Çiftlik Balığı Vs Deniz Balığı Aradaki Farkları Nasıl Anlarız ?

Konu, 'Denizdeki Canlılar' kısmında Amenthalas tarafından paylaşıldı.

  1. Amenthalas

    Amenthalas Aytaç

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    190
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Okuma Safina X 270 10-35GR
    Favori Makine:
    Shimano Zeric 2500F
    En İyi Avı:
    Ben Onu Çoktan Kaybettim,Diğerleri Avuntu...
    Arkadaşlar çiftlik balıklarını deniz balıklarından nasıl ayırt edebiliriz levrek ve çupra için soruyorum elbette anlamak sanırım pek mümkün değil ama anlayan anlıyor peki ne gibi kriterlerle ayrım yapıyor ?
     
  2. ahtapot2

    ahtapot2 Deniz

    Mesajlar:
    3.924
    Şehir:
    İstanbul Üsküdar
    Favori Kamış:
    Okuma Cedros Telesurf 4,50 , Okuma Vsystem Spin 270 cm. 20-60 gr.
    Favori Makine:
    Okuma Avenger AV65 - Okuma PL865 - Daiwa Emcast Plus 5500 - Cabelas Tournament ZX4000A
    çipurada çiflik balığı daha koyu renkli olur.. üzerine baktığınızda siyah kısımları fazladır.. deniz çipurasında ise siyahlık yok denecek kadar azdır.. belirgin şekilde daha parlak olur..
     
  3. berk_

    berk_ Berk

    Yaş:
    33
    Mesajlar:
    101
    Şehir:
    Antalya - İstanbul - Balıkesir
    Favori Kamış:
    Okuma safina x 2.40 remixon galaxy 3.00 - captain king fisher 1.65
    Favori Makine:
    Okuma safina pro spa 25 Silverstar Tiger 5000
    yerken biri ot gibi olur diğeri leziz :) şaka bi yana ben boyutlarına göre ayırıyorum hepsi aynı boyda olunca genelde çiflik oluyo
     
  4. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Çiftlik çuprası:
    1-Rengi deniz balığının rengi gibi açık beyaz renge yakın olmaz, mat olur.koyu olur..
    2-Yanağındaki pembelik,eskilerinde alyanak diye tanımladığı renk yerine,çiftlik çuprasında bu renk sarıya veya belirli belirsiz biraz portakal rengine benzer.çogounlukta siyahtır..
    3-Kafa yapısı ve bedenine göre daha orantısız olarak büyükdür. Beden şiş ve tıknaz formundadır.Kuyruk ve yüzgeçler deniz çuprası kadar geniş ve doğal değidir.
    4-Çoğu çiftlik çuprasının beden yapısına bakıldığında.deniz çuprasındaki o dizayn ve uyum görülemez.Hatta bazılarının bel omurgalarında eğri büğrü lük görülebilir.

    % 100 Deniz çuprası:
    1- İster lidaki olsun ,isterse takoz çupra olsun;mutlaka yanaklarında doğal pembelik/kırmızılık vardır.leke halınde solungacında görünür.

    2-Renk berrak bir renk olup,balığın renginin berraklığı ve beyazlığı çiftlik çuprası ile deniz çuprasını yan yana koyunca adeta göz kamaştırır.

    3-Vücudu kafaya göre uyumlu olup;Kuyruk genişliği ve yüzgeçlerin genişliği ilk bakışta fark edilecek kadar aşikardır.

    Havuz kaçkını veya o civarda beslenen Çupra..
    Malum olduğu üzere birçok yöremizde, balık çiftlikleri vardır. Bu balık çiftliklerinden gerek ''Boylama'' yapılır iken ,gerekse ''Hasat'' yapılırken veya hava şartları sonunda yaşanan olumsuzluklar nedeniyle,ister istemez denize doğal ortama balık kaçmaktadır.

    Tutulan bir çupra eğer yakın bir zaman da kafesden kaçmış ise,hemen hemen yüzde yüz kafes balığın özelliğini taşıdığı net olarak görülebilir.

    Kafesten kaçan bir balık eğer bir şekilde yakalanmayıp doğal ortamda beslenmeye başlar ise; ilk önce karşılaştığı bu doğal ortamdaki beslenme çeşidinden dolayı rengi açılamaya başlar.Ama yanağında yer alan o doğal rengin yerini alması ve tam bir deniz çuprası beden yapısına sahip olması şüphelidir,
     
  5. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Hadi size bir bulmaca... Aradaki sayısız farkı bulunuz.

