Sizcede barajları çoğaltmamız gerekmezmi?

Konu, 'Göller, Barajlar ve Akarsular' kısmında alpinist tarafından paylaşıldı.

  1. alpinist

    alpinist

    Mesajlar:
    7
    Dünyayı susuzluk bitirecek
    Dünyayı ne medeniyetler çatışması, ne de petrol kaygısı savaşa sürükleyecek. İngiliz Independent gazetesi, gittikçe azalan su kaynaklarının yakın gelecekte savaşa neden olacağını yazdı.
    Sabah Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye'nin de su yüzünden savaşa girebileceği yorumunu yaptı. Küresel ısınma, nüfus artışı ve çevre kirliliği nedeniyle kullanılabilir su kaynaklarının azaldığına dikkat çeken İngiliz Savunma Bakanı John Reid, "20-30 yıl içinde dünyanın birçok bölgesi çöle dönüşebilir. Bu durum, ülkeleri savaşa sürükleyecek" dedi.

    Reid ayrıca "gittikçe azalan su kaynakları için başlayabilecek şiddet hareketleri konusunda İngiliz ordusunun hazırlıklı olması gerektiğini" belirtti. Uzmanlar ise su kaynaklarının kullanımı konusunda dünya üzerinde büyük bir adaletsizlik olduğunun altını çizerek, bu durumun anlaşmazlıkları artıracağını düşünüyor. Bir ABD'li günde ortalama 500 litre, İngiliz 200 litre su tüketirken, bazı Afrika ülkelerinde ise bu oran 10 litreyi bulmuyor. İngiliz gazetesi tüm bunları göz önünde tutarak önümüzdeki yıllarda su kaynakları için komşularıyla savaşa girme ihtimali yüksek ülkeleri de yazdı.

    İşte su için 'silaha sarılacak' denen ülkeler
    İsrail-Ürdün-Filistin
    1967'deki Arap-İsrail savaşının arkasında su kaynakları vardı. Küresel ısınmadaki artış devam ettiği sürece bölgede yaşanan askeri krizler artış gösterebilir. İsrail, Filistin ve Ürdün, Ürdün nehrine güveniyor ama nehrin kontrolü İsrail'de.

    Türkiye- Suriye
    Türkiye'nin Fırat nehri üzerinde inşa etmek istediği baraj iki ülkeyi 1998 yılında savaşın eşiğine getirdi. Suriye, Ankara'yı ülkesine giren su miktarını azaltmakla suçladı. Türkiye'de, Suriye'yi terör örgütü PKK'ya destek vermekle itham etti. Küresel ısınma nedeniyle azalan su kaynakları iki ülke arasında çatışmaları başlatabilir.

    Çin-Hindistan
    Brahmaputra nehri dünyanın en büyük iki ordusuna sahip bu iki ülke arasında gerginliğin artmasına neden oluyor. Ve nehir iki ülkesinde savaş çıkmasına neden olabilir. 2000 yılında HindistanÇin'i nehrin durumu hakkında bilgileri paylaşmamakla suçladı.

    Etiyopya-Mısır
    Mısır, Etiyopya ve Sudan'da giderek artan nüfus oranı üç ülke arasında dünyanın en uzun nehri Nil için savaş çıkma tehdidini artırıyor. Etiyopya, Nil'in sularından daha büyük pay almak için baskı yapıyor.

    Angola-Namibya
    Namibya, Angola ve Botswana arasında uçsuz bucaksız Okavango nehri ve deltası yüzünden tansiyon giderek yükseliyor. Bölgedeki kuraklık Namibya'nın başkentine su taşıyan 400 km'lik su boru hattını yeniden canlandırma planları yapıyor.

    Bangladeş-Hindistan
    Himalayalar'daki buz kütlelerinin erimesi Ganj nehrinin taşmasına neden oluyor. Ortaya çıkan tahribat ve karışıklık Bangladeş'ten Hindistan'a yasadışı göçmenliği artırıyor. Bunun önüne geçmek isteyen Hindistan sınıra bir duvar inşa etmeyi planlıyor.superonline haber anasayfasından alıntıdır
     
  2. Mehmet Demirörs

    Mehmet Demirörs Mehmet

    Yaş:
    68
    Mesajlar:
    384
    Şehir:
    Ankara
    Favori Kamış:
    Oltanın her türü
    En İyi Avı:
    Hatırlamıyorum öyle çok ki
    kutlarım

    alpinist kardeş doğrudur bütün bilgiler 30 -40 yıl sonra türkiyede bazı bölgelerde hani kaynak suları varya içerken düşünecekmişiz..devamlı su kongreleri yapılmakta ve korkutucu bilgiler veriliyor ...aslında bir süpermarket düşünün sepetin içinde kalgonit omo vernel sıvı sabun dixi vim ....vs..300 gr peynir 500gr zeytin....çoğu kimyasal nereye gidiyor bunlar tabiki taban suyuna ...saygılarımla.m.hoca
     
  3. alpinist

    alpinist

    Mesajlar:
    7
    Konuya olan duyarlılığınız için asıl ben teşekkürlerimi sunarım hocam küresel ısınmadan dolayıda iklim değişiklikleri olsa gerekki bu sene dahada bir kendini göstermeye başladı kuraklık ve bu bahar ayında yağmur yağmamasından dolayı birde su çıkarılması için yapılan sondaj çalışması yapan ekiplerin anlattığına göre yeraltından 100mt den yüzeye çıkarılabilen kaynak sularaı gün geçtikce dahada derinlere kaymaya başlamış su cenneti olan ülkemizde umarım birgün petrolden değerli olduğunu hepimiz anlayacağız saygılarımla