Kum Solucanı Hakkında Bilgi

Konu, 'Yemler ve Yemleme' kısmında caner_1907 tarafından paylaşıldı.

1. eLaLeMBiaLeM

eLaLeMBiaLeM Ercan

Favori Kamış:
    Lineaeffe S-FLEX / Okuma PL 865
    En İyi Avı:
    Yakaladığımda yazacağım:)
    Hüseyin kardeşim harika açıklamışsın ellerine sağlık. ben yavaş yavaş balık avından çok kurt avına çıkmaya başlıycam bu iş daha gizemli çünkü:D

2. roen

roen Koray

Favori Kamış:
    olta-misina
    En İyi Avı:
    Eşim ,56 kilo civarında :)
    Kazma kürek 2 metre kazmak çok zor...

Ben taş altlarına,ağaç diplerine,ızlak zeminlere bakmanızı öneririm.

Yoksa bu kadar balıkcılık düşkününü Arkeolog olarak kaybetmeyelim : ))

3. mufi

mufi Muvaffak İŞMEN

Favori Kamış:
    kıyı balıkçılıgı standart malzeme oltakamışı ve makine
    Favori Makine:
    Daiwa GS 9
    En İyi Avı:
    her av iyidir yeterki usule uygun olsun
    Heseyin kardeşim harika bilgiler.. yem konusunda bir devrim olacak..

4. mesulid

mesulid MESUT BALDIK

Favori Kamış:
    ALBA STAR
    En İyi Avı:
    TURNA 9 KİLO KIRMIZI BENEKLİ ALABALIK
    bunun hazırı yokmu ya:D :D :D

5. murat41

murat41

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    vatoz 46,7 kg
    karadenizin kumsallı alanlarında denizin kumla birleştiği yerde derelerin denize döküldüğü kumda bi karış mesafede bolca bulunan yem kum solucanı fazla dayanıklı değildir çıkarttığın gün 5 saat içinde işi biter çok verimli yem olduğu kesin kanıtlanmıştır:)

6. gencbarmen1

gencbarmen1 burak

En İyi Avı:
    levrek 1.3 kilo
    bizim burda lağama yakın yüzmeye uygun olmayan uzak bi yerden çıkarıyoruz bu kurtları normal temiz kumlarda olduğunu pek görmedim ben

7. ergeg

ergeg tevfik

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yok hayır
    bilgi çok güzel.bizde bu kurtlardan tekirdağ sahillerinden kürekle çıkarıyoruz,fakat çok zahmetli oluyor.video daki o pampa tarzı alet gayet kullanışlı .fakat bu aletten nasıl temin edebiliriz.aklıma şu lastik şişirmek için kullanılan pompalar var,onları bu hale getirebilirmiyiz acaba diyorum.bu üründen bulabileceğimiz bir yer varmı veya bu görevi yapabileceğine inandığınız teklifler varmı arkadaşlar.bu pompadan temin ede bilsek gayet iyi olur.saygılar

8. adex

adex çagrı genç

kurtla balık yakalmak gerçekten büyük kolaylık kurt avlamanın balık avlamaktan daha kazançlı olmasını da unutmamak gerek kurdun bir paketini 3,5 tl ye satıyorlar ve balıkçı arkadaşlar kurt almak için sıraya giriyor bi de zahmete girip çıkaranlar var onlarda ayrı bir hikaye ancak kurdu aşırı avlamanında büyük sıkıntıları yok değil kıyıdaki balık kurdu bulamayınca kıyıdan uzaklaşıyor özellikle levrek bu nedenle de malesef balık açıga gidiyor ya da mera değiştiriyor o zamanda kurdu çıkarmanın da bi anlamı kalmıyor

9. fish founder

fish founder Özgür

bizim kıyılarımıza uygun değil

slm,
    gerçekden güzel bir çalışma lakin bazı düzeltmelerde bulunmak isterim,
    yayınlamış olduğun kum kurtları ne yazık ki bizim sahillerimizde bulunmamakda.
    resmdeki kurtlar başta Fransa,ingiltere ve italya nın gel git yapan sahillerinde çıkarılan ve türkçe isimleri birebir olmayan lokal kurtlar.
    özellikle okyanus kıyılarında gel git olduğu ve denizin çekildiği dönemde toplanmaktalar.ebatları ciddi derecede iri tabi bu çıkarılan mevsime görede değişgenlik göstermekde.bizde satılan boru kurtları gibi dükkanlarda canlılarını satın almak mümkün.bu türlerin bazıları balçıklı kumdan bazıları ise direk temiz sahilden çıkarılıyor,ince kumdan çıkarttıkları kurtlar daha ince yapıya sahip ve kırılganlar en ince yemleme çubuğu ile iğneye takılıyorlar.lakin yinede denizde çok uzun ömürlü değiller.başlıca hedef av çipra ve çok başarılılar.resimlerde yer alan pompa bizim lastik şişirme pompalarından çok farklı değil yaklaşık 40-50 euro'lara satılmakda.balçık içinden kurt toplamada faydalı olduğu söyleniyor ama yaptığım yabancı site ve forum araştırmalarımda pompanın kullanılan bölgenin yapısına göre balçığa belli bir açı ile sokulup farklı şekilde pompalanması gerekmekde.yani pompayı sok balçığa kurtlar hemen dışarı olamıyor ne yazikki.yabancılar bile eski yöntem kurak kullanmakdan yanalar.
    bu pompanın çok ucuz ve pratik ev yapım halide bulunmakda.kısaca anlatmak gerekirde 10 cm çaplı etli pimaş boru ucundan 30 derece açı ile kesilerek bir tarafı sivriltiliyor.bu taraf kuma saplama tarafı olarak kullanılıyor.pimaşın uzunluğu hedef derinliğe göre değişgenlik gösteriyor.pimaşın dairesel kalan üst tarafına bisiklet pompalarında bulunan hidrolik elcik sistemi yerleştirilip sistemin boru içinde kalan kısmına ise borunun içinde hiçbir boşluk bırakılmayarak kalın eva ve veya mantar bir kapak elciğin hidroliğine içerden monte ediliyor.daha basit bir anlatımla borunun üstünden içine bisiklet pompasını sokup pompanın hidrolik borusu uzatılarak en ucuna dairesel mantar sabitleniyor.
    burdaki en büyük incelik ise borunun üstten 5 veya 6 cm altına çift taraflı delik açmak.çünkü boruyu kuma gömüp hidrolik elçiği kendimize çektiğimizde içerdeki havanın bu deliklerden çıkması sağlanıyor.
    bu sistem şu sıralar başta fransa olmak üzere abd'nin bazı sahillerinde surf balıkçılarının kurt çıkartmak için kullandıkları ucuz el yapımı sistem.bende bu yaz bu sistemi suyun sığ olduğu yerlerde sülünes çıkartmak için deniyeceğim.
    ayrıca bu videonun içinde detayı bulacaksınız.videoda ayrıca surf kamış yuvası yapımından da bahsediliyor.
    http://www.youtube.com/watch?v=1yOXBg4WjJ4
    eğer faydalı olabildim isem ne mutlu bana,
    unutulmamalıdır ki,kendi çıkarttığımız yemler hem daha taze hem de maliyetsiz olacak,ayrıca ihtiyaçımız kadar çıkartacağımızdan dolayıda doğa dengesi bozulmayacaktır,
    hepinize rastgele,

