Kırlangıç kavurma.. Şiddetle tavsiyemdir.

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında webokur tarafından paylaşıldı.

  1. webokur

    webokur cihangir

    Mesajlar:
    125
    Şehir:
    istanbul
    evde balık pişirme mevzu bahis oldumu, temizlemesi ve pişirmesini bizatihi kendim yaparım. ayrıca keyif alarak yapmışımdır. lakin bu aralar daha farklı bir heyecandan dolayı olsa gerek, eşimin de beğenerek yiyebileceği, hafif, az kokulu ve bir o kadar da besleyici olması gereken :) balık yemeği tarifi arayışı içerisine giriştim. ve sonuç olarak bu güzel yemeği yaptım. yaptım diyorum çünkü yemeğin aslında fener veya orkinos balığı "- http://www.portakalagaci.com/oburcuk/2007/09/balk-kavurma.html -" tavsiye ediliyor, ben gece halden aldığım taze kırlangıç balığından yaptım. (not:kırlangıçlar çanakkale den gelmişti. 6 tanesi 3,5 kg kadar geldi 45 tl ye aldım.)

    gerekli malzemeler:

    300-500 gr lık kırlangıç
    2 kafa soğan
    3-4 çarliston
    2 domates
    1 tutam karabiber
    2-3 defne yaprağı
    yarım çay bardağı zeytinyağı
    1/4 demet dereotu
    gelelim tarife;

    öncelikle benim bu yemekte balığı terbiye etme fırsatım olmadı, lakin daha önceden fırında yaptığım kırlangıç ı, 2 saat kadar yarım bardak zeytinyağı, boğulacak kadar süt ve 1 yemek kaşığı kekik ile buzdolabımda bekleterek terbiyelemiştim. hoş bir lezzet katmıştı balığa. denemenizi tavsiye ederim.

    balığın kafasını ve içini temizledikten sonra, kuyruk-üst ve alt yüzgeçlerin çevresini çizerek tulum çıkartılıyor. ardında çift taraflı fileto çıkartılıp kılçık ve kemik ayıklanıyor.(kırlangıçın en güzel yanı sadece göğüs kafesinde kalın kılçık olması) fileto çıkarttıktan sonra ince uçlu kargaburun pense ile tek tek çekerek kılçıkları ayıkladım. zaten en fazla 10 bir tarafta - 10 bir tarafta vardır.

    soğanlar yarım ay doğranıp biberlerle beraber zeytinyağında öldürülüyor.tuz ve karabiber ekleniyor. ardından domates eklenip 2-3 dk kadar piştikten sonra, kuşbaşı doğranmış balığımız, defne ile birlikte ekleniyor.10 dk kadar pişirildikten sonra servis edilir.(piştiğine kanaat getirdiğiniz zaman en uygun süredir.:confused: :) balık normal ete oranla çok çabuk pişiyor ve kimisi pişmiş sever kimisi az pişmiş. tercih sizin. )
    gelelim dereotuna, servis ederken üzerine konulabilir yada benim yaptığım gibi ocağın altını kapatmadan 1 dk kadar önce koyarsanız hem hoş bir görüntü hemde tat verir.

    not: defne, fesleğen, sarmısak, karabiber, kimyon, maydonoz, dereotu gibi esanslı baharat ve bitkilerin hepsini bir arada kullanmak yemek üzerinde ağır bir tat bırakabilir. ben defneyi yemeğe fazla tat vermeden aldım. dereotunu tercih ettim.


    genel hatlarıyla galiba karışık bir tarif oldu sanki ama tadı benim çok hoşuma gitti. çatalla balık yemek apayrı bir keyif.

    gelelim bu tarifi arayışımın çıkış noktasına, malesef eşim yemekten yiyemedi.
    iki can taşımak gerçekten zor, birinin beğendiğini diğeri beğenmeyebiliyor galiba. :) canlarım onlar benim.




    Resimler inşallah bir daha ki sefere..
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 28 Ocak 2020
  2. orkfey

    orkfey Orkun

    Mesajlar:
    157
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Levrek 3,5 kilo
    tarif için teşekkürler
    Afiyet olsun
     
  3. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Harika olduğuna eminim. Bu kavurmayı tarifteki gibi fener balığından da yaparsanız harika olur ama orkinostan denememenizi tavsiye ederim:)
     
  4. eozsoyeri

    eozsoyeri Erdem Özsoyeri

    Mesajlar:
    1.976
    Şehir:
    İstanbul
    Tarif için teşekkürler,kaydettim :)
     
  5. eskina_man

    eskina_man Murat

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    2.399
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    canlı bırakma yaptım, hala bekliyorum.
    cihangir, canım çekti amaaa,

    Ellerine kollarına sağlık, afiyet olsun, tarif güzel




    Yaaa Aret,

    sen bu işi biliyorsun be abi,,

    Fener kavurma dimi ya :rolleyes: