Balıkcı kullandığı avlağı ve yemi söylemelimidir?Söylemiyorlar kardeşim!

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında volkan tarafından paylaşıldı.

  1. volkan

    volkan Volkan

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    Favori Makine:
    Daıwa
    En İyi Avı:
    Yayın 23.4 Kg Aynalı Sazan18.4 Kg Sabut 37 Kg
    :rolleyes: Değerli balıkcı arkadaşlarım...Bazı üstadlarımıza has yem ve balık tutma teknikleri var..Bunu hepimiz biliyoruz.Kendisine has olta takımı,yemleme ve yem kullanarak farklı metotlarla çok balık tutan değerli üstadlarımıza sesleniyorum..Bunları niye gizliyoruz gelin yeni balıkcılarla bunları paylaşalım..
    Bakın ben birinci tüyoyu veriyorum...
    Örnek kefal yani sarıkulak,kocakafa yada rus farketmez,deniz dibi yemli ise strafor dediğimiz yani beyaz eşya ambalajında kullanılan beyaz köpükten,tek tanecik kanca ucuna takarsanız balık ona vurmaz ,vurmaz çünkü elinizi aşağı çeker yani ''BASAR'' ! Buna belki inanmayacaksınız ama gerçekten o nazlı vuran kefal minokop gibi asılmaya başlar..
    Sitede paylaşıma açılan bilgiler güzel ama ne olur bana bilmediğim bişey öğretin ...Farklı bişeyler yanii..
    _ Farklı olta
    _ Farklı Yem
    _ Farklı Yemleme

    YEMİNİ KISKANAN BALIKCILAR...KEFENİN LİVARI YOOK!
     
    Son düzenleme: 29 Nisan 2007
  2. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Balikci buldugu, ozellikle tas baliklariyla( orfoz, mercan,sinarit,eskina,karagoz vs belirli bir bolgeyi yurt edinen baliklar kastedilmistir.) ilgili avlagini asla ve asla yetkisiz kisilere soylememeli, boylesi bir sonucu verecek kitlesel duyurulardan kacinmalidir. Bu hem sosyal yasamin, hem de dogal yasamin korunmasi acisindan bilincli bir balikcinin sorumlulugudur. Buna ozellikle tatlisu kaynaklarimizi ve bunlara ait baliklari da dahil etmeliyiz diye dusunuyorum. Bu bilincsiz bir cimrilige de donusmemelidir. Her bu ise yillarini vermis, gonulden sevmis balikci, bu ise yeni baslayan dostluk kurabilecegi arkadasa veya arkadas gurubuna sanatini elinden geldigi kadar ogretmeli, bunu ogretirken de
    bu insanlara alacaklari sorumlulugun egitimini de vermelidir. Balikcilik sanatina ister amator ister ticari olsun, "deniz ciftciligi" gozuyle bakilmalidir, "deniz avciligi' gozuyle degil. Ciftcilikte ekmeden bicemezsiniz. Topraginizin degeri ve urunu nasil onu nadasa birakmakla, uygun gubreyle, uygun teknolojiyi kullanmakla artiyorsa, urunu zenginlesiyorsa, balikciligimiz da ayni dinamikler de calisir ve urun verir. Bir ciftci "surayi istedigin gibi bic " demez, 'bu topraga, bu tohumdan , soyle ekersen verim, alirsin. Soyle sulamali, su zamanda boyle yapmalisin" der. Bilincli balikci bicmeye yol gosterecegine, ardindan gelen esine, dostuna, bu ise samimi gonul verene avlak yerinden once , o avlaga saygiyi ve gercek bir urun alabilecegi teknigi ve o urunun buluna bilecegi sartlari ogretir. Bunu alan zaten yeri bulur.
    Bu yuzden kisaca diyecegim bilginizi, malzemenizi, bakis acinizi, tekniginizi, tuyonuzu paylasin. Ancak "X noktalariniz" ,sizin "X noktalariniz" olarak kalsin.
    Bir gun onu,hak edene aldiginiz gibi teslim edebilmeyi, o insanin bu ise vermis oldugu gonule bir hediye olarak adledin.
    Bu cesit siteleri bilgimiz ve tecrubelerimizi yoruma acmak, bilgi ve tecrubelerimiz hakkinda gelecege belge birakmak yolunda kullanmaliyiz.
    Hepimizin samimi katkisi gelecege essiz bir belge birakacaktir. Bu gibi siteleri
    yagmaya kolay erisim ve egosantrik hirslarini ve gosterislerini tatmin kaynagi olarak gorenler gelecegimizi bireysel bir siglikla degismis insanlardir. Bu sanati
    ilerletme yolunda hic bir hizmeti yapamiyacaklari gibi bindikleri son dalida kesip,
    kendilerini ve gelecek nesilleri "hiclige" mahkum edeceklerdir
    Sevgi ve saygiyla.
     
