parsun calıştıramama punt düğmesi

Konu, 'Motorlar' kısmında mbilhan tarafından paylaşıldı.

  1. mbilhan

    mbilhan murat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    91
    Şehir:
    balıkesir
    sevgili arkadaslar ben bugun yeni aldığım 5hp dıştan takma 4 zamanlı motorumu 320 seastar botuma taktım.dahili benzin deposu var.fakat maalesef calıştıramadım vites bosta idi,stop kablosu takılı fuel cock acık idi benzini yağı var idi.gaz kolunu start konumuna getiridim jikleyi sonuna kadar cektim dendiği gibi ipi solediği gibi cektim ama olmadı olmadı olmadı .aldığım yer ilk açılışı yapmıştı.takrar aldığım yerle konuştum bana 'punt'yanlış yazıyor olabilirim cunku tam anlamadım işlevi benzini karburatore gonderen bir düğme bu düğmeye bir kac kez basıp benzini karburatore gondermemi yoksa calışmayacağını solediler.bu duğmeyi bi turlu bulamadım parsun 5hp 4 zamnlı motorumda bu düğme nerdedir lutfen yardımcı olurmusunuz.
     
  2. shadow_5020

    shadow_5020 murat

    Yaş:
    34
    Mesajlar:
    44
    Şehir:
    antalya
    öncelikle hayırlı olsun.düşük hp'ye sahip motoların yüksek hp'lilere göre calışması biraz daha zordur.jigleyi cekmeniz hata olmuş.jigleyi 4 veya 5 kere cektiniz baktınız calısmadı o zaman cekmeniz lazım.aksi takdirde cekerseniz motor bogulur büyük ihtimal sizde o yüzden calıstıramadınız:)
     
  3. mutlu48

    mutlu48 mutlu

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    73
    Şehir:
    Giresun
    Favori Makine:
    shimano stradic 3000fa / ultegra xbt5500
    En İyi Avı:
    2 kg lahos/2.600 levrek
    düğme hakkında bilgim yok idk bende 5 hp 4 zamnlı motor alacağım siz kaç liraya aldınız? ben araştırırken güvenilir ustanın biri parsunu alınca 2 şeyi hemen değiştir demişti 1.si buji 2. bi hortum gibi birşeyden bahsetti toplamı 50 tl ye haledersin demişti. bir araştırın bu parçaları.
     
  4. mbilhan

    mbilhan murat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    91
    Şehir:
    balıkesir
    2000 tl ye aldım ama aldım alcağıma 1000 kere pişman oldum doğru dürüst servisi yok aldığım yer bu motoru ilk kez satıyomuş.siz siz olun size yakın servisi olan motorları alın ilk once servis varmı onu sorun.paramla rezil oldum.zaten butcesi dar biriyim.ama iş işten gecti bi kez.jigle kullanma kitapçığında cekin diyo calıştırmadan once ondan cektim.bu tarz motorlarda karbutatore benzini gonderen bi düğme varmış o duğmeye bi kac kez basılması gerekiyomuş bunu motor kullanan biri gosterir dediler.fuel cock deil solediğim sey fuel cock ne onuda bilmiyom aslında.ama onunda acılması gerekiyomuş.kullanma kitapçığında bole bişi yok.vitesi boşa alın stop kablosunu takın bu fuel cock denilen seyi acın gaz kolunu starta alın jigleyi cekin ve ipi cekin diyo.bole puntmudur pompmudur fontmudur ne ise bole bi düğmeden hiç bahsetmiyor.benim benzin deposu dahili.
     
  5. babakale17

    babakale17 engin

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    İtalcanna combat
    Favori Makine:
    Bullseye 9100
    En İyi Avı:
    83 kg orkinos
    Öncelikle hayırlı olsun,1.cisi plastik anahtarı takmayı unutmayın,2.cisi çalıştırmadan önce hortum arasındaki pompayı sertleşinceye kadar benzin pompalayın ve takılış yönüne dikkat edin.
     
