levrek hakkında..

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında drayetkin tarafından paylaşıldı.

  1. drayetkin

    drayetkin ahmet

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    100
    Şehir:
    Şanlıurfa
    Favori Kamış:
    Shakespeare uglystick 2.70,
    Favori Makine:
    Abu garcia stamina 25
    Herkese Merhabalar..
    İstanbul Kumkapı balık halinde şu sıralar tezgahlarda sıkça rastladığım, 1,5-2 kg.lik levrekler, 700-800 gr.lık çupralar doğal mı? yoksa çiftlikten mi? bilen var mı?
    Deniz balığı ile çiftlik balığı arasında (levrek, çupra) ayırt ettirici özellikler var mı?
    Selamlar..
     
  2. Adil Akırmak

    Adil Akırmak Adil Akırmak

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    205
    Şehir:
    iZMİR
    Cipura:
    Deniz çipurasının rengi daha canlıdır ciftlik cipurasının daha mattır.Deniz cipurasının yanagındaki renk kırmızıya yakınken ciftlik balıgının turuncudur.Eğer reyondaki balıkların içinde kuyrugunda yada yüzgecinde yapısal bozukluk varsa oda ciftliktir hormonlardan kaynaklanır.
    Levrek:Bu balıgı ayırmak biraz daha güctür.Belli boyutlara kadar renk faktorü vardır deniz balıgı daha acıktır ama balık kg boyutuna ulastıgında pulların yapısından ayrılır.Fakat bu acemi bir göz için oldukça zordur.Çiftliklerden cıkan levrekler 12 kg lık kasalar halinde cıkmaktadır bu yüzden en büyük cirflik balıgı piyasada 1200 gr dır kasada 10 adet vardır.Yani uzun lafın kısası acemi bir gözün deniz levregini yüzde yüz garantiyle almak istiyosa minumum 1500 gr olmalıdır.
    Altın Kural:Hiç bir olta balığı denizden siparişle gelmez eger reyondaki balıkların hepsi aynı boydaysa ciftliktir:)İlk önce buna dikkat ediniz.
    Saygılar.
     
  3. Eran

    Eran Erhan Arı

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    224
    Şehir:
    İzmir/İstanbul
    Favori Kamış:
    Shimano nexave 5-20 gr 210-240 cm
    En İyi Avı:
    47 cm levrek
    Merhaba Adil,
    Yazında gözüme çarpan bikaç şey var, mesela şekil bozukluğuna hormonun neden olduğundan bahsetmişsin, birde en büyük çiftlik balığının 1200 gr olduğundan. Bu bilgileri nasıl nereden ulaştın, kesinliği nedir acaba açıklarmısın kardeşim?
    Maksadım yapıcı olmak yanlış anlama, Türkiyede yetiştiricilik adına sürüyle yanlış yapılıyor çok haklısın. Ancak yiğidi öldür hakkını yeme demişler, bizede böyle davranmak düşer. Evvela o kuyruk-kafa şekil bozukluklarının sebeplerinden biri, bu işi yapan firmaların damızlık olarak kullandıkları balıkların aynı olması, aynı genetik hattı kullanmak amacıyla akarabalı çiftleştirme yapmaları dolayısıyla doğada elimine olan bu tip bozuklukların sık karşılır hale gelmesidir. Bir diğeri bu tip yavrular yaşama şansı bulamazken kültür ortamında avcı tehdidi olmaması sebebiyle yaşam şansı bulabilmeleridir. Çok çok düşük yüzdelerle de bazı viral hastalık etkenleri buna sebep olabilmektedir ama bu hastalıklarda genellikle Salmonidea ailesinde yani alabalıklarda/somonlarda ayrıca da sazanlarda görülmektedir.
    1200 gr üzerinde çiflik levreğine de rastlamak mümkündür. Balıklardan belli zamanlarda belli oranlarda et verimi alınır. Bu verim tablosunun dışına damızlık balıklar çıkarlar. Damızlık balıkların yaşlandıkça yumurta ve sperm verimleri her hayvanda olduğu üzre düşer. Dolayısıyla bu balıklarında damızlıktan çıkarılması gerekir ve satışa sunulur. Tam piyasası ne bilmiyorum ama tahminen bu balıklarda tezgahlarda trofe deniz levreği olarak satılıyordur.
    Bunlar dışındaki tüm uyarı ve tavsiyelerine bende katılıyorum, sürç-ü lisan ettiysek affola, sağlıkla kal.
     
