İzmaritin tulumunu çıkarmak

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında atesh tarafından paylaşıldı.

  1. atesh

    atesh

    Mesajlar:
    91
    Şehir:
    İstanbul / Küçükçekmece
    Favori Kamış:
    Olta bazen zıpkın
    En İyi Avı:
    ?
    Eğer izmaritleri kızartacaksam mutlaka tulum çıkartırım. Hem çok daha
    lezzetli oluyor hem de pullarını kazıma derdinden kurtuluyorsunuz.

    İşe başlamadan keskin bir bıçak edinmenizi öneririm.
    Zaten balıkçı ya da denizcinin mutlaka iyi bir bıçağı vardır.

    I- Kuyruktan başlayarak başa kadar sırt yüzgecini kesiniz.

    II- Birinci ve ikinci karın yüzgeçlerini dibinden (karınla beraber)
    kesiniz. birinci yüzgeçten ikinciye kadar karnı yarınız. yarığı kuyruğa
    kadar uzatınız. Bu arada iç organlar tenizlenebilir.

    III. Bıçağı yüzgecin altına sokarak deriyi sırttan karına doğru hilal
    şeklinde kesiniz.

    IV. deriyi A noktasından yakalayarak kuyruğa doğru çekerek çıkarınız

    Ben tulumları çıkarıp yıkadıktan sonra balıkları önce tuzluyorum sonra
    una bulayıp kızartıyorum. Tabi unla tuzu karıştırmakta bir tercih..

    Rastgelsin afiyet olsun...

    Konu daha önce anlatıldıysa Mod. arkadaşlar mesajımı silebilirler...



    [​IMG]
     
  2. djemr

    djemr

    Mesajlar:
    175
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Olta, Zıpkın
    En İyi Avı:
    Kırmızı Benek alabalık, 5.5 KG
    Paylaşım için teşekkürler.
     
  3. simendifer

    simendifer Sennur

    Mesajlar:
    9.177
    Şehir:
    İstanbul
    Bunu bana Özkan arkadaşımız da anlatmıştı Kabataş'da iken... O galeta ununa bulayıp kızarttığını söylemişti... Çok lezzetli oluyor dene diyordu... Tulum çıkarmayı öğrendiğimize göre, denememek olmaz artık.. Teşekkürler Ateş, emeğine sağlık.. :)
     
  4. REİS

    REİS Mahir Ersin

    Yaş:
    79
    Mesajlar:
    2.389
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Torikler-Kofanalar
    Ateş,sağol

    Ben kendi adıma tulum çıkartmak istemem.
    Bilirsiniz, yiyeceklerde lezzet denen şey yağdır.
    Balıkların da derileri yağlı,(tavuk da öyle ya neyse) deriyi soyunca bana kuru kalmış gibi geliyor.
    Ben pullarını kazımam, pullarıyla birlikte tava yaparım.
    Böylece yağı,suyu nesi varsa içinde kalıyor ve bana daha lezzetli geliyor.Tercih meselesi tabii.
    Yerken de pullu deri, sahan kapağı gibi açılıyor,içi bembeyaz et.
    Afiyet olsun.
     
  5. özkan

    özkan

    Mesajlar:
    907
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    kırlangıç 1,5 kg
    güzel anlatım olmuş, eline sağlık.
    sennur galeta ununa alternatif olarak, una pane harcıda katılarak kızartıldığındada harika oluyor.
     
  6. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    Mahir Baba ya katılıyorum. Ne o öyle ya kuru kuru..Yerine, balığına göre ayıklamam bile ..klu kebap denir böylesine. Mısır ununada buluycan iyicene sinecek kokusu mis gibi etine.. yok yok yeter fenalara gelicem yine.:D :D :D

    (yazıya bak hele şiir gibi oldu valla:D )
     
  7. erdemyılmaz

    erdemyılmaz ERDEM YILMAZ

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    2.357
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    DURUMA GORE BİLDİGİM HER TÜRLÜ YASAL MALZEME
    En İyi Avı:
    EŞKİNE 1,5 KG.,56 CM. TURNA
    mahir amca aynı fikirdeyiz izmaritin tulumu cıkınca tadı o kadar güzel olmuyor
     
  8. oflu

    oflu

    Mesajlar:
    461
    Şehir:
    ist
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çinekop,sarıkanat,lüfer,palamut
    denedim izmarti hiç sewmez dim bu şekilde güzel oldu bravo birader
     
  9. maytir

    maytir

    Mesajlar:
    105
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    Tam takim amator :)
    En İyi Avı:
    Lambuka ve palamut
    izmarit guzel balik

    Acikcasi izmariti balikci tavalarinda hep zorla musteri beklerken bulurum. Oysa yerine gore istavritten bile daha cok sever ve tuketirim.

    Genellikle pullarini kazimadan oylece kizartiriz. Kizardiktan sonra zaten kabugunu oldugu gibi kaldirip o guzelim belaz lop eti migdeye indiririz.
    Tulum cikaracaksak o zaman sekildeki gibi us ve alttan yuzgeclerini keser bas alti ve kuyruk kismina bir yarik acip elimizle cekip aliriz. Bicakla ugrasmaktansa boyle daha kolay oluyor.
    Sonra galete unu yada pane harci ile mmm. superr :)
    sevgiler