  6. mutlu48

    mutlu48 mutlu

    Yaş:
    42
    Mesajlar:
    73
    Şehir:
    Giresun
    Favori Makine:
    shimano stradic 3000fa / ultegra xbt5500
    En İyi Avı:
    2 kg lahos/2.600 levrek
    hocam taksitse iyi fiyat peşinse fazla. araştırdığım kadarıyla parsun kötü değil. benim vazgeçme sebebim servis zaten. benimde bulunduğum yerlerde servisi yok. yamaha ustasına, servislerine gittim. 3 memlekete baktım ustaları aradım. hocam ben bakmam dediler ama birebir aynıymış dedim. olsun dediler. ama sonuçta bütün mekanik olaylar hemen hemen aynı. bayii orka.. ararsın yedek parça gelir işi bilen herhangi ustaya taktırırsın olur gider. bir konu daha var, tabi bilenlere sormak lazım ben yabancı forumda okudum her yer için aynı üretim yapılmıyormuş. abd deki parsun ve Türkiye deki parsun bir değilmiş... mişlere dikkat :)
     
  7. aileron

    aileron murat DAĞCI

    Mesajlar:
    336
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    şıpşıp
    En İyi Avı:
    mercan
    ek olarak yazayım bendede parsun 9.8 4 zamanlı varaynı çalıstıramama problemini bende yasadım bahsettiginiz sorunun çözümü gaz kolunu çalıştırma degil yarım gazdan ileri alın full'a yakın motor bir duman atabılır
    belli müddet calışsın sakın gaz kolunla oynamayın kendine gelince gaz elciginden biraz aç kapa yap muhtemelen yagı biraz fazla doldurmuş olabilirsin 500 ml lik yagın hepsini koydunuz?
     
  8. mbilhan

    mbilhan murat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    91
    Şehir:
    balıkesir
    tesekkur ederim inşallah hayrını goruruz bendeki sorun motorun hiç calışmaması benzin deposu dahili ipi cekiyom pervane donuyo ama motor calışmıyo bu işte bi terslik var benzin herhalde dedikleri gibi bi yere gitmiyo yakıt kulakçığı nedir ne işe yarar bu işle bi alakası olabilirmi onu acmamız gerekiyomuş.actım.değişen bişey olmadı.plastik anahtar takılı hatta gaz kolunu bile fule cektim calıştırmak için ama olmadı olmadı.bu kısıtlı butceyle serviside yok burda gidicez edremitte bi ustaya gostercez.baska care yok bu yakıt hortumu motorun içinde bi yerdemi onu nasıl pompalıcaz nerden ?yağı cizgiler arasında koydum.
     
  9. uFuK-28

    uFuK-28 Ufuk

    Mesajlar:
    295
    Şehir:
    Giresun
    En İyi Avı:
    72 cm levrek
    Pervane dönmemesi lazım dönüyorsa motor viteste demek ona dikkat edin, yani vitesi boşa almak lazım çalıştırma öncesi.
     
  10. mbilhan

    mbilhan murat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    91
    Şehir:
    balıkesir
    pervane donuyodu ipi cektiğimde herhalde vites bostaydı eminim motoru bota takim derken pervaneyi biraz kum zemine soktum bi zarar verirmi bu
     
  11. uFuK-28

    uFuK-28 Ufuk

    Mesajlar:
    295
    Şehir:
    Giresun
    En İyi Avı:
    72 cm levrek
    Vites boşta olsa niye dönsün pervane, arabanın vitesi gibi düşünün. ipi çekince pervane dönmemesi gerekir hem pervane dönüyorsa ipi çekmekte çok zor olur, vitesleri karıştırarak deneyin. Yazmıyormu vites kolunda ileri geri boş diye acaba ?
     
  12. mbilhan

    mbilhan murat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    91
    Şehir:
    balıkesir
    ben boşa aldığıma eminim ortaya aldım ortaya alınca bosta oluyo ipi cektiğimde arka tarafta suda bi hareket oluyodu sanki yani pervanenin dondüğünü görmedim ama donmese neden su hareketlensin.ama bostaydı.
     
  13. İHTİYAR_BALIKÇI

    İHTİYAR_BALIKÇI Süleyman

    Mesajlar:
    160
    Şehir:
    İSTANBUL
    şimdi bak sen bu işi bilmiyosun belli. bunda bişey yok. yanında bilen biri olmayınca bu normal bişi. sen bu motoru al bi motorcuya götür. o sana göstersin. aldığın motor bedava ve iyi bi motor pişman olacak bişi yok. şimdi çalışmama nedenleri okadar çok olabilirki boğulmuş olabilir. tamtersi benzin az geliyor olabilir. karburatörde en son denendiğinde içinde benzin kalmış pislik yapmış olabilir. servise gerek yok. sen bunu sıradan bi motorcuya götür o nasıl çalıştıracanı gösterir. hatta mobiletçi bile bilir. basit bişiydir.
     
