öncelıkle herkese selam ederım benım danısmak ıstedıgım balık koftesı mahalleden bı abım tarıfını bulabılırmısın dedı tadına bı davet de bakmıs.cok begenmıs kefal balıgından yapmıslar tadı hala damagındaymıs... benım de aklıma ılk olarak sız abılarım ustalarım geldınız.balık koftesını rauf abı slayt seklınde youtube eklemıs ama vıdeoya ulasamadım ızlayamadım.bana balık koftesının tarıfını ayrıntılı bı sekılde bılen ve verebılecek olan buyuklerım mevcutmu acaba.yardımlarınızı ve ılgılerınızı beklıyor ve gereken ılgıyı gosterecegınıze ınanıyorum sımdıden tesekkurlerımı sunuyorum.
Adas Selamlar,,, Asagidaki tarifle 15dk da hazirlaniyor. Malzemeler: 300 gr palamut fileto 2 dilim bayat ekmek içi Yarım demet maydanoz 1 yumurta akı 1 çay bardağı süt 4 çorba kaşığı un 1 çorba kaşığı domates püresi 3 soğan Yarım su bardağı su 3 çorba kaşığı ayçiçek yağı 1 çay kaşığı karabiber Tuz Hazırlanışı: * Soğanları soyup küçük doğrayın. Maydanozu temizleyip kıyın. 1 kaşık ayçiçek yağını tavada kızdırıp soğanı pembeleştirin. Salçayı yarım bardak suyla ezip soğana ilave edin ve pişirin. Tuz serpip sosu ateşten alın. * Ekmeği sütte yumuşatıp elinizle sıkarak iyice süzün. Robota alıp balık eti, yumurta akı, maydanozun yarısı, tuz ve karabiberi ilave edip ezin. Karışımı kâseye alıp yoğurun. Ceviz büyüklüğünde top köfteler yapın. * Kalan yağı tavada kızdırın. Hazırladığınız köfteleri tek tek una bulayıp yağda kızartın. Kâğıt havlu üzerine alıp fazla yağını çektirin. Hazırladığınız sosu köftelerin üzerine gezdirip kalan maydanozu serpin. Kapağını kapatıp 5 dakika kısık ateşte pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
Balık yemekleri kısmında olması lazım. Kabaca şöyle: Torik, palamut gibi etli balıklardan iri dilimler kesilip içine bir veya iki baş bütün kuru soğan atılmış suda haşlanır. Soğan balık kokusunu alır. Sonra haşlanmış balıklar güzelce ayıklanır, kılçık kalmamalıdır. Ayıklanmış balık ufalanır, bu köftenin etidir. Köfteye ne konur? Herkes kendi damak tadına göre, bayat ekmek ufalar, maydanoz, karabiber, (yumurta da vardı galiba unuttum), köfte baharı, isteyen kekik ve benzeri baharat, tabii tuz koyar, güzelce yoğurup köfte harcını hazırlar, köfteler, uzun silindirik şekilde yapılır ve kızgın yağda kızartılır. En lezzetlisi ise kişiye göre annesi, hanımı veya kendisi kızartırken sıcak sıcak aşırıp yemektir. Afiyet olsun. Bu fiyatlarla palamut torikten köfte yapılmaz tabii. Haşlanmış balığın ayıklamasını göze aldıktan sonra istediğin her balıktan yapabilirsin. Eskiden torik palamut bolmuş, onlardan yapılırmış.
Adas onceki mesaj icin kusura bakma, balik koftesi diyince rauf abinin tarif aklima geldi senin mesaji okumadan koyuverdim linki meger calismamis.
yapılışını değil ama yemesini iyi biliyorum tadı damagımda kalmıştı burada bi abimiz var celal diye o çok güzel yapıyo yarın inşallah tarifini net alır yazarım.
Balık köftesinde şu arada Turna sezonunu yeni açmış olduğumuzdan Turna Balığı kullanmanızıda öneririm.Balık köftesinin yapımı yukarıda verilen tarif gibi fakat Turna balığı köftesinde iki öneml husus var.. 1- Bildiğimiz üzere balığın eti içinde ince Y şeklinde kılçıklar var bunları yok etmek için evinizde varsa et kıyma makinanızdan veya Mutfak robotundan geçirmeniz gerekir ayrıca yaptığınız köfteler ince olmalı ki pişirirken kılçıklarda yağda kavrulsun... 2-Turna balığının kendine has kokusunu gidermek için kullanacağınız baharatları (Karabiber, Kimyon,Poy ve Köri yi biraz fazlaca koyun ) Mükemmele yakın bir lezzeti var...
Yememek Mümkün Değil. Denediğim ve başarılı bulduğum bir tariftir. Beyaz etli kılçığı kolay temizlenen her balıktan olur. Tek kural var balığın etine başka malzemeler katmamak (patates ,et gibi). AFİYETLE. Balık Köftesi Malzemeler:15 adet küçük köfte 500 gr. mezgit balığı (kılçıkları ve derisi çıkınca 300 gr. kalıyor.) 1 avuç dolusu incecik doğranmış maydanoz 1 adet incecik doğranmış yeşil soğan 1/2 çay kaşığı kimyon 1 yemek kaşığı limon suyu Tuz ve karabiber Mısır unu Kızartmak için sıvı yağ Tarif: Mezgit balığının omurgasını çıkarın. Bıçak yardımıyla derisini ve etini sıyırarak birbirinden ayırın. Etini bıçakla keserek kıyma haline getirin ve bir kaseye koyun. Üzerine maydanozu, yeşil soğanı, baharatları ve limon suyunu ekleyin. Karıştırın. Etten, erik büyüklüğünde toplar yaparak, avuç içinizde yuvarlayın. Mısır ununa bulayıp, iyice kızmış sıvı yağda nar gibi olana kadar kızartın. Kağıt havluya çıkarıp, yağını süzdürün. Roka, maydanoz ve limon dilimleriyle süslenmiş bir tabakta servis yapın. Not. Evcini sitesinden alıntıdır.
Sevgili Cumhur kardeşim, Mezgit'ten köfteler, çok güzel duruyor, hemen Mersin'e geliyorum, ellerine sağlık. Hoşçakal.
tarıf ıcın tesekkurler hemen bu tarıfıde not alıyorum.ben gelıncık balıgında deneyem kılcıgı daha rahat ayıklandıgı ıcın.sızede haber verırım nasıl olduguna daır.tekrar tesekkurler.
Balık köftesini merak eden arkadaşlara bir açıklama yapayım. Çok ilginçtir ki yağda kızaran köfteler hem mutfakta balık kokusuna neden olmaz hem de tadı balıktan ziyade normal köfteye benzer. Sonra hayal kırıklığı olmasın. Balık yemeyi beklerken balık tadı alamazsanız şaşırmayın.
Burada cok yaygin bir yiyecek bu balik koftesi.Burada : " Fish ball " diyorlar. Ilk basta yadirgadim ama denedikten sonra cok hosuma gitti.Palamut,torik,tuna gibi baliklarin etinden yada bircok baligin etinin karisimindan yapiliyor.Tadi gercekten guzel. Ben birkac kez yapilisini gordum.Soyle : palamutun derisini cikarip plastik bir kasik yardimiyla (iri bir plastik kasik) etini siyiriyor.Sonra kabin icindeki etleri avcuna alarak sıkıyor. (lahmacun bezesinin avuctan sıkarak cikarilmasi gibi dusunun) Ve derin bir tavaya,kizgin yagin icine atiyor ve kizartiyor. Ama bisey dikkatimi cekti.Icine hic baharat veya tuz atmadi. Ama gercekten cok hos bir lezzet.