PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Havyar nedir? Nasıl yenir?


amateur01
14-06-2006, 20:47
Havyar nedir? Nasıl yenir?

Bildiğim kadarıyla balık yumurtası ama minicik şeyler nasıl yeniyor yav bir ağızlık çin binlerce yumurta gerekmez mi?Bedir bu işin aslı?

MELİH_REİS
14-06-2006, 21:38
bu işin aslı bu balık yumurtasının yenecek hale getirilmesi , sanırım haşlanarak ve bazı soslar eklenerek yapılıyor bildiğim kadarı ile ama tadı hiç güzel değil ben bir kez atma gafletinde bulundum tadı çok kötüydü ama çok besleyiçi olduğu bir gercek, nasıl toplandığına gelince genel olarak bildiğim kadarı ile alabalık çifliklerinde balıkların yumurtlama döneminde ayrılarak satışa sunulan bir malzeme , kısacası havyarda çiflikten :D , maddi değeri yüksek olması işin bu yönünde üretiminide gerektiriyor sanırım :)..

Bigfish
14-06-2006, 21:42
hım reis bilgilerin için teşekkür ederiz ama iyi bir havyar yememişsin sen bence? alabalıklardan gelen havyar en kötüsüdür....

hakan
14-06-2006, 21:46
Havyar balik yumurtasinin tuzlu suda salamurasi.Piyasada cok cesitli baligin mamulunu bulmak mumkun.Ama Turkcemize havyar olarak genelleme giren sözcuk Hazar denizinin mersin baligindan elde edilen siyah havyar.Rastgele

morcher
15-06-2006, 01:11
Sayın Üyeler,

Havyar Sadece Mersin Balığından elde edilen ürünlere verilen addır. Siyah havyar, sınıfının en lezzetli ve değerli olan bir türüdür. Genelde kızartılmış ekmek üstüne sürülerek ve şampanya ile tüketilir.

Orijinal siyah havyarın kilosu bugün yaklaşık 15.000$ dır. Genelde balıkçılarımzda satılan gri yeşil arası mumlanmış "şey" ler ise Kefallerden elde edilen balık yumurtaları ise ne yazık ki sadece balık yumurtası sınıfında ve sıfatında kalmaktadır.

Saygılarımla.

MGB
15-06-2006, 04:32
Arkadaşlar, ben de konu ile ilgili bir kaç anımı sizlerle paylaşmak istiyorum. Ben Alaska' da iken balık fabrikasının havyar üretimi yapılan bölümünde çalışıyordum. Biz orada somondan çıkan yumurtayı işliyorduk... Somondan çıkan yumurtalar zarla kaplı bir şekilde balığın karnından alındıktan sonra paletli bir makina yardımı ile sepetlere dolduruluyor, buradan havyarın işleneceği odalara götütülüyor... Asıl iş ondan sonra başlıyor, Japon ustalarımız (bu işin piri olmuşlar) çıkan yumurta keselerini kalitelerine göre ayırıp (bu genelde yumurtanın renk tonları, büyüklüğü, kesenin tek parça oluşu vs ile ilgili...) tasniflerlerdi... Sonra da biz onları 1 er kg luk kaplara dizerdik (ki adeta bir sanat bu havyarın dizilmesi...) iyice tuzlanmış yumurtalar dipfrize gönderilirdi ve yaklaşık bir ay da bir tırın konteynırını dolduracak kadar havyar üretilir ve Japonya' ya gönderilirdi... Bu dediğim havyar genelde küçük somonlardan çıkanlardı (pink salmon, silver salmon). Bir de daha büyük somonlardan çıkan ve daha pembe renkte olan ve büyüklüğü yaklaşık 4 mm çapında bir tür vardı... Bu biraz daha değersiz olan havyar türünün işlenmesi diğerine göre daha farklı idi. İlkinde salamura yapılan havyar, bu defa fresh olarak kaplara doldurulup (tane olarak , yani yumurtayı tutan keseden ayrılmış bir şekilde tane tane) dipfrize gönderilirdi... İlk anlattığım havyar türü kendi başına tüketilebilirken, ikincisi garnitür olarak kullanılır... Bizim çok haz alarak tükettiğimiz pek söylenemez di, her gün elimizin altında olduğundan mıdır nedir pek yemezdik... Ama bizim Japon ustalarımız maaşalah daha balığın karnından çıktığı andan itibaren yemeye her daim hazırdılar....
Çok faydalı bir besin olan balık yumurtası , sanırım bizim mutfağımıza biraz uzak bir tat...
Sevgiler, saygılar

amateur01
15-06-2006, 09:06
peki bu yumurtaların balığın karnından alınarak ya da balık çiftliklerinde yumurtlama oladuktan sonra toplanıp yenmesi doğrusu mu?(bence doğru değil:rolleyes: ) Biz 1 temmuzu bekliyoruz balıklar yumurtalarını bıraksın diye; ama para uğruna yapılana bakın:(

