PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : lüfer için yem nasıl takılır?


ist balıkcısı
08-11-2006, 14:43
sevgili ustalarımız lüfer ve çinekopun bollaştığı şu mevsimde bir çok arkadaşımızın merak ettiği bir konu olduğu kanaatindeyim.O yüzden resimli ve ya video çekimi olarak yemin iğneye nasıl takıldığını nasıl gizlendiğini, yemin dönmemesi için neler yapılacağını anlatan gösterim sanırım hepimiz için çok faydalı olacaktır. imkanları olan arkadaşlar bu tip çekimleri paylaşırlarsa cok memnun oluruz.

saygılarımla

diyafram
08-11-2006, 16:37
Ben geçenlerde dragosta bir ustayı seyrettim. Oldukça kolay sayılabilir. Flato kesilen istavriti yaprak olarak hırsızlı mantarlı kancalara dümdüz taktı. Kancaların palaları flatonun parlak tarafına değil iç tarafına takıyordu. Fazla detayı ustalar daha sağlıklı verecektir umarım.

Rasgele.

erdemyılmaz
08-11-2006, 19:18
fletoyu elimize alıyoruz ilk igneyi üstten-alttan-üstten ikinci igneyi gene üstten-alttan-üstten gaçiriyoruz yem düz yaprak gibi kalıyor

skoylu
08-11-2006, 19:35
Erdem hocam, "üst" neresi? Balığın dış, pullu/derili kısmı mı? Yoksa elimizde tutunca üste gelen kafa (veya kuyruk) tarafı mı?

Iskarmoz
08-11-2006, 19:39
:):) Güzel soru.. Çizim veya fotograf bekliyoruz mümkünse.. Tşkr.

Admiral
08-11-2006, 19:55
Ben daha çok kıraça istavritleri kuyruk kısmından keserek kalan bölümüde yine kestiğimiz kuyruk kısmından başa doğru keskin bir bıçakla balığın her iki tarafını keserek kılçığı atarım..
hırsız iğneyi kuyruk tarafından alttan takarak balığın diğer tarafından başı çıkacak kadar çıkarıp bırakırım..
Daha sonrada uç iğneyide aynı şekilde üst gövde tarafına uygulayarak misinayıda balığın ağzından çıkacak şeklinde yerleştiririm(misina geçirmek için kafayı kesmek lazım)

erdemyılmaz
08-11-2006, 20:30
Erdem hocam, "üst" neresi? Balığın dış, pullu/derili kısmı mı? Yoksa elimizde tutunca üste gelen kafa (veya kuyruk) tarafı mı?
abi hocalık degil bizimki estafurulllah
balıgı fleteo yaptık üst(deri)ve kuyruk tarafından başlıyoruz üst(deri)alt(et)üst(deri) inşallah anlatabilmişimdir

ist balıkcısı
09-11-2006, 08:42
asılında yemin iğneye alttan üstten geçirileceğini herkes biliyordur. önemli olan oradaki incelikler , yemin uzunluğu,kesim şekli,iğneyi saklama yolları,yemin iğne üzerindeki duruşu bunlar önemli noktalardır. balık bol olduğunda zaten bunlar söz konusu değildir. ben sadece kafası ve kılcıkları duran yemme ile lüfer çektiğimi hatırlarım. ama balık biraz nazlı olduğunda durum aynı değil o zaman lüfer acayip şekilde seçici oluyor. yanınızda balık tutan bir kaç kişi dışında onlarca adam olta atmalarına rağmen onların balık tutmasını seyrediyor. onun için özellikle gösterimli anlatım sanırım pek çok arkadaşımız için faydalı olacaktır. geçende balık yemekleri konusunda yalcın arkadaşımızın yemek tarifini okudum fotoğraflarla o kadar iyi süslemişki ekranı ısırasım geldi.(yemek şaraplı olmasa çoktan mideye indirmiştim ya neyse:D ) işte bunun gibi anlatımlar ve gösterimler bekliyoruz. imkanı olan arkadaşları iş başına davet ediyorum.

