YENGEÇ / Çipura avlayanların dikkatine

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında arda tarafından paylaşıldı.

  1. arda

    arda

    Mesajlar:
    72
    Şehir:
    ankara/milas
    Favori Kamış:
    el oltası/kamış 2.10 alba
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Çipura avlayan arkadaşlarım ya da avlamak isteyenler, deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Umarım bu bilgiler ışığında daha verimli çipura avlayabilirsiniz. Çipura, forumdaki yazılardan da anlaşılacağı gibi pek çok yemle tutulabilir. Yöreden yöreye farklılık göstermekle beraber en çok tercih edilenler; sülina(sünnez), mamun, sardalya, boru kurdu, teke(çimçim), sübye(gece avlanmak için) v.s...

    Benim dikkatimi çeken yengeçle avlanan arkadaşların yok denecek kadar az olması. Yaklaşık 16 senedir çipura avlayan birisi olarak sanırım deneyimlerim kabul edilebilir ölçülerde olacaktır. Öncelikle yukarıda sayılan yemlerin hepsiyle çipura avlanabilir ama çipura tutmak amacıyla suya saldığınız oltanıza çipuradan ziyade daha az lezzetli, fazla makbul olmayan balıkların takılması kuvvetle muhtemeldir. Nedir bunlar? Özellikle Isparoz ve diğer dip balıkları karagöz, lapina ve muhtelif kaya balığı türleri. Eğer bunları da tutarım maksat balık avlamak diyorsanız yukarıdaki yemlerle herzaman verimli avlar yapabilirsiniz. Ama amacınız özellikle çipura avlamak ise size önereceğim en güzel yem kesinlikle yengeçtir.

    Çipuranın doğal ortamda en çok tükettiği besin yengeçtir. Onun için avlanırken kullandığımızda da her zaman çok iyi sonuç vermiştir. Yengeçle avlanırken yukarıda bahsettiğimiz balık çeşitlerinin bu yeme neredeyse hiç rağabet etmemesi yalnızca çipuranın oltaya vurması bu yemi değerli kılan en önemli etken. Ayrıca balık olmadığı takdirde yemin saatlerce suda kalabilmesi ve bozulmaması da ayrı bir artı değer katıyor yengeçle avlanmaya. Özellikle sabah güneş doğmadan önce kıyıdan ya da tekneden taşlık ya da kumluk bölgelerde çok iyi sonuç verir emin olabilirsiniz.

    İyi güzel de ben yengeçi nereden bulurum derseniz iki yolla yengeç bulabilirsiniz. İlk yol satın almak. Özellikle ege bölgesinde balık avı malzemeleri satan yerlerde canlı olarak kutular içerisinde satılıyor. İkinci yol ise denizden toplamak. Bunun için de farklı yöntemler var. Kaya yengeçleri için sığ sularda taşların altına bakabilirsiniz ama taşları kaldırdıktan sonra su bulandığı için hızlı davranmazsanız oldukça seri hareket eden yengeçleri gözden kaybedebilirsiniz. Mavi yengeç olarak anılan tür ise kumluk plajlarda kumun içine elinizi soktuğunuzda kumun altından çıkar. Plajı bu şekilde tarayarak yengeç bulabilirsiniz. Diğer bir tür ise çamur yengecidir. Bu tür bataklık tipindeki kıyılarda çamurun altında yaşarlar. Gündüz bulmak çok zahmetlidir. Daha çok geceleri fener yardımıyla karada ya da suyun üzerindeki yosun birikintilerinin üzerinde olurlar.