    [​IMG]

    [​IMG]
     
  6. Amenthalas

    Amenthalas Aytaç

    Yaş:
    32
    Mesajlar:
    190
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Okuma Safina X 270 10-35GR
    Favori Makine:
    Shimano Zeric 2500F
    En İyi Avı:
    Ben Onu Çoktan Kaybettim,Diğerleri Avuntu...
    çok teşekkürler tamda aradığım bilgileri sunmuşsunuz ailemle birlikte okuduk bilgilenme amacıyla artık çiftlik çuprasını 10 metreden tanırız herhalde
    ha birde deniz levreğindede kriterler aynımıdır ? resimlerle falan çupradaki gibi açıklayabilirseniz çok memnun kalıcaz
     
  7. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Forumda daha once bu konuda bircok paylasim olmustu. Arama bolumunden anahtar kelime ile aratirsaniz cok detayli bilgilere ulasabilirsiniz.

    Artik kultur baligi ile deniz baligini ayirdetmek eskisinden daha zor hale geldi. Cunku kultur balikciligi cesitlendi. Bildiginiz gibi, bu is artik sadece denizde ag kafeslerde yapilmiyor. Toprak havuzlarda, daha dogala yakin ortamlarda ve daha dogala yakin beslenme ile kultur baligi yetistiriliyor.

    Boylece sekli, rengi, vs itibariyla standart ciftlik baligindan farkli olan toprak havuz baligini deniz baligi diye yutturmak da kolaylasiyor. :mad: Saticilarin isi kolaylasirken, tuketicinin isi daha da zorlasmis oldu. Aldatilmamak icin artik bu nuanslari ogrenmek de yetmez hale geldi. :eek:
     
  8. btmüh

    btmüh Ahmet

    Yaş:
    39
    Mesajlar:
    12
    Şehir:
    Bursa
    1. resimdeki çupra daha sinirli bakıyor ;)
     
  9. roy

    roy roy

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Hayatimda yedigim en lezzetli balik bir çiftlik çuprasiydi (dorade royal) garip bi paradoks oldu fakat damak çatlatan bi lezzetteydi. Simdi o zaman ben sana beyle beyle bi balik yaparim parmaklarini yersin diyende olur hatta kahkaha atip hadi canim bende baliktan anliyosun sandim diye dalga geçen de oldu :)
     
  10. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Kullanılan yemlerin bileşimindeki fark tandır...:)
     
  11. wildyaban

    wildyaban Erdem Karaca

    Mesajlar:
    170
    Şehir:
    Amasya
    Favori Kamış:
    Dam Sumo Royal 240 Tele 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    63.700 gr Yayın - Hasanuğurlu
    Paradoks değil de hakikat...
    6 yıldan fazla Ege'de profesyonel balıkçılık yaptım. Yediğim tüm çiftlik çupraları avlayıp yediklerimden daha lezzetliydi.
    Gökçeada'nın tertemiz sularından avlanmış ve Didim açıklarında yetiştirilmiş 400 gramlık çupraları ızgaraya yatırın, 100 kişiye yedirin.
    Tek bir kişi bile doğal çuprayı beğenmez, hiç bir zaman (mevsim ve geçmiş, her ikisini de kastediyorum) ve hiç bir yerde beğenmemiştir. Araştırma kurumlarında yapılan organoleptik testler de böyle der, iki balığı aynı anda yiyen herhangi bir kişi de böyle der.

    Bunun istisnası Karadenizde avlanan çupradır (Karadenizde yaklaşık 60 km lik bir kıyı şeridinde Ege'den sık 3 kg ve üzeri çupra avlanır).

    Doğal çuprayı pişirirken çok yağlı dönemi hariç kimsenin aklına ızgarada pişirmek gelmez. Bol zeytinyağında, soğan, limon ve karabiberle zenginleştrilmiş buğulaması balıktan anlayanların tercihidir, çünkü ilave lezzete ihtiyaç duyar. Özellikle Köyceğiz, Beymenek, Güvercinlik gibi dalyanlar ve civarında avlanan çupraları ızgara yaparak yiyen müdavimler vardır. Onlar da balığı yeterince lezzetli bulmadıklarından olsa gerek, üzerine organik nar ekşisi ve sarımsaktan oluşan bir sos sürerek yer.

     
  12. volkan07

    volkan07 Volkan

    Mesajlar:
    461
    Şehir:
    Antalya-Kıbrıs
    En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    enteresan bilgiler :)

    doğal ortamda yetişen canlının daha lezzetli olması gerekmez mi? en azından karada öyle. denizde de çeşit çeşit yiyebilen, her öğünü farklı, istediği herşeyi didikleyebilen bir balık daha güzel olmaz mı? balıkta lezzet denildiği zaman hep balığın yağlı olduğu dönemlerden, yağlılığından söz edilir, balığın lezzetinde en önemli kıstas yağ oranı mıdır?
     
