Merhaba arkadaşlar, Kışın kapıda olduğu şu günlerde balık çorbasının tarifini verelim artık. Çorba deyince akla iskorpit, kırlangıç, öksüz, kaya balığı, lipsoz, kikla gibi beyaz etli dip balıkları gelir ama balık çorbası beyaz eti olan her türlü balıktan yapılabilir. İzmarit, ispari, hanos, iri lapin, tekir, barbunya gibi pek çok balık çorbaya katılabilir. Çeşit arttıkça çorbanın çeşnisi de artar, çeşitli balıkları değerlendirmenin iyi bir yolu çorba yapmaktır. Ayrıca kırlangıç, levrek, sinarit, fener balığı, orfoz, akya gibi türlerin irileri olursa, bunların gövdeleri daha uygun şekilde değerlendirilmek üzere ayrılır, kafaları ve kuyrukları ise 3-4 parmak etli kısım bırakılıp ayrılarak çorba yapılır ve harika olur. Çorba balıklarını temizlemek de kolaydır. Pullarını kazımadan sadece içleri temizlenir ve olduğu gibi haşlanır. Örneğin iskorpiti nasıl temizliyoruz? İşte böyle: Görüldüğü gibi sırt ve alt dikenlerini kesiyoruz, yüzgeçlerini ve kuyruğunu kesiyoruz. İçini temizliyoruz. Çorbaya hazır hale geliyor. 2 kişilik klasik balık çorbası tarifi 4-5 adet normal boy iskorpit veya 700-800 gram beyaz etli balık 1 soğan, 1 havuç, 1 patates Maydanoz 1 yumurta zeytinyağı, limon tuz, karabiber Balıkları uygun boyda bir tencereye koyup, tencerenin yarısını biraz geçecek kadar su koyuyoruz. Soğanın kabuklarını temizleyip komple tencereye atıyoruz. Tuzu da ekleyip orta ateşte haşlamaya başlıyoruz. 10 dakika sonra, balıkların gözleri beyazlaşınca ateşi söndürüyoruz. Balık iri ise biraz daha fazla pişirmek gerekebilir, gözlerinin beyazlaşmasına bakmak gerekli. Bu şekilde haşlanmış balığın eti henüz diri oluyor. Balıkları suyun içinden bir tabağa alıp biraz soğumasını bekliyoruz. Bu arada, haşlama yaptığımız suyu süzerek içindeki soğanı ve balık parçalarını ayırıyoruz. Elde ettiğimiz balık suyunu tekrar tencereye koyup çorba için bekletiyoruz. Balıklar biraz soğuyunca etlerini ayırmaya başlıyoruz. Haşlanmış olduğu için derisi kolayca çıkıyor. Gövdesinden, kafasından, yanaklarından mümkün olduğunca et çıkartarak bir tabakta topluyoruz. Etlerde diken,kılçık kalmamasına çok dikkat ediyoruz. Elde ettiğimiz etleri demin süzdüğümüz balık suyuna katıyoruz. Havuç ve patatesi küp küp keserek, birkaç dal maydanozu doğrayarak, bunları da katıyoruz. 15 dakika kadar bu şekilde orta ateşte pişiriyoruz. Sonuna yakın göz kararı zeytinyağı da döküyoruz. İşte oldu. Çorbayı içerken: Eğer çorbayı önceden yaptıysak tekrar ısıtıyoruz, tabii yukarıdaki işlemleri yeni yaptıysak böyle bir şeye gerek yok. Son olarak asıl tadı veren terbiye işlemini yapmak lazım. Bunun için bir yumurtanın sarısını bir kaba alıyoruz. Üzerine yarım limon sıkıyoruz ve karışıtırıyoruz. Bunu hemen çorbaya dökersek kesilir ve berbat bir şey olur. Sıcak çorbanın suyundan azıcık alıp, onu da kapta yumurta ve limonla karışıtıryoruz. Azar azar 2-3 kere daha çorba suyundan alıp karıştırıyoruz, böylece sıcağa yavaş yavaş alışmış oluyor. Sonra bu terbiyeyi tenceredeki çorbaya döküp kepçeyle karıştırıyoruz. Çorba servise hazır, en az 4-5 tabak çıkar. İçerken de limon ve bol karabiber ekiyoruz. Balık çorbası gereksiz malzemeler katmadan bu şekilde pişirilirse nefis olur, buzdolabında bekletilip 2-3 gün üst üste içilebilir. Çok lezzetli ve faydalıdır. İçki içtikten sonra da çok etkili bir ayıltıcıdır. Afiyet olsun efendim
