Vatoz yenirmiş bende bilmiyordum ilkkez bu sonbaharda yedim. Ama tamamı yenmiyor, sadece belli kısımları. Birde vatosla Fulya balığını iyi ayırmak gerekiyor, diğeri yenmiyor sanırım. Vatos yakalndığında ilk olarak kuyruğu kesilir kanının akması balığın tadı için önemlidir. Sonrasında hayvanın karnı yere basıcak şekilde yatırılır ve kanatları kaldırılır. Kanadını kaldırınca, kanadıyla vucudunun birleştiği yerde bi yay şeklinde hat ortaya çıkar. Tam o hattan kanatları vucudundan ayrılır. Derisi soyulur (mümkün olduğunca çabuk hatta mümkünse keser kesmez.) ve kanatların ucudaki kıkırdak hat kesilerek uzaklaştırılır. Sadece bu kanat kısımları yenilmektedir. Deriyi soyarken derinin sertliğinden dolayı kerpeten kullanmak çok daha faydalı oalcaktır. Sonra pişecek dilimlere kesilir. Eti çok serttir bu sebeple 1 gün şarapta, sirkede yada sütte bekletmek gerekir. Sonrasında mısır ununa bulayıp yağda kızartmak kalıyor. Şimdeden afiyet olsun bence çok leziz bi balıktır.
Erhan arkadaşımız cok guzel ozetlemiş. sadece kuyruk kesimi şart deil ama olsa iyi olur. balık tazeyken derisi kolay soyulur. o şekilde dahi kerpeten pense şarttır kendine has mayhoş tuzlu bi tadı vardır. marine etmek şarttır. eti gercek anlamda bu zahmetlere değicek kadar lezzetlidir.
Arkadaşlar balık üstadı rahmetli Ali Pasiner'in bir kitabından alıntı. Umarım faydası olur: Vatozun ağırlığından teller eğrilmiş, olta kullanılamaz hale gelmişti. Kıyıya döndük. "Balığı temizleyeyim de akşama yeriz" dedim. Amerikalı dostum bir bana bir balığa dehşet içinde bakıp, "Bunu mu pişireceksin?" dedi. "Ne yapalım misafir umduğunu değil bulduğunu yer" dedim. Gülüştük. Deniz kenarında epey keskin bir bıçağın yardımıyla vatozun göğüs bölümündeki dört lop parçayı çıkardım. Bunları fileto haline getirip zeytinyağı, domates suyu, soğan, tuz, karabiber içine yatırdım; üstüne çok az kekik serpiştirdim. Büyük ve derin bir tabağın içindeki marine edilmiş filetoları buzdolabına koyup akşama kadar beklettim. Akşam yemeğinden önce filetoları dilimlenmiş domateslerle kaplanmış büyükçe bir tepsinin içine dizdim. Parmak biçiminde kesilmiş margarin parçalarını, dilimlenmiş yeşil biberleri, ince kıyılmış beş-altı sarmısağı üzerine ilave ettim. Tuzunu biberini koyup, bir avuç kekiği serpiştirdikten sonra üstünü de maydanozla örttüm. Tepsinin üstünü bir kapakla kapatıp çok hafif ateşte 45 dakika kadar pişirdim. Bu buğulama işlemi sırasında kapağını açmadan tepsiyi bir iki kez silkeledim. balık pişip sofraya geldiğinde hem manzarası, hem de lezzeti bakımından herhangi bir beyaz etli balığı aratmıyordu. Misafirimiz de bizler de balığımızı afiyetle yedik.
Kesinlikle yeniliyor. Hatta burada marketlerde,pazarlarda,balik hallerinde satiliyor stingray'ler. Genel olarakra mangal'ini tuketiyor buradaki yerli halk. Epeydir pesine dustugum bir balik ama denk gelmedi benim oltama. Rasgele... (Yakalamak isteyenler kumluk avlaklarda,derin plajlarda sanslarini denesinler.Genel olarak oralarda bulunurlar)
Bencede bu sorunun en doğru cevabını, çiçeği burnunda vatoz avcısı Fatih kardeşim verecektir .Yorumlarını bekliyorum...
yenir hemde iyi yenir. ama dana eti gibi kırmızı ve kaslı lifli bir ettir. terbiye edilmeden pek lezzetli olmayan bir eti var ama terbiyeden sonra güzel olur. Ha bu arada marine için sanırım türkçede terbiye kullanılıyor. oda arapça