  4. Adil Akırmak

    Adil Akırmak Adil Akırmak

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    205
    Şehir:
    iZMİR
    Saygı deger bir aşçı abim vardır izmir bölgesinde otel ve restaurantlarda calışmıştır onun bana verdigi bilgi balıkların özel sipariş olmadıgı taktirde balıkcılara 12 kglık kasalar halinde geldiginden bahsetmişti.
    Hormonal duruma gelince cok teffaruatlı bilgiye sahip degilim sizden öğrenmiş oldum şimdi genetik durumlardan sözkonusu oldugunu bugune kadar 1-2 balıkcıyla görüştügümde bana bu sekilde bir acıklama yapılmıştı.
    Amacım sallamak degildir insanların bilgi sahibi olmasını saglayarak dolandırılmalarını engellemektir verdiğim bilgi yanlıs olabilir fakat gecerlidir:)
    Saygılar.
     
  5. hangisidogru

    hangisidogru MUHARREM

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    59
    Şehir:
    istanbul
    En İyi Avı:
    kendim
    delinin taşı :)

    Selamlar forum üyesi arkadaşlar,hani bir söz vardır ya delinin biri kuyuya bi taş atmış kırk akıllı çıkaramamış diye öyle bir soru olacak sanırım sorumsa şudur.
    balık tezgahlarını gezmeyi severim (bu kadar rengi denizde göremediğimden) ama bu yakın zaman kadar çiftlik balıklarını gramajı 500 gr civarında iken neden birden 1 kilo civarına acaba yönetmelik mi değişti yada balıllar 1 gecede 500g mı arttı :D bilgisi olan arkadaşlar paylaşabilirlerse çok memnun olurum şimdiden çok teşekkür ederim,saygılar.
     
  6. Eran

    Eran Erhan Arı

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    224
    Şehir:
    İzmir/İstanbul
    Favori Kamış:
    Shimano nexave 5-20 gr 210-240 cm
    En İyi Avı:
    47 cm levrek
    Sallamak ne demek hepimiz iyi niyetli bi şekilde bilgilerimizi sunuyoruz, benim aklımdan böyle bişiy geçmemişti bile. :)
    Sadece işim gereği bildiğim yanlış anlaşılmaları paylaşmak istedim bende, sizin yazınızın geneline söyleyecek söz yok yoksa, tekrar saygılar Adil, sağlıkla kal. :)
     
  7. drayetkin

    drayetkin ahmet

    Yaş:
    51
    Mesajlar:
    100
    Şehir:
    Şanlıurfa
    Favori Kamış:
    Shakespeare uglystick 2.70,
    Favori Makine:
    Abu garcia stamina 25
    Arkadaşlar, değerli yorumlarınız için çok teşekkürler.. Çupraya alyanak dendiğini biliyorum. Deniz balığının canlı renkli olduğunu da.. Ama ne yalan söyleyeyim insanoğlu sahtecilikte o kadar yola aldı ki, şüpheyle baktım kumkapı tezgahındaki koca balıklara.. Tek tek gezdim sırayla tezgahları ayağım buz gibi suyun içinde satıcılar sinek gibi yapıştı bir an evvel kendilerinden balık alayım diye...
    Lafı uzatmayayım; daldım tezgahların arasına arkadan satıcılar yaygara yapıyo, "bizim ki coştu", aldım 1950 gr.(düz mantık kimse çiftlikte bu kadar büyük balık barındırmaz) levreği evde karım, ben, bir de 2 ve 4 yaşında iki oğlum; olsun zarar yok faydalı besin, hem de doğal....derken balığı temizleyen balıkçı: "abi bunlar da denizden, etrafını çeviriyolar sadece, yem veriyolar, daha yağlı, daha lezzetli oluyo,napıcan doğalını, öylesi yağsız olur, olsa olsa buğulaması olur" deyinceee..
    Demoralize oldum, avını yapmaya fırsat bulamadığım balığı yemek istiyordum, ısmarlama rafine olanı değil...
    Kalın sağlıcakla..:)