  3. Selam.Söylediklerine katılmamla beraber H.Alp arkadaşımın söylediklerinede katıldığımı ifade etmek istiyorum.Ve bunu sana başımdan geçen bir olayı anlatarak cevap vermek istedim.
    Bandırmada (40km mesafe) kıyı avlak aramalarımız sonunda .Çok eski balıkçıların harmankaya diye adlandırılan Kıyıdan 30-35 metre mesafede başlayan ve kayalık etekleri 40 metre derine kadar inen yüzeyden 6-7 metre aşağıda kalan ve tahmınen yarım futbol sahası büyüklüğünde olan bir avlağı
    Çok uzun süre arayarak ve çeşitli yerlerden temin ettiğimiz (özel)haritalarla bulduk.İnanın çok çaba sarfetmiştik.Bu avlaktan mevsiminde yakaladığımız burda taş karagözü diye bilinen çok nadir avlanan ve gürültüye ,ışığa çok duyarlı olan bu balığı avlamaya başladık.soğuk kış gecelerinde sabaha kadar avlanıp 2 arkadaş 15-20 parça balığımızla eve dönerdik.Ve hayatımızın hatasını yapıp bu yeri birkaç ay sonra çevremizdeki insanlara söyledik
    NE mi OLDU:
    Bir hafta sonra gittğimizde avlakta 25-30 kişi olta atmış,atacak yer yok,çakmak ışığından bile etkilenen balığı millet yakmış fenerlerri önlerinden teke yakalıyorlar.Bizim avlak pavyon gibi ışıl ışıl,Yarım saat sonra tekne geldi
    3 dalgıç nargile (tekneden hava sağlayan dalış )ile daldılar.Oltaları topyayıp bekledik.adamlar 200 ün üzerinde balık vurduklarını bize kılçık kalmadı boşuna beklemeyin diyerek gitmelerini hoş olmayan duygularla yaşadım.
    Bu yüzden şimdi bulduğum avlakları sürekli balığa gittiğim 2-3 kişi dışında kimseye söylemiyoruz.Araştırarak herkes bulabilir.Biz şahsen googleearth'ü bile avlak bulmada kullanıyoruz.En son Burası balık yapar dediğimiz yerden arkadaşlar (geçen hafta ben gidemedim) 17 parça çupra almışlar 300gr ile 1.5kg arası
    Uzun lafın kısası Uzun yıllar eğitim alarak dalışı spor olarak yapan biri olarak Olta keyfimin devamı için Binbir zahmetle ve emekle bulduğum avlaklarımı umuma açma fikrine yukarıdaki nedenlerden dolayı katılmıyorum.
     
  4. eozsoyeri

    eozsoyeri Erdem Özsoyeri

    Mesajlar:
    1.976
    Şehir:
    İstanbul
    Bence avlağını saklamalı ama tekniklerini herkesle paylaşmalıdır..
     
  5. soda

    soda

    Mesajlar:
    67
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    F=m.a
    En İyi Avı:
    dolu çapari
    Açıkçası profosyonel balıkçıların çoğu bugün GPS gibi aletler kullanarak balık yerlerini tespit ettiği için avlak sıkıntısı yaşadıklarını zannetmiyorum.
    Eskisi gibi belli avlaklara odaklanmalarına, yada diğer balıkçıların avlaklarını bulmalarına gerek yok.