erdemyılmaz
09-11-2006, 16:33
asılında yemin iğneye alttan üstten geçirileceğini herkes biliyordur. önemli olan oradaki incelikler , yemin uzunluğu,kesim şekli,iğneyi saklama yolları,yemin iğne üzerindeki duruşu bunlar önemli noktalardır. balık bol olduğunda zaten bunlar söz konusu değildir. ben sadece kafası ve kılcıkları duran yemme ile lüfer çektiğimi hatırlarım. ama balık biraz nazlı olduğunda durum aynı değil o zaman lüfer acayip şekilde seçici oluyor. yanınızda balık tutan bir kaç kişi dışında onlarca adam olta atmalarına rağmen onların balık tutmasını seyrediyor. onun için özellikle gösterimli anlatım sanırım pek çok arkadaşımız için faydalı olacaktır. geçende balık yemekleri konusunda yalcın arkadaşımızın yemek tarifini okudum fotoğraflarla o kadar iyi süslemişki ekranı ısırasım geldi.(yemek şaraplı olmasa çoktan mideye indirmiştim ya neyse:D ) işte bunun gibi anlatımlar ve gösterimler bekliyoruz. imkanı olan arkadaşları iş başına davet ediyorum.
fletoda hiçbir pürüz olmaması lazım yüzgeç,diken vs kesinlikle olmamalı balık bol oldugunda bir yemle iki hatta iç sefer balık tutuldugunu gördüm(çinekop-sarıkanat)ama lüfer ve çinekopun seyrek oldugu zaman yem kesinlikle düzgün olmalı

kral balıkçı
09-11-2006, 21:36
abilerim arkadaşlarım buraya güzel bi video koyardım ama o güzel videoyu kayıt yapmak için kameram yok telefondaki de çok kalitesiz çıkar

yem çeşitleri :
yaprak
bütün istavrit
kılçıksız şak şak
kılçıklı şak şak
tek yapraklı yani kafa bütün bi tarafı var bitarafı yok yarım balık

yaprak
yemi takacağımız kancanın büyüklüğüne göre yani kancayı kapatacak şekilde
balığın etini kılçıktan sıyırarak kesiyoruz bu yemi kulandığımız takım ister iki kancalı ister üç kancalı olsun önce üst kancadan başlayarak yani mantara yakın olan kancadan bahsediyorum yemin kuyruk kısmının 1 cm altından deri olan kısmından saplıyoruz ve etli olan kısmından çıkartıyoruz sonra kancanın yetiştiği yerden hemem aynı hizada alt tarafa gene saplıyoruz bu yaptığımız işlem yaprak yemin bi tarafına uyguluyoruz sağ kenarına veya sol kenarına bu yaptığımız işlem kısaca dikiş yöytemi yaprağın bir kenarını diktik kancanın ucu açıkta kaldı açıkta kalan bu ucuda hangi kenarı diktik ise karşı kenardan saplayıp etli kısımdan deri olan kısıma çıkartıyoruz .

bu yaptığımız aynı işlemi alt kancayada uygulayıp yem takma işlemimizi bitmiştir oluyoruz

bu yöntemi anladınız ise öteki şıklarıda yazabilirim ama ötekiler dahada teferruhatlı video şart ama yakın bi zamanda elime güzel bi telefon veya kamera geçerse kayıt yaparım

siz anlatımı nasıl buldunuz ona göre diğerlerinide anlatırım yada bu anlttığım yaprak yemin takılışında anlamadığınız bi nokta olursa hiç çekinmeyin
sevgiler ve saygılarım ile rastgele .......................:)

REALGS
10-11-2006, 08:02
Ben deri kısmından değil ,etli kısmından başlıyordum işleme.
Bir farkı var mı?

SahEmre
10-11-2006, 11:24
Şimdi benim bildiğim uyguladığım ve sorun yaşamadığım şudur.

