Tuzda Balık

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Avciperdeci tarafından paylaşıldı.

Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.
  1. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Tuzda Balık

    Öncelikle tuzda balık yapmak için en fazla tercih edilen balık 2-kg ve üzeri levrektir.

    Malzemeler;
    2 kg civarı Levrek
    Yeterli miktarda iri tuz
    10 adet yumurtanın akı
    Defne yaprağı
    1 adet soyulmuş patates

    2-kg civarı levrek alınır pulları soyulmadan iç organları ve içi güzelce temizlenir. Pulları temizlenmeyecek burası önemli!!!
    Balığı tamamen kaplayacak kadar iri tuz, bir tepsi ya da leğen de 10 adet yumurta akı ile karıştırılarak harç haline getirilir. Ardından balığın içine yuvarlak olarak dilimlenmiş 2 adet patates 2 adet defne yaprağı dizilir.
    Balığı tepsiye göre ölçülendirerek tepside ne kadar yer kapladığı görülür. Balığın kapladığı yer kadar alan yumurta akı ile harç haline getirlmiş tuz ile 1-1.5 cm civarı kalınlıkta kaplanır. Balık bu hazırlanan tuzun üzerine içine tuz girmeyecek şekilde (temizlenen karın bölgesi içe içe girecek tuz ile sadece pullar temas edecek) bırakılır. Ardından balığın üzeri yine 1-1,5 cm kalınlığında tuz ile hava almayacak şekilde kaplanarak;
    Önceden 240 derece de ısıtılmış fırında 45-50 dakika süre ile pişirilmeye bırakılır. Fırından çıkardıktan sonra çekiç ve keski ya da tornavida yardımı ile tuz kırılarak derisi tuzda kalmış olan balık servis edilir.

    Not: Deride ki pullar temizlenmiş olursa balık aliminyum folya ile hava almayacak şekilde sarılırakta fırına sürülebilir.

    Ben balığı tamamen tuzla kapladıktan sonra tuza pul göz ağız vs çizerek tuza balık şekli veriyorum. Fırından çıktıktan sonra tuzun üzerine bir kaç damla kolonya dökerek çakmakla alevlendirip masaya bu şekilde götürüp işin birazda şov kısmına girebilirsiniz. Kolonyayı fazla kaçırmayın balık kokmasın.
    Afiyet olsun
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 30 Ocak 2020
  2. Yörük Efe

    Yörük Efe

    Mesajlar:
    735
    Şehir:
    İzmir==Hatay'dan
    Favori Kamış:
    Şimdilik Olta, Sonra Zıpkın ve Dalış takımı da olacak.
    En İyi Avı:
    Şimdilik Pek Dişe dokunur bir şey yok.
    Serdar;
    11 yıllık restourant'cılık hayatımda ikinci kez değişik tarif veren sensin.
    Emeğine sağlık.
     
  3. Wetblue

    Wetblue CUMHUR

    Mesajlar:
    311
    Şehir:
    Mersin-İstanbul
    Favori Kamış:
    DAIVA ST.9070 + ALBASTAR-Target 1,80 Two Piece
    En İyi Avı:
    Lagos 7,5 kg.
    Buda Benden Ilave Olsun

    Tuzda balık pişirme pullu ve .400gr dan itibaren kalın pullu balıklara"Kefal/Minekop/Çipura/Domuz/Karagöz" uygulanan bir yöntemdir. Ayıklama; tercihen galsamalardan içeri çeşitli araçlar yardımı ile temizlenir şayet kesi gerekirse olabildiğince ufak açılır bu açılan yer ise tuza değmesin diye"yenmeyecek hale gelir çünki" hamurla kapatılıtdı ben folyoda denedim oluyor kullanabilirsiniz,balığın içine reyhan,biberiye,defne yaprağı konabilir şayet mevsim yağsız balık dönemi ise içten ve dışardan biraz çiçek yağı sürmek faydalı olacaktır.. YALNIZ! BALIK KALINLIĞI AZ İSE Örneğin .400 gr Çipura 250C. da 30 dk. dan sonra erimeye başlar dikkat edin. Yenmeyecek hale gelir. Tuzun yumurta ve su karışımı kulak memesi dediğimiz kıvamda olursa kullanışlı olur 5 kg Turşu Tuzuna 3 yumurta akı yeterlidir. genelde bir tepsiyede 5 kg tuz yeterli olur. Tepsi fırından çıkınca maytap yakmak yada alkol yada rakı dökmek ve ateşlemek adettendir. "Faturayı ödeyecek olan müşteri varsa çok işe yarar:D "

    Afiyetle.
     
