Lüfer için yem seçimi...

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında skoylu tarafından paylaşıldı.

  1. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Lüfer yakalamak için her durumda iyisinden yem ilk unsur.. İyi takım, iyi yemi iyi göstermek içindir. Takımınzı süper olmuş, yeminiz iyi değilse, hiç bir anlamı olmaz.. Yeminiz iyi güzel ise, takım rezalette olsa az olur belki ama mutlaka avcılığı olur..

    Lüfer için yem seçerken, taze olmak asli unsurdur. Çünkü, lüfer doğası gereği ölü yem, kokmuş, bayatlamış vs. yem yemez. O yem olarak genelde sürülere saldırır. Bu nedenle, her şeyin başında, yeminin tadının düzgün olmasını bekler..

    Lüferin pek bilinmeyen bir özelliği, son derece güçlü, ani atak yapabilen, kavgacı bir balık olmasıdır. Bunu sağlayan metabolizma, yavruyken çok hızlı gelişmesini sağlayan sistemin ergin hale gelinceki uzantısıdır. Çok kuvvetli olduğu için, besin ihtiyacıda yüksektir. Bu nedenle, henüz proteinlerini kaybetmemiş olan canlı yemlere yönelir, onları tercih eder..

    Alico, yarın gelecek, "yahu hani ölü yem yerdi, hani yemleme vardı ya.. Bir öyle diyorsun, bir böyle, fırıldak gibisin" diyecek..

    Lüfer, canlı yem yer.. Ama steteskop ve EKG cihazını henüz icat edemediği için, neyin canlı, neyin ölü olduğunu bilmez.. Düzgün takılmış ve akınıtıyla kımıldayan şeyin canlı olduğunu öngörür, saldırır. Sürü halinde balıklaırn canlı olduğunu kabul eder saldırır. Yani, lüfer canlı yem yer demek, canlı sandığı yemi yer demektir.

    Velakin, sizin ölü balık akıntı ile kımıldıyor olsada, yaklaşınca taze tat vermiyorsa, lüfer bunu tercih etmez. Ve gene hatırlatayım, tercih etmez demek, kesinlikle dönüp bakmaz demek değil elbette.. Açlık softalığı bozar, açsa, pek yem yoksa ortada, bayat filan demez, afiyetle indirir mideye.. Ama lüfer pek fazla aç kalmaz, zira baktı aç kalacak, birbirlerini yerler bu defa..

    Yeminiz tazeyse, sürü gibi duruyor, canlı gibi hareketli ise, lüfer onu tereddüt etmeden yer.

    Bayat yemin ikinci bir sorunda şudur. Bu yemler kendilerini salarlar. Derileri etlerinden ayrılır, etleri lime lime olur. Pörsümüş, acayip bir hal alır, yemden başak her şeye benzer. Bu yüzden bayat yem lüfer yemi olarak bir anlam ifade etmez.

    Eğer yem yakalandıktan ve öldükten sonra uzun süre (1-2 saat) tuzlusuda kalmışsa, konduğu su sıcaksa, tatlı suyla, buzla vs. tanışmışsa, aynı şey taze yemdede gerçekleşir. Yem pörsür, işe yaramaz..

    Bu açıdan bakınca en ideal yem, yağlı balıklardır, hamsi ve sardalya gibi. Bunlar, vücutlarındaki yüksek yağ sayesinde zamanın ve suyun etkilerine karşı daha dayanıklıdır.

    Ama yem seçiminde tazelik tek kriter değildir.

    Lüfer, bulunduğu ortamda en yoğun tür neyse, yem olarak onu seçer. Bu nedenle kanlı canlı yeminiz, aşağıda o yemden mevcut olmadığı için büyük ihtimalle işe yaramayabilir. Bu biraz çetrefilli bir konudur. Detayı biraz konudışı olacaktır. Ama şunu aklımızda tutmak lazım, lüfer, ortalıkta en bol olan balığı yem olarak seçer..

