2009 Yilinin İlk Boğaz Lüferleri ve türleri (İstavrit&ALİCO)

Konu, 'Denizlerimizden Güncel Av Raporları' kısmında ALİCO tarafından paylaşıldı.

1. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    Sağolasın vedat baba.

Darısı daha güzel daha verimli avlara inşallah bugun bir sonuç alamadık ama yılmak yok yarın yola devam......

2. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Büyük beyaz; 7 mt. Güney Afrika Açıkları..
    Bak bunda anlaşıyoruz işte Alico..

Köpek balığı tutmak için ne işim var yenikapıda, bilmem kaç km yerde? Şurada Eskihisar köpekbalığı kaynıyorken.. Dur bakayım bir dakika, şu alete bir bakayım:

30/07/'09 18:05'te çekilmiş.. Dün mü oluyor, yok dün Galata'daydık, evvelki gün herhalde..

Mesele köpekbalığı tutmak değil.. Mesele, bu resimdekinin, 8m derinlik, 8 kulaç değil, 5 kulaç bile zor olan derinlik olan bir yerde tutulmuş olması. Ve bu tek değil, başka 2-3 tane daha vardı.. Milletin çaparilerini de yoldular, mezgitlerinin kuyruklarını da yediler.. O yüzden diyorum, köpekbalığı olmasın diye..

Bunlar eskiden bu kadar bol değildi, açıkta, derinde olurlardı. O -nispeten- sığ yerde olması biraz ilginç.. Bunlar pek sığa sokulmuyor. Hereke, tavşancıl vs. civarındaki 50m ve derinlerdeki yerlerde bol olurlardı. Ama bu sene sığlıklarda da görülmeye başladı bunlar..

3. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Herhalde Toriklerdir. Kofanalarda olabilir.ispendek 13,8 kg, Kırlangıçlar.vs.vs.
    ben eskihisar falan anlamıyorum.ben kendı meramdan bahsedıyorum.
    yeşikölköyde kopek tarihte olmadı çamur balığının ne işi var kırmalıklarda.

ben hiç anlamam bilmem kaç km falan fılanda bılmem. senın nerde avlandığınıda. köpeğe takım indirmezsen musallat olmaz takımlarına hele istavrit veya mezgit takımına dadandıklarını hiç duymadım.

uzun oltaya geldi, zokaya geldi. ama çapariye hiç gelmedi....... zaten gelmesıde ımkansız.

Hatta karadenizde bir gun palamuta çapari yaparken bir tanesi geçti. tekne boyu gibiydi. Gördüğüm canlı en büyük köpekbalığıydı. öylece gidiyordu karadenızın sularına doğru.

Geçen senede Boğaçla zargana süzerken geldi ışığın altına adalarda. kepçeleyecektim ama toru patlatır diye vuramamıştım kepçe boylede bir anımız vardı. Çok kotu kabus gibi bir gece geçmişti.

Anlaşamadğımız dediğim nokta burasıydı:

Bu biraz alışılmışın dışında, zira bunlar genelde daha derinlerde olur, birde en azından bu zamanda olmazlar, 1 ay önce diplere gitmeleri lazımdı..

Marmara'da köpek balığı nüfusu çok ama çok yoğun bu aralar, sanırım oraları da kolaçan ediyorlardır..
    cümlelerin. yani balık şu an tutulur köpek balığı anlamında demiştim.

Sevgiler.

Son düzenleme: 1 Ağustos 2009
  4. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Her şeyin bir ilki vardır Alico, duy işte.. Aynen çinekop filan dadanmış gibi, patır kütür yoluyorlar çapariyi. Mezgitin kafası geliyor sadece..

Çinekop dalınca, giyotinden çıkmış gibi oluyor, usta işi, cerrah elinden çıkmış gibi mükemmel bir kesik.. Ama köpekbalığı daldığında, bir kaç dişliyor genelde, çok düzgün bir kesik olmuyor.. Oradan biliyorum, çinekop olduğunu sanmıyorum milletin çapariyi yolan, mezgitleri hacamat edenlerin..

Ben kefal aldım bir kaç tane, sonra aynen dediğin gibi, taşlık, kırmalık bir yere kefal ile çinekop takımı attım.. Sonuç işte: köpkebalığı.. Ha, ben şaşırmadım mı? Evet, şaşırdım, bana da acayip göründü, ama böyle işte..

Ve o yüzden işte, çaparileriniz yolunursa bilhassa, çinekop/lüfer olması ihtimalini düşündüğünüz gibi, köpekbalığı olması durumunuda göz önünde tutmakta fayda var.. Bu, mantarı, kaşığıyla filan lüp diye yemi mideye indirebilecek koca bir ağza ve misinayı kolayca kesecek testere gibi dişlere sahip bir şeyler altınızda "olabilir" demek.. Önünde bir karış çelik teli olan bir takım kullanmak faydalı olabilir..

5. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Serdar Milleti ürkütmemek lazım , korkutmamak lazım. Köpek öyle her merada bulunacak bir balık değil ve aslada olmadı her mevsim bu zamanlarda bu balığa rastgelinir. tutulur. biz özel olarak bu zamanlarda bu balığı tutmaya gideriz. epeyde eğleniriz. hatta livara atmamıştık en son. kamaraya atmıştık epey iri bir tanesini bir arkadaş epey mücadele etmişti. köpekle dans. Bu zamanda tutulur o balık hatta 24 saat sosta bekletirsen müthiş güzelde yenir. Millete bir güzelde yedirdik balığı kımsede bu ne balığı demedi bile.

Ama benim meramda, benım bıldığım yerlerde hiç denk gelmedi. gelmezde diyorum yine iddialı. o balık çamuru sever çamur üstünde durur.

Sarayburnunda denk geliyormu?
    <Yeşilköyde?
    Umuryerınde?
    yeniköyde?
    Fenerde?

Şurda burda denk geldimi yok....

Senin dediğin tropik bölgelerde mercan kayalıklarında bulunan köpek balıkları. hala okumaya devam edıyorsun herhalde.....

6. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Evet, normalde bahse konu yerlerde bunlara denk gelinmez.. BUnların bizim buradan en fazla 15 gün evvle gitmiş olmaları gerekiyordu.. Hel o sekiz metre, dibi kırmalık, taşlı yerde hiç olmamaları gerekiyordu.. Genelleme bu.. Zaten bunu söylüyoruz, "Yok yok, kesin köpekbalığıdır" filan değil.. Bu sene, bir şekilde, Marmara'da yoğun bir köpekbalığı nüfusu var ve daha önce görülmedikleri yer ve zamanda sık sık gözleniyorlar.

İşte mesele bu zaten.. Seneye bu zamanda canımız sıkılsa hadi bir köpkebalığı tutalım diye o 8 m yere olta atmak aklımıza gelmeyecektir, geçen sene gelmediği gibi.

Ve dahası, bu köpekbalıklarının çaparilere (ve yemli takımlarda yakalanmış balıklara) muzarat olduklarını ilk defa görüyorum.. Bunlar aslında yengeç vs. avcısıdır, bazen, nadiren mezgite bakarlar. Çapari ile bağ kurmakta doğrusu zorlanıyorum biraz.. Tembel avcıdır bunlar..

Belki ihtimal şu olabilir.. Biraz üstte çinekop vs. bir şeyleri çevirmiş doğruyordur, dökülenleri de bunlar topluyordur dipten.. Ama bu durumda çinekopun oynağını görürdük muhakkak sanıyorum..

Neyse, uzatmak, kör döğüşü oluyor.. Temmuz ayının sonunda böyle havalar, sel felaketleri vs. nasıl sıradışı ise, bu köğekbalıkları da öyle ama, varlar işte..

7. tqyline

tqyline enes gürsoy

...

bende bursa mudanyadayım ve çapariyle mezgit avlarken her defasında oltama takılır ama çaparilerin kösteklerini koparır genelde daha sonrasında kendi yaptığım kalın köstekli çaparileri salınca tutarım dip kayalık ve kumluk çamur yok ama bol bol mezgit ve arkasında köpek balığı var

8. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Arkadaşım mezgit çamur ve kum balığıdır. sen meranın dip yapısına bir daha bakarsan zannederim farklı olduğunu göreceksin. tekir ve barbun gibi. kalın köstekli çapari ile ne tuttuğuna bağlı köpekbalığımı tutuyorsun. mezgitmi çapariyle?

9. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:

Serdar anlatamıyorum herhalde. Ben sana geçen sens bu zaman yakalanmış kopek linkini vemredımmı? verdim bu zamanda bu balık tutuluyor dıyorum zaten her sene bu zamanda varsa sabıt meran kopeği bulabılırsın.

Çinekopa değil o balık orada kayabalığına, mezgite, tekire geliyor yemlenmeye....

Linki tekrar atıyorum : (Tarihine bakarsan bugunler )

http://www.balikavi.net/forum/showthread.php?t=21283

Son düzenleme: 2 Ağustos 2009
  10. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Bende sana diyorum ki, senin "meran" her neresiyse, orada öyle olabilir.. Ama burada, bu balıkların mevsimi geçti, gitti..