  14. denizbilimci

    denizbilimci Hasan

    Mesajlar:
    1.038
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Lineaeffe Extreme 4.40 ve Balzer Diabolo V, Cormoran Bullfighter 3.00 Spin
    Favori Makine:
    Shimano Titanos 5500 XSA ve Alivio 4000RB
    En İyi Avı:
    2,5 kg Torik
    Kitapçıkta nasıl çalıştırman gerektiği yazıyor.
     
  15. mbilhan

    mbilhan murat

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    91
    Şehir:
    balıkesir
    selamlar motoru bugun edremitte arslanlar ticarte goturdum mercury yamahanın korfez servisimiş şimdi olanı anlatayım ben size motoru ters yuzune koyduğum için bujinin içine biraz yağ kaçırmışım actı motoru bujiyi temizledi gaz ayarını yaptı.bir kac kısmı soktu bağladı.motoru calıştırdı.bana nasıl çalıştırmam gerektiğini gosterdi.hafif yağını tazeledi.motoru calıştırdı.10 saat bakımı içinde tekrar getir dedi.bana normal arabaya kullandığın benzini kullanma dedi.95 oktan olanını kullan dedi karburator için önemlimiş.motoru devamlı dik tutmamı dik tutma imkanı yoksa gaz kolunun ustune yatır kafasının altına bişeyler koy dedi ki yağ oraya buraya akmasın dedi.motorun iç kısmında yağın bulaştığı yerleri temizledi.mercurynin 4hp lisinin 2500 lira olduğu bir piyasada parsunun 5hp sini 2000 liraya kredi kartına taksitle aldığım için mutluyum.ama tek sıkıntım keske bu markanın korfezde bir servisi olsaydı.marka turkiyede yeni yeni yaygınlastığı için yamaha mercury gibi servis ağı yok.bence size deneyimlerimden bi tavsiye bole seyleri internetten almayın benim gibi bilgisizsseniz veya servisi olan bi markayı alın.en yakın servis bandırmada oraya gel git zaten burhaniyeden en az 100 kağıt.böylece ilk acılışı aldığım yerde yapılan motorumun ki çalıştırdıklarını bile zannetmiyom.sadece bujisini takmış biraz greslemiş gondermiş.calıştırma kısmını yamahanın servisinde yaptırdım.motor calışıyo su an ama bidaha internetten bişey alırken çok dikkatli olucam.bugun malın garanti belgesi aklıma geldi ne sanski motoru aldıktan nerdeyse 15 gun sonra aklıma geliyor.gonderdikleri faturalar içinde ole bişey bulamadım.şimdi bide onu sorcam aldığım yere.neyse en azından motoru calıştırdık.
     
  16. nevzat50

    nevzat50 nevzat

    Yaş:
    73
    Mesajlar:
    8
    parsung motorunuz

    Bende de parsung 5 hp var ben çok memnunum bahsettiğiniz düğme büyük bir ihtimalle motoruun altında bir düğme var bir konumda dahili depoyu kullanırsın diğer konumdada harici depoyu kullanırsın galiba sen harici depo konumunda çalıştırmaya çalışıyorsun benzin gelmediğinden elbette çalıştıramazssın
     
  17. yantir

    yantir Hasan

    Mesajlar:
    13
    Şehir:
    ATALYA/FİNİKE
    En İyi Avı:
    Akya-17 kg
    dahili depolarda pomp yoktur depokapagında hava deligi vr onu gevşet.bezin açık konuma al.(vites boşta olacak)cikleyi çek yarım gaz veya tam gzda çalıştırmayı dene birkaç koldan sonra cikleyi kapatıp tekrar dene Kolaygelsin..
     
  18. buraksasa84

    buraksasa84 burak

    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    izmir
    aynı sorun bende de olmuştu.Yakıt pompasından çıkan hortumun karbüratöre girmeden önce toplandığı bir kutu var oranın havasının alınması gerekiyor.
    Her zaman denize çıkarken yanınıza düz tornavida,yedek buji ve buji anahtarı almanızı tavsiye ederim.
    telefon açarsanız size yardımcı olabilirim.
    0530 687 1884.