PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : sazan nasıl pişirilir biliyormuyuz bildiğim kadarıyla sizinle paylaşmak istedim


gülbaharlar
21-07-2007, 22:29
ilk önce sazanı tutmak burada çok önemli
-------- ikinci işlem tutmuş olduğumuz sazanların pullarını bıçakla kazımak yerine tulum şeklinde çıkarmayı öğreneceğiz.böyle çıkardığımızda balığın pişmesi daha rahat ve daha kolay oluyor.
--------üçüncü işlem balığın derisini tulum gibi çıkardıktan sonra enfazla 2cm genişliğinde halkalar halinde balığımızı dilimliyoruz..
--------dördüncü işlem halkalar halindeki balığımızı daha iyi pişe bilmesi ve kılçıklarının daha rahat ayırılması için bir gazete kağıdına sararak yarım saat kadar suyunu çekmesini bekliyoruz.
--------beşinci işlem suyunu çekmiş olan balıklarımızı bir güzel tuzluyoruz elinizi korkak alıştırmayın iyice bolca tuzlayın zaten balığımız otuzu çekecektir.

şimdi balıklarımız temizlenmiş tuzlanmış pişirilmeye hazır bir şekilde beklemektedir.tabi bazı arkadaşlarımız ben bukadar bekleyemem de diyebilir artık onlarda kendileri bilir.

tabi balığımızın daha lezzetli olmasını istiyorsak balığımızın yanına daha değişik baharatlarda kullanabiliriz.

daha sonra temizlenmiş olan balıklarımızı bol yağlı olan kızmış bir tencerenin içine sıkışmayacakları bir şekilde diziyoruz buradaki en önemli olayda yağımızın tamamen iyice kızmış olması.
balıklarımızı bu tencere veya tavamızın içinde devamlı kontroledeceğiz balıklarımız kızarma kıvamına sarılaşmaya başladığında oldu sinyallerini verecektir.ve daha sonra bol limonla tabaklarımıza servis yapabiliriz.
sazanın pişirilmesi konusunda benim bildiğim en iyi yöntem bu ve herkeste çok beğeniyor tabiki daha değişik pişirilme yöntemleride var ama ben şu an sadece tavada yağda yapabileceğimiz bir örneği verdim sizinde daha değişik bilgileriniz varsa paylaşmak isterim şimdiden herkese afiyet olsun

osmanaltunel
21-07-2007, 22:37
Paylaşım için teşekkürler mısır unu kullanmıyormusun?

gülbaharlar
21-07-2007, 22:40
osman abici mısır ununu denedik ama ben pek tat alamadım tabiki unlayınca sanki sardalya yemiş gibi oluyorum birde herzaman yanımızda mısır unu olmuyor diyeceksin yağın yanındada mısır unun neden yok bendede ona cevap yok sevemedim.

Canazor
21-07-2007, 22:44
Güzel bir paylaşım, teşekkürler Ali kardeşim;) :)

osmanaltunel
21-07-2007, 22:49
osman abici mısır ununu denedik ama ben pek tat alamadım tabiki unlayınca sanki sardalya yemiş gibi oluyorum birde herzaman yanımızda mısır unu olmuyor diyeceksin yağın yanındada mısır unun neden yok bendede ona cevap yok sevemedim.

Genelde mısır unu kullanılırda sen yazmayınca merak ettim tabi değişik şekillerdede oluyor sen sevemediğine göre senin tercihin doğru afiyet olsun diyorum deneyenlere bir de ben deniyeyim belki daha değişik bir tat veriyordur.

gülbaharlar
21-07-2007, 22:55
osman ağabeyciğim denemeni tavsiye ederim afiyet olsun eğer sevmezsen ben sana onların yerine demir köprünün aynalı sazanlarından gönderirim

osmanaltunel
21-07-2007, 23:10
osman ağabeyciğim denemeni tavsiye ederim afiyet olsun eğer sevmezsen ben sana onların yerine demir köprünün aynalı sazanlarından gönderirim

Teşekkür ederim sağol.:) :) Mutlaka deneyeceğim.:)

carpe
21-07-2007, 23:28
Ben derisini tulum cıkarttıktan sonra fleto kesip bir kavanozla cok hafif dövüp(ama cok az dovulecek) tuz-unlayıp oyle kızartıyorum..Dediginiz gibi tuzu fazla olmalı..Tavsiye ederim lezzetli oluyor..

gülbaharlar
21-07-2007, 23:30
paylaşımın için teşekkürler onuda ben denemedim denerim

oz0735
22-07-2007, 00:12
paylaşım için teşekkürler..denemeye değer bence..

