Turna İçin Yardım İstiyorum

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında rüzgar2 tarafından paylaşıldı.

  1. rüzgar2

    rüzgar2

    Mesajlar:
    146
    Arkadaşlar hafta içi Amasya Yedikuğular gölünde turna tutmak için bir çaba göstermeye karar verdim..Burada genelde canlı yemle tutuyorlarmış ama o benim pek hoşuma gitmiyor...Bu şimdiye kadar tutamadığımız veya çaba göstermediğimiz bir balık..Ama çok zevk vereceğini tahmin etmek zor değil..Her neyse turna için malzeme alacağım ve bunun için sizlerden yardım bekliyorum...kaşık no.?marka?Kaç no.misina..?Çelik tel ister diye tahmin ediyorum...Bunları size zahmet olmazsa yazarsanız çok sevineceğim..Tariflerinizi verirken ayrıntıya girerseniz benim için çok kolaylık olacak...Şimdiden çok teşekkür ediyorum..Saygılar
     
  2. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan
    Abi çelik tel falan alma hiçbir iş gördüğü yok yani ben takacaktım yanımda çok usta insanlar vardı biriside Atilla Abi (Pasha) takma dediler.

    Burada sassi iyi iş yaptı (siyah sırt düz beyaz) kırmızı mepps ama orada ne yapar bilemem birde makinen küçük olsun abicim misinada örgü olsun mutlaka normal bende bunlar yoktu sıkıntısını çektim
     
  3. borayto

    borayto

    Mesajlar:
    166
    Şehir:
    istanbul
    merhaba

    KISA AV BİLGİLERİ

    TAKIM

    1.70m-2.40m dolu fiber, tümden yaylanabilir tip.


    MAKARA

    1:4 turlu, orta boy makara

    MİSİNA

    El oltası: Olta 0.60-0.80mm tercihan şeffaf yeşil
    Makara için: 0.30-0.45mm kahverengi min.20kg
    testli.

    İĞNE

    Bronz kaplama, halkalı, ekstra güçlü;
    Üçlü iğne için 10-6 Nr.
    Tek iğne için 2-1/0 Nr.

    YEM

    Canlı tatlısu balıkları, ölü tatlısu ve deniz balıkları
    Mepps, yapay yem, kaşık, iri Jigg

    TEKNİKLER

    Canlı yem, Ölü yem- çökertme, yüzdürme, çoklu çökertme.
    Sürtme, atıpçekme.
     
  4. borayto

    borayto

    Mesajlar:
    166
    Şehir:
    istanbul
    bu da 2.

    1- HAREKETLI AVLANMA
    Her çeşit sürtme bu sınıfa girer. Sürtme için, çok çeşitli kaşık, seğirtme, mepps(döner) ve suni yemler vardır. Avlandığınız alan için bunlardan en uygununu deneme yanılma metodu ile seçmek zorundasınız, ama unutmayın ki, fazla süslü olanlar balığı kandırmaktan çok, avcıyı alışveriş için kandırmak üzere yapılmıştır.
    Hareketli avlanmada diğer bir yöntem ise, canlı veya ölü yemle yapılan sürtmedir. Bu tip avcılıkta, genellikle kaya balıkları iyi sonuç vermektedir, ama istavrit, kolyoz gibi deniz balıkları da kullanılabilir.
    2- SABİT AVLANMA
    Sabit avlanma; Dip yemlisi (şekil 3.), ölü yem (şekil 4.), çökertme (şekil 5), canlı yem (şekil 6) şeklinde olur. Söz konusu yöntemlerden hangisi uygulanırsa uygulansın, eğer bir den fazla olta ile avlanılacaksa, oltalar arasında en az 10m mesafe bırakmak lazımdır.
    Özellikle, ölü yem kullanıldığında, eğer zemin müsaitse (atılan yemi örtecek yosun, balçık bulunmaması halinde) çevreye abartmadan yemleme yapmakta fayda vardır.
    Tutna sert bir balık olduğu için, özellikle kamışla avlanmalarda kakıç veya kepçeyi balığı sudan kesmek üzere hazır tutmak gerekir. Ayrıca büyük balıkların ağzından iğne çıkartmak için, yanınızda bir pense bulundurmakta fayda vardır. Turna canlı iken en kolay baş ve işaret parmakları vasıtası ile gözlerinden tutulur.
    DİP YEMLİSİ (Şekil 3.)
    Dip yemlisinde, ölü yeme ağızdan sokulan beden, anus deliğinden çıkartılarak, fırdöndüye bağlanır. 3 lü iğne ağızda kalır, tercihan çelik beden kullanılırsa, bedenin balığa yerleştirilmesi daha kolay olur.
    Bu, eğer dip yapısı müsait ise, balık dipte yosunlar veya çamur ile örtülmeyecekse, özellikle kıyıdan uzak mesafelere atış içim ideal bedendir.
    Uygun olmayan zeminlerde, yem olan ölü balığa bir enjektör yardımı ile, karın boşluğuna hava pompalamak, yemin bir süre yüzmesini sağlar ve yemi görünür yapar.

