Yuvacık Barajı'nda su bitti

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında carp tarafından paylaşıldı.

  1. carp

    carp Mehmet

    Mesajlar:
    337
    Şehir:
    Silivri/İstanbul
    Ergün AYAZ/İZMİT (Kocaeli), (DHA)

    KOCAELİ bölgesine son 3 aydır yeterli yağış düşmemesi nedeniyle Yuvacık Barajı'nda kademeli olarak düşen su seviyesi, bugünden itibaren arıtma tesislerine pompalanamayacak düzeye kadar indi.
    [​IMG]

    Pazartesi günü yağış beklendiği bilgisi yetkilileri önce sevindirdi, daha sonra yağış oranının az olacağının belirlenmesi bu sevinci yarıda bıraktı.

    Maliyetinin çok üzerinde rakamlara maledildiği ileri sürülen ve bu nedenle birçok tartışmayı beraberinde getiren Yuvacık Barajı'nda su seviyesi her gün saat başı izleniyor. Barjın işletmecisi olan İngiliz Thames Water firmasının Türkiye Direktörü Evren Köprülü de bugün İzmit'e geldi. Evren Köprülü, bugünden itibaren barajdaki su seviyesinin arıtma tesislerine pompalanamayacak seviyeye kadar düştüğünü açıkladı. Köprülü normal dönemlerde arıtma tesislerine buradan saniyede 3.2 metreküp su gelirken, bugün sadece 2.7 metreküp su alınmaya başlandığını söyledi. Köprülü, belediye yetkililerinin sürekli eski başkan Sefa Sirmen ve Thames Water'a suçlamalarda bulunduğunu belirterek, “Arıtıldıktan sonra şebekeye verilen suyun yüzde 65'inin kaçaklar nedeniyle kaybolduğu görünüyor. Biz belediye yetkililerini uzun süredir bu konuda uyarıyoruz. Önlem alınmadı” dedi.

    [​IMG]

    YAĞIŞ VAR AMA YETERSİZ

    Evren Köprülü, bölgede pazartesi günü yağmur beklendiğini, bunun yeterli olup olmayacağı sorulduğunda ise “Malesef pazartesi günkü yağmur meteoroloji raporlarına göre çok zayıf olacak. Bu yağış etkili olamayacak. Bir de 19 Aralık'ta yağmur bekleniyor” yanıtını verdi.

    SULARA DİKKAT

    Bu arada Thames Water yetkilileri yazılı bir açıklama da yaparak, Yuvacık Barajı'ndan içme suyu şebekesine dünya standartlarında arıtılmış su verildiğini, herkesin çeşmeden su içmeye alıştığını da belirtilerek, barajın dışındaki kaynaklardan gelen suların kaynatıldıktan sonra içilmesi gerektiği hatırlatıldı.

    BAŞKAN NE DİYOR?

    Yuvacık Barajı ile yapılan fizibilitenin tamamen yanlış olduğunu söyleyen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li İbrahim Karaosmanoğlu, “Yuvacık Barajı'nın fizibilitesi yapılırken 100 milyon metreküp İstanbul'a su satılacaktı. Barajın yüksek maliyeti bu şekilde kamufule edilmeye çalışıldı. İstanbul'dan şu anda su alıyoruz. Yapılan fizibileteler tamamen yanlış. İstanbul'a su verme iddiasıyla yapılan baraj İstanbul'dan 1 bardak su almaya ihtiyaç haline getirdi” dedi.

    Thames Water'e aylık ortalama 25- 30 milyon YTL ödendiğini söyleyen Karasosmanoğlu, “Hazine ilk yıllarda daha fazla para ödüyordu. Bizden iki yılda kesilen para ile biz bu barajı yapabilirdik. Olayın boyutu bu kadar büyüktür. Hazinenin ödediği parayla Türkiye’de bu şartlarda öz kaynaklarımızla 40 baraj yapabiliriz. Hesabı ortadadır. Örnekleri İstanbul'da. 8 baraj yapıldı. Bu barajların maliyeti 240 milyon dolar. Topladığı su rezervi bu barajın 10 katı kadar. İstanbul'da 8 baraja ödenen para bu baraja ödenen paranın 10’da biri kadar değil” dedi.

    Kaynak: HÜRRİYET
     
  2. darkdream1977

    darkdream1977

    Mesajlar:
    451
    Şehir:
    Tokat - Turhal (Samsun )
    Favori Kamış:
    mantarlı - makinalı takım
    En İyi Avı:
    yayın 8 kg ( elle :) )
    Bizin ilçenin içinden geçen yeşilırmağın durumunu bir görseniz oturur ağlarsınız.
    Koskoca ırmağın en derin yeri göbek hizasına düşmüş durumda.
    Yeşilırmak 2 kola ayrılıyor,sonra yeniden birleşeker karadenize dökülüyor.
    Bizim burdan geçen kolun suyu diğer tarafa yönlendirildiği için dereye döndü güzelim ırmak maalesef......
     