teşekkürler aret dostum deniyecem bir ara. ben iskorpit avına bi kere gittim gerçekten tutması çok zevkli sadece iğneden çıkartması sorun oluyor çünkü genelde iğneyi yutuyorlar. neyse deniyeceğim. iskorpit genelde gece avlanılır benim bildiğim ben gece avına fazla gitmem ama senin bu tarifinden sorna gidicem sanırım
Merhaba Dostlar, Aret 'in tarifi harika görünüyor.Eminim ki çok lezzetli olacaktır.Aynı tarife ilave olarak naçizane bir iki ekleme ile daha farklı bir lezzet oluşturabiliriz. Balığı haşlarken 1 adet defne yaprağını ve 1 diş sarımsağı da kaynayan suya atalım.Balık suyu ile birlikte patates ve havucu blendırdan çekip,azıcık zeytin yağında 1 kaşık unu yakmadan kavurup,blendır ile çektiğimiz patates,havuç ve balık suyunu ve de ayıklanmış balıkları içine attıktan sonra terbiyeyi de karıştırıp bir taşım kaynattıktan sonra içine ince doğranmış bir iki sap kereviz yaprağını atıp,bol limonlu ve karabiberli servis yapabiliriz.Kereviz yaprağı hiç te sandığınız gibi nahoş bir koku salmayacaktır. Afiyet olsun...
İğneyi yutması avlanma sekliyle alakalı dostum. Dibe yatırıp bekleme suretiyle yapilan avda iyice yutar ama dibin bir karış üzerinde balığın atlaması beklenerek yapilan avlarda iğne ağzın üst kısımlarına batar ve çıkartılması daha kolay olur. Bu çeşit avda iğne batsın diye ucunu iyice çıkartmak lazım, balığın içine saklanan iğneyle yakalanmıyor, çünkü dişi olmadığı için yemi kesemiyor. Küçük boy hamsi veya sardalyayı komple takarak ya da yaprak yemlerle, iğneyi yandan iyice çıkartarak iyi sonuç alınıyor. Tabii mutlaka gece yapmak laızm avı, gündüz çok verimsiz oluyor. Balık iğneyi yutmuşsa küçük bir kargaburun pense tüm sorunları çözer. Sevgiler
teşekkürler. oltamıza buralarda çok iskorpit takılır ama nedense bir türlü tadına bakmak nasip olmadı. hep geri salarım iskorpitleri. bu tarifi denemeye çalışıcam. tekrar teşekkürler.
Aret bey süper anlatım merak ederdim hep nasıl olur yapılır diye çok aydınlatıcı oldu en kısa zamanda iskorpit tutmaya gidicem...
tarif için çok teşekkürler. tam da aradığım şeydi. ilk fırsatta deneyip neticeyi yazacağım. eğer lezzetli olmazsa vay halinize şaka bir yana eminim çok lezzetli olacaktır. tekrar teşekkürler.
Corbayi alabalik ile yaptim fakat pek guzel olmadi. Iskorpit ile cok daha guzel oluyor. Her beyaz etli balik ayni cesniyi vermiyor. Bir de terbiyeli yapmanizi tavsiye etmiyorum. illa terbiyeli yapacaksaniz da mutlaka tarifteki ayrintiya (terbiyeyi azar azar karistirma hususu) dikkat etmek lazim. Kolay gelsin, afiyet olsun...
en yakın zamanda deneyecegim. ben iskorpitleri derisini soyduktan sonra tavda yapıyorum ama corbasını cok övüyorlar. denemek lazım... paylasım için tesekkürkler..