Ançüezli hamur tarifi

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında simp tarafından paylaşıldı.

  1. simp

    simp Samet

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    İstanbul
    Bu yıl aşağıda tarifini verdiğim hamurun farkını çok iyi gördüm. Daha önce başka bir konu altında paylaşmıştım. Görmeyenler olmuştur diye ayrı bir başlık altında vermeyi uygun gördüm. Bir defada olsa denemenizi öneririm. En kötü ihtimalle normal hamur kadar iş görecektir ama bir de tutarsa inanın vazgeçemeyeceksiniz.

    Öncelikle bu hamuru yapabilmek için ançüeze ihtiyacımız var. Benim tercihim tüpte satılan (Kartal marka) ançüezler. Açıkçası başka bir marka ve şeklini denemediğim için diğerlerinde alınacak olan sonuç hakkında pek bir fikrim yok diyebilirim.

    30 gr ançüez
    2 avuç haşlanmış kabukları ayıklanmış karides
    2 çorba kaşığı tuz
    1 çorba kaşığı şeker
    1 kuru ya da yaş maya
    1 kg un
    1 çay bardağı yağ
    4 adet yumurta sarısı
    Yeteri kadar su (gereken su miktarı hamurun kalitesine göre değişebiliyor)

    Şunu belirtmeliyim ki su ve şeker miktarı azaldığında hamurun balıklara karşı olan çekiciliği azalıyor. Sebebini bilmiyorum ama bunu deneyerek tecrübe ettim. Hatta bir zamanlar kefal avlarken ekmeğim bittiğinde evde bulduğum tuzsuz ekmeği taktığımda normal ekmeğe saldıran balıkların eserlerinin kesildiğini hatırlıyorum. Bu yüzden tuz ve şekeri bolca ilave ediyoruz. Aslında tuz mu şeker mi diyede ayrı ayrı tecrübe edebiliriz ama en az 250 gr hamur ve vakit kaybı olabilir. Sonuçta bu iki besinden birisi ya da her ikisi bazı balıklar tarafından tercih ediliyor.

    Neyse daha fazla uzatmadan tarife gelelim.

    İlk olarak karidesleri parmaklarımız yardımıyla ezerek püre haline getirelim. Blendırda çekmeyi yada daha farklı bir yöntem deneyebilirsiniz. Püre olmazsa çok fazla uğraşmayın ezilmiş olmaları yeter. Zaten ne kadar ezerseniz ezin püre olmuyorlar:)

    Unumuzu bir leğenin içine alarak kuru maya kullandı isek kuru maya ile karıştırıyoruz şayet yaş maya kullanıyor isek önce yaş mayayı bir su bardağı ılık su içinde 10 dk boyunca eritiyoruz (zamanınız kısıtlı ise karıştırarak erime süresini kısaltabilirsiniz). Daha sonra unun ortasını havuz şekline getiriyoruz. Ortasına yaş mayayı erittiğimiz suyu döküyoruz. Kuru maya kullandıysak zaten daha önce kuru mayayı karıştırmıştık. Ançüezi bu havuza sıkıyoruz. Aldığınız ançüez 90 gr lık tüp şeklinde ise 3 defada kullanacak şekilde bunu ayarlayabilirsiniz. Daha sonra tuzu, ezdiğimiz karidesleri, şekeri, yağı ve yumurta sarılarını ortada açtığınız boşluğa ilave ederek hamur pürüzsüz bir şekle gelene kadar yoğuruyoruz. Burada önemli olan yeteri kadar su ekleyebilmek. Normalde kullandığım ölçü unun yarısı kadar su ama bu kullanılan una göre değişebiliyor. Bazen 6 bardak una 3 bardak su az gelebilirken bazı unlarda yeterli olabiliyor siz bunu hamuru yoğururken leğenin kenarlarında ve unun içinde beyaz un taneleri kaybolana kadar su ilave ederek ayarlayabilirsiniz. Su fazla gelip hamur çamurumsu bir hal aldığında biraz un ilave ederek oranı tutturabilirsiniz.

    Hamurun yüzeyi pürüzsüz hale geldiğinde hamurumuz hazır oluyor. Daha sonra mayalanması için 40 - 60 dk boyunca dinlendiriyoruz.

    Hamurun üst tabakasının kurumaması için çevresine sıvı yağ sürebilir veya leğenin ağzını nemli bir bez ile kapatabilirsiniz.

    Süre bittiğinde hamurumuz yem olmaya hazır hale geliyor. Tavsiyem, bu hamuru avlanmadan uzun bir süre önce hazırladıysanız kurumaması için sürenin uzunluğuna göre buzdolabında veya deepfreezde saklamanız.