    Yengeçleri edindik diyelim, peki hangi büyüklükteki yengeçler daha iyi sonuç vermektedir? En ideal boy 1-2 cm arasında olanlardır. Yem biraz daha ufak olursa ısparoz gibi istenmeyen balıklarda yemi tırtıklayabilir. Ya da daha büyük yem olursa bu seferde o yengeçi yiyebilecek boyda balıklar çok fazla olmadıklarından eliniz boş dönebilirsiniz. Son olarak yengecin oltaya takılış şeklini anlatmaya çalışayım. Farklı şekillerde takabilirsiniz ama benim kullandığım tek bi stil var ve herzaman etkili sonuçlar aldım. Yengecin alt tarafını çevirin ve oltayı ağzından sokup karnının alt kısmından çıkarın. Pratik ettikçe göreceksinizki çok basit bi yöntem.

    Umarım amatör balıkçı arkadaşlarıma bi nebze olsun faydam dokunur. Hepimize rasgele. Saygılarımla.
     
  2. levent_izmir

    levent_izmir levent

    Mesajlar:
    119
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    3 kg ortaya karışık
    Valla her ava gidişimde mutlaka yengeç alıyorum vede deniyorum
    yaklaşık 1 yıl oldu 1 kere bile yengeçle balık yakalayamadım
    benim şanssızlığım sanırım :(
     
    Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı: 2 Ağustos 2010
  3. arda

    arda

    Mesajlar:
    72
    Şehir:
    ankara/milas
    Favori Kamış:
    el oltası/kamış 2.10 alba
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Levent abi yem çok önemli tabi ama avlanılan yer ve avlanılan saat de çok önemli. Özellikle kırma taşlık yerlerde sabah güneş doğmadan çok iyi sonuç verir. Ben en fazla saat 9-10 da bırakırım sabah. O saatten sonra neredeyse tek balık bile vurmuyor. Ama tabi şansı kısmeti de yok sayamayız. Umarım bundan sonra çipura kısmetin bol olur :) rasgele
     
  4. olcay

    olcay

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    Olta...
    En İyi Avı:
    Kral LEVREK


    Merhaba,
    Oncelikle paylasimin icin cok tesekkur ederim. Dedigin gibi yengec cok iyi bir yem. Anlattiklarin da cok mantikli ve iyi bir yontem. Ben cipura icin yukaridaki butun yemleri denedim ve hemen hepsi ile cipura yakaladim. Ama dedigin gibi yaninda bonus bir suru daha gerekli gereksiz balik yakalayabiliyorsun.
    Taktik olarak sunu yaparim. Oltamin bir tanesini gezer kursunlu serbest yem tek igne olarak bulabilirsem yengeci takarim. Digerlerine ise daha fazla atraksiyon olsun diye kolay yem olan mamun vs takarim. Sadece yengec ile birsey yakalayamadim simdiye kadar. Anlattigin ipuclari cok iyi oldu.
    Ozellikle yengecin takilmasi konusunda. Ben agizdan degil arkasindan karninin bitim noktasindan agzina dogru igneyi takardim hep. Anlattigini uygulayacagim. Bacaklarini ve kiskacini kopariyor musun? Bu konuda cesitli fikirler var. Kimisi koparmazsan yangec saklanir vs diyor. Kimisi koparirsan balik daha cabuk emmeye baslar diyor.
    Birazcik bu konuyu acarsan sevinirim.
    Simdiden tesekkurler...
     
  5. arda

    arda

    Mesajlar:
    72
    Şehir:
    ankara/milas
    Favori Kamış:
    el oltası/kamış 2.10 alba
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Olcay abi dediğim gibi yer ve zaman çok önemli ve derinlik de. 2mt sığlıktaki sularda yengeç çok iş yapmaz çünkü çipura bu derinlikte sürü olarak pek kalmazlar gezicidirler o derinlikte fazla zaman harcamazlar. Derinlik 5-6 mt yi bulduğunda eğer bölge taşlık ya da kumluksa sabah erken saatlerde yengeç çok iş yapıyor. Yengecin kollatının ve kıskaçlarının koparılma mavzusunda ise benim önerim kesinlikle koparılmamasıdır. Yengecin doğal görünümünün bozulması iyi değil. Özellikle yengecin bacaklarını tırtıklamaya gelen ufak lidakiler büyükler için uyarıcı vazifesi görürler. Ayrıca yengecin saklanacak kadar gücü kalmaz oltaya taktığınızda. Bu tür kaygılarınız olmasın.
     
