Fırında Sazan Dolma..!

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında babacakka tarafından paylaşıldı.

  1. babacakka

    babacakka Murat Turan

    Mesajlar:
    218
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA,ZIPKIN
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg,LEVREK (DENİZ)2-3 kg
    Herkese merhabalar,
    Sazan çorbasının,sarmısak soslu tavasının ve topraktra gömme sazan tarifini verdim, birde memleketimden Afyon usulü dolmasının tarifini vereyim...Anacım bunu çok güzel yapar.Sazan olarakta eger aynalı sazan bulursanız daha makbule gecer.Yanlız dolmasını yapacağınız sazanın en az 2-3 kg.olması gerekir ki böylesi daha uygundur.Sazan temizlendikten sonra iç kısmı ve dışı baharatlı salça ile sıvanır ve dolapta en az 6 saat dinlendirilir.Sazan içi hazırlanırken malzeme içi size kalmış.Ben size illa şunu koyun demicem.Bildiğiniz dolma içinde ne kullanıyorsanız onun aynısını koyabilirsiniz.Herkes içine damak zevkine göre istediğini koymakta özgür, ama benim size naçizane önerim çam fıstığı ve kuş üzmü ne yapıp edin koyun.(Mükemmel oluyor:)) İçi hazırladıktan sonra orta boy 2-3 soğanı halka olarak doğrayın.1 Çorba kaşığı salca ile beraber 1 çay bardağı zeytinyağında bahartalar ve 3 diş sarımsak ile kavurun.soğanlar pembeleşince (burası çok klasik oldu yav :) ) üstüne 1 su bardağı kaynar su ilave edip orta ateşte takriben 10 dakika karıştırın ve bunu daha sonra kullanmak için ayırın. Dolapta dinlendirilmiş sazanın içine önceden hazırlanmış zeytinyağlı içi koyup karnını dikkatlice dikin.Önceden ısıtılmış fırına ve yine önceden ısıtılmış az yağlanmış tepsiye balığı dağıtmadan yerleştirin.Üstüne daha önceden hazırlanmış sosu ilave edip mümkünse kuzine sobanın fırınında (bizim köylerde hala kuzine soba var) yoksa normal fırında takriben 40 dakika pişirin.Sonra da afiyetle yerken beni hatırlayın.Herkese şimdiden afiyet olsun..Üstüne tatlı olarak helva öneririm..

    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
    [​IMG]
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 5 Ekim 2007
  2. OTTOMAN

    OTTOMAN

    Mesajlar:
    482
    Şehir:
    Afyonkarahisar
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1 kilo aynalı sazan :(

    abi ağzım sulandı gidip tutacam şu aynalıyı başka yolu yok:D :D
    sağolasın tarif için:)
     
  3. babacakka

    babacakka Murat Turan

    Mesajlar:
    218
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA,ZIPKIN
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg,LEVREK (DENİZ)2-3 kg
    ben sana buradan yolluyayım hemşerim.Burada Metroda haftasonu kilosu 3 liradan satıyorlar.Tutamazsan haber ver :D
     
  4. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    çok güzel denemek lazım abi ,paylaşım için teşekkürler
     
  5. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Mis gibi bir tarif :) :) sağol ;)
     
  6. OTTOMAN

    OTTOMAN

    Mesajlar:
    482
    Şehir:
    Afyonkarahisar
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    1 kilo aynalı sazan :(
    yok abi ben tutup yemeği hazırlayıp seni cagıracam birlikte yiycez nasipse:D
     
  7. babacakka

    babacakka Murat Turan

    Mesajlar:
    218
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA,ZIPKIN
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg,LEVREK (DENİZ)2-3 kg
    Tamamdır kardeşim, o güzel haberi sabırsızlıkla bekliyorum.;)

    Ahmet kardeşim kesinlikle dene, eminim çok beğeneceksin

    Teşekkürler, tadıda mis ;)
     
