İlk defa duydum :)

Konu, 'Balık Yemekleri' kısmında Canazor tarafından paylaşıldı.

  1. YENİ RAKIDAN MASTİKA
    Yeni Rakı şişesinin kapağını tekrar kapanacak biçimde açınız. Damla sakızından isteğe göre 2 - 4 diş kadar alıp, büyük et bıçağı ile ince ince kıyabilir veya kaşıksırtı (havanda) ezerek toz haline getiriniz. Sakız tozlarını şişenin içine boşaltınız. Kapağını tekrar kapatabilirsiniz.
    Yöntemin başarıya ulaşması için rakı şişesini sabırla en az dört hafta beklemeniz gerekli.

    Hamsi
    Yarım kilo hamsi balığı alınır kafaları ve kılçıkları ayıklanır, mümkünse deniz suyu yoksa tuzlu su ile yıkanır (tuzlu su içme suyuna 1 litreye 200gr tuz ile elde edilir, şehir suyu kulaanmayın klor balığı yumuşatır tadını bozar.)
    Temizlenmiş hamsileri tepsiye yatırın bir kat dolduğunda arasına biraz tuz serpin bir kat daha dizin balıklar bitene kadar bu işleme devam edin, bitince üzerini örtecek kadar limon suyu dökün yarım gün kadar bekletin balıkların beyazolduğunu göreceksiniz yani pişecekler,sonra tepsiden çıkarın ucuz beyaz şarap ile elma sirkesini karıştırp onun için de de bir saat bekletin.Tuzunu tamamen alır, sonra tabağa dizerek üzerine biraz elma sirkesi zeytinyağı isterseniz biraz soya sos dökün balıklar yemeye hazırdır. Dilerseniz içi biberli dolma zeytinleri ince ince dilerek ilave edebilir, çoğaltabilirsiniz

    Bu tarifleri okudugumda çok ilginç geldi bana:) Uygulayan arkadaşlarımız varmı ,var ise lezzet durumları nedir?:)
     
  2. ömer65

    ömer65

    Mesajlar:
    695
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sazan 2 kg
    he he tarifin sonu güzeldi eyer güzelse sende uygulıycan ha:D :D :D
     
  3. Hamsi tarifini bilemem ama Mastika için 4 hafta asla bekleyemem :D :D :D
     
  4. ömer65

    ömer65

    Mesajlar:
    695
    Şehir:
    izmir
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    sazan 2 kg
    zaten o yemeyin bekle bekle bitmezki kardeşim o yemek pişene masaya gelene kadar bizim oglan askere gider be:p :p :D :D
     
  5. afet

    afet

    Mesajlar:
    823
    Hamsi için birşey diyemiyeceğim, ama o rakı dört haftada kesin bayatlar.:)
     
  6. bambul

    bambul Noyan Ekici

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    252
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    sopa, el oltası
    En İyi Avı:
    Orkinos 5 kg, kalamar 1100g
    Hamsileri dediğine benzer şekilde yapıyorum muhteşem oluyor; şöyle ki: büyük bir kavanozun içine 1 sıra hamsi üzerine çok bol tuz-karabiber, taze nane yaprağı halka şeklinde kesilmiş iri soğan, halka şeklinde kesilmiş limon sonra yine balık diye gidiyor. Kaynadıktan sonra ılınmaya bırakılmış 1-1,5 su bardağı kadar su+beyaz şarap üstüne koyuyorsun kapağı kapatıp 2 gün buzdolabında bekletiyorsun. Sistem hemen hemen aynı.

    Rakıyı bilmiyorum ama geçenlerde İzmir sakız rakısı buldum o da harika birşey. Demek ki senin sistemle daha da güzel, daha sakız aromalı mis gibi olur.
     
  7. NİHATSUNAR

    NİHATSUNAR

    Mesajlar:
    913
    Şehir:
    samsun-merkez
    Favori Kamış:
    olta ve çapari
    En İyi Avı:
    22 tane sargan
    Arkadaşım,bu yazdıklarınızı ilk defa duydum.Gül hanımın da dediği gibi o sabır bizlerde yok.Hamsi denildimi hemen, ya buğulama yada ızgarası yapılıp masaya servis yapılacak.Bizlerin en uzun beklemesi, sezon içinde 1 kasa hamsi alırız ve salamurasını yaparız ki(çok güzeldir)Yaz ayı içerisinde tüketimini yaparız.Kendi açımdan yazıyorum,çiğ olarakta yiyorum.Ama sonrası rüyalarımda bile su içiyorum.Sevgilerimle,esenkalın.
     
