Merhaba arkadaşlar, Geçen gün izmarit avı raporumda bazı arkadaşlar izmaritin nasıl yendiğini sormuştu ben de anlatacağıma söz vermiştim. Tam da balığın mevsimindeyken bu sözümü yerine getireyim. İzmarit denizlerimizdeki balıkların en lezzetlilerinden biridir. Çoğu zaman balıkçıların, "çok kılçıklı" diye bu balığa burun kıvırdıklarını görüyoruz. İyi ki de öyle yapıyorlar balığın neslinin devamı açısından ama eminim benim elimden bir kez yeseler sabah akşam izmarit peşinde koşarlardı İzmarit ızgaranın bilinen ismi -afedersiniz- boklu kebaptır. Tabii balık iç organları ile birlikte pişirildiği için bu isim veriliyor, başka bir durum yok. Balıkları temizlemeden, pullarını kazımadan hafifçe ayçiçek yağı ile yağlayıp, biraz da tuz dökerek ızgaranın üzerine koyuyoruz. Burada önemli olan balığın mümkün olduğunca iri ve mümkünse olta balığı olması. Kendiniz yakalıyorsanız, eğer balık sıkıntısı yoksa küçük izmaritleri atıp büyükleri alıkoymak çok doğru bir iş olacaktır. Bunun dışında deniz kıyısındaki balıkçılarda zaman zaman canlı izmarit bulabilirsiniz. Balık eşsiz lezzetini iç organları ile birlikte pişmesinden alıyor. İki tarafı pişince balıkları masaya getiriyoruz. 3-4 tanesini tabağa alıyoruz, yanımıza bir de balık çöplerini koyacağımız boş tabak alıyoruz. Önce sırtındaki dikenleri alıyoruz. Kalın pullu derisi iki yandan gömlek gibi çıkıyor. Beyaz etlerini çatal yardımı ile kılçığından kolayca ayırıyoruz. Elimizde balığın sadece kafası, kılçığı ve iç organları tek parça halinde kalıyor. Bunu da atıyoruz tabi. Bu işlemi mümkün olduğunca hızlı yapıp beyaz etleri soğumadan tabağa ayırıyoruz. Üzerine karabiber, limon, zeytinyağı; sonra da önceden hazırladığımız soğan-maydanoz salatası ile örtüyoruz. İşte lüferden sonra, denizlerimizin sunduğu en lezzetli yiyecek hazır. Deneyin, pişman olmazsınız
Aret tarifin için teşekkürler . Ülkemiz 3 tarafı denizlerle çevrili olmasına rağmen insanlarımız hala balık yemeyi bilmiyorlar , efendim izmarit çok kılçıklı balıkmış yahu kaç balık kılçıksızki .
ohşşş midem birbirini tırmıklarken yapılacak şeymiydi bu Aret hocam izmaritin etini pek severim ben ama kızartmasını yaparak severdim,ki bu tarif çok daha güzele benziyor kısmetse ilk izmaritimde bunu yapıcam kulağını çınlatarak
normal bildiğimiz izmariti tavada severim. fakat menekşe denilen türü ilkbaharda tam yağlı olduğunda boklu kebap olarak yapılışının hastasıyım. babamın ağcılık yapan arkadaşları getirir bizde aynen dendiği gibi hiç ayıklamadan ızgaraya yatırırız. öyle yağ sürmeye falanda gerek yoktur. olduğu gibi atarız mangala. önce derisi ve dikenleri alınır, iç organlarının olduğu kısım pişince zaten toplanır yerken oraya dokunmayız. etlerini sıyırır yersiniz. balığın yağı pişerken içinde kaldığından yemeye doyum olmaz.
azizim bu dediklerini ızgara yerine tavada yapsak aynı sonuç olmaz mı? evde ızgara yapacak yer yokta o açıdan