SOKAN BALIĞI NASIL AVLANIR Sokan balığı Akdenizde çok sık rastlanılan bir balık çeşidi olmakla beraber ülkemizde pek rağbet görmemektedir.Bu balığı daha çık Kıbrıslı kardeşlerimiz tanır.Aslında sokan balığına düşkünlüğü ile Rumlar,sokan severlerin başında yer alırlar.Sokar ,sokan,sokarca denmesinin sebebi üzerindeki dikenleridir.Battığı zaman epeyce sızlatır.Ama tekniğine uygun hareketlerle batması kolayca önlenir.Dilerseniz öncelikle kullanacağımız takımları anlatalım. Sokan balığı daha çok kayalık yerlerde olur.Sokan balığı için 0,18-0,20 mm çekeri yüksek kaliteli bir misina kullanmalıyız.İkili köstek yapıyoruz ve kösteklerin uzunluğu bir karıştan az olmamalıdır.Köstekler bir fırdöndüde birleşirse daha kullanışlı olur.Kıstırma veya yaprak kurşun taktıktan sonra şamandra ile takımı tamamlarız.Şamandra kullandığımızdan anladığınız üzere bildiğiniz iki köstekli bir dip takımı yapıyoruz.Dip derken yemlerimiz şamandara yardımıyla yüzeyden en az bir,iki metre aşagıda fakat tabana değmeden duracak.Kanca olarak üçlü çapa şeklindeki küçük çoklu kanca kullanmayı tercih ederim.Fakat bildiğimiz 6 numara civarında klasik çapraz kancada olur.Yem olarak hamur kullanacağız.Hamurun hazırlanmasına gelirsek değişik usuller olmakla beraber,hazır satılan balık yağı ve bildiğimiz un karışımı uygundur.Fakat kıbrısta adını hatırlamadığım esmer granül bir yemi sıcak suda yumuşatıp bu karışıma katardık.Fakat bu şart değildir.Balık yağı ve un hatta sadece undan yapılmış sade hamurda kullanılabilir.Üçlü kancayı tercih etmemin sebebi hamuru bu kancaya kolayca işaret ve baş parmağımızla yuvarlayarak takabilmemizdir.Her iki kancayada nohut büyüklüğünde yem hamur sarmalıyız.Kamış olarak tercihen göl kamışıyla fakat makaralı kamışta kullanılılabilirHer boy kamışla avlanılr ben daha çok 5 ve 7 metrelik kamışlar kullandım.Av mevsimi yaz sıcaklarının olduğu dönemdir.Deniz ise çok az dalgalı hatta dalgasız fakat yüzey çarşaf gibi değilde hafif kırışıkların olduğu bir halde olursa daha iyi av verir.Genelde sabah ve akşamüstü daha iyi avlanılır.Avlağımızı yemleyerek işe başlayalım.Yem olarak ıslatılıp ezilmiş ekmek kullanacağız.Ekmek kokusu bu balığı toplamaya yetmekle beraber ezilmiş ekmeğin içine mazmoz denen kokmuş sardalya ezmesi katılrsa daha iyi sonuç verir.Çok fazla olmamak kaydıyla arada bir bu yemden kaşıkla denize atatarız fakat çok uzağa değil kıyıdan 1,2 metre içeri.Zira bu mesafeye attığımızda yem kokusu sokanlara ulaşıp balığı toplayacağı gibi küçük balıklarında kıyıya bu yeme hücum etmesini sağlayacak ve oltamızın ucundaki yemlere dokunan olmayacaktır.Sokan vuruşları çok şiddetli değildir.Şamandra ayarı hassas olmalıki en ufak vuruşu bile kaçırmayalım.Şamandra aşağı doğru hareket ettiği anda bilekten bir hareketle kamışı yukarı çekip oltada balığın ağırlığını anladığımızı varsayalım.Dikkat edeceğimiz bir hususu söylemek isterim.Sokan çok güçlü bir balıktır.Yakalanınca öyle bir direnirki sanırsınız devasa bir balık geliyor.Aslında küçük bir sokan bu etkiyi yapmaya fazlasıyla muktedirdir.Bizde kolayca balığı kıyıya çekmek için hemen asılıp balığı çekmek yerine kamışı kıyıya dağru yay çizerek balığı yüzdürüp en son noktada kamışı kıyıya çekeriz.Böylece takımımız zarar görmez.Balığı çıkarırken dikkatli olmalıyız malum dikenli.Eldiven kullananlar,balığı ayağının altına alıp kancayı çıkarmaya çalışanlar gördüm ama kolay yolu şudur ve diyebilirimki doğru uygulanırsa kovalarca balık yakalasanızda zarar görmezsiniz.Şöyle yapacağız.Balığı çıkarmak için bir elimizle misinadan değil kancadan tutacağız ki balık fazla kımıldayamasın.Sonra diğer elimizle solungacını altından karın kısmından ama sırttan değil, işaret ve baş parmağımızla tutup balığı sabitleyip kanca tutan elimizle kancayı çıkaracağız.Sokan balığını seri şekilde avlayabiliriz biri yakalanınca diğerleri ürküp kaçmaz.Sokan balığı temizlenirken çıkan kokuyu sevmeyebilirsiniz.Fakat birkaç kez yerseniz bu balığı çok seveceksiniz.Kıbrısta bu balığa Rumlar hastalık derecesinde düşkündürler.Balığı pişirmeden önce ki ızgarada pişiriniz .Limon ve sıvıyağdan (tercihen zeytinyağı) oluşan bir karışımı her tarafına sürünüz. Dilerseniz 1,2 diş sarımsakta ezerek bu karışıma ilave edebilirsiniz.Bu karışımı sürmezseniz pişerken balığın derisi ayrılır ve balık ızgarada şişer bir garip hal alır.Bu arada yapışmayı önlemek için zaman zaman pişme esnasında bu karışımı sürünüz.İnanın bana öyle kokan, garip tatları olan balıkları sevmem ve çok seçiciyimdir fakat bu balığı doğru pişirirseniz gerçekten yağlı ve çok lezzetli bir eti vardır.Kıbrıslılar ve Rumlar kısaca ada sakinleri ağızlarının tadlarını çok iyi biliyorlar.Bu balıkların irileri zıpkınlada çok iyi avlanır.Balık ne kadar iriyse lezzeti o kadar artar.Avcılığı çok zevklidir.Çirkin görünüşlü bu balığı seveceksiniz.Hem tutmasını hemde yemesini. Rastgele….
