Kıyıdan Zokalı takım ile Palamut nasıl yakalanır ?

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında murat303 tarafından paylaşıldı.

  1. murat303

    murat303 Murat

    Mesajlar:
    349
    Şehir:
    İstanbul / Ataşehir
    Favori Kamış:
    4.20 Shimano Nexave BX TE Surf
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra CI4 5500 XSA
    En İyi Avı:
    52cm Kofana/ Dragos'tan
    Forumda bu konu hakkında bilgi bulamadığım için yeni konu açtım.

    Kıyıdan zoka ile nasıl palamut avlarım, hamsi zokaya nasıl takılmalı, ne çeşit bir zoka kullanılır ve nasıl bir taktik uygulanmalıdır . Bu konular hakkında bilgisi olan, varsa resimleri ile birlikte nasıl olacağını öğrenmek isterim. Şimdiden teşekkürler.
     
  2. adrenalin

    adrenalin

    Mesajlar:
    158
    Şehir:
    BURSA
    Favori Kamış:
    genelde olta bazen zıpkın
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 Kilo-Turna 4 Kilo
    Selam Murat bey

    Palamut avında kullanılan zoka nın basit bir çizimini yaptığım link bu :http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=5299&highlight=palamut

    Not : Tabiki siz kamışla avlanacağınız için fırdöndüden sonraki mesafe 5 yada 6 metre olamayacaktır.

    Eğer kıyıdan atacaksanız ve attığınız bölgede akıntıda olabileceği ihtimalini düşünürsek ağırca bir zoka kullanmanız gerekecek sanırım. Ben palamut avında zokaya hamsiyi takarken her iki iğneninde uçlarının balığın kafasına doğru bakmasına ve iğneleri mümkününce baş bölgesine yakın takmaya çalışıyorum.Çünkü palamut hamsiye genelde kafadan saldırıyor.Ama hırsız iğneyi dilerseniz kuyruğunada takabilirsiniz.
    Çizim koyamadım ama örneklemek gerekirse balığı başından aşağıya doğru tuttuğunuzu varsayın balığın bakış istikameti gökyüzünde ve iğnelerin uçlarının bakış istikametide bu olacak.İlk iğne hamsinin göğüs bölgesinin kafaya yaklaştığı kısmından bir kez geçecek ve balığı çevirip sırtıyla kafasının birleştiği bölgeden belirttiğim istikamette dışarı çıkacak hırsız iğne ise ilk iğnenin biraz daha gerisinden aynı istikamette çıkacak. Ayrıca hamsinin kafasını keserekte yem olarak kullanabilirsiniz.Eğer bu şekilde
    kullanırsanız özellikle ilk iğne balığın sırtındaki sert bölgeye daha sağlam oturduğundan kıyıdan avlanacağımızı düşündüğümüzde size atış sırasında yemin dağılmaması gibi bir avantaj sağlayacaktır.
    Zokanın parlak olmasının faydalarıyla ilgili bir yazıyı bende bugün okudum eğer bakma fırsatınız olmadıysa kolaylık olsun diye linkini veriyorum :http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=5436&highlight=palamut

    Not : Nerde ve nasıl (Köprü üzeri,İskele vb.) avlanacağınızı bilmiyorum ama palamut genellikle belli bir derinlikte av verir ne eksiği ne fazlası.Mesela gemlikte kayıktan avlanırken 16-17 kulaç derinlikte sürekli vuruş alırken, bir kulaç altında yada üstünde uzun bekleyişler sonrası vuruş alabiliyorum.Eğer kıyıdan kastınız köprü üzeri ise bu kulaç ayarını yapabilirsiniz.Ama takımı ileri fırlatmanız gereken bir durumdaysanız.Oltanızı attıktan sonra kurşun dibe inerken içinizden sayın eğer bu iniş sırasında vuruş alırsanız balığın bulunduğu mesafeyle ilgili az çok bi fikir sahibi olursunuz ve belirlediğiniz rakamı sayar ve kamışın ucunu denize paralel olarak tutup sarmaya başlarsanız tam olarak başarılı olmasada zokanızı belirlediğiniz derinliğe yakın bir düzlemde çekmenize yardımcı olacak ve şansınızı artıracaktır.

