denizde kullanılan yemler

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında almora tarafından paylaşıldı.

  1. Denizde Kullanılan Yemler
    Sardalya
    Öncelikle taze sardalye alınır. Sardalyenin pulları kolayca gövdesinden ayrılır. Daha sonra bir gazetekâğıdın üzerine yayılarak üzerine bir miktar kaya tuzu serpiştirilir. Gazete kâğıdı bir rulo haline getirilerek buzdolabın alt gözünde saklanır. Tuzlanan sardalye sertleşip balığın alması zor bir yem haline gelir. Bir gece dolapta bekletildikten sonra av mahallinde kafası ve kuyruğu kesildikten sonra enine çok keskin bir bıçak ile uygun boyutlarda kesilerek yaprak veya parça yem olarak oltaya takılır. Kesilen kafa ve kuyruk kısımları yemleme için avlanacağınız alanı yemlerseniz oldukça iyi sonuç alırsınız.
    Bir başka iyi yem ise sardalyeye göre daha tok bir yem olan karides ve tekedir. Karides ve teke balıkların karşı koyamadığı bir yem olmakla beraber tekenin ve karidesin pahalı olmasından dolayı ekonomik bir yem değildir. Karides ayıklanmış olarak değil, bütün olarak alınmalıdır. Kafasını ve bacaklarını kopardıktan sonra kabuğunu soyarak ve içindeki beyaz eti dilediğimiz boyutta keserek kullanırız.
    Çok iğneli bir oltada yalnızca karides kullanılmasını önerilmez karides dışında elinizde bulunan alternatif yemlerle diğer iğneleri de yemlerseniz hem balığın hangi yeme daha iyi tepki verdiğini anlarsınız hem de yeminiz çabuk bitmemiş olur.
    Sülines
    Kullanılabilecek başka bir yem ise sülinedir. Balık avında çok kullanılan bir yemdir. 6–8 cm uzunlukta ve 1–1,5 cm kalınlıkta kabuklu bir deniz canlısıdır. Denizlerde az kumlu yumuşak zeminden kürek ile alınan kısmın kalbur içinde suda yıkanması ile kolayca toplanır. Sarı renkte yumuşak ve kabuğuna uygun uzun bir eti vardır. Pek çok deniz balığı avında değerli bir olta yemi olarak kullanılır. İzmir yöresinde yaz aylarında bu canlıyı özel olarak toplayanlardan devamlı satın alınabilir.
    Bu yem fazla miktarda alındığı ve arttığı takdirde etleri çıkartılarak buzlukta dondurularak uzun süre saklanabilir. Ayrıca tuzlanarak da saklamak mümkündür.
    Özellikle (Mercan, Çipura, İsparoz gibi) dip balıkları avında daha iyi sonuç verir. Piyasada bu yemi bulmak mümkündür. Midye dolma açar gibi kabuğu ayıklanır içindeki canlı uygun boyutlarda kesilerek oltaya takılır.
    Mamun
    Karides ve istakoza benzeyen mamun kıvır kıvır canlılığı sayesinde bir çok balığın avında kullanılan verimli yemlerden biridir. Boyları 3-4 cm arasındadır, . Mamunun boyu istakoz yavrusuna göre daha kısa, vücudu daha tombul, kuyruk yelpazesi daha kısa fakat geniştir. Rengi grimsi-yeşildir. Mamunun özelliği canlı olarak kullanılmasıdır, ancak ölü olarakta kullanılabilir ve yinede iyi sonuçlar alınabilir. Mamun öldükten 1 gün sonra yumuşamaya başlar ve iğneye takılması zorlaşır, yumuşamasının diğer bir kötü yanı ise oltayı atarken oltadan düşmesidir. O nedenle mamunu canlı olarak kullanmak balık avının verimli geçmesinde önemli rol oynar. Mamun 1-1,5 metre kadar derinlerde kumlu - humuslu bölgelerde toprağa gömülü olarak yaşarlar. Özellikle dere ağızları sevdiği yerlerdendir. Mamunun yaşadığı bilinen yerlerde gezinilerek mamunun toprağın dışına çıkması sağlanır daha sonra kepçe ile toplanırlar veya mamun çıkarılacak bölge daire veya kare şeklinde bir ağ veya tül ile etrafı çevirilipte çıkartılırsa çıkan mamunların kaçmaması ve rahat toplanması sağlanmış olur.Mamun çıkarabilme olanağınız yoksa şayet balık malzemesi satan yerlerden temin edilebilme olanağı vardır.
    Teke
    Karidese benzeyen küçük deniz canlıları teke diye tabir edilir. Ülkemiz denizlerinde bu gruba giren birkaç tür mevcuttur. Otlu yerlerde kepçelerle toplanır. Teke mamun gibi yumuşak yemlerdendir. Bu nedenle oltaya takıldığında küçük balıklarca kolayca parçalanabilir.
    Sonbaharda lüfer ve levrek avında değerli bir yemdir. Ayrıca her türlü dip balığı avında başarı ile kullanılabilir. Canlı olarak kullanılması tercih edilir.
    Tatlı sularda yaşayan türleri de temin edilebilir ise pek çok balık avında özellikle tatlı sularda yılan ve levrek avında yararlı olur. Denizlerde toplanması pek bol olarak yapılamadığından daha çok avcı tarafından bizzat toplanılarak kullanılmaktadır. Küçük paketler halinde dondurulmuş olarak malzemecilerden temin edilebilmektedir. Olta avcılarınca pek çok balık avında olta yemi olarak kullanılır.
    Karides
    Karides et obur balıklar tarafından çok sevilen bir yemdir. Özellikle iri levrek, trança, mercan, lâhos, orfoz, çipura gibi balıkların avında çok değerli bir yemdir. Ülkemiz denizlerinde birçok karides türü vardır. Bunların bir kısmı iri, bir kısmı da çanlı karides denilen daha küçük türlerdir. Küçük yavru karideslerden çeşitli balık türü avında en iyi şekilde yararlanılabilir.
    Akyem
    Beyaz et veren her türlü balıketi olta yemi olarak kullanılabilir. Bu yemlerin kullanılışı avlanan balığa göre değişebilir. Örneğin mercan avında sardalye balığı 1–2 cm kesilerek oltaya takılır. Bir istavrit veya uskumrunun eti kuyruktan başa kadar kaburgadan kesilerek palamut avında yaprak yem olarak kullanılır. Bazı balıklardan kuyruktan başın sonuna kadar fileto çıkarılarak oltaya etler takılabilir. Her türlü etobur (et yiyici) balık avında diğer balıketleri başarı ile kullanılabilir.
    Sübye (Kalamar)

