Bigattino (Sinek Lavrası)

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında SİNAN tarafından paylaşıldı.

  1. SİNAN

    SİNAN Aziz

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Surf casting olta
    En İyi Avı:
    900Gr - Mırmır
    Bigattino ( Sinek larvası )

    Yabancı litarütürde kokusuz bir yem olduğu ve uygun kokulandırıcı ile istenen her deniz balığı için yem olarak kullanılabileceği yazılıyor.

    Ultrabite'ın genel deniz kokusu ile kullandım, kayıktan ilk defa hiç vuruş alamadım.

    Konu ile ilgili tecrübesi olanlar lütfen ilgilensin çünkü mükemmel bir yem, suda yarım saat kancaya takılı vaziyette canlı kalabiliyor.

    Saygılar
     
  2. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    Sinek larvası

    Öncelikle bütün arkadaşların bilgilenmesi açısından, sinek larvası hakkında hazırlamış olduğum makaleyi paylaşmak istiyorum sizinle.

    [​IMG]

    Sinek larvası diyince bir çoğumuzun aklına eminim hijyenin bulunmadığı, mikrop yayabilecek canlılar olarak geliyordur. Ancak sandığımız gibi değil, sinek larvaları dünyada tıp bilim dalında; yaraları iyileştirici, ölü dokuları yokedip derinin eski haline getirmeleri, yaralardaki hastalıklı dokuları iyileştirmelerine kadar bir çok faydaları bulunmaktadır. Aslında sinek larvalarının faydaları saymakla bitmez, özellikle doğada ölmüş bir canlının leşini yiyerek bir çok salgın hastalığın yayılmasını önlüyorlar. Sinek larvalarının oluşması sineğin yumurtalarını ölmüş bir canlının üzerine bırakmasıyla başlar, sinek yumurtalarını bıraktıktan sonra 1-2 gün içersinde bu larvalar oluşmaya başlar ve ölü, leş haline gelmiş eti tamamı bitinceye kadar Sinek Larvasıdurmaksızın yerler. Böylece ölü bir canlının leşinden oluşabilecek herhangi bir salgın hastalık tamamen yokolur, nekadar önemli bir olay değilmi? Bu larvaların olta balıkçılığında kullanılmasına gelelim şimdide; bu larvalar hem deniz hemde tatlı balıkçılığında çok iyi birer yem olmaktadır, görüntüsü beyaz, bildiğimiz kurt şeklindedir balıkların hemen ilgisini çeker. Peki bu larvaları nerden bulacağız, nasıl üreteceğiz?; Larva üretmek çok kolaydır, özellikle yaz aylarında sineklerin heryerde çoğalmasıyla larva üretimi dahada kolaylaşmaktadır. Larva üretimi bir yengeçle kolayca yapılmaktadır, avuç içi büyüklüğündeki yengeçi güneşin dik geldiği ve sineklerin görebileceği, kokosunu alabileceği bir yere koyun. Susuz kalan yengeç kısa bir süre sonra ölecek ve hafif koku yaymaya başlayacaktır, bu kokuyu duyan sinekler hemen yengeçin etrafına üşüşür ve yumurtalarını yengecin uygun buldukları bir yere bırakarak ilk adımı tamamlarlar (sineklerin yumurtalarını bırakmaları aynı Sinek Larvagün içinde gerçekleşmektedir) yumurtalar bırakıldıktan 1-2 gün sonra larvalar oluşmaya başlar ve yengeçin iç organlarını yemeye başlarlar, ikinci günün sonunda yengeçin kabuğu altındaki etin büyük kısmı biter ve larvalar olgunluklarına erişir, lavaları dışarıdan bakıldığında göremezsiniz larvaları yengeci kaldırdığınızda yada içini açtığınızda görebilirsiniz, o nedenle yengeci bir gazete kağıdı içine koyup veya karanlık bir siyah torbanın içine koymanız daha doğru olur.

    [​IMG]

    Larvanın oltaya takılışı ise toprak solucanı, boru kurdundaki gibi aynıdır, önemli olan larvaların canlı olmasıdır larva ölürse kısa bir süre sonra yumuşamaya başlar ve iğneye takılması zorlaşır, takılsa bile bu sefer oltayı atarken iğneden düşer. İğne larvanın arkasından geçirilir ve iğne dışarı çıkmamak kaydıyle ön tarafına kadar saplanır. Larvanın olta iğnesine nasıl takılacağı ile ilgili örnek soldaki resimde görülmektedir. Not: Bazılarımız larvanın arkasını önü zannedebilir, bu karışıklığı önlemek açısından söylemeliyimki; larvanın baş tarafı siyah olan bölgedir, arka tarafı ise beyazdır.

