vatoz yenirmi???

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Seydihan tarafından paylaşıldı.

  1. Seydihan

    Seydihan seydihan

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    665
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe extreme siyah 4.30
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    arkadaşlar vatoz balığı yenirmi ve nasıl hazırlanılır?? eti lezzetlimidir??
     
  2. Eran

    Eran Erhan Arı

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    224
    Şehir:
    İzmir/İstanbul
    Favori Kamış:
    Shimano nexave 5-20 gr 210-240 cm
    En İyi Avı:
    47 cm levrek
    Vatoz yenirmiş bende bilmiyordum ilkkez bu sonbaharda yedim. Ama tamamı yenmiyor, sadece belli kısımları. Birde vatosla Fulya balığını iyi ayırmak gerekiyor, diğeri yenmiyor sanırım.
    Vatos yakalndığında ilk olarak kuyruğu kesilir kanının akması balığın tadı için önemlidir. Sonrasında hayvanın karnı yere basıcak şekilde yatırılır ve kanatları kaldırılır. Kanadını kaldırınca, kanadıyla vucudunun birleştiği yerde bi yay şeklinde hat ortaya çıkar. Tam o hattan kanatları vucudundan ayrılır. Derisi soyulur (mümkün olduğunca çabuk hatta mümkünse keser kesmez.) ve kanatların ucudaki kıkırdak hat kesilerek uzaklaştırılır. Sadece bu kanat kısımları yenilmektedir. Deriyi soyarken derinin sertliğinden dolayı kerpeten kullanmak çok daha faydalı oalcaktır. Sonra pişecek dilimlere kesilir. Eti çok serttir bu sebeple 1 gün şarapta, sirkede yada sütte bekletmek gerekir. Sonrasında mısır ununa bulayıp yağda kızartmak kalıyor. :)
    Şimdeden afiyet olsun bence çok leziz bi balıktır. :)
     
  3. N-ari

    N-ari Ari Kolanciyan

    Mesajlar:
    46
    Erhan arkadaşımız cok guzel ozetlemiş. sadece kuyruk kesimi şart deil ama olsa iyi olur. balık tazeyken derisi kolay soyulur. o şekilde dahi kerpeten pense şarttır:) kendine has mayhoş tuzlu bi tadı vardır. marine etmek şarttır.
    eti gercek anlamda bu zahmetlere değicek kadar lezzetlidir.
     
    Son düzenleme: 2 Mart 2011
  4. Eran

    Eran Erhan Arı

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    224
    Şehir:
    İzmir/İstanbul
    Favori Kamış:
    Shimano nexave 5-20 gr 210-240 cm
    En İyi Avı:
    47 cm levrek
    Tarif zaten Arinin (N-ari) babasının tarifidir :D Bildiğim kadar anlattım işte bende :D
     
  5. melanqoliq

    melanqoliq FATİH KOÇ

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    802
    Şehir:
    Fethiye/Muğla-Konya
    Favori Kamış:
    Okuma Salina SeaSpin, Lineaeffe master jig
    Favori Makine:
    Shimano Hyperlop, Ryobi Ecusima 3000vi, Okuma Salina SA 2 16000
    En İyi Avı:
    Sülemem nazar değer :D
    Yinmemi heç :D
    Seydihan ben deneyeyim sana söylerim tamammı :D
     
  6. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Arkadaşlar balık üstadı rahmetli Ali Pasiner'in bir kitabından alıntı. Umarım faydası olur:

    Vatozun ağırlığından teller eğrilmiş, olta kullanılamaz hale gelmişti. Kıyıya döndük. "Balığı temizleyeyim de akşama yeriz" dedim. Amerikalı dostum bir bana bir balığa dehşet içinde bakıp, "Bunu mu pişireceksin?" dedi. "Ne yapalım misafir umduğunu değil bulduğunu yer" dedim. Gülüştük.

    Deniz kenarında epey keskin bir bıçağın yardımıyla vatozun göğüs bölümündeki dört lop parçayı çıkardım. Bunları fileto haline getirip zeytinyağı, domates suyu, soğan, tuz, karabiber içine yatırdım; üstüne çok az kekik serpiştirdim. Büyük ve derin bir tabağın içindeki marine edilmiş filetoları buzdolabına koyup akşama kadar beklettim.

    Akşam yemeğinden önce filetoları dilimlenmiş domateslerle kaplanmış büyükçe bir tepsinin içine dizdim. Parmak biçiminde kesilmiş margarin parçalarını, dilimlenmiş yeşil biberleri, ince kıyılmış beş-altı sarmısağı üzerine ilave ettim. Tuzunu biberini koyup, bir avuç kekiği serpiştirdikten sonra üstünü de maydanozla örttüm. Tepsinin üstünü bir kapakla kapatıp çok hafif ateşte 45 dakika kadar pişirdim. Bu buğulama işlemi sırasında kapağını açmadan tepsiyi bir iki kez silkeledim. balık pişip sofraya geldiğinde hem manzarası, hem de lezzeti bakımından herhangi bir beyaz etli balığı aratmıyordu. Misafirimiz de bizler de balığımızı afiyetle yedik.
     
  7. KULL64

    KULL64 Emrah

    Mesajlar:
    1.836
    Şehir:
    TURKIYE
    Favori Kamış:
    Guan2000gr
    Favori Makine:
    Ticagt4000
    En İyi Avı:
    ...
    Kesinlikle yeniliyor.
    Hatta burada marketlerde,pazarlarda,balik hallerinde satiliyor stingray'ler.
    Genel olarakra mangal'ini tuketiyor buradaki yerli halk.
    Epeydir pesine dustugum bir balik ama denk gelmedi benim oltama.
    Rasgele...
    (Yakalamak isteyenler kumluk avlaklarda,derin plajlarda sanslarini denesinler.Genel olarak oralarda bulunurlar)
     
  8. OMMG

    OMMG OKAN

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    1.633
    Şehir:
    İZMİR - GÖZTEPE
    Bencede bu sorunun en doğru cevabını, çiçeği burnunda vatoz avcısı Fatih kardeşim verecektir :D .Yorumlarını bekliyorum...
     
  9. ozan

    ozan Ozan

    Mesajlar:
    3.040
    Şehir:
    Antalya
    yenir hemde iyi yenir. ama dana eti gibi kırmızı ve kaslı lifli bir ettir. terbiye edilmeden pek lezzetli olmayan bir eti var ama terbiyeden sonra güzel olur. Ha bu arada marine için sanırım türkçede terbiye kullanılıyor. oda arapça :D
     
  10. Seydihan

    Seydihan seydihan

    Yaş:
    40
    Mesajlar:
    665
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaeffe extreme siyah 4.30
    Favori Makine:
    okuma bluehawk 765
    fatih abi sen tut afiyetle ye sorada bana cevabını yazarsın beklıorum... :)