  8. FOX

    FOX Onur

    Mesajlar:
    113
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe turnafresh 420..albastar 300
    Favori Makine:
    lineaeffe 4.20 okuma travertine 65..daiwa sweepfire 35 silverstar 3.50
    En İyi Avı:
    16 çinekop..5 kg istavrit
    benim derhal sazan tutmam lazım :D :D
     
  9. babacakka

    babacakka Murat Turan

    Mesajlar:
    218
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA,ZIPKIN
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg,LEVREK (DENİZ)2-3 kg
    İnşallah tutarsın tutamazsan ben sana resimleri yollarım ;)
     
  10. FOX

    FOX Onur

    Mesajlar:
    113
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe turnafresh 420..albastar 300
    Favori Makine:
    lineaeffe 4.20 okuma travertine 65..daiwa sweepfire 35 silverstar 3.50
    En İyi Avı:
    16 çinekop..5 kg istavrit
    :cool: :D :D
     
  11. West_1979

    West_1979 Mustafa KARATAŞ

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    3.384
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    ANKARA TEAM
    Valla güzel olacağa benziyor sazanda bol malzemeside geriye pişirmek kalıyor deneyelim bakalım :D
     
  12. babacakka

    babacakka Murat Turan

    Mesajlar:
    218
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA,ZIPKIN
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg,LEVREK (DENİZ)2-3 kg
    Kesinlikle Sazanda bolsa deneyin.Sonrada yerken beni hatırlayın
     
  13. ahmet58

    ahmet58

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    204
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    1138 POTENZA SHAKSEPEARE KAMIŞ 360CM 2500 7000 SHAKESPEARE MAKİNE
    En İyi Avı:
    1kg AYNALI SAZAN +şansa bir PALAMUT 800GR
    Ah Nerde O Eski Sazanlar şimdikeler Kilçiktan Yenmiyor
     
  14. babacakka

    babacakka Murat Turan

    Mesajlar:
    218
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA,ZIPKIN
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg,LEVREK (DENİZ)2-3 kg
    Malesef haklısın Ahmet kardeşim.Korkarım çocuklarımız şimdi beğenmediğimiz ufakları bile göremiyecek..:(
     
  15. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Paylaşım için teşekkürler. Tarifi özellikle istemiştim, tadını bildiğimden.


    Yıllar önce babam Gölmarmara da görev yaparken ilçenin yerli halkı yapardı bu şekilde sazanı. Tabii kuzine sobalarda bile değil, o zamanlar bahçeler de olan toprak fırınlarda ve 7-8 kiloluk sazanlar yapılırdı. O kadar leziz o kadar güzel olurdu ki o pirinçte en ufak bir balık kokusu olmazdı.

    Hala yaşıyorsa kulakları çınlasın Naile teyzenin, ne zaman yapsa çok sevdiğimi bildiğinden misafir ederdi benide. Eskilere gittim bu tarifi görünce.
     
  16. babacakka

    babacakka Murat Turan

    Mesajlar:
    218
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA,ZIPKIN
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg,LEVREK (DENİZ)2-3 kg
    Eski paylaşımlarıma bakarken yorumunuzu gördüm.Elime aynalı sazan gecse muhakkak yaptırıyorum,hanım bu işin piri oldu.Birgün yapıp davet ederim ne olcak yani ;)
     
  17. themad2

    themad2 Serdar

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    887
    Şehir:
    İstanbul
    İnsan yemeye kıyamaz hiç yoktan bir resmini çekip duvara asarım:D
     
  18. babacakka

    babacakka Murat Turan

    Mesajlar:
    218
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA,ZIPKIN
    En İyi Avı:
    YAYIN 12 kg,LEVREK (DENİZ)2-3 kg

    :) haklısınız galiba..
     
  19. cahit4242

    cahit4242 cahit

    Mesajlar:
    2
    yanında tekirdağ rakısız olmaz. :)
     
  20. seckinacar

    seckinacar

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    308
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    surf kamış,cormoran big ben 6000 pi makina
    bu balığa yenmez diyenlere resimler güzel cevap olmuş ağzım sulandı valla :)