havyar

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında adem1 tarafından paylaşıldı.

  1. adem1

    adem1 adem aksoy

    Mesajlar:
    630
    Şehir:
    Calgary,AB,Canada
    En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    ne zamandir merak ettigim bir konu,her baligin havyari yenirmi,yakaladigimiz baliktan cikan havyari nasil kur edebiliriz,bu konuda bildiklerinizi paylasirsaniz sevinirim,yunanlilarin bir mezesini yemistim balik yumurtasindan yapilan,cok hosuma gitmisti,havyarin temizlendikten sonra tuzda bekletildigini gormustum baskada birsey bilmiyorum,zannedersem balikcilikla gecinen arkadaslar bu konuda bilgi sahibidir.
     
  2. shatin

    shatin mErt

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    1.231
    Şehir:
    Edirne
    En İyi Avı:
    :)
    Benimde havyar konusunda çok fazla fikrim yok ama ben bir kabın içine havyarları koyuyorum içine 1 tane yumurta kırıyorum biraz un ekliyorum ve tuz ilave ettikten sonra karıştırıyorum. Yemek kaşığı yardımı ile kızgın yağın içine atıyorum. boyutları yuvarlak köfte kdr oluyor gayette severek tüketiyorum.
     
  3. blueboyfe

    blueboyfe Emin Erçelik

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    317
    Şehir:
    Çeşme
    Favori Kamış:
    Zıpkın Mamba 130
    En İyi Avı:
    lepistes 14 gr
    Benim bu konudaki bilgim tüketmek ibaret oda kendimden ziyade dışarı yemeğe çıktığımızda ikram şeklinde eşe dosta. Pek hazmetmiyorum çünkü.

    Havyara gelince 2 çeşit havyar var, zaten bunlarda belirli markalar, Rus ve azeri kökenli Mersin balığı havyarı en makbulu, en iyisi de belluga cinsi ancak restoran da falan sipariş etmenizi pek tavsiye etmem :). En son Ankara atakule de döner restoranda bir kibrit kutusu kadar siyah havyara 590 lira ödeyince dışarda yemekten vazgeçtim şahsen :) 2 renk te havyar var ; kırmızı ve siyahı. Siyah türü şahsen biraz daha tadı damak zevkime uygun.

    Kızarmış ekmeğe tereyağı ile sürüp tüketilir, bir arkadaşımız değişik bir şekil arz etmiş yukarıda köfte gibi ? yapıp yiyormuş :) zevkler tartışılmazda ben ilk defa duyuyorum.
     
  4. mailsoysal

    mailsoysal

    Mesajlar:
    20
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    En İyi Avı:
    yayın, 28 kilo
    Satın aldığımız ve yakaladığımız her türlü balığın havyarı yenir.
    Hatta sadece kilo ile havyar satan yerlerde mevcut.
    (en çok bulunan havyar, kalkan ve mezgit balığınındır)

    Ben, havyarı hiç bozmadan yumurtaya iyice buğladıktan sonra, beyaz unda üstünü kaplayacak şekilde ters yüz yapıyorum önceden kızdırdığım tereyağında havyarın kalınlığına göre havyarı sertleştirmeyecek şekilde kızartıyorum...
     
  5. KEMAL_25

    KEMAL_25 KEMAL

    Mesajlar:
    84
    Şehir:
    Kocaeli
    Yapmayın gözünüzü seveyim balık neslini tüketmek için herşeyi yaptık şimdide havyarına mı göz diktik. Bakınız örnek mersin balığı nesli tükenmek üzere havyarını bazı godomanlar yiyecek diye balıkların soyunu tükettiler yapmayın biraz daha bilinçli olalım...
     
  6. blueboyfe

    blueboyfe Emin Erçelik

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    317
    Şehir:
    Çeşme
    Favori Kamış:
    Zıpkın Mamba 130
    En İyi Avı:
    lepistes 14 gr
    godomanmı olduk yani zamanında ? :) neyse

    genç arkadaşım, mersin balıklarına senden benden daha iyi bakıyorlar merak etme, hayvarı alınan balık ki bu balık başına 3/5 defayı geçmez, balığın karnı dikilip geri salınıyor. zamanında bakmıştım yahu bunun adı mersinde niye ruslar yetiştiriyor diye :). sende araştır bakabilirsin.
     