Güzel etlice bir filetoyu alıyoruz elimize.
şimdi filetonun kuyruk kısmından gelen ser bir orta çizgi var, mantarımıza yakın olan iğneyi bu orta çizginin üst yada alt herhangi bir tarafından (üst siyah - alt beyaz) ve balığın et kısmından başlayacak şekilde batırıyoruz yalnız iyice dibinden batırmaya gayret edin ortalardan başlamayın. Sonra iğnemizin balığın parlak kısmında kalan sivri ucunu çizginin ilka başta batırdığımız tarafı doğrultusunda bir kez daha , aynı doğrultuda bir kez daha ve aynı dğrultuda bir kez daha batırıyoruz. Sonuçta elimide kalan iğnesi 4 kere orta çizginin aynı tarafından (hangi tarafı geniş ise onu tercih edin) batırılmış ve iğne ucu et kısımda(parlak kısım değil) kalmış bir yem var.
Şimdi gelelim 2. iğneye ikinci iğneyi ise yine orta çizginin (ki bu kısımda orta çizgi ve sert bölüm kaybolmuş oluyor) yine aynı tarafından ve et taraftan batırıp parlak taraftan çıkarıyoruz bu çıkan ucuda bu sefer orta çizginin diğer tarafından tarırıp iğneyi düzeltmek suretiyleyem takma işlemimizi tamamlamış oluyoruz. Gaz yaptım az sonra çizim koyacam :D.

Sonuçta ilk iğne 4 kere ikinci iğne ise 2 kere batmış oluyor. İlk iğne yemin orta kısımnda ikincisi ise son kısımda kalmış oluyor bende bu yöntemi çok usat bi abimizden öğrenmiştim. Yem kesinlikle buruşup kırışıp dağılmıyor arkadaşlar.



Görüldüğü gibi iki iğneninde ucu işlemin sonunda etli kısımda kalmaktadır.
Ben böyle takıyorum, hiç sorun yaşamaıyorum tavsiye ederim.

erdemyılmaz
10-11-2006, 15:13
emrecim yanlış her iki igneyide üçer kez yani dikiş diker gibi yapıyorsun

SahEmre
10-11-2006, 17:16
emrecim yanlış her iki igneyide üçer kez yani dikiş diker gibi yapıyorsun

abi yanlışta ben böyle çok memnunum
bence yanlış doğru diye bir şey yok
ayrıca tek bir doğru olduğunu sanmıyorum birden çok doğrular vardır mutlaka çünkü çok kesin bir konu değil nalık matematik değil. Ben bu işlere yıllarını vermiş bir abimizden öğrendim bunu ve çok memnunum balığı gayet güzel alıyorum, yem gayet düzgün duruyor ayrıca uzunsüre sonra çektiğim yemde neredeyse ilk attığım gibi geri geliyor :D
Evet dikiş diker gibi ama 1. iğne 4 2.iğne 2 :D
bende böyle yani :D

forsakenx
15-11-2006, 07:49
çok güzel bir yöntem bu.dediğin gibi yem tas gibi duruyor.parcalanmasıda zor oluyor.bende bu şekilde öğrendim dayımdan.ama 2.iğneye yemi geçirmekte zorlanıyorum.

abi yanlışta ben böyle çok memnunum
bence yanlış doğru diye bir şey yok
ayrıca tek bir doğru olduğunu sanmıyorum birden çok doğrular vardır mutlaka çünkü çok kesin bir konu değil nalık matematik değil. Ben bu işlere yıllarını vermiş bir abimizden öğrendim bunu ve çok memnunum balığı gayet güzel alıyorum, yem gayet düzgün duruyor ayrıca uzunsüre sonra çektiğim yemde neredeyse ilk attığım gibi geri geliyor :D
Evet dikiş diker gibi ama 1. iğne 4 2.iğne 2 :D
bende böyle yani :D

