Karadeniz Bir Zamanlar Gölmüş

Konu, 'Videolar' kısmında Zıpkıncı İbo tarafından paylaşıldı.

  1. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
  2. Aret

    Aret Aret

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    3.438
    Şehir:
    İstanbul
    En İyi Avı:
    Kalkan 4,5 kg. (Boğaz'da)
    Bu doğa olayı yaklaşık 8bin yıl önce gerçekleşmiş. O tarihte Marmara denizi bugunku boyutunun ortalarına kadar uzanan bir körfezmiş. Karadeniz'le bağlantısı yokmuş. İzmit Körfezi, ve Marmara Denizi'nin doğusu o zamanlar karaymış. Bugün İstanbul Boğazı olan yerden de büyük bir nehir Karadeniz'e akıyormuş. Hatta Haliç de bu nehrin bir koluymuş. 8bin yıl önce son buzul çağının sonunda buzullar hızla erimeye başlayınca Akdeniz hızla yükselmiş. Marmara Denizi de buna bağlı olarak doğusuna doğru genişlemiş. Deniz suları bugün Boğaz'ın dibinde kalan Kanal adını verdiğimiz nehre ulaşarak Karadeniz'e doğru akmaya başlamış. Zamanla nehrin geçtiği vadiyi de doldurarak bugünkü muhteşem Boğaz'ı oluşturmuş. O zamana kadar büyük bir göl olan Karadeniz'de tuzlu suyun gelmesiyle yaşam altüst olmuş, bütün tatlı su canlıları, (Mersin Balığı gibi tuzlu suya uyum sağlayabilen birkaç tür dışında) ölmüşler. Bu yüzden Karadeniz'de sadece 200 metre derinliğe kadar canlı yaşamı vardır. O dönemdeki gölü oluşturan merkez ölmüş olan tatlı su balıkları ve bitkilerinin yaydığı maddeler yüzünden halen canlılar için yaşanmaz haldedir.

    Okuduğum bir teze göre, Boğaz'ın taşıp suların Karadeniz'e ulaşması bir anda olmuş. Bu dönemde Karadeniz günde 15 cm yükselmiş ve sular kıyıdan karaya doğru günde 1 km. yol almış. Ancak Karadeniz kıyısındaki sıradağlara gelindiğinde suların ilerlemesi durmuş. Bu olay bölgede yaşayan insanlar için büyük bir yıkım olmuş ve Anadolu-Orta Doğu halklarının hafızalarında geniş yer eden Büyük Tufan söylentilerinin temelini oluşturmuş.
     
  3. cemil sarihan

    cemil sarihan cemil sarihan

    Yaş:
    43
    Mesajlar:
    964
    Şehir:
    istanbul
    Karadenizin bir göl olduğunu biliyordum ancak bu kadar detaylı bilgim yoktu.Teşekkürler...Çok değerli paylaşımlar bunlar...
     
  4. Boğaz sularının bir anda taşıp karadenize dökülüşü o kadar hızlı ve dehşet verici imiş ki, en büyük çağlayandan binlerce kez daha büyüğü gibiymiş. ve bu çağlayanın dökülüşü sırasında buharlaşan su görülmemiş yağmur bulutları oluşturup, doğu ve güneydoğu bölgelerimizi tamamen sular altında bırakacak derecede yağmur olarak inmiş.

    Nuh tufanını izah için geliştirilmiş bir teori.
     
  5. rockchy

    rockchy furkan aksakal

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    1.856
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    ilginçmiş. ben hep boğazın depremler sonucunda çökmelerle kırılmalarla oluştuğunu düşünmüştüm oysa ki...
     
  6. Bu yazılanlar depremlerin inkarı anlamına gelmez ki.
     
  7. rockchy

    rockchy furkan aksakal

    Yaş:
    31
    Mesajlar:
    1.856
    Şehir:
    İzmir/Bornova
    En İyi Avı:
    25 cm sarıkanat
    ama boğazdan karadenize tuzlu suyun geçişini depremle olan kırılmalarla değilde artan su kütlesinin sonuçları diye açıkladı aret abi. he daha sonradan depremlerle derinleşmiş olabilir tabi. ama ben hep bir kırılma veya çökme oldu da marmarayla karadeniz o şekilde birleşti diye biliyordum.