zonguldak (levrek vs)

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında 33022 tarafından paylaşıldı.

  1. 33022

    33022

    Mesajlar:
    591
    Değerli Arkadaşlarım, Abilerim, Üstadlar;

    Uzun süredir görüşemediğim çocukluk arkadaşım, can kardeşim Uğur'la telefonlaştığımdan beri içim kıpır kıpır.Kendisi Zonguldak'ta ikamet etmekte ancak ben memleketimden uzun bir zamandır uzağım.En azından bi hafta sonu gel balığa gideriz deyince beni kurtlar bastı.
    Avlaklar hemen hemen belli tabi yeni bir yer keşfetmedilerse, Şirin beldemiz Kozlu ile Ilıksu arasındaki muhtelif avlaklarda şansımızı deneriz.

    Asıl soru ve benim sorunum şu;
    1.Bu mevsimde çıkacak muhtelif balıklar dışında hedefim Levrek ama bir kere bile at-çek Levrek avı yapamadım memlekitimde.Bilenler, deneyenler varsa beni bilgilendirsinler nerelere gideyim.Bahsettiğim av bölgemizde nereler uygundur.
    2.Benim emektar kamışım Albastar 4,50 m. 50-100 gr atarlı ve 2 bilyalı albastar makinem at çek için uygun olur mu?Değilse hesaplasından giderken yanıma ne alabilirim.Birde tabi sahteler var ne önerirsiniz.Ekipman olarak ne kullanayım
    3.Birde kalkan konusu varki kafamı kurcalayan Nisan ayı başlarında avı uygunmudur Karadeniz'de.

    İnanın kendi memleketimde istavrit mezgitten başka balık tutmuş değilim.O da taa çocukluğumda.Yepyeni bir deneyim ve heyecan olacak.Hem arkadaşıma mahcup olmayayım hem burdan önerileriniz doğrultusunda götüreceğim malzemeleri ona hediye edeyim diye ince eleyip sık dokuyorum.Tabi birde dişe gelir limit üstü güzel bi balık yakalarsam havamı da atayım değilmi :) Körelmedik daha biliyoruz bu işi diyebileyim yani :)

    Öneri ve görüşleriniz paylaşırsanız çok mutlu olurum

    En derin saygı ve sevgilerimle
     
  2. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Ramazan Bey merhaba.

    Zonguldak'ta ömrünce mezgit ve istavritten başka balık tutmamış çok amatör balıkçı vardır sanrım:) Ama doğruu bu avların da zevkli ve bereketli olduğu bir bölgedir.

    Lakin levrek için bu mevsim Zonguldak'ta da olduğu gibi tüm batı Karadeniz'de şansınız çok düşüktür. Balıkların çoğu Marmaraya göçe inmiştir. Geride kalan az sayıdaki levrek sürüsü de emmioğlu eşkinaların peşisıra daha ılıman olan derin sulara çekilmiştir. Nisan Mayıstan sonra yavaş yavaş, en verimli olarak da Temmmuz Ağustos aylarında av verir. Çok uzaklara gitmeksizin Kozlu merkez balıkçı barınakları civarında dere ağzında sabah erken ve akşam gün batımı saatlerinde levrek alma şansınız yüksektir.

    Elinizdeki 4.50 kamışa uygun olarak aşağıdaki linteki bilgilerle yaz aylarıdna avlanırsanız başarılı olacağınızdan eminim.

    http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=20896

    Yemli takım olarak eşkina takımlarının benzeri canlı karidesli avcılıkla yine yaz aylarında dere ağzında levrek şansınız yüksektir.

    Bu mevsimde tabiki kalkan avı şansınız var ama o konuda da ben çok bilgili değilim.
     
  3. 33022

    33022

    Mesajlar:
    591
    Sami Bey;
    Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu arada ekipman bilgisi olarak Sayın Vedat Bey'den daha iyi bir kaynak ta olamazdı haliyle ama tembellik edip bakmadım demekki. Hatırlattığınız için tekrar teşekkür ederim.Nisan ayından itibaren sık sık Zonguldak'a balığa gitmeyi düşünüyorum hafta sonları.Bakalım hayırlısı.Hiç bir şey tutmayacak olsamda güzel memleketimi çok özledim.En azından bi hasret gideririm.

    Saygı ve sevgilerimle
     
  4. dratınç

    dratınç Atınç TUNÇ

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    düzce
    düzce

    Aynı konuyla alakalı Düzce bölgesiyle ilgili bilginiz var mıdır? Sami bey ya da başka arkadaşlar akçakoca alaplı ereğli karasu civarlarında levrek avı yapılabilir mi? Avlak noktasını burda kimsenin vermeyeceğini düşünüyorum ki doğru olanda budur ama merakım bu bölgelerde genel olarak rapalayla levrek avlanabiliyor mu? uzun zamandır forumun altını üstüne getirmeme rağmen birşeye rastlayamadım. Şimdiden teşekkürler...
     