ArtofDragon
15-06-2006, 09:13
en degerli ve güzel havyar karadenizde tutulan morinanın havyarıdır.(siyah havyar)
bu balıgı tutan balıkçı havyarını alır ve etini insanlara dağıtır.
birde kefalin havyarı süperdir...

bektasm
15-06-2006, 10:15
Havyar balik yumurtasinin tuzlu suda salamurasi.Piyasada cok cesitli baligin mamulunu bulmak mumkun.Ama Turkcemize havyar olarak genelleme giren sözcuk Hazar denizinin mersin baligindan elde edilen siyah havyar.Rastgele

Hakan dostumuzun dediği gibi en değerli havyar Hazar bölgesi orijinli Mersin balığı yumurtalarından elde ediliyor. Ülkemizde koruma (aslında yaşatma) altında olan bu tür Hazar denizi ve Karadenizde bulunuyor ve yaşamının bir dönemini tatlı su da geçiriyor. Yumurtlama amacıyla girdiği derelerde 150 km içeriye girebiliyor. Özellikle Rusya nın büyük çabaları ile her sene Karadenize aşılama yapılıyor. Sapanca da bulunan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri fakültesi yetiştirme çifliğinde de bu tür çalışmalar var, geçen sene sakarya nehrine 30.000 yavru bırakılmış; bu seneki hedef 60.000 yavru. Ancak bırakılan bu yavruların ne kadarı denize ulaşabiliyor, ne kadarı tekrar yumurlama için tatlısuya geçiş yapıyor bu konuda hiçbir veri yok.

Mersin balığı soyunun tükenmemesi için çaba sarfeden dernekler ve diğer organizasyonlar var.

İsminin neden Mersin olduğu hakkında çok net olmamakla birlikte Ülkemizin Karadeniz kıyılarında bulunan küçük bir köyden geldiği söyleniyor.

Belki Karadeniz bölgesinde yaşayan (Samsun ve Trabzondan dostlarımız var) arkadaşlar bu balığa belki rastlamışlardır ve bize de bilgi verirler.

Yine bu bölgede avlanan arkadaşların bu türün korunması ile ilgili çaba sarfetmelerini; avlamamalarını ve avlayanları uyarmalarını rica ederim.

Saygılar

natrix2
15-06-2006, 11:24
Arkadaşlar sizler yoksa mezgitin havyarını yemiyor musunuz? Diğer havyarları yemem ama mezgitin havyarının lezzetine diyecek yoktur.

simendifer
15-06-2006, 14:33
Onu bunu bilmem, havyarı severim :D Hangi balığın olduğu da önemli değil benim için :p Bütün havyar sınıfına açıktır midem :p

Cadayl
15-06-2006, 18:14
Hazar denizi ve Mersin balıklarından elde edilen havyar ile ilgili bir belgesel izlemiştim. Denizin üzerine kurulu ufacık çok enteresan tesisler var. Ahşaptan vs yapılmışlardı. Sadece bir kaç balık tezgazı, Ambalaj için bir ünite gibi. Ufacık tek kat bir platform üzerinde adamlar havyar çıkarıyorlardı. Nasıl yaptıklarını tam olarak hatırlıyamıyorum ama balıklardan havyarı aldıktan sonra onları tekrar suya bırakıyorlardı :eek: :eek: :eek:
Gözlerime inanamamıştım.

Mehmet Demirörs
27-06-2006, 21:49
galiba en iyi havyar mersin balığından alınıyor

erdemyılmaz
27-06-2006, 21:58
kalkan havyarıda cok güzel bu arada karadenizde kefalden cıkan havyarda pahalı ve lezzetli havyarların arasında

gözde
28-06-2006, 11:43
merhabaa;
konuyla ilgili bi site okudum ilgimi çektii inşallah sizinde ilginizi çeker;)Benim favorim kayısı kıvamında haşlanmış yumurta nın içinde yemek:D

simendifer
28-06-2006, 12:39
Teşekkürler Gözde, havyar hakkında çok şey öğrendim böylece :p

postaci_61
18-05-2007, 23:09
mezğitin havyarını ve karaçiğerini mısır unu ile ov koy kızğın tavaya üzerine bir kaşık tereyağı
ula tutmayın beni

canalpakin
19-05-2007, 18:13
mersin balığının havyarı sezeryanla hayvana zarar vermeden 2 yılda bir alınıyo zannedersem

ufukkula
20-05-2007, 09:33
mezğitin havyarını ve karaçiğerini mısır unu ile ov koy kızğın tavaya üzerine bir kaşık tereyağı
ula tutmayın beni


Birgün balıkçıdan aldığımız iri kefalden de yumurtaları çıkmıştı,aynen bu bahsettiğiniz yöntemle pişirmiştik,gerçekten çok leziz..