    Balıklar büyüdükçe, hacimleri küpleri ile orantılı olarak artar ve yüzmek için daha çok enerji gerektirirler. Bu yüzden iktisatlı davranırlar. Temel olarak, kovalarken harcayacağı enerji, yakaladığı yemden alacağı enerjiye değmeyecek balıkların arkasından gitmezler.. Levrek mesela, bu yüzdne ufak tefek sahte, rapala vs. ile zor yakalanır, büyük sahteler kullanmak gerekir.

    Lüfer de de bu aynen geçerlidir. Genel olarak balıklar için yemin boyunun balığın boyunun yarısına kadar olabileceği kabul edilir ve üçte bir boy makul olarak görülür. Yani, 60cm levrek için 20cm'e kadar bir sahte iş yapar olarak düşünülür. Oha filan olmayın.. Sahte var, sahte var. Rapala denen sert sahteler, 20cm olursa, suda yüzen bir kazıktan farksız olur, pek işinizi görmez.. Ama bu boyda bir sahte kurt, slikon vs. çok güzel iş yapacaktır..

    Lüfer içinse bu oran, şansımıza sabittir: Lüferin boyunun yarısı.. Yani, lüfer, boyu kendi boyunun yarısı kadar olan yemlere en fazla vuruş yapar. Lüfer 30 - 40 cm olduğuna göre, 15 - 20 cm boyunda bir yem, lüferin saldırma güdüsünü en fazla tetikleyecek olan yem olacaktır.

    Şimdi bakarsak, halden alınmış 20cm istavrit/zarganadansa 13 cm'lik hamsi daha iyi netice verir. Sebebi, hamsinin daha derli toplu olmasıdır, diğerleri, buzdan, sudan vs. etkilenir, iyice dağılır etleri..

    Ama tazesi varsa? 20 cm istavrit, 30 cm zarganadan ve 11 cm'lik hamsiden daha iyi netice verir, çünkü boyu lüferin boyunun yarısına çok yakındır. Elbette, zarganayı kesip 20cm boya indirebilirsiniz.

    Zargana işte bu boy avantajı nedeniyle, lüfer için başa güreşen yemlerden biridir. Diğer yandna, bol kaslı eti, ayırıcı sinir ve yağ dokusu olmaması nedeniyle çok daha sıkıdır ve lastik gibi esnektir. Çekiştirmeyin uzamaz, ama kıvrılırken, hareket ederken lastik gibi düzgün hareket eder..

    Diğer yandan, lüfer yem seçmesini iyi bilen bir balıktır. Ve tatlı suları pek sever, otobüse binip abanta tatile gider dermişim.. Tatlı su derken, tuzu az suyu, çok olana tercih eder. Öyleki, dere ağızlarındaki acısular, onun -bildiğim kadarıyla pek bilinmeyen- gözde avlanma mekanıdır. Bu mekanların iki gözde balığı vardır: Kefal ve istrangilos. İşte lüferin gözde yemeklerinden biride bu iki türdür. Kefal ve istrongilos, lüferi o tatlı sularda doyuran leziz öğünlerdir ve lüfer çoğu zaman bu ikisine hiç hayır demez.. Bunalrda zargana ile birlikte başa güreşen yemlerdir.

    Diğerleri? Bence siz siz olun, bu üç yemden asla vazgeçmeyin, yüzünüz kara çıkmaz. Ama bunların tazesini bulamazsanız, bayatı pek iş yapmaz, başka yemlerede bakabilirsiniz. Bu durumda listenin başına hamsi ile istavrit gelir.

    İstavridin kalıplı olanına bakın. Kıraçadan pek iyi lüfer yemi olmaz.. Büyük, iri istavrit olması her zaman daha iyi netice verir. İstavrit eğer biraz bayatça gibiyse, şak şak yem daha iyi olabilir. Aksi durumda, taptaze ise, yaprak yem gayet makul netice verir.