_ARES_
08-12-2006, 12:43
slm herkese ılk olarak yaprak kestıgımız yemın ılk iğnesini kuyruktan baslayarak iç taraftan 3 kere (iç,dış,iç),sonrada hırzızı ılk iğnenın bıttigi yerden baslayarak onu da aynı sekılde diktikten sonra yemimiz hazırdır!ama bu aralar balık bıraz ince oldugundan dolayı 4 yada 5 numara iğne kullanmanızı tavsıye ederım!ben aslında 3 iğne kullanıyorum daha sağlıklı oluyor!birde yaprak kestiğimiz yemi derisi altta kalacak sekilde tahtaya yatırıp kuyruk altı icin kestiğimiz yerıde alırsak tam süper olur:D(dış_balığın deri tarafı olarak anlattım)

skoylu
08-12-2006, 13:36
sonrada hırzızı ılk iğnenın bıttigi yerden baslayarak onuda aynı sekılde diktikten sonra

Doğru işi, yanlış yoldan anlatmışız :(

Hırsızı, kendini tutan misina gergin olacak şekilde ilk iğnenin yanına koyup, düğümün (misinanın hırsıza bağlandığı) geldiği yeri belirleyin. İğneyi buradan batırıp, tarif edildiği gibi işleme devam edin. Hırsızın ağız kısmına gelince, yem ağızdaki kıvrıklığa dayansın.. Yani iğne bedeni boyunca geçirmiş, iğne bedenin her iki ucu yemdeki birer deliğe denk gelmiş olsun, ilk delik bir uçta, son delik ta iğnenin kıvrık kesiminde. Böyle yaparsanız, iğne acayip, çıkınıtılık filan yapmadan güzelce oturur yerinde.. Eğer, ilk deliği ölçerek tayin etmezseniz, ilk iğnenin bittiği yer derseniz, hırsızın misinası biraz uzun, biraz kısa olur, yemi düzgün tutmaz.. Çoğu takım yapan (bende dahil) hırsızı bağlayınca, hırsız bazen daha ileride, bazen daha beride kalır..

Bilhassa lüfer, çinekop vs. için, yemin düzgün durması, en önemli kaidedir. Bu bir iki hususa dikkat ederseniz, daha düzgün yem takarsınız..

skoylu
08-12-2006, 13:40
Bir başka tavsiye.. Yaprak yem takarken, bir tane toplu iğne edinin. Bunu yaprağın geniş ucunda, bir uçtan öbürüne, balığın derisini takip ederek bir kaç geçirin, etine dalmayın. Böylece yemin geri kıvrılıp çirkin durmasını engellersiniz. Hamsi için gerekmez pek ama, istavrit ve izmarit için, bilhassa uzun süre bekleyecek yemlerde iyi bir icraat olur..

simendifer
09-12-2006, 14:12
Bir başka tavsiye.. Yaprak yem takarken, bir tane toplu iğne edinin. Bunu yaprağın geniş ucunda, bir uçtan öbürüne, balığın derisini takip ederek bir kaç geçirin, etine dalmayın. Böylece yemin geri kıvrılıp çirkin durmasını engellersiniz. Hamsi için gerekmez pek ama, istavrit ve izmarit için, bilhassa uzun süre bekleyecek yemlerde iyi bir icraat olur..


Ben bunu anlayamadım Serdar abi... :o Sen bana bir ara bunu uygulamalı olarak gösterirsen sevinirim...

kral balıkçı
10-12-2006, 16:28
Ben bunu anlayamadım Serdar abi... :o Sen bana bir ara bunu uygulamalı olarak gösterirsen sevinirim...

sennur abla serdar abi kızmaz ise ben biraz konuyu açayım :o

mantıkmen toplu iğnenin maksatı kılçıksız olarak taktığımız yaprak yeme bi çeşit iskelet vazifesi görüyor yani düzgün durması için
kısaca şöylede düşünebiliriz bazı çiçeklerin veya bitkilerin dik durmalarını sağlarız ya bir çıta sayesinde veya atel vazifesi:)
yanlışım var ise serdar abimiz zaten doğrusunu yazar verilen taktikler için herkese teşekkürlerimi sunarım.........:)

REİS
10-12-2006, 23:21
Bir başka tavsiye.. Yaprak yem takarken, bir tane toplu iğne edinin. Bunu yaprağın geniş ucunda, bir uçtan öbürüne, balığın derisini takip ederek bir kaç geçirin, etine dalmayın. Böylece yemin geri kıvrılıp çirkin durmasını engellersiniz. Hamsi için gerekmez pek ama, istavrit ve izmarit için, bilhassa uzun süre bekleyecek yemlerde iyi bir icraat olur..

