arkadaşlar hepimiz balık avına giderken bazen gereğinden fazla sülünes alıyoruz ve av dönüşü bu tüketemediğimiz sülünesleri denize atıyoruz.geçenlerde ıldırıda avlandığımız kiralık teknenin kaptanı bu taptaze fakat artmış sülünesleri denize atmaya gerek olmadığını ve bunların basit bir işlemden geçirildikten sonra aylar sonra bile balık avında kullanılabileceğini söyledi.yanlız bu yöntem elde kalan taze sülünesler için geçerli. yöntem şöyle; evde artmış sülüneslerin kabuklarını soyduktan sonra evdeki yemek tuzundan ilave edilmiş suyun içine koyuyoruz ve bunları bu suyun içinde bir süre haşlıyoruz fakat çok uzun süre değil.su kaynamaya başladıktan 5 dakika sonra haşlama işlemine son verip hemen süzgeçte suyunu süzdürüp soğumaya bırakıyoruz.yanlız soğuyan sülünesleri buzlukta saklamıyoruz.bu şekilde sülüneslerimizi aylar sonra bile kullanabiliyoruz.ben bir ay önce artan sülüneslerimi bu işlemden sonra hafta sonu kullandım. sonuçmu; mükemmel.
Ben de uyguladığım yöntemi anlatayım. Av için gidecek miktarın 2 katı kadar alıyorum. av sonunda kalanı ayıklarken bir saklama kabının içine ( bu dondurma kabı vs. olabilir ) temizliyorum. Sülüneslerin içinden çıkan deniz suyuyla birlikte iri tuzla bolca tuzluyorum. Saklama kabının ağzını kapatıp buzdolabının alt bölümünde uzun süre muhafaza oluyor. İstediğiniz zaman kullanın. Özellikle havanın sert olduğu dönemlerde yemcilerde de canlıyem sorunu olmaktadır. Ama bizim ihtiyacımız yok... Not1:Fazla almamın sebebi gündüz avlarında taze sülünesler her zaman küçük balıklar için kolay lokma olmaktadır. Tuzlama sülünezler sert bir formda olduğundan daha uzun süre iğnede kalabilmektedir. Not2:Saklama kabını av yapacağınız bölgede açtığınızda suyunu dökmeyin. İçinden kullanacağınız kadar sülünezi alıp deniz suyunda ıslatıp kullanmanızda fgayda vardır. Çünkü fazlasıyla tuza doymuş suya elinizi soktuğunuzda parmaklarınızda tuz tabakası oluşacaktır. (Beni rahatsız ediyor da) Not3:Sülünezlerin kendi suyunda kalması gerekli. Çeşme suyu vs. sakın koymayın. Aksi halde formu bozulmaktadır. Not4:Sülünezlerin hepsi su altında kalmak zorunda değildir.Tuzlama işleminden sonra 1 saat içinde kapalı kabı bi çalkalayıp tuzun her bölgeye sirayet etmesi sağlanmalıdır. Bol balıklı avlar...
Mutfakda sülünez haşlamak...Hımmm...Eşimin pek hoşuna gitmez sanırım,ben yine denize atmaya devam edeyim en iyisi
Nazmi Kardeşim, güzel bilgiler için teşekkürler. keyifler nasıl? Motor işleri nasıl gidiyor? Balık tutmaya motorla gidiyorsundur herhalde. Kendine iyi bak, rastgele.
cok tesekkurler herhalde en cok benım ısıme yarıyacak ogrencı harclıgıyla 1 hafta yemeden ıcmeden kısıp paraları ya olta takımlarına yada sulıneze yatırıyordum fazla aldıgım ıcın her ne kadar ıcım cız etsede atmak zorunda kalıyordum bu yontemı uygulayacagım tekrardan cok tesekkurler Saygılarımla..