Arkadaşlar tatlı su keafli olarakta adlandırılan kasna dedğimiz balıktan bol miktarlarda bulunmakta yaşadığım yerde ancak ne yaptıysam bu balıktan lezzet alamadım sadece spor amaçlı yakalayıp bırakıyorum şu sıralar tatsız diye bu balık nasıl pişirilmeliki tat alabilelim.
Kadir selamlar, Öncelikle yakaladığın kefallerin 2 tanesini kafalarını ayırıp fleto halinde kes. Bu çıkan 4 parçayı fırınının tepsisinin tabanına güzelce yerleştir. Daha sonra irice bir kaç patates al ve daireler şeklinde kes. Bu patates parçalarını fletoların üstüne güzelce yerleştir ve üzerine nane serpiştir. İsteğe bağlı olarak kenarlara havuç ve brokolide koyabilirsin. 30 dakika kadar orta ateşte pişir. Daha sonra pişen kefalleri al ve direk çöpe at. Ama patatesleri ye çünkü çok güzel oluyorlar
Üstteki tarif gerçekten süper, Kefalin yetiştiği yer en önemlisi tariften ziyade, temiz bir bölgede yetişmişse belki bir nebze tad alabilirsiniz, ama oda son derece vasat / yavan bir tad tabiki.
Güzel tarif deneyelim. Lakin bahsettiğim tatlı su kefali. Arkadaşlar deniz kefali değil, yokmu ben şöyle yaptım güzel oldu diye tarif verecek bir kasnacı.
Balıkları temizledikten sonra fleto çıkar. Eline balığın büyüklüğüne göre çay kaşığının yarısı kadar tuz alıp tuzu fletonun her yerine yay. Fleto kalınlığında kızgın tereyağda pişir. Avlandığınız yerin temiz olması tadını etkileyecektir. İçme suyu brajında avlanıyorsanız tadına doyamazsınız.
Sonuna kadar gayet ciddi ciddi okudum, sonunda koptum vallahi; birgün bende yakalarsam kesinlikle senin tarifi uygulayacağımdan emin olabilirsin
süper bir tarifti gerçekten... şaka bir yana, kasna yaşadığı suyun orantısına göre lezzetli oluyuor sanırım. bizim köydeki derede yakaladıklarımız yenmeyecek kadar lezzetsiz değil. ama tabii ki çinekopun istavritin vesair denizde yaşayan türlerin yanına yanaşamaz lezzet olarak.
Bir zamanlar böylesi bir tarif vermiştim. Tüm zamanlar için geçerliliğini koruyacak olduğuna da hiç şüphem yok. Öncelikle temizlenmiş balığımızın derisini alıyoruz ve her iki tarafından birbirine paralel 1 cm arayla bıçakla çizikler atıyoruz. (Yapıyoruz-ediyoruz diyorum ama, yeri gelmişken söylemiş olayım. Bunların hepsini Murat yapıyor. Pek mahirdir maşallah, elleri dert görmesin kimin Stres kardeşidir. ) Tuz ve kırmızı pul biberle harmanlayıp, isteğe göze mısır ununu da ekliyoruz. Bol kızgın/dağlanmış mısır özü yahut ayçiçeği yağına yatırıyoruz. Dıııjjjjj-dııııjjj etmeye başlayacak haliyle. Pembeleşti mi bir güzel, ıscak-ıscak servis yapıyoruz güzel balıklarımızıııııı. Yanında bol maydanozlu, bol soğanlı çoban salatası… Eveet, her şey buraya kadar. Bundan sonrasında rivayetler muhtelif: Kimi oturup ağlarmış, kimi yanında yatar-uyurmuş –benim gibi- kimi, seyre dalmışken bir başkasının balıkları çoktaaaan mideye götürdüğünü fark edemeden, yedim sanırmış. Kimi de; hani bana, hani bana dermiş abicim.
kızılırmak'ta nerde avlıyorsunuz kasnaları? ben bir kaç kere yahşihan tarafında denedim fakat hiç tutamadım da o yüzden soruyorum.
Balıkları temizledikten sonra biraz sirke katıp güzelce tuzla karıstırarak dolapta 1 gün beklesin ertesi gün unlayıp az yağlı tavada kızart afiyet olsun bizim buraların suları soğuk olduğundanmıdır bilmiyorum balıklar çok lezzetli özellikle kış aylarında.Kasna yemem diyenleri anlayamadım doğrusu
Bizim memlekette de var, tuttum da ama yemedim. Daha önce oradan yakaladığımız sirazın tadına bakmıştım ve güzel değildi. Sanırım su iyi değil.