KRAL_BALIKÇI
20-05-2007, 10:39
Annenin karnından çocuğunun alınması gibi bir şey,ben almayayım abi.

ufukkula
20-05-2007, 10:52
Annenin karnından çocuğunun alınması gibi bir şey,ben almayayım abi.

Belki bizler de çocuğunun yanından annesini alıyoruz...

grandi
21-05-2007, 11:17
Sayın Üyeler,

Havyar Sadece Mersin Balığından elde edilen ürünlere verilen addır. Siyah havyar, sınıfının en lezzetli ve değerli olan bir türüdür. Genelde kızartılmış ekmek üstüne sürülerek ve şampanya ile tüketilir.

Orijinal siyah havyarın kilosu bugün yaklaşık 15.000$ dır. Genelde balıkçılarımzda satılan gri yeşil arası mumlanmış "şey" ler ise Kefallerden elde edilen balık yumurtaları ise ne yazık ki sadece balık yumurtası sınıfında ve sıfatında kalmaktadır.

Saygılarımla.

Kıymetli Okan kardeşim güzelce açıklamış ama dinleyen yok. Herkes kendi kafasındaki kırıntı bilgiyle birşeyler söylüyor. Sadece Mersin balığı ymurtasına 'HAVYAR' denir. Balık yumurtasına 'TARAMA' denir. Diğer balıkların yumurtalarına da havyar diyerek yanlış bilgilendirme yapmıyalım. Selamlar.

Temuçin
03-12-2012, 06:20
Kıymetli Okan kardeşim güzelce açıklamış ama dinleyen yok. Herkes kendi kafasındaki kırıntı bilgiyle birşeyler söylüyor. Sadece Mersin balığı ymurtasına 'HAVYAR' denir. Balık yumurtasına 'TARAMA' denir. Diğer balıkların yumurtalarına da havyar diyerek yanlış bilgilendirme yapmıyalım. Selamlar.