    Hamsi ise, eti dağılmaz ama, karnı pek çabuk düşer.. Bu yüzden yaprak yapmaya çok müsait olmayabilir.. Kütük yem denen, kafası ve kuyruğu kesilmiş halde kullanılması, bu nedenle daha iyi netice verir. Yaprak olursa, o karın bölgesi eridiği için, suda düzgün duramaz, pek yüz bulamaz.. Ayrıca, kıyıdan atmak istiyorsanız, hamsinin dağılmaması, yolda düşmemesi için önlem almalısınız.

    Uygun bir vakitte devamını getirmek dileğiyle..
     
    Bymen bunu beğendi.
  2. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    balığa gidiyorum serdar. lüfer tutmaya.konunda ben yokum dostum...
     
  3. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Yok, sen dayanamazsın Alico'm iki gözüm.. İlla bir sürü şey bulursun şimdi.. Bulmanı da istiyor ve bekliyorum, gözüm yollarda..

    Rasgele size, umarım livarınız taşar, lüfer/palamutları tekneye sığdıramaz yedeğe filan alır gelirsiniz.. Müjdeli haberlerini bekliyoruz. Tekrar rasgele, şansınız bol olsun..
     
  4. 0utlaw

    0utlaw Bahadır köse

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    620
    Şehir:
    antalya-manavgat
    Favori Kamış:
    Shakespeare E Series Supraglass 10-20
    Favori Makine:
    D.A.M. Quick 220,D.A.M. Quick 89
    En İyi Avı:
    Levrek, alabalık
    Saygılar çok faydalı bi çalışma olmuş çok teşekkürler bundan sonrası kısmet işi...
     
  5. duzensizifade

    duzensizifade Hüseyin

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    313
    Şehir:
    Silivri / İstanbul
    taze olsun mırmır olsun kefal olsun farketmez. lüfer yemi sallanırken görsün yeter.
     
  6. Gundogdu

    Gundogdu Hasan hüseyin

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    190
    Güzel bir makale olmuş, Ama aliço konuya dalmayınca münazara kısmı biraz eksik kalmış:)
     
  7. mertyılmaz0

    mertyılmaz0 mert yılmaz

    Mesajlar:
    23
    Serdar bey taze ise 20cm lik istavrit 30cm lik zargana'dan daha iyi iş yapar diyorsunuz peki size birşey sormak istiyorum acaba Lüfer canlı istavriti yemiyorken neden benim kokmuş 1-2aydır dolapta duran zarganamı afiyetle yiyiyor?Uzun oltada canlı istavriti yediriyoruz ama ha 1 tane ha 2 tane alıyoruz ama yaprak kokmuş zarganayı takınca iş değişiyor;) Ya kaşık kafalı yada Zargana kafalı yaprak yem zarganayı canlı sandigı;salınımın güzel oldugu için yiyiyor diyeceksiniz bencede böle zaten takımlarım yeteri kadar güzel:) ama kokmuş ise yemez diyorsunuz:) İnanın ben dolaptan çıkardıgımda kokudan geçilmiyor.Yem faktörüne gelince mevsimsel olarak balıgın mönüsü degişmektedir.Kışın yaglı balıkları tercih ederler.Ben inanın hiç hatırlamıyorum mavrukada istavrit takıp verimli bir av olacagına canlı dahi olsa.Degişmeyen kurallardır mavruka=hamsi.Bu balıklar için geçerli degil bence bir tek bir gün kışın vaktiniz olursa bir denize açılın şayet balık tutamazsanız denize bi istavrit bi hamsi atın Martı önce hangisini yiyecek;) Butun hayvanlar kışın yağlı yiyecekler tercih eder.Yaglansınlarda üşümesinler di mi:)


    Eski üstatlarımız derki Lüfere boyu kadar yem takıcaksın.
     