  3. ahmetozdemir16

    ahmetozdemir16

    Mesajlar:
    185
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    Lüfer (Bana göre 1kg, arkadaşıma göre 400gr) :-))
    slm

    peki bu su sveiyelerinin düşmesi ile ilgili yapılmış bnir çalışma var mı? sadece yağışın az olması bu kadar etkili olmaz herhalde, yağış rejiminde bir değişiklik olursa o kötü.:( :(
     
  4. amatörötesi

    amatörötesi

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    425
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    2 kamış 2 makina detaylara girmeyelim
    En İyi Avı:
    Kocaman kocaman istavritler
    sanırım barajların haricinde dağ ve tepelerdeki kaynak suları, pınarlar, ufak dereler de talebi karşılayabilmek için şehir içme suyu şebekesine yönlendiriliyor. bu durumda dere, ırmak ve nehirlerin besleme kanalları azalıyor ya da yok oluyor. ovalardaki kuyular yeraltı rezervlerini azaltıyor ve yerüstü sularından yeraltı sularına geçiş de hızlanıyor, böylece su seviyelerinde azalma oluyor. Bu benim tahminim, bildiğim kesin birşey yok.
     
  5. AVCIYILMAZ

    AVCIYILMAZ Şaban YILMAZ

    Mesajlar:
    405
    Şehir:
    izmit
    Favori Kamış:
    Lineaffe 420 10kilos
    Favori Makine:
    Shimano ultegra 4500-5500
    En İyi Avı:
    3 kg Levrek
    arkadaşlar yağmur beklemek çözüm değil yuvacık barajında şu an. su bitti gibi . öyle 3gün 5 gün yağmur etkilemez gibi görünüyo. su sıkıntısı olacak izmitte. küresel ısınmanın etkisi varmı bilemem ama baraja akan kaynaklar eskiye nazaran çok az akıyo. haberde kaçak sudan bahsedilmiş. kaçak su baraj suyunun bitmesinde ne kadar etkili olurki. kaçaklar olmasada kullanım farketmez aynı oranda su sarfiyatı yine olur. yetkililer kaçaklarla mücadele ediyolar ama kaçakların nedeni ortada : türkiyenin en pahalı suyunu izmit halkı içiyo. . su sıkıntısı yaşanacağı belli oldu . allah kolaylık versin.
     
  6. Spider

    Spider Mert Eren

    Mesajlar:
    1.181
    Şehir:
    Ankara
    Ankara - Kurtboğazı

    Aynı şekilde kurtboğazı barajında da su kalmadı diyebilirim
    her hafta gittiğimde suyun ne kadar çekildiğini
    gözlemliyorken, geçen hafta gidişimde neredeyse
    yarısı kaybolmuştu..

    Bu hafta yağışlar başlayacak
    umarım artık su seviyeleri yeniden yükselir
    yoksa önümüzdeki ay Ankara'da da su kesintileri
    ile karşı karşıya kalacağız
     
  7. bizim buradada ayni promlemleri yasiyoruz
    simdi kanalazisyon aritma tesislerindeki artik su ile aritip icme suyu yapilacagi haberlerde sogleniyor gecen uc aydir birakin icmeyi ben nasil banyo yapicagimi dusunuyorum o suyla
    simdi sebekeden gelen suyla bahceyi arabayi veya onun gibi nedenlerle kullanamiyoruz umarim siddetli bir yagmur gelirde belki iptal ederler su dusundukleri plani
     
  8. babil

    babil İrfan

    Mesajlar:
    88
    Şehir:
    Kartal /İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Sazan 4,5 kg.
    Kuraklık bu sene daha da fazla

    Ben önceki senelerde de Yuvacık barajında çok az seviyelerde su kaldığını görmüştüm. Su içinde kalan evin 70 m kadar altında olan köprünün çıktığını çok gördük. Her sene azalan su busene görülen genel kuraklıkdan dolayı biraz daha hissedilir oldu bence.
     
  9. nicomedia

    nicomedia

    Mesajlar:
    4
    Şehir:
    izmit
    Favori Kamış:
    uyku tulumu :))
    En İyi Avı:
    3.5 kilo sazan
    bir yuvacık barajı vardı izmit te heyecan veren azman sazanların bulunduğu oda 2008 eylül e kadar yasak.....
     
  10. (aferan

    (aferan Cafer

    Yaş:
    46
    Mesajlar:
    237
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    dip oltası ve bol bol solucan:)
    En İyi Avı:
    Sazan 7.200 Gr

    kurtboğazı barajı yıllardır bizlere aynı senaryoyu oynayıp durur.:cool:
    kurtboğazını besleyen kurt deresi,eyrekkaya barajı ve daha gerilerden bir kaç akarsu bu baraja hizmet ediyor.Aslen sivaslı olmama rağmen hem doğma büyüme ankaralı hemde anne memleketi olduğu için iyi bilirim oraları.

    Not:küresel ısınma kuraklığı değil ;Yağışları çoğaltır.