Deniz Ürünlü yemekler-2

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Fishermans_Friend tarafından paylaşıldı.

  1. Fishermans_Friend

    Fishermans_Friend

    Yaş:
    36
    Mesajlar:
    16
    Şehir:
    IstanbuL
    En İyi Avı:
    Marketten 4 kutu Dardanel Ton=))
    karides güveç (kavurmalı)
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    28-30 adet karides(cimcime, çiğ)
    4 adet çarliston biber
    3 adet domates, iri.
    2 adet kuru soğan, iri
    1 çorba ka$ığı biberiye
    ½ çay ka$ığı karabiber
    ½ çay kasığı kırmızı pul biber
    1 çay ka$ığı zencefil
    1 yemek ka$ığı margarin
    100 gram rendelenmi$ ka$ar peyniri

    yapılı$ı:
    karidesler çiğ iken ayıklanır ve bir kenara ayrılır.
    soğanlar dörde bölünüp ince halkalar halinde doğranır. biberlerin kapakları kesilip çekirdek yuvaları çıkarıldıktan sonra boylamasına ikiye bölünür ve doğranır. domatesler de küçük küpler halinde doğranır.
    bir tavada margarin eritilip kızdırılır. soğanlar atılıp yumu$ayıncaka kadar pi$irilir. soğanların hemen ardından karabiber, zencefil, biberiye ve tuz ilave edilip karı$tırılır. soğanlar yumu$adıktan sonra biberler ilave edilip yumu$ayana kadar pi$irilir. domatesler ilave edilip pi$irilir. yumu$ayınca bir çatal veya tahta ka$ık yardımıyla ezilir. karidesler ilave edilir; tavanın kapağı kapatılarak 5 dakika pi$irilir ve kenara alınır.
    hazırlanmı$ karı$ım kaselere eºit olarak bölünür. kaseler 200oc’a ayarlı fırında 10 dakika pi$irilir. pi$mi$ güveçler fırından çıkarılıp üzerlerine rendelenmi$ ka$ar peyniri ve kırmızı pıul biber serpilerek tekrar fırına verilir. ka$ar peynirleri güveçlerin üstünü tamamen örtecek $ekilde eriyince fırından çıkarılır.
    sıcak servis yapılır.
    sair hususlar:
    aynı yemek büyük güveç kasesinde de yapılabilir. ancak aynı tadı vermiyeceğinden porsiyon güveç kaselerinin kullanımı tercih edilmelidir. ayrıca porsiyon kaseler yemeğin uzun süre sıcak kalmasını sağlar.


    karides kavurma (çin usulü)
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    ½ kg karides (cimcime-çiğ)
    4 di$ sarımsak
    3 adet ye$il soğa1 adet domates (irice)
    1 çorba ka$ığı domates püresi (veya salçası)
    1 kahve fincanı sıvı yağ
    1 adet kök zencefil (kibrit kutusu büyüklüğünde ve taze)
    1 çay ka$ığı tane karabiber
    ½ çay ka$ığı tabasco (acı sos)
    1 çorba ka$ığı beyaz $arap
    1 çorba ka$ığı soya sosu
    tuz karabiber

    yapılı$ı:
    sıvı yağı derin bir kapta kapta kızdırın. zencefilleri ince ince doğrayın. sarmısakları da ince doğrayın ve ikisini birlikte kızgın yağda yumu$ayana kadar pi$irin.
    çiğ karidesleri ayıklayıp karı$ıma ilave edin ve 2 dakika kadar pi$irin. önceden havanda dövülmü$ tane karabiberleri, tabasco'yu ve domates püresini ilave edip karı$tırmaya devam edin.
    bu arada domatesi de küçük küpler halinde doğrayın ve soya sosu ve $arap ile birlikte karı$ıma katın.
    ye$il soğanın yalnız ye$il kısımlarını kibrit çöpü büyüklüğünde daha önceden doğrayıp hazırlayın ve bu a$amada ilave edin. tadlandırmak için yeterince tuz ve karabiber serpin.
    sıcak servis yapın.

    bbc-prime "the miracles of fish (11.02.98, saat 23.30) isimli programdan alınmı$tır.