  7. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Değerli arkadaşlar,

    Havyar deyip geçmemek lazım. Dünya'nın en makbul yiyeceklerinden biridir. Siyah havyarın çıkarıldığı Mersin balıklarının en önemli yayılma alanları Karadeniz ve Hazar denizidir. Bu denizlere dökülen nehirlere giren Mersin balıkları yumurta döküp tekrar denize dönerler. Biz maalesef bu çok değerli balığı nehirlerde ilkel yöntemlerle eti için avlayıp soyunu yok etmişiz, havyar yapımında ise bildiğim kadarıyla hiç bir geleneğimiz yok. Oysa bu denizlere kıyısı olan diğer ülkelerde, başta İran olmak üzere havyar çok büyük bir gelir kapısı. Bu ülkelerde yumurtalar balığın karnından ameliyatla alındıktan sonra karnı dikilerek balıklar geri salınıyor. Kaliteli havyarın kilosu binlerce doları bulabiliyor. En kaliteli ve iri taneli siyah havyar Huso huso bilimsel adı olan Beluga'dan üretiliyor. Bu balığa Mersin Morinası da denir. Bunun dışında siyah havyar elde edilen 3 Mersin Balığı türü daha var. Somondan elde edilen iri taneli kırmızı havyar ise daha ucuzdur. Ancak tüm bu havyar türleri son derece pahalı ve lüks yiyeceklerdir.

    Ülkemizde üretilen en önemli havyar çeşidi Dalyan ve Karataş'ta üretilen mumlanmış kefal yumurtalarıdır. Bu yiyecek, balık yumurtalarının tütsülenip mumlanması ile elde edilir. Sitemizde bir arkadaş yapımını da göstermişti. Bu havyar çeşidi de oldukça lezzetli ve pahalıdır. Bir balıktan elde edilen mumlanmış yumurta 150-200 gr. ağırlığındadır. Kilosu yaklaşık 300 TL'ye satılır. İnce ince dilimlenerek meze olarak yenir.

    Yunan mezesi olarak bilinen sanırım tarama'dır. Sazan veya turnanın kırmızı yumurtaları mayoneze karıştırılarak yapılır. Belli başlı şarküterilerde hazır olarak satılır. Fiyatı diğer havyar çeşitlerine göre oldukça hesaplıdır ve çok lezzetlidir. tavsiye ederim.
     
  8. KEMAL_25

    KEMAL_25 KEMAL

    Mesajlar:
    84
    Şehir:
    Kocaeli
    Ben uçuk fiyatlarla satıldığı için o tabiri kullandım. Merak etme mersin balıklarını çok iyi tanırım nesli tükenen hayvanlar listesinde neden acaba? bir mersin balığının üremesi için 20-24 yaşında olması gerektiğini biliyormusun ve yumurtlamak için gittikleri nehirlede baraj veya başka bir tesis varsa üreyemediklerini biliyomusun bukadar hassas bir canlının yumurtalarını çalmak bence hiçte savunulacak bir durum değil. He yetiştirirsin balığı beslersin büyütürsün sonrada havyarını alırsın o ayrı mesele ona sözüm yok. ama doğadaki hayvanın karnını yar binlerce yumuryayı al. Biz burda 40cm limitini aşmayalım diye neler neler diyoruz adamlar binlerce doğmamış balık yavrusunu yiyor insanlıkmı bu sorarım size.
     
  9. kilicbey

    kilicbey İsmail Kiliç

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    1.719
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Kemal kardeşim , şu ana kadar yazılanları okudum ve inan bir amatör balık avcısına yakışacak sözler sadece senden çıkmış . Beyleeeeeeer, olmuyor olmuyor olmuyor, bir çok olumsuzluklarla ilgili konularda ahkam keserken böylesine ciddi bir durumda sadece pahalı veya ucuz olmasını yada hangisinin lezzetli olacağını tartışacağımıza bu katliamın yapılmasına nasıl engel oluruz düşüncesini taşımamız gerekmiyormu. Kutuplarda avcıların fok yavrularını çivili sopalarla öldürürken çekilen görüntüleri hangimizi rahatsız etmedi, peki bu havyar avcılığımı dersiniz yoksa ticaretimi; bunu vicdanınızın hangi köşesine sığdıracaksınız.:mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad::mad:
     
  10. adem1

    adem1 adem aksoy

    Mesajlar:
    630
    Şehir:
    Calgary,AB,Canada
    En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    lutfen konuyu bulandirmayalim,benim sorunum hali hazirda yumurtasiyla yakaladigimiz baliklarin havyarini nasil degerlendiririzdi,mesela salmon baligi yumurtadayken yakalanir(yumurtladikdan sonra olur,yenmez) ve denizlerde gollerde yasal olarak yakaladigimiz fakat icinde yumurta cikan baliklar,bu gibi siteleri bir sure takib eden hemen herkes yasakli donemde balik yakalanmiyacagini azcok bilir.:(
     
  11. adem1

    adem1 adem aksoy

    Mesajlar:
    630
    Şehir:
    Calgary,AB,Canada
    En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    bu yontem yakalayip yedigimiz her baligin yumurtasina uygulanabilirmi,tuzlayip saklama yontemini bilen varmi,bilgiler icin tesekkurler.
     