    Balığın bol olduğu zamanlar kullanılabilecek bir yemdir. Eti çok sert olduğundan paragadi gibi çok iğneli takımların yemlenmesinde kullanılır.

    Midye

    Birçok amatör balıkçının ilk göz ağrısı yemlerindendir. Midye kayalara ve iskele ayaklarına yapışık olarak bulunur ve kolayca çıkartılabilir ayrıca kum midyesi dediğimizi beyaz kabuklu midyelerde balık avında kullanılırlar bu midyeleri de denizin kumluk kısımlarından toplayabilirsiniz.

    Madya

    Denizlerde taşlık yerlerde bol olarak bulunan kabuklu bir su canlısıdır. Zemin üzerinde yaşar. Toplamak için herhangi bir kazıya gerek yoktur. Yüzerek ve gözlük takılarak bol olarak toplanabilir. Etleri sülünese göre daha serttir. Bu nedenle oltadan kolayca çıkmaz. Sülüne olmayan yerlerde kullanılır. Ortamda küçük balık bol ve yumuşak yemleri bozuyorsa madya tercih edilebilir. Kabuk içinden çıkarılması kabuğun çekiçle kırılması ile olur. Kırılan kabuktan ayrılan canlının kapak olarak kullanıldığı sert kısmında bıçakla kesilerek atılması ve bundan sonra yeme takılması gerekir. Mercan ve çipura avında kullanılabilir. Ayrıca paragadi de oldukça iyi sonuç verir.

    Yengeç
    Özellikle çipura avında çok değerli bir olta yemidir. Tırnak boyunda olanları tercih edilir. Yengeç yavruları, diz boyu derinlikteki ve otluk yerlerden toplanırlar.
    Kepçe otlu yerde gezdirilerek yengeç toplanır. Yengeç toplama gece yapılırsa daha verimli olur. Bol olarak bulundukları yerlerde geceleri su üzerindeki otlar üzerine çıkarlar. Buralarda el feneri ile gezilirse ışıkta parladıklarından kolayca görülür, el ile istenilen miktarda toplanabilir. Toplanan yengeçler içerisinde ıslak talaş bulunan bir kapta bir iki hafta canlı olarak tutulabilirler.
    Ayrıca pavurya dediğimiz mavi yengeçler oldukça lezzetli olup haşlaması ve közde ızgarası yapılır. Eğer denemediyseniz özellikle ızgarasını denemenizi tavsiye ederim.
    Kurt Küçük dip balıkları ve kefal avında kullanılan bir yemdir. Ayrıca istavrit, kupes, izmarit gibi pek çok küçük cüsseli balık için kullanılır. Her türlü balık tarafından sevilerek yenilir. Bu bakımdan amatör balıkçıların veya balık avına ilk başlayanların satın alacağı bir yemdir.
    Denizler de bataklık yerlerde ve özellikle organik maddelerin bol olduğu yerlerde yoğun miktarda bulunur. Özel toplayıcılarca toplanılarak satılırlar. Deniz marulu denilen bitki ile paketlenerek rutubetli bir ortamda tutulmaları sağlanır. Rutubetsiz ve sıcak ortamda çok çabuk ölürler ve vücutlarındaki suyu sürekli kaybederek kısa sürede işe yaramayacak bir hale gelirler.

    Ekmek
    Özellikle kefal ve melanur, ispari (sarpa) avında kullanılır kefal avında çapariye (Kıbrıs) sarılarak kullanılır.

    Tavukgöğsü

    Herhangi bir marketten veya şarküteriden alabilirsiniz kullandığınız iğnenin büyüklüğüne göre parçalara bölerek kullanabilirsiniz ancak biraz işlemden geçirdikten sonra kullanmanız size oldukça avantaj sağlar bu işlem ne diyecek olursanız. Kullandığınız iğne büyüklüğüne göre kesmiş olduğunuz tavukgöğsünü av a çıkmadan bir gün öncesinden tuzlayın ve havadar bir yerde ertesi güne kadar bekletin göreceksiniz ki elinizde iğne den kolay çıkmayan ve oldukça dayanıklı bir yem olacaktırhttp://www.sinankurt.com/topics.asp?path=000257473433353932alıntıdır
     
  2. avcı22

    avcı22 Mesut Turan

    Mesajlar:
    761
    Şehir:
    edirne
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 3.4 kilo
    Ben midye ve tavuk göğsünden razıyım.mükemmel yemler
     
  3. adra

    adra

    Mesajlar:
    954
    boru kurdu yokmu burda yav.batırdı bizi:)
     
  4. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    kurt varya arda orda ,sadece boru kurdu olarak ayırım yapmamış ,ellerine ve emeğine sağlık paylaşım için teşekkürler özlem
     
  5. adra

    adra

    Mesajlar:
    954
    öyle mi oluyor tamam ozaman.