    ÖLÜYEM (Şekil 4.)
    Ölü yemli bedende, yemin bağlı olduğu köstek, fıdöndünün iskandile yakın olan halkasına bağlanır.
    Bu yöntem, orta mesafelerde ve özellikle su yüzüne kadar uzanan bitkilerin arasındaki boşluklarda iyi iş görür. Yem aynen dip yemlisinde olduğu gibi takılır.
    Köstek uzunluğunu mesafe (suya giriş açısı) ve ortam özelliklerine göre ayarlamak gerekir, ancak köstek boyu 30-34cm. den daha kıa tutulmaz

    ÇÖKERTME (Şekil 5.)
    Çökertme oltada, beden suyun içersinde kalan iskandilden yaklaşık 40-50cm. uzağa bağlanan bir şamandıraya sabitlenir.
    Yem olarak, ağırlıkla Kolyoz, İstavrit ve iri Sardalya gibi deniz balıkları ve Kızılkanat, İnci balığı ve Sazan yavruları göğüs yüzgeçlerinden kesilip baş tarafı atıldıktan sonra (baş tarafları yemleme için kullanılabilir) arka tarafları kullanılır.
    Beden yeme bir çuvaldız yardımı ile, 3lü iğne kesik tarafında kalacak şekilde geçirilir ve beden fırdöndüye tesbit edilir.
    Balık yemi aldığı zaman, kıstırmayı da yerden keser ve samandıra su yüzüne çıkar. Bu durumda iğnenin oturması için ilk önce kuvvetli bir tasma vurulur ve balık suyuna göre çekilir.

    CANLI YEM (Şekil 6.)
    Canlı yem kullanıldığında, şekil 1. deki gibi çift 3lü iğneli bir beden kullanılır.
    Yem bedene, ya fıdöndüye baş tarafı gelecek şekilde arka iğne boşta olmak üzere, ya da yemin kuyruk tarafı fırdöndüye gelecek şekilde (şekil 6.), ya da her iki 3lü iğnenin birer kancası balığa kuyruk ve sırt tarafından takılı olmak üzere sabitlenir.
    Birinci şekilde, yem takılmasında kıstırma balık ile şamandıra arasına, ikinci şekilde yem takılmasında ise (şekil 1-2.) şamandıra ve iskandil arasına, fırdöndünün iskandile bakan halkasına veya 3lü fırdöndü ile- 30-35cm. bir köstek ile sabitlenir.
    Köstekli tipte şamandıra ile iskandil arasındaki bedenin gergin durabilmesi için, suyun derinliğinin tam olarak bilinmesi gereklidir.

    alıntıdır bilgine abi
     
  5. rüzgar2

    rüzgar2

    Mesajlar:
    146
    arkadaşlar teşekkürler verdiğiniz biligiler için...örgü misina+sasi(yüksek oranda beyaz renk)+kaşık alıyım..elimde yeterince 3 nolu alba meps var..kamış ve makina yeni aldım onlar uygun görünüyor...meps albanın 3 nosu.sarı levha üzerine kırmızı benek bu boy uygunmu?..kaşıkları alba kaşıkmı alıyım yoksa rapala markamı alıyım?Şimdiden teşekkür ederim...
     
  6. fsekerci

    fsekerci

    Mesajlar:
    822
    Şehir:
    ankara-batıkent
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    turna için yanında bol bol 6-8 numara siyah -beyaz sasi bulundur.sasi hazırlamayı bilmiyorsan hazır ,zokaları takılısından al.çelik tel kullanmayacaksan
    tuttuğun her büyük turnadan sonra misinanın ucundan 4 parmaklık kısmı koparıp,kılipsi tekrar bağla.turna da en önemli şey ne hızlı nede yavaş oltayı sarmaktır.
     
  7. DeadPOX

    DeadPOX

    Mesajlar:
    110
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kaçanlar
    Eğer botla avlanacaksan veya ilk başta sassy lerle zemini tara. Takılma olmuyorsa sana rapala marka magnum modelinin firetiger rengini öneriyorum. Numan abimde bilir bu bizim favori voblerimizdir. Kesinlikle çelik tel kullanma. Örgü misina işini görür.
     
  8. rüzgar2

    rüzgar2

    Mesajlar:
    146
    6-8 numara siyah beyaz sasi marka önerin nedir..genelde çelik tel kullan diyen pek çıkmadığı için kullanmayı düşünmüyorum...kaşık kullanıyorsan bir marka ve renk önerin varmı..ilgine teşekkür ederim...
     