Biz burada, mezgitleri (ve köpekbalıklarını da) taşın üstünden yakalıyoruz.. Taşlık yerlerde de bolca oluyorlar. Yarın buyur gel, taşın üstünden mezgit yakalayalım beraber.. Ama dikkat et nüansa: Mezgit taş balığıdır, kumda olmaz demiyoruz.. Ötede, Feribot iskelesinin baş tarafı, mendireğin ilersi, açıkta çamurdur. Burası da bolca mezgit yapar. Ama bizim takıldığımız yerler, dibi bol ilişkenli, taşlık ve kırmalık yerler. Genel olarak bu bölge, hani, mercan, ispari gibi taş balıklarına mekan olur. Mezgit nispeten daha zayıftır. Ama bu yıl, bu bölgede de bolca mevcut.. Geçen sene? Evvelki sene? O vakitler mezgit hiç yoktu ortalıkta zaten..

Bahsettiğin meralarda durum böyle olabilir.. Bizim balık tuttuğumuz yerlerde, köpekbalığı Haziran başı - ortası gibi başlar, Temmuz, en fazla ortası dedi mi kaybolurdu.. Ama mesela Ocak'ta git, Hereke'deki derinlerden seç beğen yakala.. Nisan'da Diliskelesinden al istemediğin kadar.. Ama buralardai kıyıdan baktığımız yelerde pek olmazdı.. İşte ilginç olan şey bu.. Sık sık çinekop dadanır çaparilere.. Hatta, bilmeden sarıkanatı, lüferi vs. çapariyle yakalayıp "Usta yenir mi bu?" diye soranlar, sonra bize "Yahu bizim çelik teli bile kesen boğazın şahı sen, şu 0.15 ince takım istavrit çaparisine gel teslim ol.." diye saç baş yoldurmaları sıradan olmuştur..

Ama köpekbalığı dadanması olmuyordu, olmazdı.. Köpekbalığı, çapariyi koparıyor sık sık. Çinekop ise kesiyor hep. Buradan kesenin ne olduğunu anlayabiliyoruz..

11. acemi01

acemi01 SERKAN

Favori Kamış:
    LİNEAFFE EXTREME 420
    Favori Makine:
    OKUMA SALİNA
    En İyi Avı:
    KEFAL 1KG
    işte budur elinize sağlık ali abi resimleri bile insanın içini kıpır kıpır ediyor hepsi kuzu gibi bidahaki sefere daha irileri gelir inşallah (abi balıkları aldığınız rapalanın numarasını rengini söyleyebilirsen koleksiyonuma eklerim)

12. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Serdar bilmiyorum sizin balıklar demekki orada bu şekilde hareket ediyor...

ben burda burnumuzun ucundan bahsediyorum yenikapıdan.

Ben şunu bilirim balıkları ayrıma tabi tutarsak:

Dip balıkları: mercan, sinarit, fener balığı, orfoz, lagos vs vs.
    Mezgit, kaya, tekir. barbun, kalkan (Barbun 2 ye ayrılır kaya barbunu kum barnunu ya neyse) kum ve çamur balıklarıdır.
    Orta suyu ve üst suyu geçelım. onlarla vakıt kaybetmenın anlamı yok.

Oluyor dediğimiz balıklar varya ;

İzmariti biz kanalda yemsiz tutarız çapariyle değişik taktikle.
    Ancak mezgit kayalarda olmazmı olur tabii.

köpek balığının 0,15 ince takıma teslim olma mantığını ise hala kabullenemıyorum ben anlıyormusun bu balık krace değil. Siz bu balıkları yakalarken istavıt takımını dibemi yatırıyorsunuzki bu hayvancıklar sizin çaparilerinize geliyor, Zokalı veya pirçol takımlı yemli istavrit takımı olsa tamam dıyeceğim ama çapari ve köstek derseniz. yanındada 0,15 derseniz. ucundada istavrit veya mezgit iğnesi derseniz o zaman mantık kabul etmıyor olayı işte.
    Zaten siz o balığı görmeden takım uzamış gitmiş olacaktır. tamamen ne köstek kalır ne beden 0,15 kösteğede herhalde 0,45 beden bağlayacak halinizde yok değilmi?

Ama ben takım yaparım kardeşim benım 0,15 köstek bu balığı çeker bende içeri alırım diyorsanız onada eyvallah diyeceğim. el elden üstündür.