  5. denizci_kaptan

    denizci_kaptan Sami

    Mesajlar:
    1.398
    Şehir:
    İstanbul
    Atınç Bey Zonguldak için söylediklerim Düzce için de geçerlidir. Yani balıklar şu an itibayiyle göçteler. Mayıstan sonrası için özellikle Temmuz Ağustos sonrası için şansınız var.

    Levrek avında aslında çok basit olan ama avcıların gözden kaçırdığı hususlar var.

    Levrek öncelikle çok ama çok zeki ve tecrübe edinebilen bir balık. Bu bağlamda sayıları bir bölgede azaldıkça çok daha kurnaz ve dikkatli oluyorlar.

    Videolarda görüyoruz, Japonya'da suya hangi rapalayı atsalar levrek alıyorlar çünkü balık populasyonu çok. Kalabalık içinde illaki bir levrek oltaya atlıyor.

    Ülkemiz sularında Ege ve Akdenizde yer yer levrek populasyonunun artış gösterdiği yerler var. Bu bölgelerde de rapala çeşitleriyle levrek alındığı oluyor.

    Ancak İstanbul ve daha yukarısında rapalayla levrek haberleri ya çok çok nadir gelir yada hiç gelmez. Kısacası rapala yöntemleri için Karadenizde avlak noktaları istisna olan dere ağızları dışında neredeyse yoktur.

    Ama yukarıda linkini verdiğim Vedat Ağabeyin konusundaki raglou lu şamandralı yöntem mükemmel bir levrek avcısı yöntemidir. Balığın yakalanması için bölgede levrek olması yeterlidir.

    Bu bağlamda siz de yaz aylarından Ekime kadar güneş doğuş saatlerinde bu sistemlerle av yapmayı denerseniz raporlarınızı bizimle paylaşacağınız kesin olmasada %90 üstü bir ihtimaldir;)

    Avlak yeri içinse levrek için avlak yerleri aslında zaten bellidir:

    Geçen sonbahar 7 kilolarda bir levrek aldım. Avlak yerini büyük oranda tahminlerimle gözlemlerimle tecrübelerimle tesbit ederek buldum. Bu avlağı sana kim söyledi diyenlere kendim buldum dediğimde inanmak istemediler. Birşeyler sakladığımı düşündüler.

    Levrek avı için

    En mükemmel yer tatlısu derelerinin ağızlarıdır. Levrek buralara bayılır. Hem tatlısuyla gırtlağındaki parazitleri temizler. Hemde bolca avlanır. buralarda mevsiminde yapıla avlar hep randmanlı geçer.

    Bunun dışında bölgede tatlı su ağzı yoksa levrek motor ve ağların olmadığı noktalar sever. Kumsalla derinliğin birleştiği noktalar levrek avları için 4x4 lük yerlerdir.

    Levrek gündüz denize girilen kumsallarda akşam saatlerinde gezinmeye bayılır. Çünkü yüzen kişilerin kaldırdığı kumlar kurtlar karideler vs küçük balıkları ve beraberinde levrekleri çeker.

    Levrek denizin ani derinleştiği noktalara bayılır. Bu yamaçlara yaslanarak yerleşerek bütün ömrünü geçirebilir.

    Bu bilgiler ışığında sizinde özverli çabalarınızla yaz aylarında özellikle Eylül başı;) levrek raporlarınız bekliyoruz:)
     
  6. 33022

    33022

    Mesajlar:
    591
    Raporlar konusunda bir ekleme yapmak gerekirse Sami Bey verdiğiniz bilgiler ışığında sanırım bu yaz istanbul - Zonguldak seferlerim işten vakip bulabildiğim sürece artacak.İnşallah güzel raporlar paylaşırız Atınç Bey'le birlikte.
    Bir şey daha eklemek istiyorum, bırakma takımı daha verimli olurmu acaba levrek için
     
  7. dratınç

    dratınç Atınç TUNÇ

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    15
    Şehir:
    düzce
    Sami Bey,
    Cidden çok teşekkür ederim. Bu kadar açık ve aydınlatıcı cevabınız için. Söylediklerinizi uygulayıp Eylülde de umarım raporumu yayınlayacağım. Buralara yolunuz düşerse tanışmayı da isterim. Öğrenecek çok şey var sizden. :)
    Saygılar...