Deniz Ürünlü yemekler-1

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Fishermans_Friend tarafından paylaşıldı.

  1. Fishermans_Friend

    Fishermans_Friend

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    IstanbuL
    En İyi Avı:
    Marketten 4 kutu Dardanel Ton=))
    ahtapot izgara
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    1 adet ahtapot

    yapılı$ı:
    taze ve yeni yakalanmı$ ahtapot ta$lara vurularak yumu$atılır. bu i$lem sırasında ahtapot köpük salmaya ba$lar ve köpükler bitene kadar bu i$leme devam edilir. yumu$atılmı$ ahtapot birkaç gün güne$te kurumaya bırakılır.
    mangalda mangal kömürü yakılarak kor haline getirilir. mangala yerle$tirilen tel ızgaranın üzerine ahtapot konularak kızartılır. kızartılmı$ ahtapot bilahare küçük parçalara doğranarak kırmızı soğan e$liğinde meze olarak sunulur.
    sıcak veya soğuk servis yapılır.

    not: bu yemek ege adaları’na ve bu adalardan gelmi$ göçmenlerimize mahsus çok lezzetli bir deniz yemeğidir. bugünlerde ülkemizde unutulmaya yüz tutmu$ bu yemek halen ege adaları’nda ve yunanistan’da halâ son derece revaçtadır. lokanta ve kafelerde sakız rakısı "uzo" ile birlikte sunulmaktadır.
    bbc-prime’ın 22.05.99 tarihinde saat 13.00’de yayınlanan "mediterranean cookings-greece" isimli programdan alınmı$tır.

    ahtapot salatası
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    1 ½ kg ahtapot
    1 adet limon
    1 fincan zeytinyağı (tercihan sızma)
    tuz

    yapılı$ı:
    ahtapotları dövülmü$ olarak alınız ve deep-freeze’de 2 ila 3 gün bekletiniz. güzelce yıkayıp düdüklü tencerede yarım saat yumu$ayıncaya kadar ha$layınız. ha$landıktan sonra derisini soyup atınız ve pembemsi beyaz derisini ku$ba$ı doğrayınız.
    doğranmı$ ahtapotları servis tabağına alıp tuzlayınız. 1 fincan zeytinyağı ve 1 adet limonun suyunu çırpınız. karı$ımı ahtapotun üzerine gezdiriniz.
    soğuk servis yapınız.

    not:
    ahtapot salatasını isterseniz marul yaprakları, dilimlenmi$ domates, ye$il zeytin ve maydanozla süsleyebilirsiniz.

    ahtapot yahni
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    1 ½ kg ahtapot
    3 adet soğan (orta boy)
    ½ su bardağı zeytinyağı
    1 çorba ka$ığı salça
    1 adet domates
    3 adet defne yaprağı
    2 çorba ka$ığı sirke
    tuz
    karabiber

    yapılı$ı:
    ahtapotları dövülmü$ olarak alınız ve deep-freeze’de 2 ila 3 gün bekletiniz. güzelce yıkayıp düdüklü tencerede yarım saat yumu$ayıncaya kadar ha$layınız. ha$landıktan sonra derisini soyup atınız ve pembemsi beyaz derisini ku$ba$ı doğrayınız.
    tencerede sıvı yağı kızdırınız. soğanı ince doğrayıp kızgın yağda yumu$ayıncaya kadar soteleyiniz. bilahare küp tarzında kesilmi$ domatesleri ve salçayı ilave ediniz. birkaç sefer çevirdikten sonra ahtapotları ilave ediniz. defne yapraklarını, tuz ve karabiberi ve bir su bardağı su ilave edip kısık ate$te 10-15 dakika pi$iriniz. ocağı söndüreceğinize yakın sirkesini ilave ediniz.
    arzuya göre soğuk veya sıcak servis yapınız.

    deniz ürünleri dolması
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    16 adet iri çarliston biber
    1 su bardağı yıldız $ehriye
    500 gram karı$ık deniz mahsulu (midye, karides, kalamar gibi)
    2 adet kuru soğan
    4 di$ sarımsak
    ½ demet dereotu
    ½ demet maydanoz
    sıvı yağ
    tuz
    karabiber
    dolma baharı

    yapılı$ı:
    biberlerin ba$larını kesip çekirdek yataklarını çıkarınız ve bol su ile yıkayınız. deniz mahsullerini küçük parçalar halinde kesin. çok az yağı tavaya koyun. deniz mahsullerini, küçük kesilmi$ soğan ve sarmısağı ilave edip soteleyin. ince kıyılmı$ maydanoz, dereotu ve taze soğanları ilave edin. tuzunu, dolma baharını ve karabiberini ekleyin.
    yıldız $ehriyeleri ha$layıp deniz mahsullerinin üstüne ilave edin. iyice karı$tırıp çarliston biberlerinin içine doldurun. biberleri az yağlanmı$ fırın tepsisine dizin. orta sıcaklıktaki fırında (180oc) biberlerin rengi deği$inceye kadar pi$irin.
    sıcak servis yapınız.