  6. Ufak bir dip not olarak şunu belirtmek isterim
    Şayet yem olarak yengeç kullanılacak ise, zoka ile avlanmayı tavsiye ederim.
    Çupra avında zoka kullanılması her zaman verimli olmuştur.
     
  7. arda

    arda

    Mesajlar:
    72
    Şehir:
    ankara/milas
    Favori Kamış:
    el oltası/kamış 2.10 alba
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Ahmet abi zokayı da denemekte fayda var doğru diyosun. Deneyip sonuçları yine paylaşırım teşekkürler.
     
  8. olcay

    olcay

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    Olta...
    En İyi Avı:
    Kral LEVREK
    Yengeci takma yonu ve sekli ile ilgili bilgileri de detaylandiralim. Arkasindan mi onunden mi? Gozlerini kopartin diyenler bile var. Igneye takilan yengec yuruyebilecek kadar mecal buluyor mu? :)
     
  9. arda

    arda

    Mesajlar:
    72
    Şehir:
    ankara/milas
    Favori Kamış:
    el oltası/kamış 2.10 alba
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Olcay abi yukarıda anlatmaya çalışmıştım nasıl takılacağını. Altını çevir yengecin oltayı ağzından sokup karnının alt tarafından çıkar. Bu şekilde taktığın yengeç zaten bi müddet sonra ölüyor zaten. Bunu şunun için söyledim ölmesinde sakınca yok yengeç ölürkende balık vurur kısacası yengeç biyere saklanamaz. Ayrıca yengecin hiçbiryerini koparmayın. Zaten benim bahsettiğim boydaki yengeçlerin gözlerini bulmakta zorluk çekersiniz koparmak için:)
     
  10. olcay

    olcay

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    Olta...
    En İyi Avı:
    Kral LEVREK
    Ben takarken hep tam tersini yaptim simdiye kadar. Alt kisindan takim agiz kismina dogru surdum igneyi. Dedigini deneyecegim. Aslinda farkli bir takma teknigi olsa da su yengec biraz daha canli kalsa. (Oynak olsa) :)
     
  11. arda

    arda

    Mesajlar:
    72
    Şehir:
    ankara/milas
    Favori Kamış:
    el oltası/kamış 2.10 alba
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Abi oynak olup olmaması çok farketmiyor aslına bakarsan. Yırtıcı balık olmadığı için çok fazla harekete gerek yok, Konu levrek olsaydı canlı yemi öldürmemek için elimizden geleni yapardık ama yengeç için buna gerek yok:)
     
  12. osman_53

    osman_53

    Mesajlar:
    25
    Şehir:
    Zonguldak
    Favori Kamış:
    OLta
    bişe sorucam ben bu yengeçlerden korkuyorum suda bile yere basmadan yüzmeye çalışıyorum, kıskaçları ile parmak kopartabiliyormuş diye duymuştum da
     
  13. Iskarmoz

    Iskarmoz

    Mesajlar:
    771
    Şehir:
    İzmir
    Favori Kamış:
    Her cins Olta
    En İyi Avı:
    1988 Dalyanköy Levrek 4.7 kg
    Arkadaşlar, İzmir 'de körfez kirlenmeden önceki yıllarda tüm gençliğim tekneden yengeç ile Çipura avlamakla geçti diyebilirim. Gerçekten onun en sevdiği yemdir yengeç. Nasıl takarsanız takın, çipura var ise o yemi yemeye gelir. Ama misinanız 0.20 den kalın, iğneniz zokadan başka iğne olmayacak..:) Bekleyin, elinizde emilir gibi bir his oluşsun. Hafifçe tarttığınızda .......Allah... Ver coşkuyu şimdi kolonlara ver...:):):) ( Bu çoşku işine bnayılıyorum yahu.. Bunu imzasına koyan arkadaşımı gönülden kutluyorum...)
     