    Ben bu hamuru kıbrıs oltasında kullanarak çok iyi sonuçlar aldım. İnşallah sizlerde alırsınız.
     
  2. mallaca

    mallaca Halil Barış Şengül

    Yaş:
    49
    Mesajlar:
    4.027
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Makinalı kamış olta,her türlü el oltası,rapala
    En İyi Avı:
    Kiloluk mırmır,Kiloluk iskorpit
    SAmet,
    Ben ançüezli ekmek derken yenebilen bir şey anlayarak,iştahla okumaya başladım ki balıklar için olduğunu anladım.

    ASlında tuzu biraz azaltıp bizler içinde yenebilir hale getirilebilir mi diye düşünmeden edemiyorum.
     
  3. Gundogdu

    Gundogdu Hasan hüseyin

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    190
    Kefal hariç hangi balıklarda verimli oluyor?
     
  4. simp

    simp Samet

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    İstanbul
    Evet Barış abi neden olmasın. Şekeri 1 tatlı kaşığına tuzuda 6 çay kaşığına düşürdük mü birde fırında 20 dk 150 derecede pişirdik mi karidesli ançüezli ekmek olur:p

    denemek lazım aslında:)
     
  5. simp

    simp Samet

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    İstanbul
    Karagöz ve gopezde çok iyi sonuçlar aldım. Zaten bu yemle hiç kefale gitmedim. Karagözün yemini dipte aradığı söylenmesine rağmen ben kıbrısla bayağı bir karagöz yakaladım bu yemle. Büyük ve iri karagözlerdi.
     
  6. matti

    matti murat

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    226
    Şehir:
    istanbul
    samet kardeşim bu hamuru dip oltasında denesek mesela ne tür balıklar yakalayabiliriz yada siz deneyip neler yakaladınız.ayrıca paylaşımınız için teşekkür ediyorum..,
     
  7. simp

    simp Samet

    Yaş:
    41
    Mesajlar:
    79
    Şehir:
    İstanbul
    Abi vallahi avlandığım bölgede ben bayağı bir çelişik durum yaşadım. Geçen yıl bu hamurla avlanıyordum. Bu hamurla avlanana kadar ben ve o bölgede avlananlar pek bir av çıkartamıyorduk. Ne zaman bu hamura başladım belki inanmayacaksınız bölge müthiş av vermeye başladı. Hatta oraya avlanmaya gelenlerde hamurun tarifini alarak bu hamura döndüler ve oldukça bol av çıkarmaya başladık hep birlikte. Yakaladığımız karagöz ve gopezlerin haddi hesabı yoktu. Forumda Caner Bey in söylemi doğrultusunda gopezden ziyade belki daha iri ve daha fazla karagöz yakalarım diye sarmayı dibe çevirdim ve o şekilde attım. Dip deneyimim bu yemle sadece orada oldu. Yalnız hiç balık yakalayamadım. Farklı bölgelerde nasıl av verir bilemeyeceğim. Bu yılda aynı bölgede normal hamurla avlandım fakat istediğim avı çıkartamadım. Aynen geçen yıl normal hamurla avlandığım günler gibiydi. Bu yemi hazırlayıp tekrar gitmeyede fırsatım olmadı ama ançüezin hamurun etkisini oldukça arttırdığına kanaat getirdim. Eğer deneyip tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Ağustos ortalarında tekrar o bölgeye gideceğim ve bu defa zamanım geniş olacak İnşaallah. Umarım tekrar ançüezli hamurla avlanma fırsatı bulacağım.
     
  8. blueboyfe

    blueboyfe Emin Erçelik

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    317
    Şehir:
    Çeşme
    Favori Kamış:
    Zıpkın Mamba 130
    En İyi Avı:
    lepistes 14 gr
    valla o kadar malzeme ile, bir deniz ürünleri pizzası yapsam daha iyimi olur diye düşünürüm şahsen :)
     
  9. tarcan

    tarcan ...

    Mesajlar:
    6.700
    Şehir:
    Hatay
    Favori Kamış:
    .
    Favori Makine:
    .
    En İyi Avı:
    Kefal 325 gram
    Hakikaten karnım acıktı artı midem kazındı..
     
  10. kamil alkan

    kamil alkan kamil

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    131
    Şehir:
    ankara
    Barış kardeş, acaba birtek benmi böyle düşündüm diyordum ama yalnız değilmişim:D bu ançuezi sudaki keratalara yedirmesekmi acaba???:p