  12. adem1

    adem1 adem aksoy

    Mesajlar:
    630
    Şehir:
    Calgary,AB,Canada
    En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    sevgili kardesim konuyu iyi oku ve sonra yorum yap lutfen,kim baliklarin yumurtasina goz dikmis,yasadisi avlanmayimi destekliyoruz burda,sadece eger yakaladigimiz baliktan yumurta cikarsa nasil degerlendirebiliriz(burda yakalanan salmonlarin disilerinin hepsinden yumurta cikar.)bu konuda bilgi paylasimi yapiyoruz.
     
  13. KEMAL_25

    KEMAL_25 KEMAL

    Mesajlar:
    84
    Şehir:
    Kocaeli

    ne zamandir merak ettigim bir konu,her baligin havyari yenirmi,yakaladigimiz baliktan cikan havyari nasil kur edebiliriz,bu konuda bildiklerinizi paylasirsaniz sevinirim,yunanlilarin bir mezesini yemistim balik yumurtasindan yapilan,cok hosuma gitmisti,havyarin temizlendikten sonra tuzda bekletildigini gormustum baskada birsey bilmiyorum,zannedersem balikcilikla gecinen arkadaslar bu konuda bilgi sahibidir.


    Adem bey, ilk Yazınızda böyle bir ibare yok tutulan her balığın havyarı yenirmi diye sormuşsunuz tamam ama alttaki yorumlar vahim durumda her balığın havyarı yenir falan birde üstüne tarifler yazıktır ya bu yazıyı okuyan art niyetli kişiler şimdi de balık havyarına dadanacak zaten memlekette balık kalmadı ağcısı, tırıvırıcısı, bohçacısı az gibi birde havyar fırsatçıları çıkacak başımıza bence bu konu kilitlenmeli daha duyarlı olalım lütfen...
     
    Son düzenleme: 8 Haziran 2010
  14. adem1

    adem1 adem aksoy

    Mesajlar:
    630
    Şehir:
    Calgary,AB,Canada
    En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    iyi,kitlesinler konuyu.
     
  15. diren

    diren Diren

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    3.321
    Şehir:
    İstanbul ama daha çok Kocaeli
    Favori Kamış:
    şeker kamışı
    En İyi Avı:
    Hayallerim, aşkım ve çipuram.
    Adem bey,
    Kendi durduğunuz noktadan haklı bir merakla böyle bir konu açmışsınız ancak Kemal beye de hak vermemek mümkün değil. Kanada'dan bakınca Türkiye nasıl gözüküyor bilemiyorum ama kalkan ve mersin balığının havyarı lezzetlidir cümlesi, bu coğrafyada "hazır kalkan da havyarlanmışken, tebliğde de bu konuda bir yasaklama yokken (kimi belediyeler kendi sınırları içinde her türlü avına yasak getirdi ama ülke genelinde böyle bir uygulamaya gidilmediği için yeterli verimi sağlaması beklenmemelidir) biz de bir kalkanın havyarının tadına bakalım" şeklinde yorumlanmaya ve eyleme geçirilmeye pek yatkındır.

    Mersin balığı rezervlerinin dünya genelinde %80'lerine sahip Hazar bölgesinin 1980'lerde 28 bin ton olan havyar eldesinin 1990'ların sonlarında CITIES anlaşmasının getirdiği kotaya, suni dölleme ile üretmeye karşın önüne geçilmeyen yasak avlanmalarla 2,9 tona düşmesi gibi, Karadeniz kıyılarımızda rastlanan kalkanın, sırf havyar merakıyla tükenmesini sanırım hiç birimiz istemeyiz.
    Elbet bir gün, bu ülkede de algılar ve tutumlar yaşamakta olduğunuz ülke standartlarına ulaşacak ve o gün, bu bilgi kendini bilmezlerin balık katliyamına davetiye olur mu diye düşünmeden her şeyi konuşup her avlağı paylaşacağız. :)
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 9 Haziran 2010
  16. adem1

    adem1 adem aksoy

    Mesajlar:
    630
    Şehir:
    Calgary,AB,Canada
    En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    bu forumda mersin baligi yakalamis olan oldugunu zannetmiyorum,kalkan baliginida yakalayan,avini yapan bir elin parmaklarini gecmez zannedersem.
     