    karidesli pilav
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    200 gr. karides
    1 su bardağı pilavlık pirinç
    1 fincan tereyağ
    1/2 su bardağı zeytinyağı
    1 ba$ soğan
    2 adet domates
    2 adet ye$il biber (acı olmayan)
    1 çay ka$ığı toz $eker
    tuz
    karabiber

    yapılı$ı:
    ha$lanmı$ ve ayıklanmı$ karidesleri (bakınız karides-genel hazırlanı$) büyüklüklerine göre iki veya üç parçaya bölün. tereyağında kavurun. kavurmaya doğranmı$ bir ba$ soğanı ilave edin. soğanlar $effafla$maya ba$layınca sivri biberleri ve bilahare iri doğranmı$ domatesleri ilave edin. kapağını kapatıp bir süre domatesler eriyinceye kadar pi$irin. tuzunu ve biberini ekip pirinci içine dökün. zeytinyağını ve $ekeri ilave edip karı$tırın. üstünü örtecek kadar su döküp önce kuvvetli, sonra hafif ate$te pirinç suyunu çekene kadar , yakla$ık 10 ila 15 dakika pi$irin. bu süre sonunda bir kere harmanlayıp üstünü kalın bir peçeteyle örtüp demlendirin.
    sıcak servis yapın.
    bu yemeğe uygun diğer balıklar:
    ahtapot, kalamar, midye veya bunların karı$ımları

    midye dolması
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    30 adet büyük boy midye
    6 adet kuru soğan
    1 su bardağı zeytinyağı
    200 gr. çam fıstığı
    2 su bardağı pirinç (baldo veya bersani)
    4 bardak su (iki defa)
    4 kahve fincanı ku$ üzümü
    2 çorba ka$ığı toz $eker
    tuz
    karabiber
    yenibahar
    tarçın

    yapılı$ı:
    midyelerin kabuklarının üstlerini bıçakla kazıyarak iyice temizleyin ve karınlarını dipteki kası kırarak tamamen açın (dikkat ikiye bölmeyin). midyenin içindeki sakal ve incileri sivri bir makasın ucuyla temizleyin. iyicene yıkayıp süzülmesi için bir kevgire koyup bekletin.
    soğanları ufak parçalar halinde doğrayın, fıstıkla beraber zeytinyağında kavurun. buna yıkanmı$ pirinç ve tuz ilave edin. pirinç suyunu çekince karabiber, tarçın, yenibahar, toz $eker ve dört bardak su ilave edin. pirinç suyunu çekinceye kadar orta hararetli bir ate$te pi$irin ve bilahare kapağını kapayıp soğumaya bırakın. soğuyunca kapağı açık midyelerin içine iyice doldurun ve midyelerin kapaklarını kapatın. midyeleri bir tencerenin içine muntazam bir $ekilde hareket edemiyecek bir tarzda dizin, üzerine tekrar 4 bardak su dökün ve ağır ate$te suyunu çekene kadar pi$irin.
    servisini limonla beraber soğuk olarak yapın.
    dikkat edilecek hususlar:
    midye çok dikkat edilmesi gereken bir deniz ürünüdür. kirli sulardan, iskelelerin demir ve ah$ap ayaklarından toplanan midyeler hiçbir tad vermeyeceği gibi sağlığa zararlı da olabilir. dolayısıyla midyenin muhakkak tanıdığınız bir balıkçıdan alınması $arttır.
    bir dahaki pi$irmenizde yenibahar yerine köri (curry) deneyebilirsiniz. deği$ik bir lezzet ve aroma verir. karar sizin.

    midye tava
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    40 ila 60 adet ayıklanmı$ midye
    ½ litre bira
    1 su bardağı un
    1 su bardağı zeytinyağı
    1 tatlı ka$ığı sirke
    2 ila 3 adet yumurta
    tuz
    karabiber
    kırmızı toz biber
    limon
    3 dilim bayat ekmek
    6 ila 8 adet ceviz içi