Bozüyüklü
22-07-2007, 01:20
paylaşım için teşekkürler,balık yemesemde kızarmış haline bakmak hoşuma gidiyor..:)

Huseyin Alp Arslan
22-07-2007, 06:37
ilk önce sazanı tutmak burada çok önemli
-------- ikinci işlem tutmuş olduğumuz sazanların pullarını bıçakla kazımak yerine tulum şeklinde çıkarmayı öğreneceğiz.böyle çıkardığımızda balığın pişmesi daha rahat ve daha kolay oluyor.
--------üçüncü işlem balığın derisini tulum gibi çıkardıktan sonra enfazla 2cm genişliğinde halkalar halinde balığımızı dilimliyoruz..
--------dördüncü işlem halkalar halindeki balığımızı daha iyi pişe bilmesi ve kılçıklarının daha rahat ayırılması için bir gazete kağıdına sararak yarım saat kadar suyunu çekmesini bekliyoruz.
--------beşinci işlem suyunu çekmiş olan balıklarımızı bir güzel tuzluyoruz elinizi korkak alıştırmayın iyice bolca tuzlayın zaten balığımız otuzu çekecektir.

şimdi balıklarımız temizlenmiş tuzlanmış pişirilmeye hazır bir şekilde beklemektedir.tabi bazı arkadaşlarımız ben bukadar bekleyemem de diyebilir artık onlarda kendileri bilir.

tabi balığımızın daha lezzetli olmasını istiyorsak balığımızın yanına daha değişik baharatlarda kullanabiliriz.

daha sonra temizlenmiş olan balıklarımızı bol yağlı olan kızmış bir tencerenin içine sıkışmayacakları bir şekilde diziyoruz buradaki en önemli olayda yağımızın tamamen iyice kızmış olması.
balıklarımızı bu tencere veya tavamızın içinde devamlı kontroledeceğiz balıklarımız kızarma kıvamına sarılaşmaya başladığında oldu sinyallerini verecektir.ve daha sonra bol limonla tabaklarımıza servis yapabiliriz.
sazanın pişirilmesi konusunda benim bildiğim en iyi yöntem bu ve herkeste çok beğeniyor tabiki daha değişik pişirilme yöntemleride var ama ben şu an sadece tavada yağda yapabileceğimiz bir örneği verdim sizinde daha değişik bilgileriniz varsa paylaşmak isterim şimdiden herkese afiyet olsun

Sevgili Ali ,
Bana bu kirmiziyla isaretledigim kisim pek saglikli gelmedi. O gazetenin murekkepli, kimyasalli yuzune yiyecegimiz baligi sardigimizda, bu baliga gecmez mi?
Bunun haricinde belki sazan degil(cunku burda sazan yok) baska bir balikta bu tarifi deneyecegim.
Paylasimin icin cok tesekkur ederim.
Saglicakla kal...

PaO
22-07-2007, 10:39
Arkadaşlar öncelikle ben genelde tatlı su balığı avlasamda tadını pek sevmem tuzlu su balığının tadı başka bu tabii benim fikrim...Ama tatlı su balıklarından da özellikle Alabalık, Yayın ve Turnayı ayrı bir yere koyabiliriz. Bunların tadı diğerlerine nazaran daha iyi özellikle Kaz Dağı şifalı Alası başkadır.Neyse Sazanların tadı yavan olduğundan dahada tatlanması için iyi yemek tarifleri buldum.Tabii insan zora düşünce bulabiliyor.Ayrıca tabii bazı yerlerden destekte aldım:)

Öncelikle tava Sazan için biçilmiş kaftandır ızgarasını pek tavsiye etmem. Ayrıca bu balığın büyükleri daha münasip olur çünkü küçüklerinde kılcal kılçıklar daha yoğun... Sazanın çorbası, pilakisi, haşlaması,mangalı, güveci, dolması, böreği, şinitzeli (tavsiye ederim) ve pilavınında yapıdığını söylemek isterim.

