Herkese merhabalar, Sazan çorbasının,sarmısak soslu tavasının ve topraktra gömme sazan tarifini verdim, birde memleketimden Afyon usulü dolmasının tarifini vereyim...Anacım bunu çok güzel yapar.Sazan olarakta eger aynalı sazan bulursanız daha makbule gecer.Yanlız dolmasını yapacağınız sazanın en az 2-3 kg.olması gerekir ki böylesi daha uygundur.Sazan temizlendikten sonra iç kısmı ve dışı baharatlı salça ile sıvanır ve dolapta en az 6 saat dinlendirilir.Sazan içi hazırlanırken malzeme içi size kalmış.Ben size illa şunu koyun demicem.Bildiğiniz dolma içinde ne kullanıyorsanız onun aynısını koyabilirsiniz.Herkes içine damak zevkine göre istediğini koymakta özgür, ama benim size naçizane önerim çam fıstığı ve kuş üzmü ne yapıp edin koyun.(Mükemmel oluyor) İçi hazırladıktan sonra orta boy 2-3 soğanı halka olarak doğrayın.1 Çorba kaşığı salca ile beraber 1 çay bardağı zeytinyağında bahartalar ve 3 diş sarımsak ile kavurun.soğanlar pembeleşince (burası çok klasik oldu yav ) üstüne 1 su bardağı kaynar su ilave edip orta ateşte takriben 10 dakika karıştırın ve bunu daha sonra kullanmak için ayırın. Dolapta dinlendirilmiş sazanın içine önceden hazırlanmış zeytinyağlı içi koyup karnını dikkatlice dikin.Önceden ısıtılmış fırına ve yine önceden ısıtılmış az yağlanmış tepsiye balığı dağıtmadan yerleştirin.Üstüne daha önceden hazırlanmış sosu ilave edip mümkünse kuzine sobanın fırınında (bizim köylerde hala kuzine soba var) yoksa normal fırında takriben 40 dakika pişirin.Sonra da afiyetle yerken beni hatırlayın.Herkese şimdiden afiyet olsun..Üstüne tatlı olarak helva öneririm..
ben sana buradan yolluyayım hemşerim.Burada Metroda haftasonu kilosu 3 liradan satıyorlar.Tutamazsan haber ver
Tamamdır kardeşim, o güzel haberi sabırsızlıkla bekliyorum. Ahmet kardeşim kesinlikle dene, eminim çok beğeneceksin Teşekkürler, tadıda mis
Malesef haklısın Ahmet kardeşim.Korkarım çocuklarımız şimdi beğenmediğimiz ufakları bile göremiyecek..
Paylaşım için teşekkürler. Tarifi özellikle istemiştim, tadını bildiğimden. Yıllar önce babam Gölmarmara da görev yaparken ilçenin yerli halkı yapardı bu şekilde sazanı. Tabii kuzine sobalarda bile değil, o zamanlar bahçeler de olan toprak fırınlarda ve 7-8 kiloluk sazanlar yapılırdı. O kadar leziz o kadar güzel olurdu ki o pirinçte en ufak bir balık kokusu olmazdı. Hala yaşıyorsa kulakları çınlasın Naile teyzenin, ne zaman yapsa çok sevdiğimi bildiğinden misafir ederdi benide. Eskilere gittim bu tarifi görünce.
Eski paylaşımlarıma bakarken yorumunuzu gördüm.Elime aynalı sazan gecse muhakkak yaptırıyorum,hanım bu işin piri oldu.Birgün yapıp davet ederim ne olcak yani