arkadaşlar aroma yağ aldım sardalya kokusu istedim ama sanırım yanlış verdiler üzerindekilere internete yazdım karaciğer çıkıo sizin bilginiz varmı daha önce kullananınız oldumu denesemmi değiştirsemmi acaba üzerindekiler ingilizce değil sanırım ispanyolca vs. türevi bir dil genede yazim belki bilgisi olan bir arkadaş vardır ** sangue di fegato estratto concertrato di fegato ideale per essere miscelato alle esche.eccezionale per trote - cavedani savette barbi e tutti i pesci di mare
Bu İtalyanca ve bu yazı içinde sardalyanın adı geçmiyor. Alle esche dediği her ne ise anlamını bilmiyorum ama işte bu alle esche ile karaciğer kanının karışımından elde edilen bir öz suymuş bu ve alabalık için kullanılıyormuş. İtalyancayı iyi bilen birileri varsa yardımcı olurlar ama benim anladığım bu.
bende netten italyanca sözlük bularak karaciğer kan özü olduğunu anladım değiştirsemmi daha hiç kullanmadım yoksa denizde iş yaparmı acaba
Bugüne dek hiç esans kullanmadım, o nedenle bir şey söyleyemem. Ama bunun alabalık için olduğu yazıyor, bence değiştirmen daha iyi olur derim. Yine de sen bilirsin tabi, belki de işe yarar bilemiyorum.
Mert bu tür esasnları denizde kullanmış ve denemiş biri olarak tavsiyem esansı değiştirmen ve yerine farklı bir şeyler alman olacaktır. O kadar çok kullanmama rağmen hiç bir faydasını göremediğimi, aksine ben balığı yakalayamazken yanımda avlananların bir çok balık yakaladıklarına şahit oldum. Bu durumdan çıkardığım tek sonuç ise, bu tür esansları bir ihtimal mazmuz olarak kullanabileceğimizdir. Ki bunu da çevremizde bulunan balıkçılardan elde edeceğimiz balık iç organları bize çok daha faydalı olacaktır.
Mert, Istanbul ve civarinda sardalye,tavuk gogusu is yaparmi bilemem denemedim ama Akdeniz bolgesinde tavuk gogusu cok revacta bir yem tarzi ve bende tavuk gogusu tuzlayarak kucuk kucuk torbalar halinde ince dilimlenmis bir sekilde kalamar esansi ile dondurup verimli bir av yapmistim o yemlerle
"per trote"... bu "alabalık için" demektir. ama "pesci di mare" de deniz balıkları demek. bağlaçları ve cümle gidişatını falan incelediğimde, "aslen alabalık için ama deniz balıklarında da kullanabilirsiniz" gibi bir anlam çıkıyor. ancak içinde sardalya yok, sardalyanın italyancası "sardine" olmalı.
Yağ bazlı aromalar genellikle alabalık somon morina gibi yağlı balıkların karaciğerinden elde edilir. Piyasadaki aroma yağların %99 u morina karaciğerinden elde edilen yağdan yapılıyor daha sonra ne şekilde kokulandırılıyor emin değilim ama birkaç farklı aromaya sahip yağ mevcut piyasada benim gödüklerim sardalya, ahtapot-kalamar ve bu ikisinin karışık olduğu aromatik yağlar.