Yemede Yanında Yat Sazan:p

İlk önce işe başlamadan önce tutulan sazan sudan çıktın ve öldükten kısa süre içinde ayıklanmalı ve bol suyla yıkanmalıdır.Tarife gelirsek sazanının tulumu çıkarılır ve büyük kılçık çıkarılır ufak kılçıklarda elden geldiğince ayrılır.Daha sonra suyu akması için bir yere bırakılır 10 dk. yeter ve balığı buzlukta 1 saat kadar beklettikten sonra küçük ama ince olmayan parçalra ayırırız daha sonra sırası ile karabiber, kırmızı biber, kimyon, nane, kekik ve bulunabilirse adaçayının ince hali eklenir ve mısır ununa hafif bulayın çok bularsanız un yanar yağ berbat olur balığında tadı kaçar daha sonra tabii ki cehennem gibi olmuş yağın içine atılır ve çıktıktan sonra bol limon yanında da güzel bir söğüş bol kırmızı soğan roka of of.....:p Afiyet Olsun. ( Bu tarif direk bana aittir.)

Sazan Dolması

MALZEMELER
(6 kişilik yemek)
2 kg sazan balığı
1 su bardağı bulgur
1,5 bardak su
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı kuru nane
1 baş soğan
1 çay bardağı sıvı yağ
İğne iplik

HAZIRLANIŞI
Sazan balığı pulları temizlendikten sonra yıkanır, tuzlanır. Su ve sıvı yağ kaynayıncaya kadar ateşte bekletilir. Kaynadıktan sonra içine 1 tatlı kaşığı tuzla birlikte bulgur ilave edilir. Suyunu çekinceye kadar pişirilir. İçine nane ve karabiber konulur ve ağzı kapatılıp 10 dk. dinlenmeye bırakılır. Hazırlanan bulgur pilavı boyuna yarılan balığın içine doldurulduktan sonra iğne iplikle dikilir. Ayrı bir kapta soğan salça ve yağ kavrulup sos hazırlanıp balığın üstüne dökülür. Fırına sürülür ve yarım saat pişirilir.
( Alıntıdır yemektarifleri.org )

enozbihasbirinciuye
22-07-2007, 11:28
bir kere bende sazanı dilimleyenlere deli oluyorum. kişisel almayın. özellikle balıkçıların ben balıkalırken sormadan -hangi tur olursa olsun- direkt kesmeye dilimlemeyebaslamasına ifrit olurum. sennerdenbiliyorsun benim o balıgı nasıl yiyecegimi???

hep aklıma sanlı urfa birecikte yedigim sazan gelir.
yemek için girdigimiz lokantada garson sazan var diyince sazan istedim. gecikerek servisler geldiginde bir baktım tavuk şiş.
acelemiz var ugrasmayalım diye yemeye basladım. sorunsuz musteriyimdir, hele acil durumlarda.
neden sonra yedigim şeyin kırmızı biberle tecavüze ugramıs bir sazan odugunu içinden çıkan kılcıkla farkettim:=)))

yo agzım teneke kaplı degil. balık insanlık dısı sekilde biberle terbiye edilmeye çalısılmıs ve oda artık kendini tavuk sanıyordu:=) gram tad kalmamıs mcdonalds tavukları gibi yapay bir hal almıstı.
balık kup seklinde dogranınca sanki namusa halel gelmiş gibi hissederim. Bence mumkunoldugunca mideye inecegi son ana kadar balık şeklini korumalı. ahtapot mudurki bu onu dillet ürkmesin diye dilimleyelim.
cinsim işte.

neyse.
buyuk balık olunca - tatlı su tuzlu su farketmez.
ki benim kitabımda sazanın kucugu yenmez.
ben hemen fırın yaparım.
hem balıgın götuntusu bozulmaz . hem sofra zengin görunur

1. si
agır işe girer o pulları tektek temizlerim. derisini yüzmem.
balıgın içini temizlemek için gerekenden fazla parçalamam

yenilecek sazan 2.5 ile 3.5 kg arasındadır.
daha kucugu ve daha büyügü asla okadar lezzet vermez.

yada epey bir terbiye görmesi gerekir. ki okadar terbiye edeceksem köpekbalıgı eti alıp terbiye ederim fantazi olur diye dusunmekteyim. yani gariban balıgın canına kıymıssın birde bir seye benzetmeye çalısıyorsun. çık çık çık yannış . isteyene kanat tarifi vereyim parmaklarınızı yiyin.


neyse
sazanı aldık pulları ayıkladık.
baharatmevzuu. ki genelde vur deyince öldurulur. ya balık direkt aktarda sergilenecekhale getirilir yada limon ve domates suyu içinde bogulur. bi zöyle yapmayacağız.;- tuz, az pulbiber. kekik,defne, az feslegen, az adacayı 1. kasık tereyegında ezilir. güzelce karıstırılır. oda sıcaklıgındaki tereyagı krem kıvamına gelince balıgın içine sürülür ve etini kalın noktalarına bıcakla kesikler atılarak oralara tepiştirilir.

tepsinin icine çok az saf zeytinyağı dökulur. zemin roka ve ince dogranmıs patatesle kaplanır. Bu patates fazla yagı, fazla tuzu, fazla baharatı emecektir. isteyen en son doymadıysa onuda tüketir. kan degerlerini tavana fırlatır.

sora balık mekana tum heybetiyle yerlestirilir.