    Umarım açıklayıcı ve faydalı olmuşumdur.Size rastgelsin.Saygılar sevgiler.....
     
    Son düzenleme: 5 Aralık 2006
  3. John Dory

    John Dory Emre

    Mesajlar:
    632
    Şehir:
    istanbul - bodrum
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz 70 cl, İstanbul Boğazı
    Kıyıdan zokayla palamut avı bana pek ideal gelmiyor. Niye derseniz?
    Palamut çok farklı derinliklerde yemlenmekle beraber çoğunlukla su yüzeyine yakın yemlenir. Ama neticede pelajik balıktır. Avlarını yüzer avlar arasından seçer, deniz tabanında pek yem aramaz.
    Palamut kıyıya belli noktalada yaklaşır, o noktaları bilmek lazım. Bu noktalarda da çoğunlukla kıyıya, kamışla maksimum atış mesafesinde yaklaşır. Yani hafif bir zokayı bu noktaya göndermeniz zordur.
    Bu iki faktörü birleştirmek gerekirse... Öncelikle yemi palamutun yiyebilmesi için zokanın süzüle süzüle her seviyeyi tarayarak dibi bulması, dibi bulunca da çekilmesi gerekir. Bunun içinde doğal olarak hafif zoka kullanmak lazım. Hafif zokayı palamutun bulunduğu mesafeye yetiştirmek ise pek mümkün değil. Ağır zoka kullanırsanız da, zoka dibe hızla ineceğinden palamut çok çok bol değilse yeme denk gelmeye fırsatı olmayacaktır.
    Zokayla palamut avı en uygun olarak tekne ve köprülerden sarkıtma yöntemiyle, seviye ayarlanarak yapılır. Bunun dışında kaşık ve rapala denemeniz çok daha anlamlı olacaktır.
     
  4. murat303

    murat303 Murat

    Mesajlar:
    349
    Şehir:
    İstanbul / Ataşehir
    Favori Kamış:
    4.20 Shimano Nexave BX TE Surf
    Favori Makine:
    Shimano Ultegra CI4 5500 XSA
    En İyi Avı:
    52cm Kofana/ Dragos'tan
    Teşekkürler

    Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak, yardımlarınız ve vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim.
     
  5. oflu

    oflu

    Mesajlar:
    461
    Şehir:
    ist
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    çinekop,sarıkanat,lüfer,palamut
    zoka değil ama kaşık etkili bir yöntem kıyıdan bunu bilir bunu söylerim
     
  6. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    İlla zoka ile yakalayacağız diyorsanız, kamış boyu bedene zokayı bağlayın. yumruk kadar köpük şamandıraya takın. Şamandıraya bir tane de 50gr, 60gr. kaldıracağı kadar kurşun ekleyin. Abanın, gittiği yere kadar gitsin..

    Palamut varsa tutarsınız. elbette akıntı vs. kıyıya getirene kadar zaman var..

    Ama genede, bu yolla palamut tutarsanız, bir piyango bileti almayı da unutmayın, şanslı gününüzdesiniz..

    Eğer zoka yerine, sadece iğne kullanırsanız, şansınız biraz daha yüksek olur. Yani tipik zargana takımı. İğnesi büyük, yemi büyük.. Eğer palamut varsa, büyük ihtimalle kaçmaz bu takımdan...

    Kaşıkta iyidir. Ama ağır kurşunla dipten çekerseniz, şansınız az olur..

    Aslında her şey mekana bağlı.. Sarayburnunda palamutlar dipten içeriye doğru gidiyor, yayılırken pek denk gelmiyor. Kaşık ve 125 gr. kurşunla açıktan çekerseniz, yakalanıyor..

    Ama köprüde örneğin.. Palamutlar köprünün ayaklarından tırsıyor bir an.. Oralarda oyalanıyor, halice bakan yüzde.. Ve yüzeye yakın oluyorlar.. Atın zokayı, getirsin palamutu..

    Bilhassa akşam ve sabahları kıyılayan, yayılmaya çıkan istavrtilerin peşinden kıyılara sokuldukları çok oluyor..

    Eğer, akşam istavriti, sabah istavriti yapan bir yer varsa, buralarda palamut denemeniz faydalı olabilir..