PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : sazan karada ne kadar yaşar?

volgym
05-11-2007, 20:03
^^Dayanıklı yapısı sazanı adeta efsane yapmıştır. Aynen hamamböceği gibi gerçek bir hayatta kalma uzmanıdır. Çok geniş bir ısı diliminde yaşayabilir. ( -30 ila +32 ◦C ! ).Hatta büyük ve güçlü olanlarının su dışında birkaç gün hayatta kaldıkları bilinmektedir.^^

arkadaşımızın açmış olduğu konudan ilgimi çeken bir bölümünü alarak (kusura bakmasın) sorumu sormak istiyorum.

bazı zalıklar suyun dışına çıkar çıkmaz ölürken başta sazan olmak üzere bazıları da çok uzun süre suyun dışında yaşayabilmektedir.

Sorum şu ; balık oksijeni ni sudan solungaçları sayesinde sağladığına göre acaba dışarıda havasızlıktan değilde vücut kuruduğunda yada başka sebepten mi ölüyor bilgili arkadaşlarımız ;)

nolongerregistered
05-11-2007, 20:50
Balıklar sudaki çözülmüş oksijeni kullanırlar dışarda ise oksijen sudakinden farklıdır.. bu nedenle ölürler..

biz nasıl sıvı oksijeni soluyamıyorsak sazanlarda havadaki oksijeni soluyamazlar..

bu sadece sazan için değil...hamsiden haniye,minekoptan çinekopa,tüm balıklar için geçerlidir....

fakat balıklarda ölüm genelde sudan çıktıkları ilk bir saatte yanan mangalın üzerinde olur...Buradaki asıl vede en önemli ölme nedenleri ise mangal ateşidir
zira etleri pişmekte,sakiler harıl harıl çalışmakta salatalara ise son tuz,limon ve sızma zeytinyağı ilavesi yapılmaktadır..:rolleyes:

sanırım sorunuzun cevabı

erol hoca
05-11-2007, 21:08
^^Dayanıklı yapısı sazanı adeta efsane yapmıştır. Aynen hamamböceği gibi gerçek bir hayatta kalma uzmanıdır. Çok geniş bir ısı diliminde yaşayabilir. ( -30 ila +32 ◦C ! ).Hatta büyük ve güçlü olanlarının su dışında birkaç gün hayatta kaldıkları bilinmektedir.^^

arkadaşımızın açmış olduğu konudan ilgimi çeken bir bölümünü alarak (kusura bakmasın) sorumu sormak istiyorum.

bazı zalıklar suyun dışına çıkar çıkmaz ölürken başta sazan olmak üzere bazıları da çok uzun süre suyun dışında yaşayabilmektedir.

Sorum şu ; balık oksijeni ni sudan solungaçları sayesinde sağladığına göre acaba dışarıda havasızlıktan değilde vücut kuruduğunda yada başka sebepten mi ölüyor bilgili arkadaşlarımız ;)

Hava keselerinin büyüklükleri ile ile ilgil olabilir mi? Sanka hava kesesi küçük olanlar daha erken, sazan gibi büyük olanlar karada (sudan çıktıktan sonra) daha uzun yaşıyorlar):cool:

yucelusta
05-11-2007, 21:13
tamamen balığın yapısı ile ilgilidir bence, hızlı yüzüşlü ve oksijeni çok kullanan balıkların sudan çıkmasıyla ölmesi arasında 2 dk geçer, denizin efsanesi kefal ve iskorpit balığıdır, susuz kovaya koyduğum iskorpitin 4 saat sonra lavaboda ıslanınca nasıl zıpladığını hala hatırlarım, kefal de açıkta olmasa da bi avuç suyun içinde saatlerce yaşar.Tatlısuyun efsanesi de yayın balığıdır, açık güneşte 4 saat yaşadığına ve su kaybından öldüğüne şahit oldum,gölgede olsa rahat 7-8 saat yaşar sanırım

istavrit
05-11-2007, 21:19
ben çıkartıldıktan 4 saat sonra şiş yapılmak üzere bile derisi yüzüldükten sonra hala yaşayan yılan balığı gördüm ...inanılmazdı ....