üzeri ince dilimlenmiş domates, sogan ve limon parçalarıyla süslenir. fırının kenarlarına gelen yerlerde asırı pişme olmasın diye süs için kullanılan bu sebzelerle koruma altına alınır. uzerinden accık daha tuzlanır.
sora son bir zeytinyagı gezdirilir.
firina atılır yaklasık 250 derecede 45 dakika yeter bu büyüklükteki balıga.

balık çıkarılır.
es dost akraba toparlanır bin bir övgüyle balık bıcakla kesip dilimleyerek her birine bol keseden taksim edilir.
en son kalan kafa mutlaka işi bilen siz tarafından ve bu kez eller kirlenir diye dusunulmeden tüketilir.

sazanın avından sonra en lezzetli şeyi kafasıdır. geri kalan kısmı tuketecek kurbanlar bulmak da sizin becerinize kalmıs demektir.

afiyetolsun.

Huseyin Alp Arslan
22-07-2007, 11:46
bir kere bende sazanı dilimleyenlere deli oluyorum. kişisel almayın. özellikle balıkçıların ben balıkalırken sormadan -hangi tur olursa olsun- direkt kesmeye dilimlemeyebaslamasına ifrit olurum. sennerdenbiliyorsun benim o balıgı nasıl yiyecegimi???

hep aklıma sanlı urfa birecikte yedigim sazan gelir.
yemek için girdigimiz lokantada garson sazan var diyince sazan istedim. gecikerek servisler geldiginde bir baktım tavuk şiş.
acelemiz var ugrasmayalım diye yemeye basladım. sorunsuz musteriyimdir, hele acil durumlarda.
neden sonra yedigim şeyin kırmızı biberle tecavüze ugramıs bir sazan odugunu içinden çıkan kılcıkla farkettim:=)))

yo agzım teneke kaplı degil. balık insanlık dısı sekilde biberle terbiye edilmeye çalısılmıs ve oda artık kendini tavuk sanıyordu:=) gram tad kalmamıs mcdonalds tavukları gibi yapay bir hal almıstı.
balık kup seklinde dogranınca sanki namusa halel gelmiş gibi hissederim. Bence mumkunoldugunca mideye inecegi son ana kadar balık şeklini korumalı. ahtapot mudurki bu onu dillet ürkmesin diye dilimleyelim.
cinsim işte.

neyse.
buyuk balık olunca - tatlı su tuzlu su farketmez.
ki benim kitabımda sazanın kucugu yenmez.
ben hemen fırın yaparım.
hem balıgın götuntusu bozulmaz . hem sofra zengin görunur

1. si
agır işe girer o pulları tektek temizlerim. derisini yüzmem.
balıgın içini temizlemek için gerekenden fazla parçalamam

yenilecek sazan 2.5 ile 3.5 kg arasındadır.
daha kucugu ve daha büyügü asla okadar lezzet vermez.

yada epey bir terbiye görmesi gerekir. ki okadar terbiye edeceksem köpekbalıgı eti alıp terbiye ederim fantazi olur diye dusunmekteyim. yani gariban balıgın canına kıymıssın birde bir seye benzetmeye çalısıyorsun. çık çık çık yannış . isteyene kanat tarifi vereyim parmaklarınızı yiyin.


neyse
sazanı aldık pulları ayıkladık.
baharatmevzuu. ki genelde vur deyince öldurulur. ya balık direkt aktarda sergilenecekhale getirilir yada limon ve domates suyu içinde bogulur. bi zöyle yapmayacağız.;- tuz, az pulbiber. kekik,defne, az feslegen, az adacayı 1. kasık tereyegında ezilir. güzelce karıstırılır. oda sıcaklıgındaki tereyagı krem kıvamına gelince balıgın içine sürülür ve etini kalın noktalarına bıcakla kesikler atılarak oralara tepiştirilir.

tepsinin icine çok az saf zeytinyağı dökulur. zemin roka ve ince dogranmıs patatesle kaplanır. Bu patates fazla yagı, fazla tuzu, fazla baharatı emecektir. isteyen en son doymadıysa onuda tüketir. kan degerlerini tavana fırlatır.

sora balık mekana tum heybetiyle yerlestirilir.