    Belki küçük çaplı balıkçılarda, örneğin kayıkla açılan yada bizim gibi amatörler için bu avlak bulma bir problem teşkil ediyor. Bu avlakları bulmakta kişinin kendine kalır Zaten kim derseki ben şuraya gittim, şu kadar balık tuttum diye; ben özellikle oraya gitmem. :cool:

    Bu av teknikleri konusunda ise; bende meraklıyımdır baya. Öyle bir yöntem olsunki her attığımda balık çekiyim, en büyüklerini tutuyım diye düşünürüm:D :D Ama öyle mucizevi bir yöntem daha keşfedemedim.
    Deneye deneye bulucaz artık. Birazda kişinin kendi keşfetmesi lazım.

    Mesela çapari çoğu kişi kullanmıştır. Piyasada 10lu çapari satılır. Bunu kullanan bilir mutlaka bir atışta karışır, çözemezsin!
    Ben çapariyi kendim yapmaya başladım mesela. 6lı-7li yaparım. İğnelerin birbirine ulaşamayacağı şekilde aralık bırakırım. Hiç bu şekilde çaparim dolaşmadı!;) ;)
     
  6. soda;197439]Açıkçası profosyonel balıkçıların çoğu bugün GPS gibi aletler kullanarak balık yerlerini tespit ettiği için avlak sıkıntısı yaşadıklarını zannetmiyorum.
    Eskisi gibi belli avlaklara odaklanmalarına, yada diğer balıkçıların avlaklarını bulmalarına gerek yok.


    Merhaba murat.Açıklamanı okuduğumda GPS hakkında bir iki detay yazma gereği hissettim
    Öncelikle GPS: global posıtıonıng system yani "küresel yer belirleme sistemi olup " balık yerlerini tespit etmede değil tespit edilmiş noktayı bulmada yada izlenmesi gereken güzergahı takıp etmede kullanılır.
    ABD Savunma bakanlığına aıt 24 uydu Kullanılmaktadır Gps in 4 uyduyu görmesı (algılaması) yer belirleme açısından hemen hemen "0" hata ile istenen nokta bulunabilir Ancak karşılaşılan mesafe hataları tamamen GPS cihazının işlemcisinden kaynaklanmaktadır.Zira sistemi oluşturan uydular kendi aralarındaki bağlantılar saniyenin 100.000 de birine yakın Bir hassaslıkla senkronize çalışmaktadır.eğer Kıtalar arası bır güzergah izlenecekse o zaman bu 24 uyduya (21+3) ihtiyaç duyulur.
    Denizde balıkları bulmak için başta sonar kullanan cihazlar vardır.Bu cihazlarla dip yapısı.balık durumu ve cıhaz kalıtesıne göre balık sürüsünün ilerleme hızı,deniz akıntı hızı.tarama alanları (açıları) gibi özellikler değişmektedir.
    Ancak unutulmamalıdırki gelişen bunca teknojıye rağmen tutulan balık miktarı azalmaktadır.
     
  7. soda

    soda

    Mesajlar:
    67
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    F=m.a
    En İyi Avı:
    dolu çapari
    Doğru söylüyorsun arkadaşım, balık bulucu demem gerekirdi. Tabi internette balık bulucu+GPS hep beraber geçtiği için o şekilde yazdım:)
     
  8. volkan

    volkan Volkan

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    Favori Makine:
    Daıwa
    En İyi Avı:
    Yayın 23.4 Kg Aynalı Sazan18.4 Kg Sabut 37 Kg
    Yazınızı ilgiyle okudum..Yaban hayatı konusundaki hassasiyetiniz örnek alınacak seviyededir..Bu konuda tüm insanlar sizin kadar duyarlı olsaydı eminim herşey çok daha güzel olurdu..Lakin,avlağınızı paylaşmadığınız yada meşhur ''X'' lerinizi söylememekle gösterdiğiniz hassasiyeti kurallara uymaklada gösteriyorsanız gerçekten saygı duyulacak birisisiniz.Fazla tuttuğunuz balıkları gerimi saldınız? 40 cm lik orfozu sevip, büyüde gel deyip suyamı bıraktınız?65 cm lik yayını tutup sirküllere aykırı diye,gerimi saldınız.Saygılarımla..
     