    not: bu yemek için patlıcan da kullanabilirsiniz.
    bu yemeğe uygun deniz mahsulleri:
    hamsi,sardalya, karides, midye(ayıklanmı$), kalamar(ayıklanmı$),

    kalamar tava
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    1 kg kalamar (11- 12 adet)
    1/2 su bardağı sıvı yağ
    un
    tuz
    terbiye için:
    2 çorba ka$ığı karbonat
    2 çorba ka$ığı toz $eker
    1 adet limonun suyu

    yapılı$ı:
    kalamarları balıkçınıza ayıklatın. iyice yıkadıktan sonra terbiye ile ovun. sonra en az 30 dakika dinlendirin. bacakları gövdelerden ayırın. bacakları kısa parçalar halinde, gövdeyi ise halkalar halinde doğrayın. doğranmı$ kalamarları yeterince tuz katılıp karı$tırılmı$ beyaz una bulayın.
    fritöze sıvı yağ koyup kızdırın. kalamarları gruplar halinde fritöze atıp kapağını kapatın. iki dakika sonra çıkarıp kağıt havlu serilmi$ servis tabağına alın. bu i$leme kalamarlar bitene kadar devam edin.
    sıcak servis yapın.

    notlar:
    7. kalamar çok su içeren ve bu nedenle pi$erken etrafa çok yağ sıçratan bir deniz ürünüdür. bunun için fritöz tercih edilmelidir. yoksa kapaklı bir tava kullanılmalıdır.
    8. kalamar çok çabuk yanan ve sertle$en bir üründür. bu nedenle pi$irme süresine çok dikkat edilmelidir. ayrıca tavada yapıyorsanız ate$i iyice kısmanız gerekir. aksi taktirde kızgın tavanın dibine değen kalamarlar siyahla$ır ve lezzetlerinden çok $ey kaybederler.

    kanton usulü karides
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    40- 50 adet karides (cimcime)
    2 çorba ka$ığı sıvı yağ
    2 adet yumurta
    1 çorba ka$ığı mısır unu
    1 çorba ka$ığı soya sosu
    1 çorba ka$ığı üzüm sirkesi
    tuz
    1 çay ka$ığı kırmızı biber
    1 çay ka$ığı zencefil
    1 çay ka$ığı tane kara biber

    yapılı$ı:
    tane karabiberi havanda dövün. zencefili ve kırmızı biberi ekleyip karı$tırın.
    yumurtaları, bir tanesinin beyazını ayırarak kırın, soya sosu ile karı$tırın. aynı karı$ıma hazırladığınız baharatı da ekleyip tekrar karı$tırın.
    ayırdığınız yumurta beyazına mısır ununu ekleyip karı$tırın. karidesleri ayıklayıp karı$ıma katın. 20 dakika kadar dinlendirin.
    sıvı yağı bir tavada kızdırın. karidesleri yağda kızartın. kızarmı$ karidesleri kenara alıp aynı yağa yumurtalı karı$ımı dökün. pi$meye ba$larken karidesleri ilave edin.
    sıcak servis yapın. servis yaparken tabağa garnitür olarak ha$lanmı$ brokkoli ve doğranmı$ taze soğan koyabilirsiniz.

    karides - genel hazırlanı$
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    karides
    ½ tencere su
    1 çorba ka$ığı tuz
    1 adet kuru soğan
    1 çorba ka$ığı sirke

    yapılı$ı:
    suyu derince bir tencereye koyun. içine tuzu ve sirkeyi ilave edip tuzlar eriyinceye kadar karı$tırın. soğanı dörde bölüp ilave edin ve suyu kaynatın.
    karidesleri içine bo$altıp kaynatın. bilahare kevgire alıp süzün ve soğuk suyla yıkayın. sonra alıp porsiyonlara bölüp "deep freeze"de saklayın.