  13. roy

    roy roy

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Iste bende tam bunun için paradoks kelimesini kullanmistim :) bi çogumuzda yaygin olan fikir çiftlik baliginin lezzetsiz saman gibi oldugu yönündedir. Zannedersen konuyu açan arkadasimiz da balik alirken dogal avlanmis balik yerine çiftlik baligi alip kaziklanmiyalim aradaki farki görsel olarak ayird edebilelim diye açmis. Levrekte de hep çiftlik baligi daha leziz gelmistir bana. Konustugum 10 kisiden 9u tersini iddia ediyor. Dogal ortaminda savasarak mücadele vererek büyüyen balikin daha makbul daha lezzetli oldugunu söylüyorlar. Artik gariplik bende herhalde diye düsünmeye baslamistim iyi oldu bu bilgi tesekkür ederim:)
     
  14. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Dogal ile kültür arasında lezzet farkını ben farketmedim farklıdır derler ama bilemiyorum ...Erdem beyin dediği gibi aslında yerken kultur balıgını bile sadece yerken pişirme konusunda farklı yöntemler denendiğinde farklı tatlar oluşabilir.. ayrıca Yediği yeminde bildiğim kadarı ile önemi var.. doğal olanına gelince onunda mevsimine göre , yada yaşadıgı ortamdaki beslenme alışkanlıgına göre etindeki özellik fark edebilir..ege denizinde akdenizde her metre karesinde aynı tür besini bulamaz..malum.. buldugu türleri yer ve ete dönüştürür..
     
  15. roy

    roy roy

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    4.646
    Şehir:
    dünya
    Favori Kamış:
    Ron Thompson heavy telecoast, daiwa crossfire,lineaeffe extreme,Pezon&Michel Rafale pro pike
    Favori Makine:
    Daiwa tournement entoh 5500, Mitchell compact gold 7000 , Okuma Razor 65, Daiwa procaster A 4000
    Verilen yem çok mühim bi ara bütün tavuklarda hamsi tadi vardi istanbulda bilmem hatirlarmisiniz
     
  16. merkury33

    merkury33 HASAN

    Mesajlar:
    1.427
    Şehir:
    Tarsus
    Favori Kamış:
    tahta, el oltası
    Favori Makine:
    mercury90
    buda deniz çuprası, marketten çekebilirsem besi çuıprasınıda çeker gönderirim.
    [​IMG]
     
  17. wildyaban

    wildyaban Erdem Karaca

    Mesajlar:
    170
    Şehir:
    Amasya
    Favori Kamış:
    Dam Sumo Royal 240 Tele 10-30
    Favori Makine:
    Shimano Seido 3000 SRA
    En İyi Avı:
    63.700 gr Yayın - Hasanuğurlu
    Evet anahtar kelime yağ oranıdır. Yağsız et genelde lezzetsiz olur.

    Çiftlik balıkları genelde %50 den fazlası hamsi ve benzeri balıkların unundan oluşan yemlerle beslenir. Yemde yağ oranı %10 un üzerindedir. Bu yağ da genelde balık yağıdır. Toplam protein oranı %50 nin üzerindedir. Ege ve Akdeniz gibi besin elementleri bakımından fakir denizlerde doğada balığın bu yemi çiftlikteki düzende sağlaması imkansızdır. Çiftik balıkları herzaman aynı düzeyde yağ içerirken doğal balıklar sadece üreme öncesi bu kondüsyona ulaşabilir.
    Extrüde (pişirilmiş, basınç altında pelet hale getirilmiş) yemler daha kaliteli et (koku ve tekstür bakımından) üretimini sağlar. Normal pres yemler işi bilen üreticiler tarafından tercih edilmez, çünkü döküntüsü tozu çok olur. Kilosu 1 avro olan yemin israf edilen her gramı maliyeti katlar. Yem değerlendirme katsayısı Ege-Akdenizde 1.5-2.5 arasındadır. Yani bir kg balık üretmek için yaklaşık 3.5-5.5 TL lik yem harcanır. Ölüm oranı yani balık kaybı da oldukça yüksek olduğundan 1 kg balığın bu gün çiftliklere maliyeti 7.5 TL yi geçebilir
    ********************
    Balık çiftliklerinde Vibriosis ve benzeri virüs hastalıkları özellikle sular ısınınca önemli sorun yaratır. Bunu önlemek için yavrular denize bırakılmadan aşılanır. Herşeye rağmen hastalık oluşur ve bilinçsiz çiftliklerde bu ölçüsüz antibiyotik kullanımıyla engellenmeye çalışılır.

