İzmarit Izgara

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

  1. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Merhaba arkadaşlar,

    Geçen gün izmarit avı raporumda bazı arkadaşlar izmaritin nasıl yendiğini sormuştu ben de anlatacağıma söz vermiştim. Tam da balığın mevsimindeyken bu sözümü yerine getireyim.

    İzmarit denizlerimizdeki balıkların en lezzetlilerinden biridir. Çoğu zaman balıkçıların, "çok kılçıklı" diye bu balığa burun kıvırdıklarını görüyoruz. İyi ki de öyle yapıyorlar balığın neslinin devamı açısından ama eminim benim elimden bir kez yeseler sabah akşam izmarit peşinde koşarlardı:)

    İzmarit ızgaranın bilinen ismi -afedersiniz- boklu kebaptır. Tabii balık iç organları ile birlikte pişirildiği için bu isim veriliyor, başka bir durum yok. Balıkları temizlemeden, pullarını kazımadan hafifçe ayçiçek yağı ile yağlayıp, biraz da tuz dökerek ızgaranın üzerine koyuyoruz. Burada önemli olan balığın mümkün olduğunca iri ve mümkünse olta balığı olması. Kendiniz yakalıyorsanız, eğer balık sıkıntısı yoksa küçük izmaritleri atıp büyükleri alıkoymak çok doğru bir iş olacaktır. Bunun dışında deniz kıyısındaki balıkçılarda zaman zaman canlı izmarit bulabilirsiniz.

    Balık eşsiz lezzetini iç organları ile birlikte pişmesinden alıyor. İki tarafı pişince balıkları masaya getiriyoruz. 3-4 tanesini tabağa alıyoruz, yanımıza bir de balık çöplerini koyacağımız boş tabak alıyoruz. Önce sırtındaki dikenleri alıyoruz. Kalın pullu derisi iki yandan gömlek gibi çıkıyor. Beyaz etlerini çatal yardımı ile kılçığından kolayca ayırıyoruz. Elimizde balığın sadece kafası, kılçığı ve iç organları tek parça halinde kalıyor. Bunu da atıyoruz tabi. Bu işlemi mümkün olduğunca hızlı yapıp beyaz etleri soğumadan tabağa ayırıyoruz. Üzerine karabiber, limon, zeytinyağı; sonra da önceden hazırladığımız soğan-maydanoz salatası ile örtüyoruz. İşte lüferden sonra, denizlerimizin sunduğu en lezzetli yiyecek hazır.

    Deneyin, pişman olmazsınız:)
     
  2. eskina_man

    eskina_man Murat

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    2.399
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    Offfff, gelseydi şu iftar bi
     
  3. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Afedersiniz Ramazan'ı unutmuşum ben:)
     
  4. kilicbey

    kilicbey İsmail Kiliç

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    1.719
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Aret tarifin için teşekkürler . Ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen insanlarımız hala balık yemeyi bilmiyorlar , efendim izmarit çok kılçıklı balıkmış yahu kaç balık kılçıksızki .
     
  5. eLaLeMBiaLeM

    eLaLeMBiaLeM Ercan

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    243
    Şehir:
    BuRSa
    Favori Kamış:
    Lineaeffe S-FLEX / Okuma PL 865
    En İyi Avı:
    Yakaladığımda yazacağım:)
    ohşşş midem birbirini tırmıklarken yapılacak şeymiydi bu Aret hocam:D izmaritin etini pek severim ben ama kızartmasını yaparak severdim,ki bu tarif çok daha güzele benziyor kısmetse ilk izmaritimde bunu yapıcam kulağını çınlatarak :)
     
  6. duzensizifade

    duzensizifade Hüseyin

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    313
    Şehir:
    Silivri / İstanbul
    normal bildiğimiz izmariti tavada severim. fakat menekşe denilen türü ilkbaharda tam yağlı olduğunda boklu kebap olarak yapılışının hastasıyım. babamın ağcılık yapan arkadaşları getirir bizde aynen dendiği gibi hiç ayıklamadan ızgaraya yatırırız. öyle yağ sürmeye falanda gerek yoktur. olduğu gibi atarız mangala. önce derisi ve dikenleri alınır, iç organlarının olduğu kısım pişince zaten toplanır yerken oraya dokunmayız. etlerini sıyırır yersiniz. balığın yağı pişerken içinde kaldığından yemeye doyum olmaz.
     
  7. crank

    crank AYDIN

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    276
    Şehir:
    istanbul gop
    Favori Kamış:
    balzer diabolo
    Favori Makine:
    banax sx4000
    En İyi Avı:
    2.5kg yayın
    azizim bu dediklerini ızgara yerine tavada yapsak aynı sonuç olmaz mı?

    evde ızgara yapacak yer yokta o açıdan;)