Limonlu Levrek

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Kırıkolta tarafından paylaşıldı.

  1. Kırıkolta

    Kırıkolta Murat

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    460
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Malzeme:
    -1 adet levrek
    -3 adet limon
    -6 diş sarımsak
    -1 tutam maydanoz
    -2 Çorba kaşığı zeytin yağı
    -Tuz
    Yapılışı:
    Levreğimizin öncelikle fletosu çıkartılır.Önlü arkalı tuzlanır ve salata tabağına yatırılır. Sarımsaklar havanda dövülür (yada bıçakla olabildiğince ince doğrayabilirsiniz.) Sarımsaklar levreğin üzerine sürülür ve üzerine zeytin yağ gezdirilir. Biraz madanoz serpiştirdikten sonra limon'un suyu sıkılarak üzerine dökülür. Salata tabağının üzerine streç ile kapatıp dolaba atalım. Balık ertesi gün akşama kadar bişecektir.Korkarak yaptım ama yiyen arkadaşlar çok beğendiler,tabiki bende. Arkadaşlar AFİYET OLSUN...
     
  2. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Marine levrek olarak düzelteyim, oldukça lezzetlidir herkese tavsiye ederim.
     
  3. hızır şeref gültekin

    hızır şeref gültekin hızır şeref gültekin

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    393
    Şehir:
    rize
    Favori Kamış:
    sawagear predatör 20 60 300
    Favori Makine:
    shimano biomaster sw4000xg
    En İyi Avı:
    kilosunu bilmiyorum ufo gibi bişeydi :)
    yahu abicim zaten balık yok şimdi gidipte tezgahtan mı alalım balığı hayret bişey yiyen var yiyemeyen var abi :) canım çekti yok mu bi rapor ağzımız sulansın
     
  4. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Ertesi gün akşama kadar bişecektir derken bunu pişiren şey nedir hocam? Ocaktamı bişirecez yoksa sostamı bişiyor:) Yoksa suşi mi yiyoz?
     
  5. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Benimde dikkatimi çekti, dolabın içinde ocak ve ateş olmadığını varsayarsak sosta pişiyor gibi görünüyor :)

    Bu tarifile pilakisi nefis olur bence.
     
  6. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    İçine eklenen limon suyundaki sitrik asit asit balığı yaklaşık 7 saat sonra tam pişmiş hale getirir. Yani "marinasyon" denilen teknik. Yukarıda da belirtmiştim bu yemeğin adı "marine levrek" .
     
  7. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Allah allah çok enteran . Bu akşam kısmetse deneyeceğim bakalım.

    Peki Yücel, bu balık ne kadar dayanır Sence.

    yani bugun yapılsa dolapta kaç gün kalır.?
     
  8. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Pilakiye limonu 1 adet koyup bir tatlı kaşığı biber salçasını yarım su bardağında sulandırıp üstüne dökeceksin. Yağ sıvı yağ değil zeytin yağı olacak ve dolu bir çay kaşığı karabiber.

    Fırında değil tavada üstü yarım kapalı şekilde kısık ateşte alttaki soğanlardan hafif yanıkımsı koku gelene dek pişirecen. Pilaki konusunda çok iddialıyım hocam. Ama marine falan bana ters ya :)
     
  9. sinansarma

    sinansarma

    Mesajlar:
    147
    Şehir:
    mersin
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    7 kg Halili+2850 gr kofana
    valla mari- nari anlamam ben balığı tuttummu yapıştırırım ızgaraya. yelle baba yelle. ama teknik bilmek iyidir. bilgimiz olsun.
     
  10. unique

    unique Cüneyt Eşsiz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    700
    Şehir:
    stanbul
    Mesela;

    Hamsiyi alın ağazı kapalı plastik bir kabın içine dizin üzerine biraz tuz serptikten sonra sirke ile üzerini kapatin ve kabı dolaba atın.
    Bir kaç gün sonra açın ve afiyetle yiyin bakalım,tadı nasıl oluyor ;)
     
  11. 56561

    56561 Yücel

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    2.535
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Hiç bilmiyorum desem yeridir, daha önce hiç marine levreği bekletmek gibi bir şansım olmadı. Mantıksal olarak yorum yapmak gerekirse normalde limon suyunun içinde bakteri barınmaz ama asitin levrek etiyle etkileşiminden sonra nötrleştiğini düşünürsek 1 günden daha fazla dayanacağını sanmıyorum.
     