  8. eLaLeMBiaLeM

    eLaLeMBiaLeM Ercan

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    243
    Şehir:
    BuRSa
    Favori Kamış:
    Lineaeffe S-FLEX / Okuma PL 865
    En İyi Avı:
    Yakaladığımda yazacağım:)
    Serdar abi konularını üslubunu araya sıkıştırdığın esprilerini ve en önemlisi çok bilgili olmanı ve bunları bizle paylaşmanı çok beğeniyor takdirle karşılıyorum.ellerine emeklerine sağlık.
     
  9. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Canlı yem takımın iyi olmadığı ve/veya istavrit küçük olduğundan.. 20cm istavridi yem yapıyor musun?

    Kokmuş ise yemez diye bir şey yok.. Ama kokmuş yem, taze yem kadar iş yapmaz..

    Birde bir diğer husus atlanıyor. Bazen derimki, sahte/ölü yem canlı yemden iyidir. Genelde hoppala.. gibisinden itirazlar gelir.

    Canlı yem, lüferden kurtulmasını bilen yemdir. Lüfer istavridi avlamanın 40 yolunu bilir, istavrittde lüferden kurtulmanın.. Örneğin, istavrit lüferi farkederse, rengini değiştirir, ölü taklidi yapar vs. vs. Onu atlatabilir. Ama ölü zargana bunları yapamaz..

    Bu nedense hep atlanan bir husustur. Av, avcıdan kurtulacak bir şeylere her zaman sahiptir. Ama su üstü balığı olan zargananın suyun dibinde, kamuflaj ve taktikleri işe yaramaz.

    O nedenle, dikkat ederseniz hemen hiç canlı yemden bahsetmedim.

    Fakat, eğitim sisteminden midir, nedir, bilemiyorum artık, okuyup okuduğunu anlamayanlara ikinci baskı yapmak hep kaderimiz oluyor nedense..

    Büyük yem elbette daha fazla görünecek. Fakat, lüfer için cazibesi, 60-70 civarında olacak, boyunun yarısı kadar olana göre..
     
  10. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Peki canlı yem seçimi derseniz..

    Sanırım gecenin bri vaktinde bu konuyu atlamışız :(

    Benim tercihim canlı değilde, cansız yemlerdir, ama bu benim tercihimdir. Kanaatimce, yaprak istavrit canlı istavritten daha iyi netice veriyor.

    Ama canlı yemler için söyleyebileceğim çok fazla şey yok. Çünkü, çok fazla canlı yem tecrübem yok, eğer canlı yemler için bir şeyler söylersem, sallamış olurum, daha çok tecrübesi olan arkadaşlara saygısızlık olur. Kendi tecrübelerimi aktarabilirim ama bunlar benim tecrübem olacaktır, hepsi o..

    Lüfer işinde canlı yem bazen olmazsa oluyor. Bunun sebebi, bölgenin akıntı koşulları. Eğer akıntı yeterli değilse, cansız yem doğru dürüst durmuyor suda. Bu yüzden canlı kullanmak elzem oluyor. Bunun dışında, eğer cansız yemi düzgün tutabiliyorsanız, yeterince akıntı vs. varsa, çok daha iyi netice veriyor..
     
  11. mertyılmaz0

    mertyılmaz0 mert yılmaz

    Mesajlar:
    23


    Siz hiç canlı yem ile Lüfer aldınız mı? Ya da sizin takımınız nasıl? Canlı yem hakkında bilgim yok diyorsunuz ve İstavritin Lüferi gördügünde ki hareketleri söylüyorsunuz.

    1)Pirçol zokalı canlı istavrit takımımda Lüfer geldiğinde elimde İstavritin korku dolu titremelerini hissediyorum aradan 3-5 saniye geçiyor Lüfer zokama geliyor:) Sizin dediğiniz istavrit ölü taklidi yapıyor diyorsunuz ben buna inanmıyorum.

    2)Canlı İstavriti pirçollu canlı takımda hava kararmadan çok iyi netice alıyoruz.Hava kararınca canlı işi bitiyor ve yaprak yemle alıyoruz zokada balığı.