    not:
    9. böyle hazırladığınız karidesleri hemen hemen (aksi tariflerde belirtilmedikçe) bütün karides yemek, meze ve salatalarında kullanabilirsiniz.
    10. karidesleri öğünlük miktarlarda kaplara bölüp dondurmak ve ileride kullanılmak üzere saklamak çok yararlı bir yöntemdir. donmu$ karideslerin çözülünce diri kalması için önce buzdolabınızın alt gözünde 2-3 saat +5oc’a soğuyuncaya kadar bekletin. bilahare dondurun.
    11. karideslerin kaynatılma süresi çok kısa olmakla beraber büyüklüklerine göre fark eder. küçük (cimcime) karidesler için kaynatma süresi 5-6 dakikadır. bu süre iri (jumbo) karidesler için ise 10-12 dakikadır. daha fazla ha$lamamaya dikkat edin. aksi takdirde çok yumu$ar ve diriliklerini kaybederler.

    karides güveç (dü$ük kalorili)
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    28-30 adet karides(cimcime, ha$lanmı$ ve ayıklanmı$)
    4 adet çarliston biber
    3 adet domates (iri)
    4 tatlı ka$iğı süt
    1 çay ka$ığı karabiber
    tuz
    100 gram ka$ar peyniri (rendelenmi$)
    tereyağı

    yapılı$ı:
    domatesler ku$ba$ı olarak, çarliston biberler ise çekirdekleri ve iç damarları çıkarıldıktan sonra halkalar halinde doğranır. hazırlanmı$ domates ve biberler bir kapta karı$tırılarak tuzlanır. porsiyonluk güveç kaseleri yarısına kadar hazırlanmı$ karı$ım ile doldurulur. üzerlerine, kase ba$ına yakla$ık 7 adet küçük karides yerle$tirilir. kalan karı$ımla karideslerin üstü, kaselerden bir parmak ta$acak tarzda örtülür. kararınca karabiber serpildikten sonra her kaseye bir çorba ka$ığı süt ile yarım kibrit kutusu büyüklüğünde tereyağı ilave edilir.
    kaseler 200oc’a ayarlı fırında 30 ila 35 dakika pi$irilir. pi$mi$ güveçler fırından çıkarılıp üzerlerine rendelenmi$ ka$ar peyniri serpilerek tekrar fırına verilir. ka$ar peynirleri güveçlerin üstünü tamamen örtecek $ekilde eriyince fırından çıkarılır.
    sıcak servis yapılır.
    sair hususlar:
    karides güveç yapılırken tereyağ ve süt yerine pe$amel sos ta kullanılabilir. bu uygulama da çok güzel bir tad vermektedir ancak besin değeri açısından biraz daha ağırdır. yukarıdaki tarifin en büyük özelliği kalori değerinin dü$ük olmasıdır.
    aynı yemek büyük güveç kasesinde de yapılabilir. ancak aynı tadı vermiyeceğinden porsiyon güveç kaselerinin kullanımı tercih edilmelidir.
    karides güveçin bir de önceden kavrularak yapılanı vardır (bakınız "karides güveç-2"). tadı çok güzel olmakla birlikte kalori değeri oldukça yüksektir.

    Mail Forwardlanması Sonucu ALINTIDIR
     
    Son düzenleme: 20 Aralık 2006
  2. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Ahtapot salatası

    Malzemeler (6 kişilik)
    500 gr ahtapot
    3 diş sarmısak
    1 kahve fincanı beyaz şarap
    1/2 kahve fincanı zeytinyağı
    1 limonun suyu
    1 demet maydanoz
    5 adet taze soğan
    10 adet siyah zeytin
    Tuz, karabiber
    Kiraz domates


    Yemeğin Tarifi


    Ahtapotu 1 diş sarımsak ve 4 sap maydanozla birlikte bir tencereye koyun. Üzerini kaplayacak kadar su ilave edin. Ahtapot iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.Haşlanmış ahtapotu küçük doğrayın. Salata kasesine koyup, üzerine beyaz şarap gezdirin.
    Sosunu hazırlamak için, zeytinyağı, limon suyu, ezilmiş 2 diş sarımsak, tuz ve karabiberi karıştırın.
    Ahtapot salatasının üzerine ince kıyılmış taze soğan ve maydanoz serpip, ince kesilmiş limon kabuğu, zeytin ve ikiye bölünmüş kiraz domateslerle süsleyin. Hazırladığınız sosu salatanın üzerine gezdirip, servis yapın.
     