  12. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Bu bildiğimiz serdalya tuzlama değil mi, salamura yani? sanırım mantık aynı. Yanlız benim bildiğim sardalya tuzlama 1 haftada oluyor (pişiyor :)), daha sonra elma sirkesinde bekletiliyor. Yani tuzda 1 hafta bekliyor, sonra yıkanıyor, 2 saat kadar elma sirkesinde bekletiliyor, üzerinede zeytin yağı, limon dökülüp afiyetle yeniyor.

    15 gün dolapta saklanabiliyor bu şekilde, acaba Tarkan abinin dediği gibi kaç gün saklanır bu şekilde levrek?
     
  13. Kırıkolta

    Kırıkolta Murat

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    460
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Yücel ustam iyi akşamlar. Bu tarifi yaban tv de av yemeklerin tafileri verilen bir programdan aldım. Aşçı usta bu tarife limonlu levrek olarak tanıtdı , bende değiştirmek istemedim. Tabiki sizin dediğiniz gibi usül marinlemedir.
     
  14. ufukkula

    ufukkula ufuk

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    1.537
    Şehir:
    İzmir
    En İyi Avı:
    Henüz yakalamamış olduğum
    Canım çekti desem yeridir:) Dolaba at pişsin cümlesi herkse olduğu gibi bana da ilginç geldi.Tabi açıklamayla rahatladım...:) Güzel birşeyler çıkacağa benziyor,teşekkürler tarif için.
     
  15. nejat vardar

    nejat vardar nejat vardar

    Mesajlar:
    1.626
    Şehir:
    İstanbul
    Kusura bakmayın ama bu tarifte eksik olanları ben tamamlayacağım ki emeğiniz boşa gitmesin;)
    1- Mutlaka deniz levreği olacak.(Çiftlik levreğiyle de yaptım ama aynı lezzet yakalanmıyor.)
    2- Maydanoz levreğin büyüklüğüne göre bir demet kadar olacak ve kıyma gibi ince kıyılacak.
    3-Sarımsağı küçük küpler halinde doğrayın, ezmeyin ki sarımsak tadı öne geçmesin.
    4-Levrek fleto çıkarıldıktan sonra jambon gibi ince doğranacak.
    5-ince doğranmış levrek bir sıra cam kaba dizildikten sonra, sızma zeytinyağı-küp sarımsak-ince kıyılmış maydanoz iyice karıştırılarak eti kapatacak kadar konarak üzerine değirmende biraz irice çekilmiş taze karabiber sepilecek.
    6- İkinci sıra da yapılabilir.
    7-Limon suyu malzemeyi iyice örtecek kadar konacak.
    8-Bir gün yeterli dense de iki veya üç gün sonra daha da iyi oluyor.
    9-Dolaptan kabı çıkarıp yeterli miktar aldıktan sonra streci yine hava almasını önleyecek şekilde kapatırsanız bir hafta rahat dayanıyor.

    Ukalalık olarak görmeyin lütfen. Çok severek yaptığım mezelerden biridir. Yiyenlerin de benim kadar keyif almasını isterim. :)
     
  16. Kırıkolta

    Kırıkolta Murat

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    460
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Ukalalık ne demek nejat bey bilakis tam sizin dediğiniz gibi yapılıyor tamamladığınız için teşekkür ederim.
     
  17. Kırıkolta

    Kırıkolta Murat

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    460
    Şehir:
    Manisa
    Favori Kamış:
    Okuma Salina
    Favori Makine:
    Shimano exage 3000
    En İyi Avı:
    Turna 52cm
    Cüneyt bey şu tarifide ben yapacağım ama bir sorum olacak Kullandığınız sirke elma sirkesi mi yoksa bildiğimiz anam-babam sirkelerden oluyor mu? :D
     
  18. unique

    unique Cüneyt Eşsiz

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    700
    Şehir:
    stanbul
    Valla şimdi Murat arkadaşım güzel yazmış,elma sirkesi diyor..

    Ben sirkenin ne tür olduğunu hatırlamıyorum ama elmadan deneyin siz en iyisi :D
     
  19. fisher33

    fisher33 Levent

    Mesajlar:
    172
    Şehir:
    MERSİN
    Favori Kamış:
    BG 30 DAİWA(rat)-Balzer kamış
    En İyi Avı:
    120cm sapan,96cm levrek
    Emeğinize sağlık da LEVREK nerede?:))çok tşkler tarif için herkese