selamlar ben yeniyim yeni bir konu açayım dedim ....balık tutarken aldığımız zevki bu balığı yerken de almalıyız bu ikisi bir bütün....pişirmiyceksen tutma.çoğu zaman sahilde gezerken kefal tutan insanlara rastlar ve bilmiyormuş gibi sorarım o balığı napacak lar diye..kimisi birine veririm kimisi tutyoruz işte yani tutacak gerisini bilmiyor kimiside kızartacam der. diğer balıkları pişirmeyi herkez bilir ama kefalın namı kötüdür çünki beslenmek için başka balıkların giremediği yerlere örneğin tuz oranı düşük oksijen oranı düşük tatlı su çok tuzlu su nehir gibi.marmara kefalini buhlama yaparsanız kokar.çorba yaparsanız lezetli olur .kısaca tarifini vereyim deneyin. 2 orta boy kefalin pullarını temizleyin büyük bir tencereye bir kahve fincanı zeytin yağı ve 1 çorba kaşığı tuzu kefalleri ve bol suyu katıp pişene kadar haşlayın. pişen kefallerin etlerini bir tabağa elinizle ayıklayın. başka bir tencere de 4 çorba kaşığı unu yağ ile pembeleşene kadar kavurun . kefallerin pişti tenceredeki balık suyunu bir süzgeçten geçirerek süzün ve unlu karışım bulunan tencereye yavaş yavaş karıştırarak ekleyin düşük ateşde. bir demet dere otunu ince kıyarak tencereye ekleyin . bir çorba kaşığı tereyağı ile bir tam sıkılmış limonu da ekledikten sonra ayıkladığınız kefal etini tencereye atarak 15 dakka düşük ateşde pişirin . tuzunu karabiberini pişerken kendi damak lezzetinize göre ayarlayın. bi deneyin belki seversini. kefali de arıyacağımız günler yakın selamlar
marmara kefali için birşey diyemem ama şileye gittiğimde kesinlikle deniyeceğim bir tarif olacak bakalım ne kadar lezzetli oluyor . tarif için teşekkürler
haklısınız arkadaşlar ama bu balığı sadece avlama zevki için avlamayalım ...tutup geri sal ....ama ben kovada bekletip kimseye veremeyince atılanını gördüm ...bu balık denizlerimizde bir denge her gün denizlerimizde balık azalıyor...bu çorba taarifi tutup napacağını bilemeyenler için ....ege ve akdenizin kefali yenir sadece tereyağını biraz fazla at ..... başka bi balık hakkında pişirme taarifi isterseneniz sorun ailede profesyonel aşçı var bilmediklerimi ondan alıyom. selamlar
Bu kefal hakkında bir çok şey söyledi balıkçılar.Kimisi defne yapragıyla pişir kokusunu alır dedi.Kimisi sirkeli suda beklet dedi kimisi soğanda ilgili bişeyler söyledi hatırlamıyorum.Sonra bir abim hepsini denediğini ama ne yaparsan yap yenmeyecek bi balık oldugnu anlattı Ama bunu mutlaka denicem.
Valla ben daha once galata-unkapani arasinda baya avlardim kefali.Herkez kotu seyler soyledi o balik icin.Ornegin : " b.klu kebap,bilmem ne , bilmem ne" ama ben yinede denedim.Ve tum samimiyetimle soyluyorum tadi gercekten cok guzel.Ama iyice temizlemek cok onemli.Icindeki siyah tabakayi bir igne ucu kadar bile kalmayacak sekilde temizlemek gerekli mesela. Ozellikle sarikulak denen kefal cinsi dahada guzel oluyor. Afiyet olsun.
slm beraber rumelihisarından tutalım evde yap parmaklarınıda yemezsen ben bişe bilmiyorum..sarıkulk kafaller harika kokuda yok.
HIMM DEnemek lzm bence bu şekilde güzel olur. bide bunu terbiyeledinmi off diyorum. güzel paylaşımınız için teşekkürler. kefal konusunda mantıklı biryaklaşım
bende o b.klu kebabi siddetle tavsiye ederim. parmaklarinizi yemezseniz lafim yok. kefal ve yayin gibi bazi baliklari pisirmek ustalik ister, herkes yapamaz.
Eğer bakık kokuyorsa gazeteye sarıp bi kaç saat bekletmek gerekiyor. Bu işlemi bir kaç defa yaptığımızda koku falan kalmıyor
çok oldu bir sabah proğramında doktor en çok kefal balığını önermişti,diğer balıklar dan daha fazla besin değeri varmış,sarımsak soğan da kokar ama faydalı dır, kefali tutduğunuz yer çok önemli,her kefal kokmaz,açık dan gelen man kafa kefal ile levreği yan yana korum lezzet bakımın dan,ama derede yetişen tabanı gömük olan orda yetişen kefal ile deyil,
Başka balıkları yakalamayı kefal balığına nazaran daha çok severim ama kefali yemesini de diğer balıklara nazaran daha çok severim.. hele 3-4 arkadaş kendi tuttuğumuz balıkları akşamına ızgaraya attımı veya sebzeli buğlamasını yaptımı işte böyle bir günün finalinde deymeyin keyfimize. kefalin buğlaması mı olmazmış? inan sana bir buğlama yapalım iki ekmeği tavanın dibine bandıracaksın.. kefalin püff noktası içini iyi temizleyeceksin ve büyük balık bulmaya özen göstereceksin. temizlediğin kefalin içine baktımı pişmiş yumurtanın beyazını göreceksin, deniz suyunun içinde elinle ovaladımı cıkar.. kenarında falan siyah bi nokta bırakmayın.........bak şimdi canım çekti kaptanlara söyliyim bana bi kasa iri kefal getirsinlerde en büyüğünden çorba diğerlerinide pişirimlik pişirimlik poşetler halinde şoka atayım.(bilmeyenler için: şok demişken içini temizlediğin balığı tatlı suya deydirmeden şoka atınız tatlı suya değen balık o gun pişirilmeli.) Buradaki sahilde bu sene istavritte iyiydi, kefalde gecen sene başladığı tariha gore 10 15 gun gec başladı ama iyi başladı. Avcılar.İst
laf aramızda tamam kefal iyidir hoştur ama. kefal de bklu kebap yapılacak balık değildir yani. Sizlere istavrit gibi bazı küçük balıklarda içini tekmizlemeden pişirmenizi hatta balık güzel yerden çıktıysa yerkende içini temizlememenizi önerebilir. Lezizdir... dikkat kefali gerçekten o şekilde yemeyiniz