  9. rüzgar2

    rüzgar2

    Mesajlar:
    146
    Botla şimdilik avlanmayı düşünmüyorum ..örgü misina almayı düşündüm şöyle bie av marketlere baktım kafam karıştı..bana ne ucuz ne pahalı bir örgü misina tavsiyen varmı..yada 0,45 ASSO DOUBLE STRENGTH MAKARA MİSİNA iş görürmü...(bU misina örgü değil..Yani bu beni ağlatırmı turnada..)
     
  10. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan

    Alba'nın Meppslerini tavfiye etmem ben bir kutu almış işe yarıyormu bir tane çektim ama diğerlerine oranla iş gördüğü tartışılır. Renk çok çok önemli değil renk çeşitlerin olsun abicim ama önemli olan suda iyi kayması bende bunu haftasonu öğrendim. Alba'nın kaydığı falan yok. :)

    Sassi gelince MISTER TWISTER bir hayli iyi diyorlar. Fosforlu modeli değil normal düz siyah - beyaz modeli iş yaptı.


    Kerem'in dediklerininide aynen onaylıyorum Rapalada dediği model mükemmel bende yoktu ama sağolsun yanımda bulunan Levent abim verdi tek kelime ile süper.

    Hoşgeldin Kerem sefalar getirdin :)
     
  11. rüzgar2

    rüzgar2

    Mesajlar:
    146
    sevgili Numan rapala RAPALA MAGNUMS FLOATING (Yüzen) mi yoksa RAPALA MAGNUMS SINKING (Batan) mı olacak..
    birde şunlara bakıp renk ve no. söylermisin..
    http://www.albashop.com.tr/asp/listgroup.asp?group=05010000
     
  12. fsekerci

    fsekerci

    Mesajlar:
    822
    Şehir:
    ankara-batıkent
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    turna öyle anlatıldığı gibi pahalı malzemelerle avlanılan bir balık değildir,yani marka seçmez,,,,turna yakalandığı anda çok güçlü vuruşlar yaapar ve kolay kolay pes etmez ,bunun için misina önemli; paran çoksa ip misina tavsiye olunur ,yok ben ip misinaya 70-80 $ vermem diyorsan(benim gibi)0.25 0.30 kuvvetli kaliteli bir misina alırsın.kaşık-sasi ve diğer sahte yemlerde marka fark etmez.yeterki sahte yem suda gelirken yaralı-hasta bir balık izlenimi bırakacak şekilde hareket etsin.
    bence turna avının en önemli malzemeleri;
    ====öncelikle çok sabırlı olmak;
    1-hafif iki parça esnek bir kamış,
    2-küçük hafif ama en az 3-4 bilyalı makina,
    3-bol miktarda sahte balık(benim tercihim slikon yemler,ama her ihtimale karşı kaşık ve rapala türü yemler bulundururum)
    4-kepçe,(tercihen misina ağlı olan)
    5-en az iki kişilik sağlam bir bot-yada tekne
    6-ve turna avı yanlız olmaz bir veya birkaç arkadaş,(yakalanan balık muhakkak kepçeyle alınacak)
     
  13. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan

    Tekne varsa abicim bak orada yüzen Karpuz modeli var sırt çekmek için biz onu kullandık ve bir tane aldık yani o bir numara birde avlanacağın yere göre dip ayarlaması yapman lazım gagası büyük olursa iyice suya gömülüyor. (batanalar için geçerli)
     
  14. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan
    Fatih Abi nederse doğrudur zira bende yeniyim abicim benim hocalarımdan biriside Fatih Abi. :)

    Ondan O konuştuğu zaman ben susarım :):)
     
  15. fsekerci

    fsekerci

    Mesajlar:
    822
    Şehir:
    ankara-batıkent
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    estafurullah


    iltifat ediyorsun numan,bu işin ustası olmaz,kısmetlisi olur.:)
     
  16. Numan

    Numan

    Mesajlar:
    613
    Şehir:
    ANKARA
    Favori Kamış:
    10 bilyali Müftelif Makinalar, Müftelif Atarlarda ve uzunluklarda kamışlar. Kasnak Dip oltaları.
    En İyi Avı:
    Sazan 4 kg, 2,5 kg Sazan, 1,4 kg Sazan
    Bu benim gerçeklerim abicim :)
     
  17. fsekerci

    fsekerci

    Mesajlar:
    822
    Şehir:
    ankara-batıkent
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    turna 4 kg
    turna avında sık yapılan bir hata ;
    misina koptu,, sürekli at çek yapmaktan misinanın bir karışlık uç kısmında deformasyon oluşur,birde balık yakalayınca malum dişler bu kısmı daha kolay keser ve sonuç hüsran.bunun için ben 15-20 atışta veya yakaladığım her balıktan sonra misinanın ucundan bir miktar kopartıp tekrar klips bağlarım.
     
  18. rüzgar2

    rüzgar2

    Mesajlar:
    146
    15-20 atışta bir dediğini yapacağım...Balığı kaçırınca deli oluyorum nedense..O balık bana zehir oluyor...Elimde değil huyum bu..
     
    Çaylak38 bunu beğendi.