Balık Çorbası (İskorpit)

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Aret tarafından paylaşıldı.

  1. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Merhaba arkadaşlar,

    Kışın kapıda olduğu şu günlerde balık çorbasının tarifini verelim artık. Çorba deyince akla iskorpit, kırlangıç, öksüz, kaya balığı, lipsoz, kikla gibi beyaz etli dip balıkları gelir ama balık çorbası beyaz eti olan her türlü balıktan yapılabilir. İzmarit, ispari, hanos, iri lapin, tekir, barbunya gibi pek çok balık çorbaya katılabilir. Çeşit arttıkça çorbanın çeşnisi de artar, çeşitli balıkları değerlendirmenin iyi bir yolu çorba yapmaktır. Ayrıca kırlangıç, levrek, sinarit, fener balığı, orfoz, akya gibi türlerin irileri olursa, bunların gövdeleri daha uygun şekilde değerlendirilmek üzere ayrılır, kafaları ve kuyrukları ise 3-4 parmak etli kısım bırakılıp ayrılarak çorba yapılır ve harika olur.

    Çorba balıklarını temizlemek de kolaydır. Pullarını kazımadan sadece içleri temizlenir ve olduğu gibi haşlanır. Örneğin iskorpiti nasıl temizliyoruz? İşte böyle:

    [​IMG]

    Görüldüğü gibi sırt ve alt dikenlerini kesiyoruz, yüzgeçlerini ve kuyruğunu kesiyoruz. İçini temizliyoruz. Çorbaya hazır hale geliyor.

    2 kişilik klasik balık çorbası tarifi

    4-5 adet normal boy iskorpit veya 700-800 gram beyaz etli balık

    1 soğan, 1 havuç, 1 patates

    Maydanoz

    1 yumurta

    zeytinyağı, limon

    tuz, karabiber

    Balıkları uygun boyda bir tencereye koyup, tencerenin yarısını biraz geçecek kadar su koyuyoruz. Soğanın kabuklarını temizleyip komple tencereye atıyoruz. Tuzu da ekleyip orta ateşte haşlamaya başlıyoruz. 10 dakika sonra, balıkların gözleri beyazlaşınca ateşi söndürüyoruz. Balık iri ise biraz daha fazla pişirmek gerekebilir, gözlerinin beyazlaşmasına bakmak gerekli.

    Bu şekilde haşlanmış balığın eti henüz diri oluyor. Balıkları suyun içinden bir tabağa alıp biraz soğumasını bekliyoruz. Bu arada, haşlama yaptığımız suyu süzerek içindeki soğanı ve balık parçalarını ayırıyoruz. Elde ettiğimiz balık suyunu tekrar tencereye koyup çorba için bekletiyoruz.

    Balıklar biraz soğuyunca etlerini ayırmaya başlıyoruz. Haşlanmış olduğu için derisi kolayca çıkıyor. Gövdesinden, kafasından, yanaklarından mümkün olduğunca et çıkartarak bir tabakta topluyoruz. Etlerde diken,kılçık kalmamasına çok dikkat ediyoruz.

    Elde ettiğimiz etleri demin süzdüğümüz balık suyuna katıyoruz. Havuç ve patatesi küp küp keserek, birkaç dal maydanozu doğrayarak, bunları da katıyoruz. 15 dakika kadar bu şekilde orta ateşte pişiriyoruz. Sonuna yakın göz kararı zeytinyağı da döküyoruz. İşte oldu.