Cevat Ergin
05-11-2007, 21:19
Arkadaşlar hava kesesi ile ilgilisi olduğunu sanmıyorum ama israil sazanı(havuz balığı),avını bol miktarda yaptığım için iyi biliyorum akşam avdan sonra ölmesini beklediğim ama denemek için buzdolabına poşete koyduğum balıklar inanın ertesi sabah bile hala yaşayabiliyorlar ama pullu ve aynalı sazanda bir kaç saat kadar sürebiliyor yaşam,mesela tatlısu kefalide dayanıyor.Lakin İznik gölünde bol bulunan levkit balığı kefale benzer ,sudan çıkar çıkmaz ölüyor.Örnek olarak deniz balıklarındanda gelincik ve vatoz çok uzun süre yaşayabiliyor.

erol hoca
05-11-2007, 21:31
Arkadaşlar hava kesesi ile ilgilisi olduğunu sanmıyorum ama israil sazanı(havuz balığı),avını bol miktarda yaptığım için iyi biliyorum akşam avdan sonra ölmesini beklediğim ama denemek için buzdolabına poşete koyduğum balıklar inanın ertesi sabah bile hala yaşayabiliyorlar ama pullu ve aynalı sazanda bir kaç saat kadar sürebiliyor yaşam,mesela tatlısu kefalide dayanıyor.Lakin İznik gölünde bol bulunan levkit balığı kefale benzer ,sudan çıkar çıkmaz ölüyor.Örnek olarak deniz balıklarındanda gelincik ve vatoz çok uzun süre yaşayabiliyor.

Haklısın arkadaşım. Tamamen balıkların oksijen kullanımıyla ilgili. Çok hareketli olan; çok oksijen kullanır ve çabuk ölür, daha az hareketli olan da geç ölür. Yani oksijeni çabuk tüketen daha önce ölür. Oksijenleri nerede?

korni
05-11-2007, 23:02
bende bir cumartessi günü tutulmuş kızıl kanatların pazartesi akşamı temizlerken yaşadığına bizzat şahit oldum :)

mallaca
06-11-2007, 08:45
İnanılması güç tecrübeler bunlar.Ama bende iskorpit yakalamıştım günün birinde 4-5 saat sonra evde lavaboya koydum ve zıplamaya başladı.Baya bi tırsmıştım.Tabi biz mezgit,istavritten alışığız 5 dk sonra ölmesine.

flazer
06-11-2007, 08:50
eskişehir çifteler sakar başında israil yayını mevcut 8 bıyıklı su dışında 1 hafta yaşaya biliyo ;)

volgym
06-11-2007, 10:43
eskişehir çifteler sakar başında israil yayını mevcut 8 bıyıklı su dışında 1 hafta yaşaya biliyo ;)

vay anasını be demek 1 hafta yaşayabiliyor entrasan;) memet iyide kardeşim 8 bıyıklı mı yaşıyor sadece 9 yada 7 olmaz mı :)

nolongerregistered
21-01-2008, 20:20
Az bekleyin size en net cevabı verecem...

akvaryumdaki sazanı dışarı aldım..:cool: :cool:

:D :D

tarcan
21-01-2008, 20:22
Az bekleyin size en net cevabı verecem...

akvaryumdaki sazanı dışarı aldım..:cool: :cool:

:D :D

Hayırdır Tatlı Suyamı takılıyorsun artık ;)

Avciperdeci
21-01-2008, 20:30
bende bir cumartessi günü tutulmuş kızıl kanatların pazartesi akşamı temizlerken yaşadığına bizzat şahit oldum :)

Nefesçi adam belli ediyor kendini, hey maşallah, hey maşallah, evrim teorisine katkımıdır nedir bu, değişiyormu kızılkanatlar, sazanaı oluyor kediler pantermi olacak, nedir bu nefesçilerden çektiğimiz Koralım:D:D:D:D

Avciperdeci
21-01-2008, 20:32
bazen..;)

ama sadece bilimsel amaçlı..;)

iş yerindeki havuzda agrasif akvaryum balıklarını rehabilite ediyorum..

4 ton su kapasiteli,ısıtmalı,2 çamaşır suyu ile devirdaymı sağlanan 0,1mikron filtre ile filtrelenen havuzda;) 26 tür balık bir arada yaşıyorlar..

