Midye tarifi...

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında olcay tarafından paylaşıldı.

  1. olcay

    olcay

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    Olta...
    En İyi Avı:
    Kral LEVREK
    Midye tarifi:

    *Bulunabiliyorsa 30-40 adet orta boy canli midye
    *Kabuklari soyulmus domates
    *1 bas sarimsak
    *1/2 litre beyaz sarap
    *Baharat

    Buyukce bir celik tencereye domates, sarimsak, baharat ve sarap konulur. Canli midyeler metal bir makarna suzgecine konarak tencerenin icine oturtulur. Boylece midyenin buharda pismesi saglanacaktir. 15-20 dk buharda pisen midyelerin kabuklari hafifce acilmaya baslayacaktir. Kabugu acilmayan midyeyi atin cunku taze(saglikli) degildir. Istediginiz herhangi bir sosla beraber pisen midyeleri servis yapin. Kabuklarini kasik yaparak afiyetle goturun...
     
  2. blackboy55

    blackboy55 Musa Karaoğlan

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    780
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Okuma Salina Seaspin 2.85
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    2410gr Gökala -3000 gr levrek
    Olcay usta tarifin eminim çok lezzetlidir.Özellikle açılmayan midye sağlıklı değildir,zararlıdır uyarın daha güzel ama belki bilmeyenler vardır;midye zaten sağlıklı değildir.Nedeni ise midye denizin filtresidir,tüm zararlı maddeler ve hattaağır metaller onun süzgecinden geçer.Nerede deniz kirliliği artarsa midyede ona paralel olarak artış gösterir diye biliyorum.Ben bunları duyana kadar yıllarca midye yedim ama artık yemiyorum,sağlık herşeyden önemlidir.Bunları Yakup hocamda okusada bir yorumda ,daha doğrusu doğru olanları bizlerle paylaşsa çok güzel olur.Saygılarımla..
     
  3. karayel

    karayel Yakup ERDEM

    Yaş:
    58
    Mesajlar:
    2.068
    Şehir:
    Sinop
    Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Afiyet olsun uşaklar:
    Denizden babam da çıksa yerim. Midye iyidir, hastır ama Musa'nın belirttiği handikapları da vardır.
    Bir biyoakümülatör (yani yaşayan akü) dür. Etrafındaki bakterileri de, ağır metalleri de süzer ve bünyesinde biriktirir.
    Konu hakkında daha detaylı bilgileri yarın iletmeye çalışırım. (Bu gün çok yoğumum, bir türlü bitiremedim işleri)
     
  4. olcay

    olcay

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    Olta...
    En İyi Avı:
    Kral LEVREK

    Merhaba Musa,

    Midyenin zararli olup olmadigini degil ölüp ölmedigi yani tazeligi konusunda kisa bilgi vermistim. Sonucta midyeye dedigin gibi deniz suzgeci de denebilir.
    Asagidaki link daha temiz (en azindan zararli maddeleri suzmeyecek) midye yetistirmek icin calismalardan bahsediyor.

    http://arsiv.hurriyetim.com.tr/istanbul/turk/00/05/11/isthab/18ist.htm

    Asagidaki link de bu isin kultur ortaminda nasil yapildigi ve nasil pazarlandigi ile ilgili.

    http://www.eatmussels.com/

    Turkiye'de kultur balikciliginin gecmisi de cok eski sayilmaz. Yakinda buyuk marketlerde hazirlanmis ve icerigindeki agir metal yogunlugu miktari belirtilen kultur midyesi satisina baslanacagini dusunuyorum...

    Sevene afiyet olsun :)
     
  5. amatörötesi

    amatörötesi

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    425
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    2 kamış 2 makina detaylara girmeyelim
    En İyi Avı:
    Kocaman kocaman istavritler
    Nerde sakıncalı birşey varsa kesin lezzetli oluyor zaten. Midye yemeyeli 10 yıl oldu, çok özledim. sanırım özlemeye de devam edeceğim.

    Tarife gelince; çok şahane, şarap şart mıdır bilemem, herkese uygun olmayabilir.

    Canım çekti ama yapacak birşey yok.

    İlle de yerim diyorsanız kendiniz çıkarın, nereden ne zaman çıktığını bilmiş olursunuz.

    Selam, Saygı ve Sevgilerimle.
     
  6. olcay

    olcay

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    Olta...
    En İyi Avı:
    Kral LEVREK

    Isteyen sarap yerine sirke koysun... O da uzum mahsulu...
     
  7. blackboy55

    blackboy55 Musa Karaoğlan

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    780
    Şehir:
    Samsun
    Favori Kamış:
    Okuma Salina Seaspin 2.85
    Favori Makine:
    Okuma Salina 40
    En İyi Avı:
    2410gr Gökala -3000 gr levrek
    Sirke daha iyidir,şarap bize ters.
     
  8. mcaglar

    mcaglar Mehmet ÇAĞLAR

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    329
    Şehir:
    Ankara, (Samsun)
    Favori Kamış:
    Olta, Kaşık, Meps, Rapala
    En İyi Avı:
    Turna, 6 kg
    Bu midyeleri canlı canlı pişirme işi bana biraz garip geldi :( Bi acayip oldum valla. Ben yemem gerçi ama böyle pişiriliyor olması biraz canice gibi geliyor bana, yanlış mıyım ???
     