  9. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Elbetteki senin gibi dostlarim burada pek cok bolgesinden arkadasimla tanisacak ve guzel avlaklarda balik tutma sansina erismekle kalmayacak, o avlagi kendi kendine bulmanin da hazzini yasayacak. Konu hakkinda bilgi istemistiniz, kendi goruslerimi elimden geldigince ifade etmeye calistim. Kesinlikle sizi rencide edicek, yada bakis acinizi kucumseyecek bir niyetle yazmadim.Yazimda ki tarif ettigim bindigi dali kesen insan bilinci sorunuza cevaben bir metafor ve bir tanimlamadir asla sizi tanimlamaz, zaten sahsen tanimadigim bir insani boylesi bir tanimlamayla ifade edecek saygisizligi asla ne kendimde nede baskasinda gormek isterim.Bu yuzden eger siz boylesi bir yanlis anlamaya surukledimse sahsinizdan cok ozur dilerim. Amacim bu isin prensiplerine hizmet ederek , genclere bu sanat konusunda elimden gelen tum destegi vermek. Konularimi incelerseniz sanirim nicin ugrastigim hakkinda bir ongorumu paylasma sansina erisiriz. Hatta belki de birlikte bir birimize destek olarak , calisiriz. Sorularinizin cevabi olarak soyleyecegim , memleketimden 18bin km otede saat gece 4.5 ta 3-4saat uykuyla yaklasik 15-20 gundur 300 yakin mesaj gonderdim.Belki ulkemin kaynaklarina katkida gerekli bilince bir nebze katkim olur diye. Ulkemde daha sirkuler ortada yokken karsima cikan orfoza
    zipkin atmamayi tercih ettim. Ama bilincsizlik yuzunden bir cok hatam da oldu.
    Inceleyeceginiz mesajlardan biri de bununla ilgilidir. Su anda 40 yasima merdiven dayadigim su yasimda, borcumu, bilgimi butun sorumluluguyla paylasmayi secerek yeni bir nesle bizim buldugumuzdan oteye baska bir bilinc kurma cabasina katkida bulunarak odemeye calisiyorum. Yasadigim yer dogal hayatin ve balikciligin korunmasinda dunya capinda yol katetmis bir ulke. Burdan bilgi aktariminda kopru olabilmenin memleketime bir nebze de olsa katkisi olacagini dusunuyorum. Yasadigim ulkede ki sirkulere harfiyen uymanin otesinde kendi vicdani surkulerim vardir. Ve bu surkuler baligi yakalayip yemekten cok baliga bir kultur ve yasam bicimi olarak bakmayi temel almaktadir. Saygiyla bilgilerinize arz ederim.
     
    Son düzenleme: 29 Nisan 2007
  10. volkan

    volkan Volkan

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    SAMSUN
    Favori Kamış:
    olta ve zıpkın
    Favori Makine:
    Daıwa
    En İyi Avı:
    Yayın 23.4 Kg Aynalı Sazan18.4 Kg Sabut 37 Kg

    Değerli Üstadım..Forumda paylaşıma sunduğunuz bilgileri zevkle okuyorum.Kullandığınız akıcı dil ve meselelere olan farklı bakış açınız beni gerçekten etkilemiştir.Düşüncelerinizdeki samimiyetiniz yazılarınızada inanın yansıyor.Size bu konuda olan inancım tamdır.
    En derin saygılarımla...
     
  11. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Inceliginiz icin cok tesekkur ederim. Desteginiz bana guc verdi.
    Saygi ve sevgiyle ,gorusmek dilegiyle..
     
  12. Spider

    Spider Mert Eren

    Mesajlar:
    1.181
    Şehir:
    Ankara
    Sevgili Alp Abi,

    İnan yazmak istesem bu kadar güzel anlatamazdım.

    Ağzına sağlık
     
  13. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Tesekkurler Mert.Inceligine ve destegine tesekkurler.
     
  14. tiptirivsi

    tiptirivsi

    Yaş:
    47
    Mesajlar:
    586
    Şehir:
    ankara
    paylaşımınız için çok saolun ilgiyle okudum...
     