Ben bunu beğenmedim, ama tekneden avlanırsak.
Tekneden olta atınca ara sıra küçük parmak hareketleriyle yemi oynatırız.
Beline iğne geçirilmiş yem nasıl oynayacak, kazık gibi durur.Cık! , beğenmedim:p
Siz kıyıdan atarken yeminizi iğneleyin:rolleyes: ben serbest bırakırım.

Admiral
10-12-2006, 23:26
Ben bunu beğenmedim, ama tekneden avlanırsak.
Tekneden olta atınca ara sıra küçük parmak hareketleriyle yemi oynatırız.
Beline iğne geçirilmiş yem nasıl oynayacak, kazık gibi durur.Cık! , beğenmedim:p
Siz kıyıdan atarken yeminizi iğneleyin:rolleyes: ben serbest bırakırım.

Katılıyorum,

Hatta yaprağı da biraz uzun tutarak en son iğneden 2 cm serbest bırakarak,suda salınıp lüferi kıskandırması sağlanmalı..

webokur
11-01-2007, 18:43
ewet tek bir doğru yoktur çok çeşitli yontemler var. ben kısa kancayla İÇ - SIRT dan başlıyorum ve dışa doğru geçirip 4 yaıpıyorum ve kanca ucunu iç de bitiriyorum. uzun olanıda İÇ-KARIN dan başlayıp yıne 4 yapıyorum ve iç kuyrukda bitiriyorum. ikinci kancayı ortaya yakın başlatmakta fayda var kancalar önlü arkalıyken yan yana ya oranla daya etkili ..tabii bu filetom çok küçük değil ise. fileto küçük ise Dıştan başlayıp 3 yapıyorum. ayrıca 3 lü takım ve 4 numara kanca kullanıyorum. yem çabuk deforme olmuyor.

kral balıkçı
11-01-2007, 20:43
kusuruma bakmayın bu mesajı yazarken acele yazmıştım ve bir sene önce yapılmış bişeyin unutkanlığı ile anlatımım yanlış oldu inşallah kusuruma bakmazsınız kancanın takılış sırasını tam tersi olarak değiştiriyorum:o


yem çeşitleri :
yaprak
bütün istavrit
kılçıksız şak şak
kılçıklı şak şak
tek yapraklı yani kafa bütün bi tarafı var bitarafı yok yarım balık

yaprak
yemi takacağımız kancanın büyüklüğüne göre yani kancayı kapatacak şekilde
balığın etini kılçıktan sıyırarak kesiyoruz bu yemi kulandığımız takım ister iki kancalı ister üç kancalı olsun önce üst kancadan başlayarak yani mantara yakın olan kancadan bahsediyorum yemin kuyruk kısmının 1 cm altından sırt tarafına yakın etli kısmından saplıyoruz ve deri olan kısmından çıkartıyoruz sonra kancanın yetiştiği yerden hemem aynı hizada alt tarafa gene saplıyoruz bu yaptığımız işlemin yaprak yemin sırt tarafına uyguluyoruz bu yaptığımız işlem kısaca dikiş yöytemi kancayı iki sefer daha önce ete sonra deriye saplıyoruz yaprağın bir kenarını diktik kancanın ucu açıkta kaldı açıkta kalan bu ucuda karın kısmının etli kısımdan deri olan kısıma çıkartıyoruz .

alt kancayı da gene etden başlayarak toplam üç defa saplayarak yem takma işini bitirmiş oluyoruz üsk kancaya fazla saplama yapmamızın amacı yemi sağlam tutması için ;) :)