Malzeme: -1 adet levrek -3 adet limon -6 diş sarımsak -1 tutam maydanoz -2 Çorba kaşığı zeytin yağı -Tuz Yapılışı: Levreğimizin öncelikle fletosu çıkartılır.Önlü arkalı tuzlanır ve salata tabağına yatırılır. Sarımsaklar havanda dövülür (yada bıçakla olabildiğince ince doğrayabilirsiniz.) Sarımsaklar levreğin üzerine sürülür ve üzerine zeytin yağ gezdirilir. Biraz madanoz serpiştirdikten sonra limon'un suyu sıkılarak üzerine dökülür. Salata tabağının üzerine streç ile kapatıp dolaba atalım. Balık ertesi gün akşama kadar bişecektir.Korkarak yaptım ama yiyen arkadaşlar çok beğendiler,tabiki bende. Arkadaşlar AFİYET OLSUN...
yahu abicim zaten balık yok şimdi gidipte tezgahtan mı alalım balığı hayret bişey yiyen var yiyemeyen var abi canım çekti yok mu bi rapor ağzımız sulansın
Ertesi gün akşama kadar bişecektir derken bunu pişiren şey nedir hocam? Ocaktamı bişirecez yoksa sostamı bişiyor Yoksa suşi mi yiyoz?
Benimde dikkatimi çekti, dolabın içinde ocak ve ateş olmadığını varsayarsak sosta pişiyor gibi görünüyor Bu tarifile pilakisi nefis olur bence.
İçine eklenen limon suyundaki sitrik asit asit balığı yaklaşık 7 saat sonra tam pişmiş hale getirir. Yani "marinasyon" denilen teknik. Yukarıda da belirtmiştim bu yemeğin adı "marine levrek" .
Allah allah çok enteran . Bu akşam kısmetse deneyeceğim bakalım. Peki Yücel, bu balık ne kadar dayanır Sence. yani bugun yapılsa dolapta kaç gün kalır.?
Pilakiye limonu 1 adet koyup bir tatlı kaşığı biber salçasını yarım su bardağında sulandırıp üstüne dökeceksin. Yağ sıvı yağ değil zeytin yağı olacak ve dolu bir çay kaşığı karabiber. Fırında değil tavada üstü yarım kapalı şekilde kısık ateşte alttaki soğanlardan hafif yanıkımsı koku gelene dek pişirecen. Pilaki konusunda çok iddialıyım hocam. Ama marine falan bana ters ya
valla mari- nari anlamam ben balığı tuttummu yapıştırırım ızgaraya. yelle baba yelle. ama teknik bilmek iyidir. bilgimiz olsun.
Mesela; Hamsiyi alın ağazı kapalı plastik bir kabın içine dizin üzerine biraz tuz serptikten sonra sirke ile üzerini kapatin ve kabı dolaba atın. Bir kaç gün sonra açın ve afiyetle yiyin bakalım,tadı nasıl oluyor
Hiç bilmiyorum desem yeridir, daha önce hiç marine levreği bekletmek gibi bir şansım olmadı. Mantıksal olarak yorum yapmak gerekirse normalde limon suyunun içinde bakteri barınmaz ama asitin levrek etiyle etkileşiminden sonra nötrleştiğini düşünürsek 1 günden daha fazla dayanacağını sanmıyorum.
Bu bildiğimiz serdalya tuzlama değil mi, salamura yani? sanırım mantık aynı. Yanlız benim bildiğim sardalya tuzlama 1 haftada oluyor (pişiyor ), daha sonra elma sirkesinde bekletiliyor. Yani tuzda 1 hafta bekliyor, sonra yıkanıyor, 2 saat kadar elma sirkesinde bekletiliyor, üzerinede zeytin yağı, limon dökülüp afiyetle yeniyor. 15 gün dolapta saklanabiliyor bu şekilde, acaba Tarkan abinin dediği gibi kaç gün saklanır bu şekilde levrek?
Yücel ustam iyi akşamlar. Bu tarifi yaban tv de av yemeklerin tafileri verilen bir programdan aldım. Aşçı usta bu tarife limonlu levrek olarak tanıtdı , bende değiştirmek istemedim. Tabiki sizin dediğiniz gibi usül marinlemedir.
Canım çekti desem yeridir Dolaba at pişsin cümlesi herkse olduğu gibi bana da ilginç geldi.Tabi açıklamayla rahatladım... Güzel birşeyler çıkacağa benziyor,teşekkürler tarif için.
Kusura bakmayın ama bu tarifte eksik olanları ben tamamlayacağım ki emeğiniz boşa gitmesin 1- Mutlaka deniz levreği olacak.(Çiftlik levreğiyle de yaptım ama aynı lezzet yakalanmıyor.) 2- Maydanoz levreğin büyüklüğüne göre bir demet kadar olacak ve kıyma gibi ince kıyılacak. 3-Sarımsağı küçük küpler halinde doğrayın, ezmeyin ki sarımsak tadı öne geçmesin. 4-Levrek fleto çıkarıldıktan sonra jambon gibi ince doğranacak. 5-ince doğranmış levrek bir sıra cam kaba dizildikten sonra, sızma zeytinyağı-küp sarımsak-ince kıyılmış maydanoz iyice karıştırılarak eti kapatacak kadar konarak üzerine değirmende biraz irice çekilmiş taze karabiber sepilecek. 6- İkinci sıra da yapılabilir. 7-Limon suyu malzemeyi iyice örtecek kadar konacak. 8-Bir gün yeterli dense de iki veya üç gün sonra daha da iyi oluyor. 9-Dolaptan kabı çıkarıp yeterli miktar aldıktan sonra streci yine hava almasını önleyecek şekilde kapatırsanız bir hafta rahat dayanıyor. Ukalalık olarak görmeyin lütfen. Çok severek yaptığım mezelerden biridir. Yiyenlerin de benim kadar keyif almasını isterim.
Ukalalık ne demek nejat bey bilakis tam sizin dediğiniz gibi yapılıyor tamamladığınız için teşekkür ederim.
Cüneyt bey şu tarifide ben yapacağım ama bir sorum olacak Kullandığınız sirke elma sirkesi mi yoksa bildiğimiz anam-babam sirkelerden oluyor mu?
Valla şimdi Murat arkadaşım güzel yazmış,elma sirkesi diyor.. Ben sirkenin ne tür olduğunu hatırlamıyorum ama elmadan deneyin siz en iyisi