  9. olcay

    olcay

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    Olta...
    En İyi Avı:
    Kral LEVREK
    Bir yerde okumustum:
    Sirkenin kullanilmayacagi (kullaninca nasil bir tad verdigi konusunda benim de fikrim yok) tek besin turu deniz mahsulleridir diyordu.
    Sarap'dan once midyenin caiz olmadigi konusu da var sanirim. Isteyen istedigi besini istedigi gibi yer icer bence arkadaslar.
    Biz burada tecrubemizi paylasiriz faydalanan faydalanir... Herkese afiyet olsun. Sofranizdan deniz kokusu eksik olmasin...
     
  10. olcay

    olcay

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    Olta...
    En İyi Avı:
    Kral LEVREK

    Ölmüş midye pişirilirse iste o zaman durumlar vahim demektir... Icine sinmeyen yemesin bence... Vardir herseyin bir yolu yordami ondan bu boyle gelmis boyle gider...
     
  11. amatörötesi

    amatörötesi

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    425
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    2 kamış 2 makina detaylara girmeyelim
    En İyi Avı:
    Kocaman kocaman istavritler
    ben de midyenin caiz olmadığını biliyordum ama bir televizyon kanalında bir diyanet görevlisinin röportajına denk geldim, muhtemelen akşam haberleriydi, yiyebilirsiniz diyordu. fetva haddime değil tereddütü olan araştırsın lütfen.
     
  12. amatörötesi

    amatörötesi

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    425
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    2 kamış 2 makina detaylara girmeyelim
    En İyi Avı:
    Kocaman kocaman istavritler
    Midyeyi mümkünse denizden çıkar çıkmaz yemek lazım, haliyle canlı olacaklar. Mesele canilikse ohoooo

    biz de midye topladığımız zaman hemen iki taşın üzerine bir teneke, saç gibi bir şey koyup altına ateş yakardık. midyeleri ufaklarından ve yosunlarından ayırıp direk kızgın saçın üzerine, kabuğunu açan hop mideye, hele yanında ekmekte varsa süper olurdu.
     
  13. mcaglar

    mcaglar Mehmet ÇAĞLAR

    Yaş:
    44
    Mesajlar:
    329
    Şehir:
    Ankara, (Samsun)
    Favori Kamış:
    Olta, Kaşık, Meps, Rapala
    En İyi Avı:
    Turna, 6 kg
    İyi, ne diyeyim. Afiyet olsun ;)
     
  14. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    midyenin caiz olup olmaması bence mühim değil. hatta tüketilecek herşey için bu geçerli bana göre.

    yenecek şeyin nasıl bir ortamda yaşadığı, neyle beslendiği, yaratılma amacının ne olduğu gibi kriterleri incelemek ve ona göre karar vermek lazım.

    allah'a çok şükür ki memleketimiz gıda yönünden zengin. uzakdoğu ülkelerini bir düşünsenize. hatta düşünmeyelim bile :)

    midye bulunduğu ortam ve varoluş nedeni ile. hastalık taşıma ihtimali bulunan bir canlı. midye tavaya bayılıyorum ama midye dolmasını yiyemiyorum. benim durumum da enterasan :)
     
  15. ZANDER

    ZANDER

    Mesajlar:
    1.066
    Şehir:
    BREGENZ
    Favori Kamış:
    RON THOMSON HARD CORE ; Yayin icin ,Abu Garcia Cardinal 505 FR Freilauf Rolle Modell 2006 makina
    En İyi Avı:
    Sazan 17 kilo . Turna 11 kg 110 cm.
    Bende ayni senin gibiydim. Midye dolmayi gecen yaza kadar agzima hic sürmemistim. Keskede sürmeseydim. Vazgecilmez oldu. Midye tava da vazgecilmezler arasindaki yerini koruyor gerci :)
     
  16. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    hiç yemedim demedim ki ercan :D
    okul yıllarımda bağımlılık halindeydi bende midye dolması.
    okulun kapısına tezgah açan bir midyeci vardı hocam. allah seni inandırsın tepsiyi kapatıyordum. yiyebildiğim kadarını yiyip. yiyemediğimi torbaya atıp eve götürüyordum. onu da gece indiriyordum.

    sonraları sarılık yapıyor , yok hastalık taşıyor diye duydukça soğudum.
    tavasını da sırf kızgın yağa daldırıyorlar artık mikrobu varsa kırılır deyip yiyorum :D
     
  17. olcay

    olcay

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    149
    Şehir:
    Denizli
    Favori Kamış:
    Olta...
    En İyi Avı:
    Kral LEVREK
  18. Ondan sonra böyle oldun demi....:D :D
    Can Boğazdan gelir....
     
  19. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    Hayırdır olcay, balığa gidemeyince yemeklerine mi sardın :D
     
  20. excalibur

    excalibur

    Mesajlar:
    774
    Şehir:
    Antalya
    Favori Kamış:
    olta
    baba , bu işin sadece deniz mahsülleri tarafı.
    bir de kırmızı et tarafı var ki hiç sorma :D