Mezgit ise her sene tutuluyor merada. yapman gerekeni diyim sana. yemle vs ile uğraşmamak için bir takım yemli takım düzenlenir. Üstüne tavuk varya bildiğimiz tavuk derisi. bir parça tüm iğnelere takılır ve bir daha takım yemlenmeden tutabildiğin kadar mezgit tutulur. (Bu arada yine aldın bir taktik daha)

Taş veya kırmalık üstüne gidip mezgit tutacağımıza o taşta izmarit ispari ve karagöz tutarız daha güzel olur bence. Hatta boyutu büyütelim biraz daha o taşta 32 kulaçlarda hamsi yemli sarıkanat lüfer tutalım.

hatta hatta pabuç kadar izmaritler tutalım en mavilisinden.

Ne işimiz var bizim mezgitle. mezgit heryede bolca bulunan balık. Sen o mezgiti sudan canlı çıkarıp yaşatabiliyormusun patlamadan kesesi. ve onuda lüfere yem yapabiliyormusun. O tekiri canlı muhafaza edip tek iğne lüfere atabiliyormusun. yada kayabalığı ile lüfer tutabılıyormusun ben bundan anlarım.

0,15 köstek ve köpek balığı olayı ise beni bozuyor maalesef gerçekten anlamak ta istemıyorum.

Köpekbalıklarıda delirdi o zaman ne diyim sen haklısın.

Ancak yine günlerden bir gün. Orkinosa takım bırakan bir abimiz. bekler. ve bir balık takılır oltasına, bilirsin orkinos takımının iğnesini. (Torik balığının içine konur ve üstten dikilir vs.vs.) ve orkinos gelir ambarlar tüm o toriği. ve o balıkpeşinde yaklaşık olarak 6,5 -7 saat kadar dolaşılır bir türlü taım bsaılamaz içeri. ve sonunda hayvanı üzmeyi başarırlar. ve kendini gösterir. balık Orkinos beklerken köpek almıştır takımı bizim ihtiyaların sandalı kadar büyük bir balık.
    Sonuç hüsran ve zaman kaybıdır.

0,15 köstek ve köpekbalığına gelince. o oltayı hangi balığın koparıp aldığını bilmenize imkan varmı yok. O zaman sadece farazıyeler ile konuşuyoruz demekki. ya tonbiloysa, ya sinarit palazıysa ya sinaritse ya çinekopsa, ya lüferse, ya bakoysa, ya ? ya? bu liste uzar gider.

13. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Princess rapala m(f) 9

sağolasın dostum . teşekkürler hepimize gelir inşallah.

14. ALİCO

ALİCO AliCo

Favori Kamış:
    D.A.M El oltası
    Favori Makine:
    0,33 beden FC
    En İyi Avı:
    Arkadaşlar artık yatmam lazım 2 saat sonrada kalkmam gerek balığa gideceğim kusura bakmayınız yarın cevaplamaya çalışırım. yazılanları

sevgi ile kalınız.....

15. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Alico, 0.15'e pes diyen köpek balığı değil zaten, sarıkanat, lüfer gibi boyda "Pomatomus Saltatrix"..

Ben zaten çapari kullanmam, çantamda yoktur %80.. Bazen yem lazım olunca bir iki sallar, 3-5 tane olunca bırakırım..

Burada vatandaş bir kamış alır, halkaların pasına baksan, nasıl kopmadığına hayret edersin. Birde mesela Lyra 70 gibi bir makinesi vardır. Makaranın yarısı boştur zaten.. O azıcık misinanın ucuna 10cm boyunda bir fırdöndü takar, oraya bir çapari bağlar. Çaparinin öbür ucuna bir kurşun ki, 35'gr ı geçmez.

Çapariyi akşam giderken kamışın sapına sarıp süngerine iğneleri tıkıştırır, evine gider. Bir dahaki seferede öyle gelir. Çanta, takım, şu bu, kim kaybetmiş ki, o bulsun.. Bir kamış, bir makina hepsi bu.. Gelir, tepene dikilir, "Balık vaaa mı, balık.." Gösterirsin, kefal olur, izmarit olur, karagöz olur, tırsi olur, zargana olur, kofana olur, uskmuru olur kovanda.. Burun büker, hıh der.. Onun balık var mı diye sorduğu istavrittir.. İstavrit varsa, balık
    vardır..

Biizm balıkçıların hepsi böyle demiyorum, ama böylesi bir hayli bol..

Neyse, bizim balıkçı şöyle bir acaiyp atar o çapariyi.. Misian bir alem, kamış başka alem, zaten hafif kurşun, mümkün olmaz ki zaten dibe indi mi, inmedi mi anlasın?

Sonra bandonun önünde yürüyen adamın sopa sallaması gibi sallaya sallaya çeker çapariyi.. Anaaaa, o da ne, üstte bir kaç istavrit, en alt iğnede koca lüfer, yada hadi sarıkanat olsun.. Uzatır şöyle, "Bu ne yav, memet looo, yeniyo mudur bu balık?"