Kusura bakmayın ama size cevap yazmak için üye oldum bu foruma .
Ne yazıkki başkalarını eleştirirken , kendiniz de mevcut olan kırıntı bilgi ile harakete geçmişsiniz.
1.Her balığın yumurtası havyar olarak nitelendirilir , balık yumurtasının ingilizce karşılığı olan kelime Caviar'dır. Alternatif balık yumurtası olan mumlanmış kefal yumurtasına ise Waxed fish Caviar yada Hard Roe ''Mumlanmış Havyar'' ifadesi kullanılır. Anlattığım bilgilerin güvenirliği , için sizlere bir kaç adet resim ve internet sitesi dökümanı sunacağım.
Ek bilg - Dünyanın en kaliteli havyarını üreten İran , ürettiği havyarların içerisine tuzlama sırasında BORAKS adı verilen bir bor maden bileşeni koyar. Bu madde , su, oksijen, sodyum ve bordan meydana gelen doğal bir mineraldir. Antiseptik, antifungal, antibiyotik özellikleriyle güçlü bir doğal dezenfektandır. Ama insanın sindirim sistemi vb herşeye zararlıdır solunması bile sakıncalıdır .Adamlar bunu şampanya ile yer diyip zehirleme politikasına gitmiş .
[/COLOR]2.Mumlanmış Havyar yada Balık yumurtası : Bu ürünün üretimi Kefal balığı yumurtalıklarının yıkanması, 2-3 saat süreyle kuru tuza yatırılması, içme suyuyla yıkanması, kurutulması, iki tahta arasında bir ay kadar kontrollü şartlarda preslenmesi, kaynar suda eritilmiş bal mumuna 3-4 defa batırılarak mumlanması, soğuk suda karıştırılması, parmak sucuk biçiminde bağlanması ve selofan kağıtlara sarıldıktan sonra tahta sandıklara ambalajlanması suretiyle elde edilen ürün.
Yerlisi :Resme buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. ("]Buradan Havyarın ne olduğuna bakabilirsiniz .
Linkte görünen resimdeki , sarı yesil renge kaçan havyar türü Osietra'dır.
Gri siyah karışımı olan Sevruga ve pür siyah olan Beluga türleridir.
Bunun yanı sıra oradaki kırmızı renkli olan Somon balığı (Alabalık) havyar türleridir .
Bunların dışında Morina balığı ve benzer türlerin havyarları da kıymetlidir.
Yabancısı : 3.Suni Havyar yada Kelp Havyarı : [/COLOR]
Bu havyarın klasik Mersin Balığı yumurtası havyarı ile uzaktan yakından alakası yoktur. Tek alakası, bu ürünün yapıldığı ham maddenin de denizlerden elde edilmiş olmasıdır.Bu havyarın yapımında esmer deniz yosunu dediğimiz (varek) yosun kullanılmaktadır. Bu deniz yosunu bitkisi üretim aşamasında bir cins pudraya yatırılarak fertilize (bereket, verimliliğin artması işlemi)ne tabi tutulur. Bu yosun daha sonra su, tuz, sitrik asit ve doğal çeşni ile karıştırılarak -jelatinimsi- sıvı bir siyah karışım elde edilir. Madde ince borulardan basınçla geçirilerek (bir duş misali bir sıvıya damla damla akıtılarak) klasik balık yumurtasındaki inci taneleri şeklini alır. Sıvıdan süzülerek toplanan siyah incilerin PH seviyesi ölçülerek ambalajlamaya uygunluğu kontrol edilir.Kavanozlanarak fırınlanıp, pastörizasyon işlemi yapılır, satışa sunulur. Raf ömrü 2 yıldır. Açıldıktan sonra buzdolabında 3 ay kadar bozulmadan saklanabilir. Batı mutfağının sevdiği çeşnilerden biridir. Kelp havyarının birçok farklı şekilde sunumu olmaktadır.
Alıntıdır
Bunun yanı sıra 1990'larda , dünya suni havyar olarak almayanın ürettiği balıkların ameliyatla yumurtalarının alınıp tuzlandığı sistemi bilirdi. Yani o zaman için dünyanın orjinal havyarı deniz suyu ile marine edilmiş ve kullanılan balığın mutlak olarak ölmesi durumunda gerçekleşiyordu. Deniz suyu ile marine edilen sıralamalarının başında İran havyarı gelir .

4.Salyangoz Havyarı (Escargot ''Snail'' Caviar ): Bu ürünün pastorize işlemi çok önemli .İzlediğim salyangoz havyarı belgeselinde , pastorize işleminde doğan herhangi bir sorundan kaynaklı olarak minik beyaz salyangoz yumurtaları kırılarak minik salyangozcuklara dönüşmektedir.
İlgili döküman buradan ulaşabilirsiniz . ("]Resme buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
[COLOR="Red)
Mersin balığı cinslerine bakabilir ("]Damızlık Salyangozlar [/URL]

Son olarak benimde kesin emin olmadığım bir durumu sizinle paylaşacağım .
En kıymetli havyar türü olan Beluga benim bildiğim kadarıyla , Sturgeon Beluga'dan üretilir. Bir takım yerli kaynaklarda beluga'nın Morina mersin balığının yumurtasından üretildiği öne sürülmektedir.
Meraklı olan arkadaşlar araştırıp buraya yazabilir.
[URL=")

sever
14-08-2013, 16:48
Onu da yemeyiverin abi havyar ne yazık ya:D.Doğmamış balığa göz dikiyorsunuz:D
(Şaka amaçlı diyorum yanlış anlaşılmasın)

draco
14-09-2013, 00:36
Hayatımda yediğim en aromatik, en denize ait tadı olan, en tatmin edici şeylerden birisi beluga havyarıdır. Hazar Denizi kıyısındaki Anzeli'de doğup büyümüş arkadaşım olması da epey makul fiyata edinmemi sağlamıştı.

Halis köy tereyağı kızarmış ekmeğe sürülür, üzerine bu madde! konur, bir ısırık alınır, sonra doğru gastronomik cennete. Tadı müthiş kompleks, omeganın tadını alırsınız resmen. İyodik, çiğ balık kokusu buram buram. Havyar sevenler bayılır, denize ait şeylerin kokusunu sevmeyenler de kesinlikle kusar. :)

Not: mumlu kefal yumurtası yemiş olan havyar yedim demesin derim. O da nefis ama bu; bambaşka bir olay. :)