  8. derya__kuzusu

    derya__kuzusu Manyak Müjdat :)

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    7.966
    Şehir:
    izmir/bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 4,5 kg.-4,kg.Lambuka
    Güzel kardeşim Can ben sana boşunamı (Bilge ve araştırmacı adam) diyorum :)
    gel sen yanıltma beni tarifini verdiğin rakıyla hamsiyi tarife göre:) yap hem araştırmış olursun sonrada bize ikram edersin anlata anlata tam bir bilge adam havasında :)
    Bak ozamantam süper olacak kanımca:)
    Sen harikasın ya sevgiyle kal:)
     
  9. Arz-ul Umman

    Arz-ul Umman

    Mesajlar:
    64
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    0,750 gr iskorpit, geri salındı
    ca kardeşim, rakıyı açtıktan sonra kapatmakta neyin nesi, yakışırmı. ancak şişenin dibi görününce... şaka bi yana, tarif için teşekkürler, uygulamaya çalışacağım, bakalım nasıl olacak. :)
     
  10. sailor499

    sailor499

    Mesajlar:
    125
    Şehir:
    İzmir / Seferihisar
    Favori Kamış:
    Olta,Zıpkın,Baragat
    En İyi Avı:
    14.2 kg lık Kılıç (hiç gelmeyecek sandım)
    ben rakı bekledikçe daha güzel olur diye biliyorum ama yanlış mı acaba... :confused:
     
  11. derya__kuzusu

    derya__kuzusu Manyak Müjdat :)

    Yaş:
    53
    Mesajlar:
    7.966
    Şehir:
    izmir/bornova
    Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yayın 4,5 kg.-4,kg.Lambuka
    Ömer'cim Şarap ve viski bekledikçe güzel olur. Rakı bayatlar:)
     
  12. suates

    suates suat ateş

    Yaş:
    60
    Mesajlar:
    426
    Şehir:
    mersin(taşucu)
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    fangri
    can hamsiyi bilmem ama bu rakı işi bekledikçe rakıdan çok bizi bozar gibi geliyor
    hemde maskikada neymiş aslan gibi rakı varken:D :D :D :D :D
     
  13. iyurtseven

    iyurtseven

    Mesajlar:
    21
    Şehir:
    İSTANBUL
    Favori Kamış:
    Kamış,olta
    ben bunu yıllardır yapar ve afiyetle yer özelliklede meze yaparım,ama öyle uzun boylu değil,şarap ve sirke olayını hiç yapmadım,temizlenmiş kılçıksız hamsiyi,ağzı kapaklı bir kap içine bir sıra hamsi sonra tuz sıralaması ile dizip üstleri örtülecek şekilde sıkılmış limon suyunu ekleyin(şu hazır limon sularından olmasın)6 veya 8 saat sonra hazır,hemen tüketmek zorunda değilsiniz,kalanları ağzını kapatıp buzdolabına koyun,dilediğiniz her an ister meze isterseniz atışdırmak için ama yanında taze soğan olsun,afiyetle...
     
  14. Anaaaaa tarihte bir ilk daha oldu,Namık simile kullanmadan bi mesaj yazmış:eek: :eek: :D :D
     
  15. zodi

    zodi

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    353
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    1.2 kg çipura. Kilo olarak ta 3 kişi 15 kg istavrit (tekneden)
    Hamsi'nin yöntemi iyi de sanki biraz daha bekletilmesi lazımmış gibi geliyor bana. yani bir nevi lakerda.
    Rakı konusuna gelince;
    Yok be Can.
    Böyle iyi.
    Burgaz'ı var, Ata'sı var, Efe'si var, Altınbaş'ı var, Tekirdağ'ı var, en önemlisi Yeni'si var... :)
    Böyle iyi Can, böyle iyi.. :)
     
  16. Valla bende sana katılıyorum Ali:) Ne o öyle bekletmek filan:D Alıcan hamsiyi ya tavada ya buğulama yapıcan ,tekiride açıcan anında vurucan dibini masaya:D
     
  17. afet

    afet

    Mesajlar:
    823
    Doğru tercih diye buna derim, :)
     
  18. zodi

    zodi

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    353
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    1.2 kg çipura. Kilo olarak ta 3 kişi 15 kg istavrit (tekneden)
    :) budur yaa.
     
  19. zodi

    zodi

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    353
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    1.2 kg çipura. Kilo olarak ta 3 kişi 15 kg istavrit (tekneden)
    Bu arada lakerda olacak balıklar için büyük balıklar daha çok tercih ediliyor.
     
  20. zodi

    zodi

    Yaş:
    52
    Mesajlar:
    353
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    sadece olta
    En İyi Avı:
    1.2 kg çipura. Kilo olarak ta 3 kişi 15 kg istavrit (tekneden)
    1- Budur Abi
    2- Şimdi tamamdır.
    3- Olay budur
    4- baba var ya süper!
    :)