Korkunç Felaketin Yıldönümü

Konu, 'Videolar' kısmında Zıpkıncı İbo tarafından paylaşıldı.

  1. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Balikla degilse bile denizle alakali bir konu ve bir deprem ulkesi olarak bizi yakindan ilgilendiriyor.

    Japonya'daki buyuk deprem ve ardindan olusan tsunami felaketinin birinci yil donumuydu bugun. Acili Japonlar kaybettiklerini andilar, bir yilda katettikleri mesafeyi gozden gecirdiler.

    8,9 siddetinde muazzam bir deprem, ardindan denizin 40 metre yukselip herseyi yutmasi... bunlar yetmezmis gibi bir de depremden zarar goren nukleer santralin radyasyon kacagi...

    Atom bombasi, depremler, tsunamiler... en buyuk felaketler hep Japon milletinin basina geldi ve hala da gelmekte.

    Caliskan, magrur, alcak gonullu, tarihine, kulturune sahip cikan, durust, erdem sahibi insanlardir Japonlar (ayni biz yani :p :(). Her turlu saygi ve takdiri hakediyorlar. Deprem ve tsunaminin ardindan bir yilda gerceklestirdikleri muazzam altyapi, bayindirlik calismasini baska bir millet yapamazdi herhalde.

    Felaketin boyutunu gosteren birkac video: http://uk.news.yahoo.com/japanese-tsunami-disaster-in-videos.html?nc

    Bu da evelce Muvaffak agabeyin paylasmis oldugu benzer bir konu. Musadesiyle, konu birligi olmasi dusuncesiyle kopyaliyorum: http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=44023&highlight=japonya
     
  2. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Dün bir hoca çıktı konuştu bir kanalda.. konuşmanın özü : ders almak ve önlem almak... bütün mesele bu zaten ..

    99 da avcılarda idim ev hasar gördü bakırköye taşındım , avcılarda anacadde üstünde vs.. tam hasarlı veya yıkık binalar 1 yıldan fazla ortada kaldı ve ölü şehir - semt görüntüsü ile insanların morallerini bozdu.. aramızdaki fark . o toplum dogayı seviyor..
     
  3. lineafee

    lineafee iskender

    Yaş:
    55
    Mesajlar:
    319
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    lineaefee
    Favori Makine:
    okuma salina 65
    En İyi Avı:
    kofana
    değerli arkadaşlarım pazar günü bir türk ila japonun mantalite farkını ifade eden bir gazetecinin cümlesine aklım takıldı,
    bir makina daha önce yapılmışsa japon ben daha iyisini yapmalıyım der;türk ise birisi yapmış negerek varki der
    eğer bugüne kadar o işle ilgili bir makina yapılmadıysa japon bunu muhakkak ben yapmalıyım der türk ise kimse yapamamış ben nasıl yapayım der..
    doğa ,insan sevgisi ,ve hümanistlik ayrıca gelenek ve göreneklerine bağlılık birleşince ortaya değişik bir sentez çıkıyor.Bugün bile trafikte yolverme yüzünden cinayetler işlenirken uzun süre sayılacak bir dönem kaldığım japonyada eşimle tanık olduğum bir olayı anlatmak isterim..
    yolu kapatan arabaya ,arka arabadan koşan bir kişi şoföre yardım edebileceği birşey olup olmadığını ve kendisinin bir sıkıntısı var ise yardım edebileceğini belirtti adeta donakaldık ben yumruklaşma beklerken..
    ayrıca fishing park denilen bölgede acemi insanlara ustalar yardım ediyor ve kendilerinin av olayını engellemelerine karşın bıkmadan usanmadan onlara işin inceliklerini gösteriyorlar..
    bu japonlar uysallığı ve iyi niyetlerine karşın amerikaya 2,dünya savaşında dünyayı dar etmişlerdi
     
  4. erdinc

    erdinc erdinç allı

    Mesajlar:
    1.011
    Şehir:
    İstanbul-Acıbadem, Çanakkale-Babakale
    Favori Makine:
    shakespeare
    Bugün (12.3.2012) saat 11.45 civarında Capitol Alışveriş Merkezinin ana kapısından oğlumu almaya gittim. Üste para da verseler duracak vaktim yok. Bi tane adam koymuşlar oraya, geldi ''burda durmayın'' diyor. Ben de oğlanı arıyorum, ve gidiyorum hemen diye işaret ediyorum. Geldi sağ taraftaki kapıyı açtı bu sefer. Artislik yapacak ya. Ben de söylendim gitti. Plakaya bakıp telefona sarılmaklar, giriş kapısındaki bankoya gidip konuşmaklar, sabah sabah adamı çileden çıkarıyorlar. Taksi durağı işgal etmiş. Vale adı altında bir sürü kukalar koyup işgal etmişler, devletin yoluna beni bırakmıyor. Ben de tel. ile fotoğrafını çektim. En ufak bir sıkıntım olsun seni şikayet edeceğim dedim yürüdüm. Bizim hizmet anlayışımız budur.
    Başınızı ağrıttım kusura bakmayın ama sizin de başınıza gelebilir.
     