  14. arda

    arda

    Mesajlar:
    72
    Şehir:
    ankara/milas
    Favori Kamış:
    el oltası/kamış 2.10 alba
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Osman korkmana gerek yok bahsettiğimiz yengeçler ufak olduklarından biyerini kıstırsalar bile fazla acıtmazlar. Ama iri yengeçlerden kaçınmakta fayda var tabi. Eğer bitarafını kaptırırsan güzel bi yarık açmadan bırakmazlar dikkat!!

    Mesela bu boydaki bi yengeçden uzak dur:)

    [​IMG]
     
  15. tommasi

    tommasi evrim ertik

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    666
    Şehir:
    muğla-izmir-milas
    Favori Kamış:
    olta,Yengeç
    En İyi Avı:
    Çipura 3.2kg
    bu yengeci gözüm bi yerden ısırıyor ama :D
     
  16. sentha

    sentha

    Mesajlar:
    604
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    el oltası zıpkın
    En İyi Avı:
    henuz tutulmamis olandir
    yasa arda, ben tekne hakkinda bi ton sey anlattim sana, sen yengec mevzuunu ogrettin bana, ne bereketli forum bu yaw. bundan sonraki adim, senin insallah alacagin yeni tekneye 1-2 cm yengecleri doldurup cipuralarin canini okumaya gitmek...
     
  17. mercan avcısı

    mercan avcısı

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    5
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    sadece ve sadece olta
    En İyi Avı:
    vatos 5 kg. çupra, levrek, mercan, isp,izm,gop.ist. vb.
    yengeç büyük ise tam ortadan keskin bir bıçakla ikiye ayırın ve oltaya takın iyi iş yapıyor. bu arada madya, sübye ve kalamar gibi sert yemler de çok iyi iş yapıyor ama öncelikle yengeç.
     
  18. amatörötesi

    amatörötesi

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    425
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    2 kamış 2 makina detaylara girmeyelim
    En İyi Avı:
    Kocaman kocaman istavritler
    Osman Kardeş, Zaten yüzerken yere basılmaz, Zonguldak gibi çabuk derinleşen sahillerde özellikle acemi yüzücüler için korku ve telaşeye sebep olabilir. Kendindem biliyorum;) . Zonguldak'ta yengeçler bildiğim kadarı ile hep kayalıklardadır oralarda da bastığın yere dikkat edeceksin zaten, öyle parmak koparanı yoktur ancak canını yakar. benim gördüğüm en büyüğü Arda'nın resmindekinden birazcık iriydi bak burunları hala sağlam arkadaşların. :eek:
     
  19. arda

    arda

    Mesajlar:
    72
    Şehir:
    ankara/milas
    Favori Kamış:
    el oltası/kamış 2.10 alba
    En İyi Avı:
    3kg çipura
    Onur abi doğru diyosun bilgi paylaşmak çok güzel bişey. Ne demişler bir elin nesi var iki elin sesi var :)
     
  20. ergen

    ergen

    Mesajlar:
    36
    Yengec dedinizde aklima geldi

    Topladigimiz Yengecleri, büyükce bir Kabin icine koyup, bir iki Tas ve Yosun veya Denizden cikardigimiz Otlardan ekledikmi, baya uzun zaman muhafaza etmemiz mümkün. Kabin icine birde büyükce bir Sünger koymayi unutmayin.
    Süngeri günde, bir veya iki defa, Tatli Suya batirip Kabin icine koyun. Nedenmi? Tatli Su ile temas eden Yengeclerin, 3-4 gün icinde Kabuklarinin yumusadigini göreceksiniz.
    Yeni Kabuk degistiren Yengeclerin, Kabuklari yumusak olur ve Baliklar onlari cok sever:)

    Rasgele