    Çorbayı içerken: Eğer çorbayı önceden yaptıysak tekrar ısıtıyoruz, tabii yukarıdaki işlemleri yeni yaptıysak böyle bir şeye gerek yok. Son olarak asıl tadı veren terbiye işlemini yapmak lazım. Bunun için bir yumurtanın sarısını bir kaba alıyoruz. Üzerine yarım limon sıkıyoruz ve karışıtırıyoruz. Bunu hemen çorbaya dökersek kesilir ve berbat bir şey olur. Sıcak çorbanın suyundan azıcık alıp, onu da kapta yumurta ve limonla karışıtıryoruz. Azar azar 2-3 kere daha çorba suyundan alıp karıştırıyoruz, böylece sıcağa yavaş yavaş alışmış oluyor. Sonra bu terbiyeyi tenceredeki çorbaya döküp kepçeyle karıştırıyoruz. Çorba servise hazır, en az 4-5 tabak çıkar. İçerken de limon ve bol karabiber ekiyoruz.

    Balık çorbası gereksiz malzemeler katmadan bu şekilde pişirilirse nefis olur, buzdolabında bekletilip 2-3 gün üst üste içilebilir. Çok lezzetli ve faydalıdır. İçki içtikten sonra da çok etkili bir ayıltıcıdır.

    Afiyet olsun efendim
     
  2. enginson

    enginson engin

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    2.161
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    daiwa crossfire(spin) okuma salina
    Favori Makine:
    shimano catana 400 fb, ryobı ecusima 6000vi, okuma avanger 65
    teşekkürler aret dostum deniyecem bir ara. ben iskorpit avına bi kere gittim gerçekten tutması çok zevkli sadece iğneden çıkartması sorun oluyor çünkü genelde iğneyi yutuyorlar. neyse deniyeceğim. iskorpit genelde gece avlanılır benim bildiğim ben gece avına fazla gitmem ama senin bu tarifinden sorna gidicem sanırım :)
     
  3. gtatas

    gtatas Gürcan Tataş

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    980
    Şehir:
    İzmir Özdere
    Favori Kamış:
    en ucuzu
    Favori Makine:
    en ucuzu
    En İyi Avı:
    Levrek 2.200 gr
    Çok güzel tarif ellerinize sağlık.Teyzemde çok güzel yapar enişte eski balıkçılardan.Afiyet olsun.
     
  4. afacan

    afacan engin aksakal

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    169
    Şehir:
    İSTANBUL gaziosmanpaşa
    En İyi Avı:
    Yeni geldim daha Siftah yok
    Karaköy iskelesinin civarında çok çıkardı 5 sene kadar önce. Şimdi hala yaparmı bilemem.
     
  5. fish founder

    fish founder Özgür

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    1.874
    Şehir:
    istanbul
    resmen iştahım kabardı,
    bu güzel tarif için çok teşekkürler,
     
  6. Kılıçaslan

    Kılıçaslan Gürbüz Kılıçaslan

    Yaş:
    50
    Mesajlar:
    18
    Şehir:
    Kocaeli
    Favori Kamış:
    Niyetlenen balığa göre farklı düzenek
    En İyi Avı:
    Köpekbalığı 7 Kg
    Merhaba Dostlar,
    Aret 'in tarifi harika görünüyor.Eminim ki çok lezzetli olacaktır.Aynı tarife ilave olarak naçizane bir iki ekleme ile daha farklı bir lezzet oluşturabiliriz.
    Balığı haşlarken 1 adet defne yaprağını ve 1 diş sarımsağı da kaynayan suya atalım.Balık suyu ile birlikte patates ve havucu blendırdan çekip,azıcık zeytin yağında 1 kaşık unu yakmadan kavurup,blendır ile çektiğimiz patates,havuç ve balık suyunu ve de ayıklanmış balıkları içine attıktan sonra terbiyeyi de karıştırıp bir taşım kaynattıktan sonra içine ince doğranmış bir iki sap kereviz yaprağını atıp,bol limonlu ve karabiberli servis yapabiliriz.Kereviz yaprağı hiç te sandığınız gibi nahoş bir koku salmayacaktır.
    Afiyet olsun...
     