    3)Zaten bukadar uzun yazmanıza gerek yok denizden tuttugun istavriti yaprak kes at zokada tabiki daha iyi netice alırsın 2-3 günlük istavritten.

    4)Bence tanımadığınız insanlar hakkında eğitim durumunu yargılamayın ne ben sizi tanırım nede siz beni;)
     
  12. mertyılmaz0

    mertyılmaz0 mert yılmaz

    Mesajlar:
    23
     
  13. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Çoook... Ama çıkıp, şu canlı yem, bu canlı yemden iyidir veya değildir diyebilmek için, farklı boylarda, farklı türlerde canlı yemleri bol bol denemiş ve sonuçları analiz etmiş olmak lazım. Ama benim bu tecrübem yok. Canlı yem olarak, bulduğumuzu kullanıyoruz, iki oltaya mesela, birine 10cm izmarit, diğerine 15 cm izmarit takıp deneme şansımız olmuyor..

    İnanıp inanmamak sana kalmış.. Lüfer geliyor diyerek titremiyor o balık.. İstavrit sürü balığı, yakalıyoruz, suya düşüyor, sudaki livarda istavritler var, bırakıp gidemiyor, etrafında dönüp duruyor.. Ne oluyor? Senin attığın istavridin etrafında bir sürü oluşuyor. Lüferi gören bu sürü ölü taklidine yatamaz, çünkü işe yaramaz. Lüfer ölü filan dinlemez, sürü gördü mü dalar.. Sürü dağılıyor, senin yemde sürüsüne uyup onlarla birlikte dağılmaya çalışıyor..

    İşte olan bu.. Her zaman böyle mi? Değil, ama sıklıkla böyle.. Lüferi görünce istavrit her zaman ölü taklidi yapmıyor, ama bunu yaptığı durumlar da sık sık oluyor..

    İşte o sebepten aslında.. Zargananın boyuna bak, istavridin boyuna.. Ne diyoruz: Büyük balık, kovalarken harcayacağı enerjiyi alamayacağı küçük balığa pek yüz vermez, kovalamaz, hazır lop düşerse, o başka..

    Taktığın canlı istavrit, 15cm.. Efektif alanı, olsun 12cm, görünmeyen kuyruk ve ağız bölgesini çıkarınca.. Zargana takıyorsun, 30 cm, efektif boyu 20 cm en azından.. İşte bizim dediğimiz yere çıkıyor..

    Eğitim durumun benim meselem değil.. Ama kesilmiş, hazırlanmış iki yem arasında, 20cm'lik istavridin, 30 cm lik zarganadan, lüferin boyunun yarısı kadar olan balığı en çok tercih etmesi nedeniyle daha iyi olduğunu, "Canlı istavrit iş yapmıyorda, zargana nasıl yapıyor?" gibi anlıyorsan, benim meselem bu..

    Eğer, kafayı kestin, kuyruğu kestin, 20cm yaprak elinde.. Böyle olacak şekilde, bütün hali 30cm istavrit buluyor, kesiyor, atıyor ve zargana ile karşılaştırıyorsan onu bilemem. Ama salıyorsun çapariyi, klasik istavrit geliyor. en fazla 15-18cm arası.. Bu ufakları alıp canlı yem yapıyorsun, doğru mu?

    Lüfer 35cm kabaca, ortalama, kaç defa buna 35 cm lik istavridi yem yaptın?

    Evet, lüfere kaç defa kendi kadar istavrit yem yaptın? Öğrenirsek, bilgilerimizi doğrulamış oluruz, yanlışsa düzeltiriz, bir duyalım madem?

    [​IMG]

    Bu değil mi senin zargana takımın? İğneler 3/O, 4/O 1799 veya benzeri VMC vs. değil mi?

    [​IMG]

    Böyle takmıyor musun bunu?

    O iğnenin boyu, en fazla 5 cm.. İki iğne ne etti? 10 cm.. Aradaki mesafe? 5'er cm koysan, işte sana 20cm..

