Baktım ki çiğ balığı pek seven yok; sevdireyim dedim... 1 kilo melanur tutulur; filetoları çıkartılır, çıkan filetoların galsama (boğaz) kılçıkları ince keski, iğne çıkatıcı vs yardımıyla çıkartılır ve pullar kazınır. Balıklar; 2 diş öğütülmüş sarımsak 1 çay bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı tuz (hatta varsa kalın kaya tuzu) 1 miktar dövülmüş karabiber 1 Limon suyu sosunda üstü kapatılarak buzdolabında 6 saat tutulur... Balığımız artık tuzda kendi lezzetiyle pişmiş, çeşitli parazitlerden kurtulmuş olarak yenmeye hazırdır. Balıklar bu sostan çıkartılarak hafif zeytinyağı takviyesiyle üzerine ince maydonoz kıyılarak soğuk olarak servis edilebilir... Hepinize afiyet olsun. not: bunun aynısı dülger balığı ile de nefis olur... Egeli arkadaşlara selam ederim .
Sevgili Kaan, Cig balik yemeye Bogazda baslamis olsamda buralarda tam olarak keyfine vardim diyebilirim. Ozelikle Japon mutfaginin cig balikla yapilan susi ve sasimi turlerine bayiliyorum.Bu tarifini de en kisa zamanda deneyecegim. Degerli paylasimin icin cok tesekkur ederim... Saglicakla kal...
balıktayken, özellikle biramda varsa kovadaki tekeleri soyup yemeyi seviyorum çerez niyetine. başka türlüsünü denemedim daha. bu arkadaşlarda çiğ yeme olayını abartmışlar, öyle iştahlı yiyorlarki tadını merak etmedim değil http://www.maco.tv/video/323936/cig-cig-yiyorlar
Abi balığı hiç çiğ yemedim. Suşi denemişliğim var ama tadını pek alamamıştım. Bu tarifin lezzetli gibi görünüyor ama yinede düşünmeden edemiyorum
tarif için teşekkürler Kaan bey.ayrıca Ege'ye selamınızı aldım bilmukabele... tarif güzele benziyor ama: bir tek çiğ tavuk yerim ..o da hatır için ama ileride belki deneyebilirim
Merhaba Kaan, tarif için çok teşekkürler. Bu tarz hazırlanan çiğ balıklaırn çok lezzetli olduğunu biliyorum. Melanur ve Dülger'den bahsetmişsin. başka balıklardan olmaz mı? Özellikle İstanbul'da tutabileceğimiz balıklardan uygun olanı var mı acaba?
Aret selam, bu iki balık dışında ben denemedim, izmaritin bildiğin gibi tuzlaması yapılıyor, belki o böyle 6 saatte pişmediği veya tatsız olduğu için yapılmıyordur. Deneyip görmek lazım, özellikle yağsız zamanında daha az riskli olur izmariti çiğ yemek, daha kolay yanar tuzda herhalde. Bu tarifin üzerine defne yaprağı ekleyen de var ama ben bunda defne yaprağının balığın has tadını bozacağını düşünüyorum, sarımsakla birleşince çok keskin oluyor. Sarımsağı da parazit öldürücü etkisi olmasa hiç koymam...