    yapılı$ı:
    balıkçıdan aldığınız ayıklanmı$ midyeleri yıkadıktan sonra sakal ve inci açısından kontrol ediniz. bazı midyelerin içinde "sakal" tabir edilen tek bir kıl ile "inci" tabir edilen ta$ taneleri olabilir. eğer varsa bunları sivri uçlu bir makas ile temizleyin. temizlenmi$ midyeleri bir kaba koyup üzerine biranın tamamını döküp buzdolabının +5oc’lık bölümünde en az 12 saat bekletin. dinlenmi$ midyeleri çıkarıp birayı süzün (asla yıkamayın).
    bayat ekmek dilimlerinin içlerini iyice ufalayın ve su ilave ederek koyu bir bulamaç haline getirin. iyice dvülmü$ ceviz içlerini, bir çorba ka$ığı zeytinyağını, bir tatlı ka$ığı sirkeyi, birkaç damla limonu,kararınca kırkızı toz biberi ve tuzu ilave edip karı$tırın. iyice karı$tıktan sonra bir kenara koyun. bu yapılan sosun adı tarator’dur.
    tavada zeytinyağını iyice kızdırın. midyeleri önce una, sonra çırpılmı$ yumurtaya bulayıp kızgın yağa atın. unun rengi koyu portakal rengine yakla$ınca pi$mi$ demektir. midyeleri her tabağa e$it miktarda koyup bir kenarına da taratoru koyup taze servis yapın.
    dikkat edilecek hususlar:
    midye çok dikkat edilmesi gereken bir deniz ürünüdür. kirli sulardan, iskelelerin demir ve ah$ap ayaklarından toplanan midyeler hiçbir tad vermeyeceği gibi sağlığa zararlı da olabilir. dolayısıyla midyenin muhakkak tanıdığınız bir balıkçıdan alınması $arttır.
    midyelerin alındığı zaman taze (en fazla bir günlük) olması lazımdır. aksi taktirde kabarmaz.
    her ne kadar bazı ki$iler midye tavaya limon sıkıyorlarsa da tavsiye edilmez. midye taratorla yenir.

    soslu karides
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    karides(iri), 24 adet
    250 gr krema
    1 bardak beyaz $arap
    1 adet havuç
    1 sap kereviz
    1 ba$ kuru soğan
    1 adet limon
    ½ demet maydanoz
    5 çorba ka$ığı un
    1 bardak zeytinyağı
    karabiber
    tuz

    yapılı$ı:
    çiğ karideslerin ba$ ve kabuklarını ayıklayın, sonra karidesleri içinde limonlu su bulunan bir kaba koyup 30 dakika kadar dinlendirin. kevgirde suları süzüp durulayın. una bulayıp kızgın zeytinyağında kızartın. tavadaki yağı süzüp bir kenara alın ve tavada kalan karideslerin üzerine ºarap dökün. ince kıyılmı$ havuç, soğan, kereviz yaprağı tuz ve biberle karı$tırılıp karideslere ilave dilerek 10 dakika kadar pi$irilir; bilahare karidesler bir ba$ka tabağa alınır. kalan karı$ım kuvvetli bir ate$e oturtulup krema karı$tırılarak eklenir. biraz koyula$ınca karidesler eklenir ve bir ta$ım kaynatılır.
    tabaklara dağıtıldıktan sonra ince doğranmı$ maydanoz serpilerek sıcak servis yapılır.

    karides yahnili makarna
    (4 ki$ilik)

    malzeme:
    400 gr. karides
    1 adet kuru soğan
    1 çorba ka$ığı un
    ½ bardak sıcak su
    3 adet domates
    ½ demet maydanoz
    175 gram makarna (spagetti)
    sıvı yağ
    2 çorba ka$ığı kırmızı $arap
    tuz
    karabiber

    yapılı$ı:
    kuru soğanı ince dilimleyin. maydanozu doğrayın. domatesi küçük küpler halinde kesin.
    tavada sıvı yağı kızdırın. çiğden soyduğunuz karidesleri tavada soğanlarla birlikte kavurun.üzerine un serpip tuz, biber ve domatesleri ekleyin. domatesler yumu$ayınca $arabı ekleyin. sıcak su ve maydanozuda ekleyip kısık ate$te karı$tırarak pi$irin.
    makarnaları tuzlu suda ha$ladıktan sonra kevgirde süzün. tabaklara koyduktan sonra üzerleine karides yahniyi taksim ederek servis yapın.

    Mail Forwardlanması Sonucu ALINTIDIR
     
    Son düzenleme: 20 Aralık 2006