  3. cem_korsan

    cem_korsan

    Mesajlar:
    114
    En İyi Avı:
    pantolon balığı :)
    paylaşımın için çok teşekkürler faydalı olcağına eminim :;)
     
  4. Seni şiddetle kınıyorum Mehmet abi,tarifin yanına tekir ibaresini koymamışsın:eek: :D :D

    Emeğine sağlık abim;) :)
     
  5. cem_korsan

    cem_korsan

    Mesajlar:
    114
    En İyi Avı:
    pantolon balığı :)
    artan beyza şarapla yetinlir diye tekir konusunu irdelemek istememiştim :D:D
     
  6. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Kalamar Tava

    Malzeme:

    1 kg kalamar (11- 12 adet)
    1/2 su bardağı sıvı yağ
    Un
    Tuz


    Terbiye için:
    2 çorba kaşığı karbonat
    2 çorba kaşığı toz şeker
    1 adet limonun suyu



    Yapılışı:




    Kalamarları çok güzel ayıklatın. İyice yıkadıktan sonra terbiye ile ovun. Sonra en az 30 dakika dinlendirin. Bacakları gövdelerden ayırın. Bacakları kısa parçalar halinde, gövdeyi ise halkalar halinde doğrayın. Doğranmış kalamarları yeterince tuz katılıp karıştırılmış beyaz una bulayın.

    Fritöze sıvı yağ koyup kızdırın. Kalamarları gruplar halinde fritöze atıp kapağını kapatın. İki dakika sonra çıkarıp kağıt havlu serilmiş servis tabağına alın. Bu işleme kalamarlar bitene kadar devam edin.

    Sıcak servis yapın.

    Notlar:

    ***Kalamar çok su içeren ve bu nedenle pişerken etrafa çok yağ sıçratan bir deniz ürünüdür. Bunun için fritöz tercih edilmelidir. Yoksa kapaklı bir tava kullanılmalıdır.

    ***Kalamar çok çabuk yanan ve sertleşen bir üründür. Bu nedenle pişirme süresine çok dikkat edilmelidir. Ayrıca tavada yapıyorsanız ateşi iyice kısmanız gerekir. Aksi taktirde kızgın tavanın dibine değen kalamarlar siyahlaşır ve lezzetlerinden çok şey kaybederler.




    önemli bir not Tekiride yanınızdan eksik etmeyin:D
     
  7. Eczacı

    Eczacı

    Mesajlar:
    3.057
    Şehir:
    Aydın
    Favori Kamış:
    olta
    Can kardeşim haklısın gerçektende ,gözümden kaçmış kusura bakma :D :D
     
  8. Çok sağolasın abim ;) :D
     
  9. Bence fena değil:D
     
  10. izmirli35

    izmirli35

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    220
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    KIZIM ŞU ANDA 17 KİLO
    Ben acıktım şimdi sizin yüzünüzden bu saatte mutfağa gidip birşeyler atıştıracağım (ne yapayım canım çekti okurken) sonra gene sizin yüzünüzden hanımdan bu saatte yemekmi yenirmiş diye fırça yiyeceğim.;)
    Arkadaşlar ellerinize sağlık okurken remen yemiş gibi oldum hatta bir ara tadlarını damağımda hissetmeye bile başlamıştım.;)
     
  11. r.oktay

    r.oktay

    Yaş:
    75
    Mesajlar:
    137
    Şehir:
    Marmaris
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    Kılıç 7 kg, Lahoz 8,5 kg
    ahtapotu su ile değil yanlız sirke ile haşlayın.kesinlikle su katmayın.ama kaynarken çok kötü kokuyor.mümkünse balkonda veya açıkta içindeki sirke bitinceye dek....deneyin.beyenmezseniz ben yerim.salatasında içine küp kesilmiş kornişon cok yakışıyor....
     
  12. :D :D :D
     
  13. morrigan

    morrigan

    Mesajlar:
    314
    Favori Kamış:
    olta,çapari,kaşık,rapala,silikonlu yem vsvs..
    En İyi Avı:
    zargana-levrek-uskumru bide kaya balığı:)
    Ya istanbulda tazecik güzel midyeleri nerde bulabiliim bir fikri lan var mı?
    (ayıklanmış olanları nasıl oluo??ben sadece dolmasını yapmayı düşünüyorum ne diye isteyeceğim midyeyi ayıklanmış midye mi ver diyeceğim? :D
     
  14. reha

    reha

    Mesajlar:
    940
    Şehir:
    İZMİR
    Favori Kamış:
    DAM 160 ATP, MUSTAD 1522 NO:6,MUHABBET
    En İyi Avı:
    1.5 kg. levrek
    Bu Akşam Bu Tariflerden Biri Kesin Yapilacak...
     
  15. Evet yemek tariflerin insanarı açıktıran bir yönde.

    Ama burda belirtmek istediğim Ahtapot'u özelikle beyaz şarapla pişiriseniz Tadı

    mukemmel şekilde iyi olur ..

    Değinmeden geçemiyeceğim arkadaşlarımızda belirtmiş Kokusu gerçekten

    insanını koku sınırı zorlar .Taki biteseye kadar Salatasıda bilimum bilinen içkinin

    yanında ayrı bir tat verirki ? bunuda belirtelim ....

    Hadi afiyet olsun :)