    Senin o dediğin zargana yemi, tam olarak lüferin boyunun yarısı için verdiğimiz ölçüye tekabül ediyor mu, etmiyor mu? 20cm civarı yani?

    Buyur, bir düşün bakalım, hiç, kafası kuyruğunu aldıktan sonra, 30cm zargana yarısı ile yem yaptın mı?

    Ne diyoruz? Yemin boyu 20cm ise, istavrit olsa bile, 30cm boyundaki zarganadan daha etkilidir.. Peki devamı?

    Ne dedik, zargananın eti lastik gibidir, başa güreşen yemlerden biridir.. Eğer elinde 30cm zargana varsa, kes birazını, 20cm yap, al sana cillop gibi yem..

    Biz lüferin yem seçmede, boyunun yarısı kadar olanları seçtiğinden hareketle yem boylarına örnek veriyoruz.. Sen "amanda istavrit zarganadan iyi olur mu?" diyorsun.. Olur, ne zaman olur, zargana gibi 20cm boyda olunca olur..

    Canlı yem dediğinde şöyle bir şey değil mi?

    [​IMG]

    Bir bak bakalım kaç cm bu istavrit?

    Tekrar söyleyeyim.. Lüfer kendi boyunda yemdense, yarı boyundaki yemi daha çok tercih eder. Herşeyi aynı 35cm ve 20cm iki yem olursa ortada, önce gider, 20 cm olanı halleder..

    Peki eski ustalar? Onlarında zaten söyledikleri şey bu.. Lüfere elini korkak tutmayacan, büyük balık, büyük yem takıcan.. Ki zaten kimse 30-40cm'lik başka balığı alıp lüfere yem yapmaz, oturur kendisi yer..
     
  14. mertyılmaz0

    mertyılmaz0 mert yılmaz

    Mesajlar:
    23
    Serdar Bey ilk olarak yine istavritten konuşmaya başlayacagım ilk olarak şunu düşündünüz mü acaba?İstavrit Lüferi gördüğü anda kaçmak ister sürü nasıl Lüfer'den kaçıyorsa oda iç güdüsel olarak kaçıyor.Oltamda ki titreşimin nedeni bu Lüfer ona saldırmak için geliyor İstavrit'te bunu biliyor.O yuzden kaçmaya çalışırken ki titreşimi elimde hissediyorum.

    Normal boy İstavrit taktıgımı düşünüyorsunuz ancak ben sabah uzun oltaya çıkıcaksam eger;Hiç üşenmeden silikonumu çıkarak azmanları toplarım.Akşamdan livarıma attıklarımı sabah yem yaparım.En basiti buda zor geliyorsa yeterli büyüklükde ki istavriti biraz karideslede alabiliriz.


    Yaprak takımınızda ki Zargana bence biraz ufak kalmış biz o boyda ki Zarganaları(kalem) canlı olarak takıp degerlendirmekteyiz.Neden ufak derseniz o fotografta ki Zargana odun gibi gelir ve hiçbir aksiyon yapmaz önemli olan ignelerin kuyrukla arasında ben şahsen 7-8-9-10cm bırakırım ki kaşık kafalı yaprak Zarganam aynı bir dansöz gibi kıvrıla kıvrıla gelsin ki Lüferi cezbetsin.

    Dersen ki yakalanmaz çok mesefe var.Lüfer bir ısırdımı onu takip eder ve 2.cide muhakkak alırsın.Hele bir de Kaba Lüfer ve Kofonaysa zaten bir hamlede alırsın balığı.


    Yine istavrit'ten bahsedersek Ekim'de 100 lerce tekne Zargana'yla avlanıyoruz akıntıda Sarayburnun'da istersen orada bir dene 20-25cm lik bir İstavriti al ve tak Zargana ile boyları aynı olsun sen mi daha fazla alıcan yoksa ben mi?
     
  15. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Boş ver mert, öyledir inanırım.. Ama benim sorduğum, kaç santimlik istavrit takyıorsun? 20cm olmasından bahsediyoruz, yaprak kesildikten sonra artanı..