    Son düzenleme: 11 Ocak 2008
  4. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Abi gerçekten denemeni tavsiye ederim, inanılmaz lezzetli oluyor:D
     
  5. düzceli

    düzceli

    Mesajlar:
    641
    Şehir:
    düzceli
    Favori Kamış:
    kamış,360cm dam banax makine
    En İyi Avı:
    11.120kgturna,16.100kg yayın
    serdar biz onu sazanda yapıyoruz harika oluyor ama kolanya kısmını bilmiyordum teşekkür ederim...
     
  6. korni

    korni koral

    Mesajlar:
    7.546
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    55 kg trakya kıvırcığı
    sağol kardeşim deniyeceğime emin ol kalın tuz derken kaya tuzu var omudur :)
     
  7. Yörük Efe

    Yörük Efe

    Mesajlar:
    735
    Şehir:
    İzmir==Hatay'dan
    Favori Kamış:
    Şimdilik Olta, Sonra Zıpkın ve Dalış takımı da olacak.
    En İyi Avı:
    Şimdilik Pek Dişe dokunur bir şey yok.
    Kesinnikle deniyeceğim Serdar.;) :D
     
  8. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    Güzel paylaşım teşekürler:)
     
  9. Avciperdeci

    Avciperdeci SeRDaR

    Mesajlar:
    7.433
    Favori Kamış:
    El Oltası
    Evet Kornim Koral ım kaya tuzu

    rica ederim abi denerseniz afiyet olsun:)
     
  10. Ben bütün malzemeleri hazırladım..en kısa zamanda deneyecem..;)

    Dolapta arka taraflarda irice bir minekop olacak onu bulayım yarın deneyip sonucu söylerim...:rolleyes:
     
  11. murat41

    murat41

    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    kocaeli-izmit
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    Levrek bulursam en kısa zamanda deniyecem :) daha önce restoranda yemiştimde bayağı tuzlu geldi hem cebimi hem elimi yakmıştı:D :D
     
  12. seckint

    seckint Seçkin

    Mesajlar:
    2.562
    Şehir:
    Istanbul / Beylikdüzü
    Favori Kamış:
    4.20 surf kamış
    Favori Makine:
    okuma synex
    En İyi Avı:
    3,5 kg Martı
    ilk yakaladığım levrekte bunu yapıcam :D
     
  13. SedatMert

    SedatMert Sedat

    Yaş:
    65
    Mesajlar:
    3.666
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    O balığın hala peşindeyim.
    Perdeci Serdar'ım haftasonu denedim, gerçekten çok güzel oldu. Ancak birşey soracağım. Balık çok güzel pişmesine rağmen balığın içine koyduğum patatesler pişmedi ve dolayısıyla yenmedi. Sen tat versin diye mi koyuyorsun patatesleri?
    Ben bu pişirme usulünü biraz genişleteyim bakalım ortaya ne çıkacak:D :D
     
  14. gülbaharlar

    gülbaharlar gulbaharlar

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    4.214
    Şehir:
    manisa
    Favori Kamış:
    el oltası, kamış
    En İyi Avı:
    13 kilo aynalı sazan
    bilgiler için teşekkürler bunu bir ara bağda deniyelim nasıl olur :D :D valla tam süper olacak derim nasılım :D :D :D
     
  15. geneben

    geneben Aşkın

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    3.702
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Deniz turnası 70 cm 900 gr.
    Valla on numara bir fikir Ali dostum on numara:D:D:D:D:D
     
  16. SedatMert

    SedatMert Sedat

    Yaş:
    65
    Mesajlar:
    3.666
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    O balığın hala peşindeyim.
    Konuyu ben yukarı aldım, ben de isterim:D :D :D :D
     
  17. KaraKurt

    KaraKurt Fatih

    Mesajlar:
    1.196
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    Olta ve Sabırrrr
    En İyi Avı:
    Kötü av yok :)
    İlk fırsatta denicem bunu paylaşım için teşekkürler....
     
  18. merto3579

    merto3579 MERT

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    94
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    BLAZER 3 MT RYOBI ECUSIMA 6000 VI
    En İyi Avı:
    ÇUPRA 500 GR
    paylaşım için teşekkürler valla ağzımın suları aktı ilk fırsatta hanıma yaptırıcam
     
  19. themad2

    themad2 Serdar

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    887
    Şehir:
    İstanbul
    Tuttugum ilk levrekte yaparım dicemde ben levrek tutana kadar unuturum bunu :D
    Ayrıca balıkesirde meşhurdur sardalyadan falan bir çok balıktan yapılıyor.
     
    Son düzenleme: 29 Temmuz 2008
  20. Conqueror

    Conqueror Ahmet Fatih Eryılmaz

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    10.402
    Şehir:
    Edirne / Kutlutaş
    Favori Kamış:
    Silstar at makara 50 lik , Silstar Bx makara 50 lik ,Silstar 2,70 m iki adet kamış
    En İyi Avı:
    100 gr israil sazanı
    Paylaşım için teşekkürler Serdar abi
     
Konu Durumu:
Daha fazla cevap için açık değil.