üzeri ince dilimlenmiş domates, sogan ve limon parçalarıyla süslenir. fırının kenarlarına gelen yerlerde asırı pişme olmasın diye süs için kullanılan bu sebzelerle koruma altına alınır. uzerinden accık daha tuzlanır.
sora son bir zeytinyagı gezdirilir.
firina atılır yaklasık 250 derecede 45 dakika yeter bu büyüklükteki balıga.

balık çıkarılır.
es dost akraba toparlanır bin bir övgüyle balık bıcakla kesip dilimleyerek her birine bol keseden taksim edilir.
en son kalan kafa mutlaka işi bilen siz tarafından ve bu kez eller kirlenir diye dusunulmeden tüketilir.

sazanın avından sonra en lezzetli şeyi kafasıdır. geri kalan kısmı tuketecek kurbanlar bulmak da sizin becerinize kalmıs demektir.

afiyetolsun.


Cengiz Dostum bunu kesin acken yazdiniz.:D :D Baska sekilde yemek tarifleri ruhunu kaybeder. Yani agzimin suyu akti, benim burda. Seflikte var oyle mi?:)

enozbihasbirinciuye
22-07-2007, 14:03
Cengiz Dostum bunu kesin acken yazdiniz.:D :D Baska sekilde yemek tarifleri ruhunu kaybeder. Yani agzimin suyu akti, benim burda. Seflikte var oyle mi?:)

estagfurullah dostum.
seflik ne haddime. Amatörüz biz.
ancak aşçı arkadaşlar genelde ben gibi sanslı bir acemiyle pek yemek yarıstırmaz ve "el" im oldugunu söylerler.
sazan pişirmeyi çok sevdigimden belki bu kadar güzel yazdım belkide. :=)
birde o saatte henüz kahvaltı etmemiş olmanın etkisi de olsa gerek.

takacoğlu
21-07-2008, 06:13
bir tarifde ben vermek isterim:önce balığın derisi alınır sonra balık fazla küçük olmayacak şekilde parçalanır parçalara ayırdığımız balığımızı daha önceden hazırladığımız sos (10 baş sarmısağı iyice ezdikten sonra domates salçası ve sıvı yağ ile karııştırıyoruz)ile karıştırıp bir süre (en az bir saat) bekledikten sonra tavamızı ateşe sürüyoruz sıvı yağınıda ilave edip yağı iyice kızdırıyoruz sonra balığı tavaya dizip iki yönünüde iyice kızarttıktan sonra yanına keyfimize göre salatasınıda yapıp afiyetçe yiyoruz. denemenizi tavsiye ederim afiyet olsun

rakibalikadam
13-01-2009, 01:26
BAHSİ GEÇEN pulları sıyırma işleminden sonra zeytinyağı zencefil ve kekikten oluşan sosu üzerine sürüp 225 derece fırında 30 dakika sonra harika oluyor.

shatin
13-01-2009, 04:51
arkadaşlar benimde bi tavsiyem olucak size bi kere deneyin bunu her hangi bir nehir balığını un yerine toz halindeki tarhanaya bulayıp deneyin az bişeyde un katabilirsiniz içine ben senelerden beri bu şekilde yiyorum hatta çoğu tanıdığım kişilerde bu şekilde yiğiyorr afiyett olsun..

necayip
13-04-2009, 22:06
En iyi yöntem bu ben de böyle yapıyorum afiyet olsun

cemal doğan
14-04-2009, 02:50
bütün tatlısu balıklarında olduğu gibi sazan balığının lezzetindede biraz yavanlık vardır ben size sakaryalı bir abimden öğrendiğim yöntemi söyleyim tutulan sazanı ortadan ikiye ayırıp halka kesilmiş soğanın üstüne yatırıyoruz üstünüde streç film veya gazeteyle kapayın 3-4 saat kaldıktan sonra dilediğiniz şekilde pişirin (benim tercihim fırın)balığa çok güzel bir aroma kattığını göreceksiniz eminim banada teşekkür edeceksiniz

acemiavcı18
17-05-2009, 10:24
teşekkürler

rguneyli
01-04-2011, 15:08
Sazan tulum çıkarıldıktan sonra omurgası çıkarılır iki parça halinde kalan sazan flotaları 10 cm den büyük olmmamak üzere parçalara bölünür, hiç bir baharat, tuz değdirmeden kuruması beklenir, ondan sonra acı toz biber, (Pul biber değil) zeytin yağı ve tuzumuzu katarak parça sazan etlerinin hertarafına sürerek iyice emmesi sağlandıktan sonra en az 15 dk bekletip ızgarada sık sık çevirerek pişiriyoruz. Yanında birde acı kurur soğan olursa ...... Deneyin memnun kalacaksınız.afiyet olsun.