    Dananın kuyruğu burada kopar.

    Çiftliklerin yarısından fazlası balıklara bu şekilde ilaç yükler, bu da insanlarda antibiyotiklerin etkinliğini yok etmeye varan sorunlar yaratabilir.

    *********************

    Lezzet yönünden olaya bakıldığında neden doğal balık tüketilmesi gerektiği ve doğal balıkların avantajı tam olarak ortaya konulmuş olunamaz.

    Çiftlik balıklarının diğer bir avantajı da ağır metal ve benzeri atıklar bakımından doğal balıklara göre daha temiz olmalarıdır.


    Çünkü çiftlikler temiz yerlere kurulmak zorundadır, çevrelerindeki tek kirletici kendi atıklarıdır.
    ********************

     
  18. nicholai hel

    nicholai hel Aykut

    Mesajlar:
    1.170
    Şehir:
    Antalya
    Herhalde balık restoranlarında garsonların en çok karşılaştıkları sorudur levrek ve çupra için "deniz mi çiftlik mi?". Genelde cevap da bellidir, "abi çiftlik ama çok güzel, denizden farkı yok."

    Artık öyle yerleşmiş ki ben bile sormaya başladım. Ama aslında sadece ne yediğimi bileyim, bilgim olsun ki fark varsa ona göre yorum yapabileyim diye sorarım.

    Şimdiye kadar ben de bariz bir fark görmeyi başaramadım. Çok güzel çiftlik balıkları da yedim, tutulmuş balık da. Aksi de her ikisi için mevcut. Ben de lezzet açısından asıl önemli olanın pişirilme şekli olduğunu düşünüyorum.

    Erdem Bey'e de verdiği güzel bilgilerden ötürü teşekkürlerimi gönderiyorum.

    Çiftlikten çiftliğe de büyük fark oluyor tabii buda bir gerçek. Bunda en önemli kıstas yine Erdem Bey'in değindiği gibi yem seçimi. Balığı biran önce satış boyuna getirebilecek çok ucuz ve kalitesiz yemler seçilirse sonuç "çiftlik balığının tadı tuzu yok" olur. Diğer yanda nicelikten çok nitelikten isim yapmayı ve bu şekilde para kazanmayı seçmiş bir üretici için kaliteli seçeneklerde sınır yok. Artık yem sektörü, arayan üretici için gerçekten çok kaliteli opsiyonlar sunuyor. Balığın doğal ortamında tükettiği besinler ayrı ayrı ortamlarda üretilerek doğru oranda ve kalitesini neredeyse sıfır oranda kaybedecek tekniklerle yem haline getiriliyor. Anlayan gözler balığı büyütürken yem değişiminin etkisini hemen birkaç haftada bile görebiliyor. Üreticinin bu seçimi gerçekten çok önemli.

    İstanbul'da uzun süre akvaryum balığı üreterek piyasaya önemli ölçüde balık tedarik etmiş biri olarak en önemli kıstasın yem kalitesi, ikincisinin su kalitesi olduğunu söyleyebilirim. Verilen yem balığın büyüme hızını, vücut formunu, bağışıklık sistemini, üreme potansiyelini hatta balığın rengini bile değiştirmeye direkt etki eder.
    Tüm bunlar şüphesiz lezzeti de etkileyecektir.

    Üretici günü kurtarmaya değil de isim yaparak orta ve uzun vadede beğenilen bir üretici olmaya çalışırsa kazanan da her zaman kendi olur. Bu bilinç oluştuğu oranda tüketici memnuniyeti de üst düzeylere çıkacaktır.
     
  19. volkan07

    volkan07 Volkan

    Mesajlar:
    461
    Şehir:
    Antalya-Kıbrıs
    En İyi Avı:
    Doğaya iade ufaklıklar
    değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.
     
  20. efsanay

    efsanay Gül

    Yaş:
    45
    Mesajlar:
    140
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Spirit Surf 3.60
    Favori Makine:
    Okuma Safina Noir FD-SFR 40
    2.resim deniz çuprası,doğru mu? anlamış mıyım :) ben geçen Ağva'ya gittiğimde çupra aldık ve aynen ikincisine benziyordu.Sanırım doğru tahmin etmişim.:)Misal başka bişey de ben söyleyeyim..Alabalık tarzı tatlı su balıklarını hiç sevmem resmen ot gibi oluyor, acayip kokuyor diye ama Maşukiyede kiremitte öyle bir yapıyorlarki gerçekten parmaklarımı yiyesim geliyor...Bence de pişirme yöntemiyle de alakası var tadının..