  15. Huseyin Alp Arslan

    Huseyin Alp Arslan Huseyin Alp Arslan

    Yaş:
    56
    Mesajlar:
    3.370
    Şehir:
    Auckland/Yeni Zealanda
    Favori Kamış:
    olta ve oltadan baska hic bir sey
    En İyi Avı:
    22 kg Kingfish
    Sen sag ol Taner.
    Rastgele
     
  16. balıkçı_

    balıkçı_

    Mesajlar:
    2
    kardeş hiç kimse kendi bulduğu tekniği veya yeri böyle genel bir yerde söylemez bence söyledikleri zamanda inanma çünkü her kez senin gibi ve benim gibi amatör ruhla bu işi yapmıyor özellikle tatlı su avında balığı kurutana kadar uğraşıyorlar ve bu işi ticaret için yapıyorlar bu yüzden yakın arkadaşların haricinde sende kimseye sır verme.UNUTMA:nette olan sır değildir
     
  17. carphunters

    carphunters sebahtin

    Yaş:
    48
    Mesajlar:
    1.017
    Şehir:
    istanbul
    Favori Kamış:
    shimano, fox, kryston, jrc, korda, esp, garmin, nutrabaits, pelzer, chub
    aynen doğru benim birçok kez başıma geldi
    senelerdir x avlakta yakaladığım sazanları başka sazan olmayan bir avlağa taşıdım ve 5 sene boyunca bu balıkları burada mısır ve kuzu yemi ile besledim amacım balıklar 10/15 kg olunca tut sal yaparak bu avlakta avlanmaktı
    çok samimi gordüğüm bir ıkı arkadaşa da paylaştım bu avlağı
    daha ertesi hafta bu avlakta arkadaşlar balık bırakmadı ağ ve parakete kullanarak bir ayda benim 5 senelik emeğimi yok ettiler
     
  18. ahmet38

    ahmet38

    Mesajlar:
    129
    Şehir:
    kayseri
    Favori Kamış:
    kamış olta
    avlak söylenmemeli

    arkadaşlar biz iyi niyetle söylesek bile duyan adamlardırıvırıları ve serpmeleri alıyo hoop balıga .ondan sonrad sen varınca bakıyosun balık kalmamış.yani millet kendini düzeltmedikçe ufak yerler ve bilinmeyen yerler sır olarak kalmalı.
     
  19. hersey düzelecek

    yıllar önce
    hatırlarım fotografçılar kolay kolay çırak yetiştirmezlerdi.
    bilgi kıymetliydi saklanırdı.
    şimdi fotograf çekemeyeni dövuyorlar." Sen'atsal olanundan bahsetmiyorum"

    Hla bazı sektörlerde o eski alıskanlıklar devam eder . Meslek sırları söylenmez.
    Daha çok hakkında az sey bilinen ancak o az sey bilgiden çok ustalıga yönelik detaylardan olusan mesleklerde bu devam eder.

    Balıkçılıkla ilgili ise bizlerde gelişip dunya seviyesine geldikçe bu sorunlar ortadan kalkacaktır. Senin benim söylemedigimzi bir sürü seyi adamlar kitap cd yapıp dagıtıyorlar dunyaya.
    detayda avlak konusuna gelince.
    burada forumda alenenyazılmasına bende karsıyım. Bzı ustalarımızd adile getirmişler. sonuna kadar hak veriyorum.

    Okadar bilincsiz insan varki.
    eline tufegi alan bildircını kekligi eline agı dinamiti alan derelerde göllerde balıkları yoketti ülkemizde.

    varsa paylasılacak bir sey.
    özelden yada yüzyüze gelip beraberce hasbihal edip balık tutarken paylasılmalı bence.

    ee katlanacaksınız okadarına da amatör balıkçılık keyif ehlinin işidir.
     
  20. Bandırmalı

    Bandırmalı mustafa

    Yaş:
    57
    Mesajlar:
    3.075
    Şehir:
    Bandırma
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    karagöz (1,500gr)Kırlangıç (2kg) Minekop(3kg) Levrek (2kg)
    avlak yerinin söylenmesine biraz bende karşıyım paylaşırsan bile güvendiğin insanlar olmalı bundan 4sene önce tesadüfen izmarite olta atarken barbun gelmeye başladı hemde ne iri barbunlar 20cm den aşağı yok ilk barbunlarını buralarda tuttum tuttuğumuz balığı caktırmadan sepete koyuyorduk 10gün boyunca çok güzel balıklar aldık bu bilgiyi arkadaşlarımızla paylaşalım dedik onlarda sağ olsun balık çekerken öyle sevinç gösterileri yapmışlarki herkez başlarına toplanmış sonuçmu ağ bile attılar oralara balığa hasret kaldık cezasını bizler cekiyoruz