denizleri aşta gel
01-04-2011, 20:37
Herkes ızgarasını,tavada kızartmasını fırında olanını söylemişte bu sazanın yahnisini bilmemek olur mu :) sazan balığı herkesin bildiği üzere lezzeti düşüktür fakat yahni şeklinde yapıldığında bundan eser kalmıyor ilk önce birçok yemekte olduğu gibi başlangıç soğan ve zeytinyağı soğan jülyen usülü doğranır zeytinyağ ile kavrulur üzerine 1 kaşık isteğe göre daha fazla yada daha az konur ve 1 çay bardağı su ile sulandırılıp içine sazanlar bırakılır balık enine 4-5 cm kalınlıklarla aşağıya doğru kesilmeli büyük parçalı olmalı,sonra bir miktar sirke konur (çok olmamak kaydı ile ) ama can alıcı noktası taze nanedir, taze naneleri ister dalıyla beraber ister yaprakları içine atılır bol naneli olmasında sakınca yok daha da iyi olur bu tarifi deneyin ve sazanı hala başka şekilde yemek isterseniz bana özelden küfür edebilirsiniz :) :)

sadrimurat
01-04-2011, 21:27
Arkadaşlar ben bu sazanı tutmasını cok severim. ama yemesini beceremedim artık tuttugum sazanları salıyorum yeme işinden zevk almadıgım için bu sene tuttuklarımdan bi kacını ayırayım buradakı tarıflere göre pişireyim umarım güzel olur. Yagda kızartmasını yaptım. tulum cıkartıp ama hiç güzel omadı ya una buladım ondan bide cok kılcıgı var meretin.

alidemır
23-06-2011, 16:22
Arkadaşlar ben bu sazanı tutmasını cok severim. ama yemesini beceremedim artık tuttugum sazanları salıyorum yeme işinden zevk almadıgım için bu sene tuttuklarımdan bi kacını ayırayım buradakı tarıflere göre pişireyim umarım güzel olur. Yagda kızartmasını yaptım. tulum cıkartıp ama hiç güzel omadı ya una buladım ondan bide cok kılcıgı var meretin.

sazan balığını pişirilmesini birde böyle deneyin sazan en az 2 .3 kilodan fazla olaçak büyük olursa kılcıkları da kalın olur önce kafayı kesmede güzel bir bıçakla kuyruk ucundan bıcağı sokarak sazanı tulum gibi çıkarıyoruz sonra dilim,dilim kesiyoruz sonra kızgın yağda bunları kızartıyoruz hepsi kızardıktan sonra. geniş bir tava veya tepsi olaçak, bunun içine önce den hazırlayacağımız soğan taze biber domatesi karıştırıp önce tavanın içine güzelce yayıyoruz ve sonra kızarttığımız balıkları bunun üzerine sıralıyoruz son tekrar üzerlerine aynı domates biber soğan koyuyoruz ve balıklar gözükmeyeçek şekildi ve içinede birçay bardağı şarap koyuyoruz ve bir kapakla kapatıryoruz kısık ataşte biraz daha kaynamaya başlayana kadar bekliyoruzve sonra afiyet olsun ......dikkat parmaklarınızı yemeyin

alidemır
23-06-2011, 16:23
Arkadaşlar ben bu sazanı tutmasını cok severim. ama yemesini beceremedim artık tuttugum sazanları salıyorum yeme işinden zevk almadıgım için bu sene tuttuklarımdan bi kacını ayırayım buradakı tarıflere göre pişireyim umarım güzel olur. Yagda kızartmasını yaptım. tulum cıkartıp ama hiç güzel omadı ya una buladım ondan bide cok kılcıgı var meretin.

