Tutma teknikleri hakkında bilgiye ihtiyacım var

Konu, 'Kıyıdan Balık Avcılığı' kısmında quantine tarafından paylaşıldı.

  1. quantine

    quantine

    Mesajlar:
    2
    Merhaba arkadaşlar,
    Kısa bir süre öncesine kadar balıktan nefret ediyordum. Ancak bir kaç arkadaşımla birlikte balığa gittik ve o günden beri bende balık yakalama hastalığı başladı.
    Gittim orta bütçeli bir olta aldım.
    Ancak tam tekniklerini bilmediğim için tek başıma balık yakalıyamıyorum. Bu konuda yardımcı olurmusunuz.

    Beceremediklerim;
    - Kamışı sallama tekniği
    - Çapari ve kurşun özellikleri
    - Balığın nasıl vurduğunu nasıl anlıyacağım
    - Çapariye balık vurduysa onu nasıl çekecem (Nedense bende hep kancadan çıkıyorlar da :S )

    NOT: Balığa çıktığım yer Trabzon moloz mevkii. Bilmeyen arkadaşlar için çok kayalıklı bir bölge olduğunu söyleyebilirim.

    Bir de amatör olta balıkçılığı için ruhsat gerekiyormuş bunu nerden çıkarabilirim...
    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim...
     
    Son düzenleme: 5 Mayıs 2007
  2. Suatreis

    Suatreis

    Mesajlar:
    267
    Hastalığınız hayırlı olsun...:)

    Sorduğunuz sorular hakkında sitemizde inceleme yapacak olursanız mutlaka cevaplarını bulacaksınızdır. Size önerim ilk önce balık tutan birilerini iyice gözlemleyin, olta malzemesi satan işyerlerini güzelce dolaşın, malzemeleri tanıyın. Kafanızda bir şekil mutlaka oluşacak ve okuduklarınızla pekişecektir gerisi ise deneyimden ibarettir. Başkaca arkadaşlarımız size bilgi aktarmaya devam edeceklerdir bu konuda sıkıntı yaşamazsınız.

    Ruhsat meselesine gelince; Amatör Balıkçılık Belgesi olarak isimlendirilir ve alınması zorunlu değildir bu konu hakkında da yeterince bilgi sitemizde mevcut. Zorunlu değildir dedim ancak bu plartfomda bulunan paylaşımcılar belgenin edinilmesini etik anlamda kabul ediyor ve destekliyorlar.

    Esenlikle kalınız.
     
  3. hocca

    hocca

    Mesajlar:
    183
    Şehir:
    ankara
    Favori Kamış:
    banax2500 spro kamış
    En İyi Avı:
    1,5kg levrek
    1- Amatör balıkçı belgesini alın (tarım köyişleri bakanlıgı il müd den)2- Çaparide nasıl çapari tüylü tüsüz bunlardan hangisini. 3-Kara denizde tarak balıgı(karagöz) ve(mavişgül) eşkina diye balıklar var bu balıklar için ikitür çapari gerek (biri stoper samandıralı bir takım )bu kayalık zeminler için bir de ufak çakıltaşlı yerler için 25-30 gr kurşun agırlıklı hırsızlı takım.Bunu her malzemeci den isteyebilirsin.Gelelim kamışı savurmaya balık sanıldıgı gibi ileride degil hemen önünüz de bazen 0 da bazende 10-15 m de savurmayı da söyler iseniz malzemeci gösterir.Bana göre en zevkli av kıyıda levrek avıdır .
     
    Son düzenleme: 5 Mayıs 2007
  4. köprücü

    köprücü Emre ÜSEL

    Yaş:
    37
    Mesajlar:
    88
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Olta
    En İyi Avı:
    << Nişanlım >>


    Öncelikle aramıza hoşgeldin, sana elimden geldiği kadarı ile yardımcı olmaya çalışacağım, şimdi başlayalım...


    Becerebileceklerin;

    1.Kamışı sallama tekniği :
    Önce dikkat etmen gereken, kıyıdan ileriye atarken kesinlikle savurma yapmaman. Aksi taktirde takımı kopartırsın. Yani ileriye doğru atarken muhakkak takımla oltanın ucuyla arasında boşluk olmayacak, arkaya doğru baktığında misinan gergin olmalı. Zaten el alışkanlığı olacaktır zamanla.