    Larva ile yapılacak balık avcılığı, yılın bütün ayları denizlerimizde verimlidir ancak larva üretimi kış aylarında zor olacağından, yaz ve son bahar aylarında kullanılması daha uygundur. Larva kullanılan avlarda çipura, karagöz, levrek, mercan gibi birçok dip balığı avlanabilmektedir.

    Larvanın muhafaza edilmesinin tek yolu, sıcak, nemsiz, gazete kağıdı, karton yada torba içinde saklamaktır. Kısacası üredikleri ortamdan uzaklaştırmadan kullanıp ve muhafaza etmek en iyisidir.

    [​IMG]
     
    Son düzenleme: 3 Nisan 2008
  3. SİNAN

    SİNAN Aziz

    Mesajlar:
    81
    Şehir:
    Bursa
    Favori Kamış:
    Surf casting olta
    En İyi Avı:
    900Gr - Mırmır
    Bigattino

    Ballıkçı dostum makaleyi daha önce yemler bölümünde okumuştum zaten.
    Çok faydalı bilgiler vermişsiniz.
    Ben sinek larvası ürettim, yaşattım da yeterince ancak denizde verim alamadım.
    Gerçi iki defa kullandım ikisinde de balık çok nazlıydı.

    Benim kafama takılan ;

    1. Kancanın ucunu çıkarmazsak yemi kusuyor ( Videoya çekti isteyen olursa hareketlerini yayınlarım ),derisine takınca tatlı ve tuzlu suda kancaya takılı abartısız yarım saat canlı kalıyor.
    Yanlız sanırım derin sudan etkileniyor.( Ben deneylerimi evde kavanozda yaptım )

    2.Koku için ne düşünüyorsunuz

    3.Üretim için yengeç tercihinizin özel bir sebebi varmı ?
    Bursa'da hazır satılanlar Bulgaristandan geliyor ve kemikten elde ediliyormuş.
    Ben balıktan elde ediyorum
    Saygılar
     
  4. balikci

    balikci

    Mesajlar:
    2.184
    tekrardan merhaba,

    yanıtlarımda geciktiğim için özür dilerim öncelikle, larva benim sıkça kullandığım bir yem değildir, nedenini sizde zaten söylemişsiniz, kokusuz ve renksiz olduğu için verim almak zor, balığın farketmesi içinde su içinde larvanın kıpır kıpır oynaması lazım, iğnenin ucunu baş tarafından çıkarıncada kısa bir süre sonra ölüyor ve nadirende olsa ölmeyenler bütün iğneye saplandığı için hareket edemiyorlar.

    Koku kısmını hiç düşünmedim, sanıyorumki çok zahmetli olurdu.. fakat kokulandırıcı yerine önceden av sahasına yemleme yapmak daha avantajlı olur.

    Larva üretiminde yengeçi seçmemin başlıca nedeni, daha temiz bir ortamda larvaları üretebilmek, et, balık, vs. bunlarlada üretim yapılıyor fakat çevreye saçılan koku ve larvaların bir süre sonra sağa sola yayılıp çıkmaları iyi olmuyor, yengeçte et kabuğun içinde olduğu için dışarıdan baktığınızda larvalar gözükmüyor ve günlerce o kabuğun içinde temiz bir şekilde barınabiliyorlar.

    Benim tavsiyem iğne ucunu larvanın baş tarafından çıkarmamanız, bu şekilde daha canlı kalır, birde larva ile yakalayabileceğiniz balıklar fazla büyük olmayacaktır, genelde karagöz, sargoz ve çipura tipi balıklar yakalabiliyor, levrek falan zor gibi.

    Sevgili hamdi abi, yukarıdaki yazımda yengeçle larva üretiminin nasıl yapıldığını anlatmıştım, dilersen anlattığım şekilde kendin üretim yapabilirsin yada hazır satılanlar varsa bakabilirsin.

    Saygılar, sevgiler. Avınız bereketli olsun.
     