sazan balığını pişirilmesini birde böyle deneyin sazan en az 2 .3 kilodan fazla olaçak büyük olursa kılcıkları da kalın olur önce kafayı kesmede güzel bir bıçakla kuyruk ucundan bıcağı sokarak sazanı tulum gibi çıkarıyoruz sonra dilim,dilim kesiyoruz sonra kızgın yağda bunları kızartıyoruz hepsi kızardıktan sonra. geniş bir tava veya tepsi olaçak, bunun içine önce den hazırlayacağımız soğan taze biber domatesi karıştırıp önce tavanın içine güzelce yayıyoruz ve sonra kızarttığımız balıkları bunun üzerine sıralıyoruz son tekrar üzerlerine aynı domates biber soğan koyuyoruz ve balıklar gözükmeyeçek şekildi ve içinede birçay bardağı şarap koyuyoruz ve bir kapakla kapatıryoruz kısık ataşte biraz daha kaynamaya başlayana kadar bekliyoruzve sonra afiyet olsun ......dikkat parmaklarınızı yemeyin

ali demir Bursa

balım
24-06-2011, 11:54
paylaşımın için teşekkür ediyorum abi bir not eklemek istiyorum müsade olursa
Gazete kağıtlarında kullanılan boya madde ve basımı yönünden çok zararlı olduğunu defalarca ookumuştum kurutma işini havlu peçetede yapsak daha sağlıklı olmaz mı :)
saygılar

volkan07
24-06-2011, 18:24
herkes yapılması gerekenleri yazmış bende yapılmaması gerekeni yazayım, benim pederbey ucuz bulunca sazan almış birkaç kilo, sonra ondan bir güzel bildiğin köfte yapmış, buyur etti beni, bir parça ısırdım aman allahım yok böyle birşey kusacaktım az kalsın, ayıp olmasın diye tiksine tiksine 2-3 tane yedim bidahada kesseler yemem. anladımki balık balık gibi yenmeli köftesi güftesi derken işin rengi değişiyor ve et muamelesi görmeye başlıyor balık, her ne kadar etten yaratılmış olsada o balıktır :) balık gibi yenmeli :)

macir_ertan
02-08-2011, 00:40
sazan balığını pişirilmesini birde böyle deneyin sazan en az 2 .3 kilodan fazla olaçak büyük olursa kılcıkları da kalın olur önce kafayı kesmede güzel bir bıçakla kuyruk ucundan bıcağı sokarak sazanı tulum gibi çıkarıyoruz sonra dilim,dilim kesiyoruz sonra kızgın yağda bunları kızartıyoruz hepsi kızardıktan sonra. geniş bir tava veya tepsi olaçak, bunun içine önce den hazırlayacağımız soğan taze biber domatesi karıştırıp önce tavanın içine güzelce yayıyoruz ve sonra kızarttığımız balıkları bunun üzerine sıralıyoruz son tekrar üzerlerine aynı domates biber soğan koyuyoruz ve balıklar gözükmeyeçek şekildi ve içinede birçay bardağı şarap koyuyoruz ve bir kapakla kapatıryoruz kısık ataşte biraz daha kaynamaya başlayana kadar bekliyoruzve sonra afiyet olsun ......dikkat parmaklarınızı yemeyin


Sen o tarifi kendin ye Ali aga şaraptır maraptır burası Fransa!mı?biz Fransız kaşığıyla Amerikan maması yemeye alışık seğiliz senin gibi tavacılar oldukça balık mı kalır ...

sazan_kolik
02-08-2011, 01:21
bir tarifte ben yapayım madem bizimde corbada tuzumuz bulunsun sazan balıgını sac ta cicek yagıyla guzelce kızartıyoruz kızaran sazanları bir kayık tabaga alıyoruz kalan yagımıza once sovanımızı yesil acı biberimizi dogruyoruz sovanla biber ölünce domatesimizi dogruyoruz domatesi dogradık karıstırırken nane kekik kimyon baharatlarımızı ilave ediyoruz iyice piştikten sonra adam başı bir veya iki yumurtamızı cakıyoruz oldumu size bir melemen kızarmış sazanlarıda melemenin üzerine diziyoruz kimsenin gözü sazanı görmez bence balık kızarttıgımız yag ile melemen yemiyen varsa denemesini tavsiye ederim zeytin yagı yada mısır yagı cok agır olur cicek yagı hafif oldugu icin cicek yagı kullanın baharat istediginizi katabilirsiniz melemeni tadını verecek olan balık kızarttıgımız yag olacak zaten.sazanları ister filoto seklinde kızartın isterseniz ekmek dilimi seklinde.fark etmez.