    Birde şöyle bir problem var.. Bunuda anlamakta güçlük çekiyorum.. "Daha" ne demektir? "Daha iyidir", "Daha çok tercih eder" gibi cümleler ne ifade eder?

    Lüfer, "en çok", "en fazla" kendi boyunun yarısı boyda olan yemleri tercih eder.

    Şimdi dilbilgisi dersindeyiz, balık işinde değil..

    Bu, lüfer boyunun yarısından kısa olanlara, uzun olanlar bilakayduşart bakmaz demek mi?


    Ne diyoruz? Daha iyi.. Yani, diğeri kötüdür değil, diğerindne daha iyidir demek.. Belki şu tartışılabilir, nicelik olarak daha iyinin ölçütü nedir? %10'mu, %50'mi?

    Elbette bunun üzerine tecrübelerimizde, tonla yapılmış bilimsle çalışmada var.. 5cm arayla dizilmiş 10 tane istavritten hangine vurduğunu not alınca ve bunu defaten tekrarlayınca zaten yaklaşık aynı sonuçları elde ediyorsunuz:

    [​IMG]

    Scharf et al.., Marine Ecology, 2002, Vol 233

    Buradan göreceğin gibi, en fazla vuruşu boyunun %50'si kadar olan yemlere yapıyor lüfer.. Yem büyüdükçe de, küçüldükçe de, tercih etme oranı düşüyor..

    Peki bu ne zaman önem taşır? Bu boydaki yem optimum (ama maximum değil) çekilicik sağlar. Galata köprüsünde, Sarayburnu'nda vs. millet salkım salkım istavrit çekerken, ben lüfere atmaya hazırlanırken hep bıyık altından gülünür ve sonunda dayanamayan iyi niyetli ustalar bana akıl verir: "Bu kadar canlı yem varken, lüfer ona bakmaz.." Doğru.. Bakmaz.. Bakması için, lüferin boyunun ne olduğunu bilmek lazım.. Mevsime göre sarıkanat mı var, lüfer mi neyse ona göre kaba bir hesap, boyunun yarısına tekabül edecek bir yem.. Atın, diğer küçüklerin (genelde küçükler bol olur) arasında anından sırıtır ve lüfer gelir ona atlar..

    Eğer daha büyük yaparsanız, gene netice alamazsınız. İşte bu özellik, kimsenin bilip, anlamak istemediği, hep böyle bir acayip şekilde itiraz edilen bir husustur.. Ama o kalabalığın içinden lüferi ayıklamanında nerdeyse tek yoludur.. Bunu bilmeden yapılan lüfer gayretleri boşa çıkar, eller boş dönülür.

    Sorun, suyun dibindeki lüferin boyunun meçhul olmasıdır. Eğer bir tanesini yakalarsanız, onun boyunu referans alın..

    Eğer lüferin yarı boyundaki yem, netice vermiyorsa, takım taklavatınızı gözden geçirin..

    Yemin kuyruğunu şu kadar bıraktığınızı söylemişsiniz.. Lüferin ağzı açıklığı boyunun 6'da biri, yutak derinliği de yaklaşık 6'da biridir. Yem, yutağını doldurunca, onun icabına bakmak üzere ağzını kapatır. Bu durumda 30cm boyundaki lüferin bir lokmasında, 10 cm parçayı alıp gideceğini söyleyebiliriz. Bu nedenle, iğnelerin kuyruk ucundan 10'cm e kadar geride olması kabul edilebilir.

    Fakat... Lüfer çoğu zaman çevredeki diğerleri ile rekabet halindedir ve yutağının dolmasına kalmadan kesip gidebilir. Bu durumda, kesin olarak, ağzının boyu kadar parçayı götürür. Bu da 5 cm eder. O nedenle iğnelerin arası ve uçlara mesafe 5cm'den fazla olmamalıdır. Olursa kimse sizi kovalamaz elbette, ama yem kestirme ihtimaliniz düşer..