Biz orada çatlarız, ne taklalar atarız lüferi, çinekopu tutalım diye, bir şey beceremeyiz, o mahlukta sanki bizle dalga geçer gibi gider bu adamın takımına atlar..

Elbette, karşıdaki köpekbalığı olunca, bu vatandaş "Vını vını mını gını bugu.." gibi bir acayip sesler çıkarır, kendi kendine ve asılır sonra son sürat çeker.. Bakarsın bir kaç köstek ve mezgitin birinin kuyruk gitmiş.. Evet, mezgitler çapari ile tutulur.. Hatta bazıları çapariye midye çıkarıp takmayı bile becerebilirler..

Neyse, işi bilen avcılarımızda var, pek çok.. Ama konumuz onlar değil şimdi..

Sağolasın, ama serum lastiği daha garantili.. Neyse, bir kaç mezgit için, taaa oralara tavuk derisi taşımak hamallığı bana ters.. Yem olsun diye, izmarite atarım, ona da bu kör olmayasıca mezgitler dadanır sık sık..

Evet, buralarda, sinarit, karagöz, mırmır, lüfer, camgöz vs. pek çok şey, köstekleri alıp gidebiliyor.. Fakat, köstek giden yere bir sorti yapıyoruz, köpekbalığı çıkıyor.. Bir daha, gene köpekbalığı.. Böyle olunca, "en kuvvetli ihtimal" olarak köpekbalığı kalıyor haliyle..

16. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Gece saat 2 sularında, Yenikapı da eğlencesine sahte atarken 2 net takip aldım. Attığım sahte şu GES lerden biriydi. Tek takip alan da o oldu. Ha diyeceksiniz ki ne oldu da gaza geldin. Ges e aksiyon çalıştırırken tahmini 2.5 3 kg civarı bir levrek önümde kayanın dibinden döndü, o gazla 1 saat daha atış yaptım ikincisi takip olayını aştı ama iricene bi lüferdi atlamasına rağmen yakalanmadı. Sonra defalarca atış yaptım , en son tel kapanıp ges de suya gömülünce tası tarağı topladım geldim. Levrek bala mala gelmiştir, ama lüferler tek tük de olsa ortalarda gezinmeye başlamışlar, ilgilenenlere duyrulur.

17. skoylu

skoylu Serdar KÖYLÜ

Favori Kamış:
    Olta, başkası olmaz..
    En İyi Avı:
    Yücel, iki seneden beri diyorum: Marmara levrek kaynıyor.. Yenikapı'da levrek bal filan değil, doğal, makul, malum bir mesele..

Ama levrek başka balıklara pek benzemez, geldiğini görüyorsan, hedef küçültüp geri kaçman, saklanman gerekir, genelde sahte sudan çıkacağı son anda atlar.

Fakat, sahte ile, bilhassa kayalıklarda bunu yapmak güç. O nedenle, sahte yerien, bütün boru kurdu, kefal bırakma gibi bir şeyler deneyebilirsin. Bunlar genelde sahteden daha az etkili olsada, kıyıya yakın olman gereken öyle durumlarda daha faydalı olurlar..

18. 56561

56561 Yücel

Favori Kamış:
    Daiwa Sensor Red Surf 4.00, Daiwa Procaster Samfish 2.10
    Favori Makine:
    Shimano Catana 4000FA, Ryobi Ecuisma 8000vi
    En İyi Avı:
    10.5 kg rus kefali, 5.250 Levrek, 1573gr kofana
    Malesef hedef küçültme gibi bir şansım yoktu, sipsivri 1 metre yüksekliğinde kaya arkamda aydınlatma lambası, gölgem düşmüş suya kocaman, levreğin gelmemesi için herşey mevcut. Ges in su üstü aksiyonu mükemmel rahatlıkla söyleyebilirimki balık çırpıntılara dayanamadı geldi. En kötü yanı ise atlayan balık iğnelere çok zor takılıyor. OLta attığım yer betondan sonra kayaların başladığı yer.

19. m-a-v-i

m-a-v-i Yasin

Maşallah balıklar harika görünüyor usta tebrikler, hasret kalmışız bu görüntülere umarım bu sene sezon hareketli olur. Bekliyoruz gözümüz yolda :) Umarım çok daha irilerini tutarsınız. Rastgele

20. balık kurdu

balık kurdu ercan

En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    tebrikler, nihayet beyefendiyi livarınızda ağırlamışsınız.

haydi hayırlısı diyelim, tadında avlara inşallah:)