29519
02-08-2011, 11:15
Sazan balığı temizleme adam işi biliyor valla..

pirana19
02-08-2011, 12:00
Adam müthiş .. Bu adamın hazırladığı sazan bile olsa yenir.. O tulum cıkarma işini ne kadar basit yapıyor. sadece o kısım benim 10 dakkamı alıyor.

volkan07
02-08-2011, 12:43
çok iyi ya :) bu arada canımda çekmedi değil hani :)

onurcan
09-08-2011, 00:26
benim de amcamdan öğrendiğim bir tarif var:
her türlü tatlı su balığında garantili sonuç veriyor...(ne yediğini söylemezseniz bilmeyenlere israil sazanı bile yedirir)
1-sazanı temizledikten biraz tuzda bekletiyoruz (20 dakika yeterli olur)(bu balığın dağılmasını engeller ... az bekletir pişirirseniz ne demek istediğimi anlayacaksınız...)
2-balıkların tuzu gitmesi için yıkadıktan ve 1 dakika soğuk suda tuttuktan sonra iki yüzüne de 2-3 santim aralıklarla derin olmayan çentikler atıyoruz...
3-bu çentiklerin içinden iç tarafa balığın etinin içinde kalacak şekilde doğranmış (kıyılmış değil, iri olması makbuldür. illaki bıçak değmiş olucak) sarımsak tıkıyoruz.
4-tavamıza (çok geniş olmayacak, lakin balıklar üst üste gelmiyecek..teflon olursa karamelize olan kısımların tadını çıkarırsınız) sadece ince bir tabaka oluşturacak şekilde yağ ekliyoruz (mısır yağı olmasın da...).
5-yağ kızınca balıklarımızı diziyoruz.tavanın boş kalan yerlerine veye balığın üstüne sarımsak (sarımsağın fazlası diye bir şey yoktur istediğinize göre atın lakin benim naçizane tavsiyem kilo başına 6-8 adet iri diştir) ve halka halinde doğranmış soğan ekliyoruz...
(balığa tuz eklemek isterseniz soğanları eklemeden önce biraz tuz ile ovmanız yeterli)
6-balık pişerken mutlaka kapak kapatıyoruz! ve orta-kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz... bu balığın suyunun kaçmasını ve kuruması engelliyor ayrıca su gitmediği için soğan ve sarımsak da yanmıyor...
7-iç tarafın rengi beyaza döndükten sonra ocağın altını açıp iki tarafını da 1 dk civarı daha pişiiyoruz(kapağı kapatmayı unutursanız pişman olursunuz)(bu aşamada isteğe göre dereotu, maydanoz gibi yeşil baharatlar kullanabilirsiniz)
8- tabağımıza alıyoruz, aynı sarımsak ve soğanları balık pişirmeye devam ediceksek kullanmıyoruz yeni soğan ve sarımsak kullanıyoruz.

afiyet olsun!

bu arada aklınızda bulunsun...
balık un ile pişirilmez bu balığı kurutur. her türlü etin sulusu makbuldür.
denizdeki canlılar suyun kaldırma kuvvetinin etkisinde yaşadıklarından kasları karadakiler kadar sıkı ve sert değildir...
pişirmenin asıl amacı kas liflerini yumuşatmak ve çiğnenmeye hazır hale getirmektir...
balığı unlarsanız balık undan önce pişecek ve un pişene kadar kuruyacaktır...
balığın lifleri gevşek olduğundan kara canlılarının etleri kadar pişirmeye ihtiyaç duymadan lokum kıvamına gelir. en körpe kuzu eti bile balıktan geç pişer...

bu yukarıdaki bilgilerden hareketle balığın unsuz, az yağda, az tuzlu az pişmiş olarak yenilmesi en iyisidir ve bana damağınızı bağımlı hale getirecektir.....

onurcan
09-08-2011, 00:29
denedikten sonra yorumlarınızı yazarsanız sevinirim...

kıyıdan
23-08-2011, 22:44
tulum çıkardıktan sonra un,tuz, birazda kırmızı toz biber ama en önemlisi yağın çok kızmış olması gerekiyor.

alidemır
18-09-2011, 15:24
Sen o tarifi kendin ye Ali aga şaraptır maraptır burası Fransa!mı?biz Fransız kaşığıyla Amerikan maması yemeye alışık seğiliz senin gibi tavacılar oldukça balık mı kalır ...

ertan kardeşim o tarifi bulgaristanlı bir yaşlı amacadan aldım amcaya hakaret ediyorsun, sende biliyorsun bu tarifi ama söylemiyorsun sen yinede bir dene, bir de ben sirkülere göre avlanıyorum tavayla işim yok göle gidip balıkları yemleyip geliyorum limitlere uymayan balığı göle salıyorum, amatör balıkcılıkı-ğa uymayanlarıda uyarıyorum,

cevrendekileri alçatarak değil,kendini gerçekten yükselterek büyüyebilirsin.

herkes aynı şeyi düşünüyorsa hiç kimse,fazla bir şey düşünmüyor demektir

doğruluk sonsuzluğun güneşidir, nasıl olsa doğar

ali demir