  17. kilicbey

    kilicbey İsmail Kiliç

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    1.719
    Şehir:
    İSTANBUL
    En İyi Avı:
    MIRMIr. 1.5 Kg LEVREK2 Kg Köpekbalığı 1 metre.
    Adem kardeşim yazımda direk olarak seni hedef almadım , öncelikle bunu bilmelisin ben genel olarak ( beyleeeeeeer ) dedim ve yine yazdığım her kelimenin arkasındayım. Kanada' da senin aradığın havyar bol olabilir ve bunun getirisi olarakta bu iş ticarete dökülmüş olabilir ve insanlar bu nimetten faydalanabilirler , biz 10 cm lik istavriti nasıl bulabiliriz yada koruyabilirizin endişesini yaşıyoruz. Büyük balıkları sırf bu lezzeti tadabilmek için insanlarımız havyarlı balıkları yakalamaya kalkabilirler , buda olmayan balığı tamamen tükenmesine sebep olacaktır. Bu güne kadar açtığın hiç bir konuya olumsuz yazım ve yaklaşımım olmadı, inşallah bundan başka da olmaz. Ben senin bir dostun olarak fikirlerimi beyan ettim , beyenirsin beyenmezsin oda senin taktirin. Sevgilerimle.


    Not: Hangi balığın havyarı diyerektende hiç bir beyanın olmadı ilk yazında.
     
  18. balık kurdu

    balık kurdu ercan

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    1.862
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    selamlar adem bey :)

    bu forum da mersin balığı yakalayan var !! hemde istanbulun göbeğin de .

    korumak adına özellikle raporlanmadı.

    hiç tahmin edemiyeceğiniz kadar da kalkan avcısı var. yüzlerce kişinin el kadar kalkanları sevinç nidalarıyla yakaladıklarına şahit oldum ben. havyar yüklü kalkanları da...

    bu forumu, sadece bu işe gönül vermiş amatör balıkcıların takip ettiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz :rolleyes:

    sakın yanlış anlamayın, sizin iyi niyetli bire konu açtığınızdan hiç şüphem yok. yaşadığınız ülke de ki kurallara da sadık kalarak avlandığınızı az çok biliyorum. ancak konu havyar ve söz konusu bizim sularımız olunca işin rengi değişiyor.

    sorunuza gelince; ben kendimce havyarı şöyle değerlendiriyorum. havyarlı balığa olta atmıyorum. havyarlı balık oltama gelince ise salıyorum. böylece havyarı nasıl değerlendiririm gibi bir sıkıntı olmuyor. hem ben havyarı sevmem de zaten ;) :)

    selam ve sevgilerimle...:)
     
  19. adem1

    adem1 adem aksoy

    Mesajlar:
    630
    Şehir:
    Calgary,AB,Canada
    En İyi Avı:
    halibut.20kg(tahmini:D)
    Benim icin konu artik kapanmisdir,lutfen baliklar havyarliyken yakalamayin,havyardan cok zehirlenen oldugunu syk syk duyarim,konunun moderotorlerce kapatilmasinda benim icin hic bir sakinca yoktur.selamlar.
     
  20. KEMAL_25

    KEMAL_25 KEMAL

    Mesajlar:
    84
    Şehir:
    Kocaeli
    İşte zihniyet bu olmalı tebrik ederim Ercan bey.
    Adem bey yanlış anlamayın tepkim size değil ülkenizde böyle şeyler olabilir. ama bizde havyarlı bir balığı tutmak yasadışı olur zaten böyle bişeyin yasal olması mantığa sığmaz. Arkadaşlar da bahsetmiş neler olduğundan gerçekten limitleri bile kimsenin takmadığı ağcıların iç sularda bile kol gezdiği bir ülkede yaşıyoruz. Düşünün havyar olayının ne denli hassas bir konu olduğunu.
    Bizim insanımız birşeyi güzel veya kârlı görünce onu yok edene dek tüketir. Bu tepkili yazıyı bu konunun dillenip meraklılarının ortaya cıkaçağı korkusuyla yazdım yoksa şahsınıza saygım sonuz...