yeri barsakları olduğu için berbat bir tadı var ama geri kalan kısmı lezzetli. Ayrıca 2 taneden fazla yenmesi tavsiye edilmiyor çünkü kollestrol deposu.
    Ayvalık, Akçay ve Çanakkale'de gördüm bu kabuklu canlıdan.
    Carrefourre'da da satılıyordu bir aralar.
    Saygılar.
     
  4. oz.brain

    oz.brain evren

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    2
    aynen baya gecikmeli cevap ama ilgilenenlere

    DENİZ SALYANGOZU

    Deniz salyangozları kaya midyesi ile besleniyor, balıkların bıraktığı havyarları çok seviyor, hortumuyla emerek yiyor. Salyangozun kendine has bir salgısı var. Yakaladığı midyeyi içine hapsettikten sonra, bu salgıyı çıkartarak midyenin kabuğunun açılmasını sağlıyor. Hortumu ile öyle bir emiyor ki iç kabuk tertemiz kalıyor. Balık yumurtalarına çok zararı olduğu gerekçesiyle balıkçılar Tarım Bakanlığından bu su ürünü avın teşvik edilmesini de bekliyorlar.

    Salyangoz Sote

    Kefkenli balıkçılar topladıkları salyangoz kabuklarını teneke içinde kaynatıyorlar. Haşlanan kabukların içinden çatalla çıkarılan deniz canlısı aynı ahtapot gibi çok sert bir ete sahip olduğu için, haşlama sırasında suya bira, maden suyu, sirke gibi eti yumuşatıcı katkılar konuyor. (Not: Ahtapot haşlanırken şarap, karides haşlanırken sirke konuyor). En az bir saat haşlanarak kabuklarından çıkarılan etler bu defa dışında bulunan siyahlık zarlardan temizleniyor ve ince ince kıyılıyor. Arzuya ve zevke göre patates, domates, yeşilbiber, patlıcan, soğan, sarımsak gibi sevilen sebzeler, tane karabiber, tuz, pul biber ilave ediliyor. Kalorisi çok yüksek salyangoz yemeğinin etkisi kazanılıyor. Yarım kiloluk salyangozdan 30 gram et çıktığını belirten balıkçılar, görünümü güzel olmasa da, lezzeti iyidir diyorlar.