  7. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    İğneyi yutması avlanma sekliyle alakalı dostum. Dibe yatırıp bekleme suretiyle yapilan avda iyice yutar ama dibin bir karış üzerinde balığın atlaması beklenerek yapilan avlarda iğne ağzın üst kısımlarına batar ve çıkartılması daha kolay olur. Bu çeşit avda iğne batsın diye ucunu iyice çıkartmak lazım, balığın içine saklanan iğneyle yakalanmıyor, çünkü dişi olmadığı için yemi kesemiyor. Küçük boy hamsi veya sardalyayı komple takarak ya da yaprak yemlerle, iğneyi yandan iyice çıkartarak iyi sonuç alınıyor. Tabii mutlaka gece yapmak laızm avı, gündüz çok verimsiz oluyor. Balık iğneyi yutmuşsa küçük bir kargaburun pense tüm sorunları çözer.

    Sevgiler
     
  8. fixahmet

    fixahmet AHMET

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    996
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    Daiwa msp 270
    Favori Makine:
    Ryobi ecusima 4000vi
    En İyi Avı:
    sazan 5150 gr
    teşekkürler. oltamıza buralarda çok iskorpit takılır ama nedense bir türlü tadına bakmak nasip olmadı. hep geri salarım iskorpitleri. bu tarifi denemeye çalışıcam. tekrar teşekkürler.
     
  9. TC-CAN

    TC-CAN Can ÇETİNÇELİK

    Mesajlar:
    9
    Şehir:
    İstanbul Kadıköy Göztepe
    En İyi Avı:
    1980 kışında Sarayburnu'nda 5 saatte 33 tane kofana tutmuştum
    Aret bey,

    Çorba tarifi ve devamındaki bilgi paylaşımı için teşekkür ediyorum.

    Saygılar.
     
  10. OPTİK1907

    OPTİK1907 GÖKHAN

    Mesajlar:
    107
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    LİNEAEFFE SURF +OKUMA
    En İyi Avı:
    DAHA EN İYİ AVIM OLMADIİİİ
    Aret bey süper anlatım merak ederdim hep nasıl olur yapılır diye çok aydınlatıcı oldu en kısa zamanda iskorpit tutmaya gidicem...
     
  11. Cahit

    Cahit Cahit

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    27
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 2000 + Alba Carisma 3.60
    Favori Makine:
    Remixon UltraSurf + Banax Bn250x
    En İyi Avı:
    Sarıkanat
    Ellerinize sağlık, çok güzel anlatmışsınız. Hakikaten insanın canı balık çorbası çekiyor.
     
  12. kemalyaman34

    kemalyaman34 Kemal

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    570
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Muhtelif çap ve markalarda makina ve kamış
    En İyi Avı:
    Turna : 72 cm.
    tarif için çok teşekkürler. tam da aradığım şeydi. ilk fırsatta deneyip neticeyi yazacağım. eğer lezzetli olmazsa vay halinize :D şaka bir yana eminim çok lezzetli olacaktır. tekrar teşekkürler.
     
  13. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Corbayi alabalik ile yaptim fakat pek guzel olmadi. Iskorpit ile cok daha guzel oluyor. Her beyaz etli balik ayni cesniyi vermiyor. Bir de terbiyeli yapmanizi tavsiye etmiyorum. illa terbiyeli yapacaksaniz da mutlaka tarifteki ayrintiya (terbiyeyi azar azar karistirma hususu) dikkat etmek lazim.

    Kolay gelsin, afiyet olsun...
     
  14. sadrimurat

    sadrimurat murat

    Mesajlar:
    114
    Şehir:
    kocaeli izmit
    Favori Kamış:
    spro 2.10 ,çin malı 3,50 surf
    Favori Makine:
    ryobi kobe 4500, ryobi ecusima 6000 vi
    En İyi Avı:
    4 kg sazan
    en yakın zamanda deneyecegim. ben iskorpitleri derisini soyduktan sonra tavda yapıyorum ama corbasını cok övüyorlar. denemek lazım... paylasım için tesekkürkler..