Şimdi mesela zargana bol bugün. Giriştik kepçeyle, livarı doldurduk. Ama yarına kalırsa muhakkak kötü olacak. Hel bir de haftaya zargana çıkmazsa, o zaman çok can sıkıcı olacak. Gittiniz hale, o da ne ışıl ışıl hamsiler, canlı canlı. Pek taze pek güzel. Fiyatta düşmüş. Her zaman böyle tazesi düşmez. Alırsınız, o gün güzel iş yapar, ama ertesi güne ermez ışığı güzelim hamsinin. İşte bu gibi durumlar için, taze yemin bulunmasının sorun olduğu zamanları düşünerek bilhassa, diğer yandan elde bol olan yemlerin değerlendirilmesi için bu yemleri saklamanın bir yolunu bulmak lazımdır. Bunları alıp dondurucuya tıkıştırabilirsiniz. Hiç yoktan iyidir ama genelde yem dondurucudan çıkınca iyice dağılır, pörsür, kötü olur. Bu nedenle bir kaç önlem almak faydalıdır. Öncelikle, yemleri mümkünse süratle fileto yapın. İç organlarını çıkarın. Bunlardaki bakteri ve enzimler yemin etini çok çabucak bozar. Sonra iç taraflarını havanda dövüp toz ettiğiniz kaya tuzu ile hafif tuzlayın. Sofra tuzu kullanmayın. Zira, sofra tuzu iyot katkılıdır. İyot ise balığı morartır. Sonra bu filetoları mumlu kağıda sarıp öyle dondurun. Eğer hemen ertesi gün filan kullanacaksanız, buzdolabında da tutabilirsiniz. Belki, buzlukta 30 - 40 dk kadar tutup bir şoklama yapabilirsiniz. Bu yemi dondurmadan iyice soğutur ve biraz daha fayda sağlar. Böyle yapmak bir nebze yemin kendini toplamasına yardımcı olur. Fakat öyle yada böyle dondurucuya giren ve bir hafta kadar kalan yem muhakkak belli bir miktar deforme olacaktır. Özellikle hamsi gibi yumuşak etli balıklar ciddi kötü olabilirler. Eğer balıkları uzun süre yem olarak kullanmak için saklayacaksanız, özel bir tuzlama yolu uygulamanız gerekir. Bunun için size öncelikle bolca kaya tuzu ve klorsuz su lazım olacaktır. Çeşme suyu klorludur işinizi görmez. Ama bir leğene doldurup bir gün bekletirseniz klor çok büyük oranda uçar gider, eser kalır sadece. Kaya tuzu ise ucuz olsada, bolca temini taşıma derdi çıkarabilir. Sanayi tuzu değil, kaya tuzu olmasına dikkat edin. Kaya tuzunun esprisi sadece serbest iyot bulunmamasıdır. Ama iyot balıkların rengini haşat edecektir. Klorsuz sudan 10 litre kadar bir kovanın yarısına dek doldurun. Bir yarım bardak kaya tuzu dökün. Karıştırıp eritin. İçine bir patates atın. Evet, cadı kazanı hikayesi gibi oldu, şimdide de kurbağa bacağı sonra da davul tozu.... Ama öyle değil. Tuzun derişimi %85 olunca, patates o suda yüzer, daha azsa batar. Böylece, tuzu yavaş yavaş ekleyip karıştırıp, suyun tuz oranını tam ayarlama şansı buluruz. Tuzu yeteri kadar katıp erittikten sonra, içine hamsileri veya zarganaları neyse işte yemleri boca edin. Bu karışımda en az 4 saat, en fazla bir gün beklesin. Çok bekletirseniz, balıklar meşin gibi olur, kararır, parlak olmaz. Az bekletirsenizde faydası olmaz. Bekleme süresi ortma sıcaklığına vs. bağlıdır. Serin, güneş görmeyen bir yerde beklemesi lazımdır. Balığın tazeliğine vs. bağlı olarak bu işlem her zaman taze yemden sonra en iyi neticeyi verecek şekilde balıkları dondurucuda saklamanıza imkan sağlar. Fakat balıkların parlaklığı bir miktar azalabilir. Bunu önlemek için suya 1/2 ila 1 bardak arası süt tozu ekleyip iyice eritin. Eğer bulabilirseniz, bir o kadarda boraks katabilirsiniz. Yoksa, boraks yerine 1 -2 kaşık clorox eklemek, çeyrek çay bardağı soda koymak parlaklığı artırmakta faydalı olabilir. Hazır yatırmışken, içine 2-3 kaşık anason yağı, balık yağı, atraktant vs. de ekleyebilirsiniz. Balık yağı pek anlamlı olmaz ama diğerleri bazen faydalı olur. Böylece artan zarganaları, hamsileri vs. yem olarak değerlendirmek üzere bir kaç ay dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu, taze veya canlı yeme bir alternatif değil, buzhane yemine daha derli topu duran daha düzgün bir alternatif olacaktır elbette.
Clorox bir beyazlatıcı, klor bazlı olmayan bir şey. Türkiye'de bir kaç yerde görmüştüm. Genelde Pet dükkanlarında vs. hijyen malzemesi için kullanılıyor. Süt tozu + Soda veya Süt Tozu + Boraks yada tek başına tuza ilave olarak soda formülleri genelde pek çok balık için yeterlidir. Boraksı bilhassa hamsi için tavsiye ederim. Süt tozu parlaklığın azalmasını engelliyor. Soda ise enzimleri bağlayıp balığın etinin eriyip gitmesini önlüyor. Temel olarak bunlar makul netice için kafi gelir, bolca da bulunur. Bazen içine biraz çivit atardık. Bu UV yansıtma sağlar. Hafif mavimsi bir renk verir. Böylece daha parlak olur. Lüfer için yeşil gıda boyası katardık biraz. Bir Mrs. Spock'muydu, neydi öyle bir şey vardı, çamaşır beyazlatıcı, parlatıcı, biraz ondan dökünce baya iyi parlatırdı. İşin doğrusu kimini bulamadığım için, kimini değmez diye düşündüğüm için pek kullanmıyorum şahsen. Tuz, Boraks, Süt tozu, Soda kafi geliyor. Hamsi olursa boraks ekliyorum, zargana, izmarit vs. için Tuz + soda. Siz deneyip hangisinden daha iyi netice alırsanız ona göre devam edebilirsiniz. Zaten sudan çıkardığınızda nasıl görünüyorsa, dondurup geri çıkarınca da hemen hemen aynı olacaktırlar.
halen memleketinizdeki öküzler dinamit ile balık avlıyor, halen tırıvırı kullanıyor, satttırıyorsanız, halen trolcülerin kural dışı avlanmasına göz yumuyorsanız, halen at-çek yaparken sahtenize kullanılmış ped dahil her türlü çöp yapışıyorsa, halen kıyıya 20 metrede ağ attırıyorsanız, altın kaplama sahte de kullansanız , sahtenize istediğiniz kadar action verin sadece atar ve çekersiniz. Arkadaşlarınız tarafından kenarımın amatör balıkçısı olarak tarihe isminizi kazırsınız Bahsettiğiniz, ülke bana yabancı gelmedi ama, ismini çıkaramadım, Afrika ülkesi falan olbilirmi acaba ? Çok çağdışı, geri kalmış, bir ülke profili çizmişsiniz, belki birgün hatırlarım...