    2.Çapari ve kurşun özellikleri : Çaparin kullandığın yere ve balığa göre değişkenlik gösterir, eğer balıkçılık konusunda yeniysen çaparin oltanın boyundan çok fazla büyük olmasın, hem atman zor olur hem de kontrol etmen güçleşir. Sana ideal bir boğaz çaparisi tarifi vereyim, senin için kullanışlı olacaktır..

    İğne : 11
    Köstek : 15 mm
    Beden : 20 mm
    Kurşun : 75 gr

    ( misinaları biraz kalın söyledim ama koparma diye, elin alışınca inceltiriz )

    3.Balığın vurduğunu nasıl anlayacaksın : Oltanı düzenli olarak sallarken bir düzensizlik hissedeceksin muhakkak, durup oltanın ucuna baktığında ufak oynamalar olacaktır, işte balığın oltanın ucunda ve sarma zamanı...

    4.Balığı nasıl çekeceksin : Balık geldi ve artık çekme zamanı, kesinlikle çok hızlı sarma makineyi, balığın arzını yırtarsın ve kaçar hayvan. Çünkü istavrit iğneye ağzının ucuyla yakalanır, hadi mezgit olsa isterse 1 hafta iğnede kalsın kaçamaz mübarek bağırsağına kadar yutar iğneyi.


    Neyse her şey zamanla olur, elin alışacak mutlaka, istersen daha detaylı bilgiler de verebilirim daha sonra. Takıldığın konuları sorabilirsin.

    RASTGELE...

     
  5. SahEmre

    SahEmre Emre

    Mesajlar:
    2.481
    Şehir:
    İstanbul
    Favori Kamış:
    Okuma Salina 4.20 Salina 100-200 - Lineaeffe Extreme Cast 4.40 180gr. - Okuma V-System 240 10-40g
    Favori Makine:
    Ryobi Proskyer Nose Power - Shakespeare Mach 1 XT
    En İyi Avı:
    Küçük beyaz; 7 cm. Kuzey batı Antartika Sığlıkları..
    Anlatılanların hepsi bir yere kadar. Bu iş illaki birinden öğrenilir. Bilen birini arkadaş edin, balık tuttuğun yerde balık tutanlarla konuş onların yanında dur onları izle. Mümkünse biriyle arkadaş ol, birlikte balığa gidin gelin. En güzel öğrenme yolu izlemek göremktir. Özellikle bu işte.
     
  6. ALP

    ALP ALP

    Mesajlar:
    482
    Şehir:
    istanbul
    en doğrusu emrenin tavsiyesidir.:)




    Bende sana kursun kullanımıyla ılgılı bılgı vermek ısterım fakat bulundugun avlagın durumuna derınlık ,akıntı, hep bunların hesabını yapman gerekır.Çapari kurşununun ağırlığı yakalanmak istenen balığın iriliğine göre arttırılıp eksiltilir. Gerektiğinden hafif ağırlık kullanılırsa balık takımı istediği gibi savurabileceğinden takımın bir anda karışması büyük bir ihtimaldir. Fazla ağır kurşun kullanılması halinde balığın saldırıp kapma hızını veya bulunduğu derinliği hızla geçme olasılığı olduğundan buna da dikkat edilmesi gerekir.
     
  7. skoylu

    skoylu Serdar KÖYLÜ

    Mesajlar:
    7.941
    Şehir:
    GEBZE
    Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Sana biraz pahalı görünebilir ama, en iyisi dyneema misina ve fast action bir kamış kullan.. Kamışın büyük ihtimalle zaten fast actiondur, olmasa da yeterlidir. Ama misina olarak makineye dyneema sararsan, balığın nasıl vurduğunu çok iyi anlarsın, görürsün..

    Pahlaıdır ama zevke çok güzel renk katar. Makinede Dyneema misina olmadan balık tutmak siyah beyaz tv seyretmek gibi bir şeydir.. En iyi etki için, florokarbon misinadan takım kullan. Çapari için, bedenin FC olması yeterli olur..