az once kartal sahılden gecerken balıkcılara ugradım.tekır gordum (soylemesı ayıp)ne zamandır alıyım su balıkdan dıyordum bu aksam aldım nasıl pısırıyım bunu dedım adam abı cok kızgın yagda unla ve pısır dedı.ve uzerınde pul falan gordum kazımam lazım galıba dedım gerek yok kızarınce o gıder dedı bende pek ıkna olmadım.bılenlerden bır tarıf rıca edıyorum.tesekkurler.
hamdı kardes bu gun kadıkoy,deydım ıslerım vardı ve bıraz vakıtlı donebılırsem sahılden donusu sana ugrayıp tanısacaktım ama vakıt yetmedı.kısmet baska zaman ınsallah.
Benim favorim barbundur ama tekir-barbun aynı nasılsa diyerek naçizane tarif: Temizledikten sonra biraya batır, unla. Unun fazlasını mutlaka silkele, kızgın zeytinyağına bırak. Tam pişmeden sakın çevirme narin etlidir dağılır.
Benim yöntemde böyle,biraya batır ve unla.. İstavritide böyle yaparım ben..Kafa,kuyruk,kılçık kompe yenir bu modelde. Çıtır çıtır olur..
Un olarak mısır unu kullan daha lezzetli olur. tavada balığı çok tutup suyunu kaçırma. pulunu mutlaka temizle afiyet olsun
Metin ben mısır ununu hamsi, palamut, sardalya gibi balıklarda kullanıyorum çok süper oluyor. Barbunda normal un kullanıyorum. Psikolojik etki belki barbunun o güzel aromasını bozacakmış gibi geliyor. Dedim ya psikolojiktir muhtemelen. Normal unla mısır unu kullanmanın farkı nedir arkadaşlar bilen var mı?
. valla hepsını bı anda denıyemem belkı ıkıye bolup bı kısmını bıraya batırma modelıyle ve bı kısmınıda mısır unuyla denemelıyım boylece sonuc lezzet olarak kendını gosterecektır.tesekkurler herkese.
Benim bildiğim tek tekir bizim tekirdir doldurucan yarıya kadar bardağa, biraz buz biraz su yanında cacık salata falan filan ,yudum yudum musiki eşliğinde götürücen ,sonrada ver coşkuyu ver coşkuyu
Daha çok tatlı su balıklarında Mısır unu tercih ederim, birde kızgın yağa limon sıkıp unsuz pişirmek balığın kendine has, koku ve lezzetini daha fazla koruyor bence, damak zevki herkese göre farklı, ama Tekir'e sorarsan yanında adaşını mutlaka ister.
bu tarif midyedede çok iş görüyor Bizde sabah karades ağını toplarken genelde yarım kiloya yakın barbun çıkardı..Tabi barbunlarda tavaya gerçekten çok lezzetli bi balık..
Tekir uzun bi mevzuu Pişirmesi ayrı zevk yemesi ayrı zevk... Herşeyden önce barbun'la tekirin aynı balıklar olmadığını hatta aynı familyadan bile gelmediğini söylemek istiyorum. Tekir kum balığıdır barbun kaya balığı. Tekir bıyıklarıyla kumu kaldırıp altından çıkan nesneleri yer, barbunsa sert çenesiyle ufak midye istiridye gibi canlıları kırar ve yer. (Aklımda böyle kalmış, yanlışım varsa arkadaşlarım düzeltsin) Aynı zamanda mısır ununu balıkta pek tavsiye etmiyorum. Karadeniz'de normal undan çok mısır unu kullanıldığından (buğday pek yetişmiyor orda) balıkları mısır unuyla yaparlar. Ama mısır unu acayip çok yağ çeker. Yani özellikle hamsi gibi nispeten biraz daha yağlı balıklar için hiç ideal değil. Normal un hem hafif olur hemde daha iyi kızartır... Mustafa benim sana yegane önerim bir balık tavası almandır. Böyle teflonları yapılmış çok güzel. Üzerinde düz bir kapak var. Tavanın içine sığacak şekilde yapmışlar. Balıkların üzerine kapatıyor balıkları kapağa alıyorsun, sonra ters tarafları aynen yine tavaya... Çok kullanışlı bişey. Yanlız cevirirken bileğine kızgın yağ damlamasın dikkatli ol
Tekirle barbun aynı familyadandır, hatta aynı cinstir (Mullus sp.) Dediğiniz gibi beslenme alışkanlıkları ufak farklılıklar gösterebilir ama temelde çok farklı değildir yine. Diğer söylediklerinde haklısın, mısır unu biraz daha fazla yağ çekiyor ama bence mısır unu barbuna yakışıyor. Diğer balıklarda (istavrit, hamsi, mezgit vs.) ben de normal un kullanıyorum.