  5. İSMAİL

    İSMAİL

    Mesajlar:
    106
    Şehir:
    ANTALYA - GÜMÜLCİNE
    Favori Kamış:
    OLTA
    En İyi Avı:
    600 GR MIRMIR
    Yunanistanda bir gurup italyanı bu lavrayı kullanırken gördüm ve yemi oltaya resimde gösterildiği şekilde değil de yatay olarak 3 tane takıyorlardı ve kullandıkları olta numarasıda 7-8 numaraydı. Avlandıkları bölge izmirdeki kordon gibi bir yerdi ve avlanma zamanı yazın gece saat 10 gibiydi. Avlanmadan önce şu bildiğimiz kuş sapanlarıyla avlanacakları bölgeye bu lavralardan bolca attılar. Uzaklık yaklaşık 7-8 mt idi. 10 dakika sonrada avlanmaya başladılar ve gözlerim acık kaldı. 2 saat içinde yaklaşık 30 tane levrek yakaladılar ve yakaladıkları levrekler 400 gr ile 800 gr arasında değişiyordu. Av malzemeleri: 6 mt'relik kamış, kıstırma kurşun, şamandıra (şu tahtadan olupta altında uzun bir cubuğu olanlardan) fosfor cubuğu o da gece avlanıldığı için balıgın vurduğunu anlmak için şamandıraya takılıyor. Kamıştaki misinanın en ucuna olta bağlanıyor (fırdöndüsüz) tabiki şamandırayı gecirdikten sonra. Oltaya (kancaya) 10 gr mlık kurşun koyarak suyun derinliği ölcülüyor ve şamandıra yaklaşık deniz diminden 1 karış havada kalacak şekilde ayarlanıyor. Oltadanda yaklaşık 1 mt yukarıya suyun derinliğine göre ağırlığı değişen kıstırma kurşunlardan takılıyor. Ben o lavralardan bulamadığım için denemedim ama gözlerimle gördüm.


    Balığınız ve keyfiniz bol olsun
     
    Son düzenleme: 12 Temmuz 2006
  6. hakan

    hakan

    Mesajlar:
    105
    Şehir:
    Pori-Finland
    Favori Kamış:
    fly,pilker
    En İyi Avı:
    48kg kilic,19kg som,38kg halibut
    Larvalar hakkinda;

    Sinek larvasi ekimle mayis arasi bizim burada encok kullandigimiz yemdir.Özellikle ing. whitefish olan alabalik turu ekim ayinda irmak agizlarina geldigi zaman tek yemi bu.Alabalik sularinda solucan yasak oldugundan kullanilabilecek tek yem bu.Sular dondugu zaman icefishing olayinda özellikle gokkusagi alasi ve tatlisu levregi kesinlikle garanti.Sinek larvasinin dogal rengi beyazdir fakat gida boyalari kullanilarak mavi,turuncu,kirmizi renk eldeetmek mumkun,kirmizi cok iyi is yapar.Yetistirmeolayi kolay ama deger mi,degmezmi cok dusunmek lazim.Hele hele apartman dairesinde hic tavsiye etmem.Yazin elde etmek cok kolay.Arkadas yengec dedi dogrudur veya balikladacok kolayolur.Önce plastik bir kap alacaksin(en guzeli 900grlik bu maribo sekerpaketleri var en guzeli o seffaf oldugu icin larvalari takip etmen kolay)Bu kabin icine baligi koy kabin kapagina birkac tane sinegin rahat girebilecegi buyuklukte delik ac sonra sicak bir yere birak arasiratakip et icine birkactane sinek girdigini görunce delikleri kapat 7 veya8 gunde larvalarbalik tutmaya hazir.Asil problem burada basliyor larvalari kokmus baliktan ayirmak icin kutunun kapagini actigin zaman o kokuya dayanmak gercekten imkansiz kesinlikle evin icinde acma kapagi o koku bir haftadan önce evden cikmaz.Gözlerinden larvalarin gecebilecegi bir elekten gecirirsen larvalar tek tek asagi dusecektir.Birkerede 1yil yetecek kadar larva hazir ondan sonra larvalarin saklanmasi önemlidir.Hazir larvalari koruyabilecegin tek ortam ince odun talasidir baska hicbir ortamda saklanmaz,larvalari musait bir kaba koy talasin icinde buzdolabinin en altlarinda yillarca canli kalir,yanliz sicaklik 8derecenin uzerine cikarsa 2 gun icinde larvalarin hepsi birer karasinege dönusur.Buzdolabi alti super.Bu larvalarTurkiye"de ne kadar yaygin bilmiyorum ama burada heryerde her rengi mumkun,ufak kutularda icinde 200 tane kadar var 1euro fiyati,buyeme hayir diyecek balik cok nadirdir özellikle alabalik.Hepimize rastgelsin