Yangın havuzunda ise 2 adet yayın besliyorum..2,5 sene önce 3'er kg iken 12metreye 12 metre ve 4metre derinlikte olan havuzda hala yaşıyorlar..Sadece kurbağa ve ekmek ile besleniyorlar..sanırım şu anda 10-13kg arasındalar..Bu yaz videolarını yayınlayacam;)

Emekli olunca bunları denize uygulayacağım..sadece balıklar değişecek

Abi yangın havuzuna şimdiden yavaş yavaş diri yuz atsan, günde iki yumurta akı ile karıştırıp yoğursan suyu, bu yaza deniz için hazır olurmu senin yayınlar:D:D:D

nolongerregistered
21-01-2008, 20:34
Hayırdır Tatlı Suyamı takılıyorsun artık ;)

Evet..;)

çok güzel mırmır ve pisi çıkar..

tatlısuyu geçtikten sonra tanaşa vardır..karagöz olur;)

nolongerregistered
21-01-2008, 20:36
Abi yangın havuzuna şimdiden yavaş yavaş diri yuz atsan, günde iki yumurta akı ile karıştırıp yoğursan suyu, bu yaza deniz için hazır olurmu senin yayınlar:D:D:D

Onları bir doğal gölete atacam..;)

tek sorun ikisinin hemscins olma ihtimali..:(

zaten kışın beslemek zor oluyor..hergün 1 bayat ekmek ve yemekhaneden çıkan tavuk artıkları onları bıktırmıştır..
:D

KoRSaN
21-01-2008, 21:19
Hücrelerinin susuz kalmasından dolayı ölüyorlar diye biliyorum.Baya uzun bir konu:D Havuz balıgı olan Koi balıgıda sazan familyasından ama belli bir derece sogukluktaki buzluga koyuldugunda balık ölmek yerine kış uykusuna yatıyor ve uygun ortamını saglayıp buzluktan çıkarıldıgında tekrar eski haline dönüp akvaryumda veya havuzda yaşamına devam ediyor.:rolleyes:

N@mık
21-01-2008, 23:42
sazan büyüklüğüne göre değişir ama hem yayın hem 2 mt yi aşkınsa senden benden fazla yaşar:D :D :D :D

ozan
22-01-2008, 07:38
sazan dışarda ne kadar yaşar bilemem ama ben suyun içinde 30 sn. den sonra kendimi kötü hissediyorum

carp-cathunter
30-01-2008, 23:30
herkese merabalar arkadaşlar aranıza yeni katıldım genelde suda hareketli ve aktif olan balıklar sudan çıkıtıklarında fazla yaşamazlar . bol oksijenli sularda özellikle nehir balıkları durgun su balıklarından iyi dayanırlar ee tabi arkadaşın dediği gibi tatlı sularda en dirençli balık sazan ve yayındır sazan solungaçları ve vucut yapısı olarak suyu tutar avda tutuğuz balığın büyüklüğü eve gidince sanki küçülmüş gibi gelir çamurda bile yaşar yazın tamemen kuruyan göllerde tekrar seneye nasıl böyle büyük sazanların olduğunun açıklamasıdır. yayın dediğimiz açgözlü bi hayvan olmasına karşın ağır hareket eden ama sağlam basan avını tek hamlede yakalayan bir balık dışarda neredeyse bir gün dayanır tabi büyüklüğüne bağlıı ama bütün avcı dostalarıma haddim olmadan balıkların acı çekerek ölmelerini izlememelerini yada izin vermemelerini isterim avımız bittikten sonra eve götüreceklerimiz balıkların enselerine bıçağımısın sapıyla yada benim tokmağım var onunla ne çok sert ne çok zayıf olmak kaydıyla kuvvet uygularsak daha çabuk ve temiz bir son olur onlar için. avrupada bunun araştırmasını yapan uzmanlar balığın kendi halinde dışarda ölmesinin bir çok sakıncasına dikkat çekmişler dikkat ettiyseniz salmadıkları balıkları ki az rastlanır tokmakla kapı çalar gibi vururlar saygılarımla

cunko8890
21-08-2009, 16:04
arkadaşlar merhaba.benim bir sorum olacak.aynalı sazanlar çeşme suyunda yaşayabilirmi.evde 2 tonluk tanker war.6 tane sazan yakaladım eğer olursa o tanker içinde büyütmek istiyorum...