    Lüfer ısırdı mı, ama koparamadı mı, çoğu zaman bir daha o yeme atlamaz.. Eğer bir parça almamışsa en azından. Ama yanında yönünde olan lüferler, onun yarım bıraktığı işin peşinden gider.. Eğer lüfer bir parçayı indirmişse mideye, ancak o zaman tekrar aynı yeme saldırır. Fakat, başarısız olan bir saldırı sonrası, sürüsüne geri döner..

    Sarayburnu'nda, tekneleri kıyıya yaklaştırıp "Usta, ne yem atıyon?" dedirtmişliğim olmuştur sık sık.. Zargana ile tekneden gezenlerin altından kıyıdan lüfer çekmişliğim çok oldu.. Zarganayı gidip süzecek imkanım yok, o yüzden genelde sadece istavrit ve hamsi kullanırım.. Kısa gelirse, eklerim filan, uzun iş.. Ama bir kaç tane alınca, tekneler kıyılar, takım atamaz oluruz, atsakta uzun oltalarla karışır. O yüzden pek fazla tercih etmiyorum, edemiyorum maalesef..

    Peki, istavridimiz neden iş yapmıyor? Zargana iyi iş çıkarırken? Hah, buna bir cevap lazım ve bunuda izah ederiz elbette.. Velakin, dikkat ederseniz, yem boyu posundan sonra ne dedik: Zargana, istrongilos ve kefal, başa güreşen üç lüfer yemidir. İstavrit demedik. İzmarit demedik. Hamsi demedik..

    Açmış olduğum konulara bir gözat..

    http://balikavi.net/forum/search.php?searchid=1614862

    Daha henüz, konseptin %20'si ortaya konmadı... Senin o VMC 9142, Mustad 3282 gibi uzun pala iğnelerin vs. istavrit ile lüferi yakalamaz.. Kaşık kafalı takım ile istavrit kullanamazsın. İstavrit için daha farklı şeyler yapman lazım.. Hepsini, adım adım anlatmaya çalışıyoruz. Takımı, iğneleri, mantarı, misinası, yemi..

    Senin, "Hımm, biz istavritle lüferi alamıyoruz. Bu adam nasıl alıyor ki acaba?" diyerek işin sırrını öğrenmektense "Amanda hiç istavritle lüfer mi alınırmış?" diyerek itiraz etmenin, sadece sana ziyanı oluyor, emin ol.. Hani gemilerin burnuna bir süs dikerler, onun gibi teknenin burnuna dikilip sabaha kadar elinde kepçe zargana süzmekten, bir ton mazot yakıp petrol şeyhlerini finanse etmekten mutlusun anlaşılan :)
     
  16. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Serdar yine neler anlatıyorsun sen bakalım.
     
  17. balık kurdu

    balık kurdu ercan

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    1.862
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    oooo kimler gelmiş, bak gene dayanamadı :p
     
  18. ergir

    ergir ergir

    Yaş:
    62
    Mesajlar:
    352
    Şehir:
    istanbul
    evet ortalık neşelenecek gibi yine...:D
     
  19. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Allah hepinizi Serdarın gazabından korusun demedimmi ben size. dedim. ama baktım bu kadar güzel bir konu ama karşılığı yok okumaya başladım bakalım...


    Ama önceki yemleme konusu ile bu konu birbirinin tam tersi olmuş Serdar. daha önceki konuda dediklerinle bu konu arasında uyumsuz çok şey var bilerekmi yazdın yoksa bu boyleydı dıyemi?
     
  20. ALİCO

    ALİCO AliCo

    Mesajlar:
    5.206
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    mert yılmaz diye bir sormuş evet Serdar. İstavriti suda ben iğne ucunda 20 dakika canlı yüzdürürüm nasıl ölmek bu. canlı yem ölürmi ölürse yemi hemen değiştirmek gerekir yoks takla atmış biz uzun oltadaki istavrite. Bırak lüfer gelmesini hiçbirşey gelemez