Hakan kardesim o kadar iyi anlatmissin ki bizi, ekliyecek birsey bulamiyorum cok haklisin benimde sokan baligi hem avi hemde tadi (ozellikle sogutucuda bir gun bekletildikten sonra soguk olarak yenmesi mukemmel bir baliktir] anlatim icin tesekkurler.
Hakan teşekkürler emeğine saglık , bahsettiğin yem , Çiftlik balıgı yemi olmasın o da sardalya gibi kokar..
Bahsettiğim mazmoz' sarda macinata' diye google'dan arayınca çıkıyor.Zoka için kullandığımız yeme karıştırdığımız şey ise sizin mesaj resimdekinin gibi.Teşekkür ederim.
benim tuttuğum çırpanlar (bizim yöredeki adı) hep karidese atladı ama bu yaz verdiğiniz tarifi uygulayacam umarım daha verimli olur. bu arada; bu balığı sakın evde temizlemeye kalkmayın evden kovulma tehlikesi geçirebilirsiniz iyisimi deniz kenarında deniz suyu ile bir güzel temizleyin evde de afiyetle yiyin
bereketli bir sokan avı yer karpaz sahili. çok güzel açıklamışsınız dilinize sağlık.Şimdilerde artı hamur için fazla çaba sarfetmeden hazır italyadan gelen yosun özlü yeşil tozları pide içine dolduruyoruz biras deniz suyu kattığımızda ve yoğurduğumuzda sokan balığının karşı koyamadığı bir hamur elde ediyoruz. ve sonuç ortada.
İtalyadan gelen yosun özlü yesil toz nasıl bir şey ?.Adı ne ? Hangi sitede bulabilirim vs. Sokan ustası olduğunuz resimden aşikar.Afiyet olsun.Bu balığı yakalamayı öğrenmek ve tatmak bize Kıbrıs'ın bir hediyesi olmuştu.Kıbrısı hep balık avları ve güzel balıkçı dostlarla anıyorum.Nice sokanlı avlar dileklerimle Rastgele
yosun ölü balık avlama hamuru tozu. Teşekür ederim biraz yardımcı olabilirsen sevinirim. http://www.facebook.com/home.php?re...643248403.2873.100000772046090&type=1&theater yukarudaki linke tıklarsanız banim arkadaşımın av balık markrtindeki stantında bulunan bu yeşil yosun tozunun resmini ve markasını görebilirsiniz.
burada da sokar nasıl iğneden çıkartılıyor onu gösteriyor. http://tinypic.com/player.php?v=2luexxl&s=7
Kemere tatile gittiğimde bir tane yakalamıştım, böyle rahat rahat elime alıyorum, sonradan öğrendiğimde tüylerim diken diken olmuştu. Dikenine denk gelsem elim yüzüm niye şişti onu da anlamazdım. Tatlısuyun gözünü seveyim, bir kurbağa vardır uğraşırsan siğil atar, uğraşmazsan kendi halinde hayvan..
Bu videoda balığı sağ eliyle sırtı avuç içine gelecek şekilde yani olması gerekenin tam tersi tutarak çıkarıyor.Balık büyük olsa ki bu boyda balık salıverilmilidir,dikenleri batar.
Elinize sağlık Hakan Bey, ince detaylarıyla birlikte çok güzel anlatmışsınız. Antalya ve çevresindeki tüm kayalık kesimlerde en bol bulunan balıktır. Her zaman sürü halinde gezerler, yemlenirler. Her türlü yeme gelmekle birlikte makalede anlatıldığı gibi ekmek, hamurla çok rahat avlanır. Melanur veya kefal için yapılan kıbrıs oltasına da gelirler, eğer ekmek yüzeyden birkaç metre derine inecek şekilde hazırlanırsa yakalanma şansı oldukça artar. Bu tip oltalara genelde aynı meralarda bulunan melanur çok daha çabuk atlasa da sokar gelince yüz güldürür. Biraz uzun bir zıpkınla da avı gayet kolaydır. Çok yakınına girmediğiniz sürece ürkmezler, yemlenmeye devam ederler. Uygun zıpkınla o mesafeden sürünün tam hareketlendiği sırada en irilerine atış yapmak biraz tecrübeli bir avcı için oldukça kolaydır.
bu yaz tatilinde alanyada idim anlatımdaki gibi hamur bağlayıp tutmaya çalıştım 1 tane denk getiremedim yanımdakiler kova kova götürdüler izlemekle yetindim
bu balığın dikenlerini temizlemeden önce kesiyorlar, nasıl yapıldığı konusunda biraz yardımcı olurmusunuz.
incekum kamp alanında denedim birde mersin yolu üzerinde kayalık yerler var orada yokladım ama sonuç yoktu gerçi fazla uğraşmadım bi yandan denize giriyordum ama