  5. er41han

    er41han Erhan

    Yaş:
    69
    Mesajlar:
    4.473
    Şehir:
    İzmit - Kocaeli
    En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    Olaylardan ders çıkarmak ve önlem almak..! çok önemli..! :thumb: biz ders çıkarmıyoruz ve önlem alamıyoruz..! idk yada adaam sende diyoruzda..! :rolleyes: Japonlar hem ders çıkarıyorlar..! :thumb: hemde önlem alıyorlarda..! :thumb: yinede felâketlerin azamisine uğrayıp mağdur oluyorlar, neden acaba..!? idk bunuda çok iyi düşünüp muhasebesini yapmak gerekir zannedersem..! Anlaşılan bazen ders çıkarmak..! ve önlem almakta yeterli olamıyor...! idk bundanda bir ders çıkarmak..! ve ona göre tedbir almak gerekiyor galibağa...! idk ;)
     
  6. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    "Once tedbir, sonra tekbir" demisler, ne de guzel soylemisler.

    Genelde bizde bunun tersi olur, oyle olunca da halimiz iste boyle olur.
     
  7. er41han

    er41han Erhan

    Yaş:
    69
    Mesajlar:
    4.473
    Şehir:
    İzmit - Kocaeli
    En İyi Avı:
    İstavrit, Kefal, Mırmır
    Sizin söylediğinizin doğrusu şöyledir... :)

    “Tedbir kuldan takdir Allah'tandır.” Malum ''tekbir'' demek, ''Allahuekber'' demektir.
    Ama benim demek istediğimde, bazen japonlar tedbir alsalarda, sonuç değişmiyor..! onlarında hali bizim gibi, hatta bazen dahada kötü olabiliyor..!bunuda bir düşünmekte fayda var demek istemiştim..! yoksa tedbirsiz davranmak gerektiğinden falan bahsetmemiştim...!
     
  8. Zıpkıncı İbo

    Zıpkıncı İbo İbrahim Can

    Mesajlar:
    2.915
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Cressi, Mares, Tusa
    En İyi Avı:
    18 kg Akya
    Tedbirsiz davranmak gerektigini zaten kimse soylemez, kimse de oyle bir sonuc cikartmaz Erhan bey.

    Tedbir almak var, tedbir almak var. Yani Japonlarin aldigi milyon dolarlik arastirmanin urunu olan tedbir var, bir de bizim aldigimiz rant hesaplarini gozeten gostermelik tedbir var. Bu noktada sanirim hemfikiriz.

    Her turlu tedbire ragmen onune gecilemeyecek durumlar vardir elbet. Fakat esas olan, kulun Allah'in verdigi akli kullanarak alabilecegi tedbirin azamisini almasidir. Ondan sonrasi takdir-i ilahidir demek lazimdir. Onun icin demistim "once tedbir, sonra tekbir" diye.

    Yani almak gereken tedbiri almayip da gostermelik tekbir getirenleri cok gorduk. Onlarin yaptigi veya rant ugruna yapimina onay verdigi curuk binalarin altinda kalip can verenleri de gorduk, hatta bazilarimiz malesef yakinlarini kaybetti. Dolayisiyla, Japonlardan alacak cok dersimiz var ama nerdeee..

    "Japonlar tedbir alsalar da sonuc degismiyor" derseniz, tedbir almaktan kacanlarin, yani insaat malzemesinden calan muteahhitlerin, hasarli binalara ruhsat veren belediyelerin, tum bu olan biten rezillige rant ugruna goz yuman siyasilerin ekmegine yag surmus olursunuz.

    Japonlarin hali sizin dediginiz gibi degil, yani asla bizim gibi degil. Orada jeolojik yapi geregi cok daha guclu ve yikici depremler oluyor. Tedbir almasalar ne kadar can kaybi olacak kim bilir.

    Japonlar bilgi toplumu; olcuyor, deniyor, okuyor, sorguluyor, uyguluyor, kesfediyorlar. Bizde ise bunlarin hicbiri yok. Ben de bunu demek istemistim.

    Saygilarimla..
     
  9. mufi

    mufi Muvaffak İŞMEN

    Mesajlar:
    3.332
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    İbo çok haklısın kardeşim . herşeyden önce japonya ile ülkemiz arasındaki farkı göz önüne almak lazım .. hatta şunu diyebilirim eger bu gün ülkemizde mevcut inşaat yapısı ,denetim,zihniyet ve eger japonlar a eş degerde olsaydı binlerce insan kaybımız olmazdı ..

    japonyanın yer altı yapısı, çevresindeki jeolojik yapı ile ülkemizin yapısı aynı değil.. japonya birebir . okyanus trenc dediğimiz(trench) - plaka tektoniği - dalma batma zonu bölgesi kenarında

    [​IMG]
    [​IMG]

    bu oluşun dünyanın varolşu ile birlikte başlamış ve kıyaların oluşum mekanızmasını yaratan bir olgu-harereket sistemi vs.. dalma batma zonlarında devasa tsunamiler oluşur.. hatta değil dünya bilimi japonların bile tahmin edemiyecegi kadar dalga yüksekliği oluşabilir..

    bu nedenle japon insanını halen teknolojik bilgi vs yeterli değildir denilebilir..
    bu bir doğa olaydır.. ne kadar hesap yaparsan yap , ummadıgın büyüklükte bir şey ile karşılaşabilirsin ..

    tusunamiden korunmak için 3-5-10 km her neyse tüm sahillerin boşaltılması gerekir ki buda imkansızdır bu asırda..

    İstanbulda ne yapıldı - yapılacak .. önemli olan bu ..