evet arkadaslar aslında bu konuyla ilgili bi istek olmadı ama bel sakatlığı nedeniyle uzun süredir balığa çıkamadım ve bugun balık halinin yolunu tuttum balığımın temizlenmesini beklerken yaslıca bi teyze kalamar alıyordu teyze: oğlum bunu nasıl pişirecez bi anlat balıkçı: abla sen bunu halka halka doğra bol una bula bol yağda kızart teyzem tamam dedi yine duramadım teyze o öyle yenmez buzlukta donmuşları var onlardan al kayış gibi olur desemde yok onlar bayattır bişey olmaz dedi bende bari teyze nasıl yapacağını anlatıyım dedim teyzeme bir güzel anlattım ve şöyle küçük bir arastırmadan sonra taze kalamarın nasıl pişirileceğini pek çok kişinin bilmediğini gördüm evet nasıl pişirilir tarifi burda buyrun kalamarın içi düzgünce temizlenir dışındaki zar yan kanatlarından bıçak yardımı ile çıkarılır ve isteğe göre halka halka yada şeritler halimde kesilir geldik işin esas kısmına temizlenip kesilen kalamarlar derin bi kaseye koyulur üstüne 1kg kalamara 750gr tuz ilave edilir ve düzgünce yoğurulur tuz kalamarın içindeki lifleri tamamen ezer. yorulma işlemi bittikten sonra 2 şişe maden suyu eklenir ve 15dk dinlenmeye bırakılır. 15dk geçtikten sonra kalamarlar sudan geçirilir ( iyice yıkayınki aşırı tuzlu olmasın) sudan geçilirilen kalamarlar yine çukur bi kaba aktarılır içine yarım litre su 3 yemek kaşığı karbonat, 1 adet limon ve 1 yemek kaşığı toz şeker ilave edilir çok az yoğurulur ve 1 saat dinlenmeye bırakılır ve pişirme faslı 1 saat dinlenen kalamarlarımızı süzgeçten geçiririz ( sudan geçirmiyoruz durulama yok) suyu iyice süzülünce bol un ile karıştırırız üstü hamur olmayacak şekilde unlanır elinizde sallayarak fazlalık unu dökebilirsiniz tavada kızdırılan bol yağ ile yüksek ateşte pembeleşmeye başlayıncaya dek kızartılırki bu ortalama 100-110 saniye sürer yani 2 dakikaya yakın (tuzu unuttun derseniz tuzla yoğurduğumuz için ne kadar yıkasakta belli bi miktar tuz yine içinde kalıyor ben hiç tuz eklemyorum ayrıyeten) sos bence kişiye göre değişir ben kalamarın yanında haydari, acılı ezme ve mayonez seviyorum tabikki çeşitler çıkar bunun için sos tarifi vermiyorum hadi herkese hayırlı olsun benimde fırında balığım var artık çıkması lazım
çok güzel bir tarif harika.. bende yakında kalamarlara bi girişecem. kızartma yağı normalden biraz fazla olursa güzel olur özellikle dikkat çekmek isterim.. yapanlara afiyet olsun .. banada sanada fırında balığın için afiyet olsun kardesim.. tesekkürler..
saolun arkadaslar bu arada kalamar için kesinlikle en dandik zokaları tercih edin benim kullandığım kalamar zokaları 1,5tl fosforsuz ve fosforlulardan daha çok iş yapıyor renk olarak turuncu eğer çift zoka kullanacaksanızda turuncu pembe kullanın
ve bir tavsiyede benden.. kalamar zokalarının yanlarına birer tane 5 cm yi gecmeyen tüy yapıştırın japonla ve farkı görün. takip makip olmuyo direk üzerinde zokanın.. orjinalindeki tüyler kalitesiz oluyor o yüzden kendiniz herhangi bi tüyü yapıştırın
bendeki tarifte de tozkarbonat, şeker,limon,tuz var. tarifler yakın ve denediğimde lokantalardaki kıvamı yakaladım. artık bende evde yapıyorum. afiyet olsun
valla arkadaslar abartmak olmasın ama benim yaptığım lokantalardakinden bile güzel oluyor meslek aşçılık
Ağzımın suları aktı yani.Paylaşım için teşekkürler.Şu anda kalamar bulamayacağım için ne yapmam gerektiğini bana söyler misiniz?
su iskelesi buluyorsun bol ışıklı akşam üstü hava kararmadan gidiyıorsun turuncu kalamar zokası ile at çek illaki 2-3 tane yakalarsın
Tarif için teşekkürler. Tariften önce bu mereti hangi akarsuda yakalacam onu bulmam lazım. Olmaya siz şimdi denize gitmen lazım diyesiniz )))))))))))) Sahi yav olsada yesem :s en yakın deniz taaaa .. 600 km. )
Dondurulmuş olarak aldıgımız kalamarada aynı işlemi uygulayabilirmiyiz. Yoksa o zaman bu safhalardan geçmiştir, unla kızartmı dersınız.
Güzel tarif teşekkürler ayrıca ben kalamarı unladıktan sonra yumurtaya bulayıp galete unu veya ekmek kırıntısına batırıp öyle kızartıyorum nefis oluyor
dostum verdiğin tarifi tıpa tıp yaptım ama sonra hepsini çöpe attım yumuşaklığına diyeceğim bişi yok ama karbonatın zehir gibi acısı kalamarı yenmez kıldı 3 yemek kaşığı karbonat çok aşırı dostum ....