Son düzenleme: 26 Mayıs 2009
  10. ergeg

ergeg tevfik

Favori Kamış:
    olta
    En İyi Avı:
    yok hayır
    faydalı olmazmı çok yardımcı oldunuz,teşekkürler.pimaştan yapılanı deniyecem.becerebilirsem çok kolaylık olacak.

11. scuba6083409

scuba6083409 Sebati

Favori Kamış:
    Olta ve zıpkın, Kayık
    Fosforlu Kum Solucani:

Özellikle Ege ve Akdeniz sahillerinin ince kumlu plaj bölümlerinde deniz suyuna sıfır kısımlardaki kumların içinde yaşayan bir solcan türü olup.Su kenarına açılacak cukurlardan çıkarılan kumların süzülmesi sırasında suyun dibinde açığa çıkarlar bazılarıda dışarı alınan kumun üzerinde kalır orta kısımlarında fosforlu bir halka olup renkleri pembensidir içindeki kumlar dısarıdan görünecek biçimde şeffafımsı bir yapıya sahiptirler.İri boyda olanları Saroz körfezinin enez bölgesinde bulunur 8-10 cm. ayvalık dikili bölgesindeki kumsallardada bolca bulunur fakat boy olarak 3-4 cm civarındadır gece ve gündüz avı için randımanlı yemlerdendir.(Açılacak çukurlar için küreğe gerek olmayıp elle kumu kenara yığmak yeterlidir.)Solucanların bir kısmı kum öbeğinin üzerinde kalacağı gibi büyük bir kısmıda çukurun içinde biriken suda kalır.Bu konu ile ayrıntılı bilgiye yeni hazırladığım kitabımda detaylı olarak yer verdim belki ileride paylaşma imkanımız olur.Arama yapılacak bölge üst kum katmanının hemen altında yer alan 20-30 cm derinlikteki nispeten siyahımsı (Humuslu - Çürümüş yosun partiküllerinin kuma karışmış hali ) Kum katmanı bölgesidir. Çakıllık alanlarda kesinlikle bulamazsınız. Saklanması konusu çok özen gerektirir zira su dışında çabuk bozulur bu nedenle yemi çıkardığınız bölgeden alacağınız bir kaç avuç kumu büyük bir kovaya koyup üzerine 5 cm çıkacak kadar deniz suyu doldurun ardından yakaladığınız solucanların yem olmaya elverişli boyda olanlarını kovaya salın bırakın kumun altına yerleşsinler.kovayı serin ve gölge bir yerede çalkalamadan muhafaza ederseniz 2 gün canlı kalabilirler.İhtiyaç durumunda bolca çıkardığımız bu solucanların kalanlarını avlanma bitiminde av mahallimize bırakıyoruz kendini kurtaran saklanıyor kurtaramayanlar ise balıklara yem oluyor bu sayede bir sonraki avımızda ayni mahalde ayni yemle daha randımanlı avlanabiliyoruz. Kancaya takarken bir solucanı komple kancanın üzerine gecirip ikinci bir solucanı ise zedelemeden kancanın ucuna takıyoruz.Çok hassas bir yem olduğundan dişli balıklar tarafından çabuk yıpratılıyor asıl hedef olan mırmır türü emici balıklarda çok randımanlı avcılık sağlanıyor.Fosforlu özelliğinden dolayı gece ve gündüz avlarında kullanılabilen nadide yemlerden. Ölü vaziyette olan solucanlar ile kupes ve ispari avında yararlanabilirsiniz.Pembemsi rengini yitirmiş beyazlaşmış solucanlar hiç bir işe yaramaz. Rastgele Dostlar...

12. scuba6083409

scuba6083409 Sebati

Favori Kamış:
    Olta ve zıpkın, Kayık
  13. sonder

sonder seyfi

Favori Kamış:
    kasnak olta
    En İyi Avı:
    şimdilik yemi alan gidiyor
    Fosfordan ziyade gece her şartta yakomoz yapar ve bizim köyün çupraları buna asla dayanamaz.

14. duzensizifade

duzensizifade Hüseyin

iyide bu yemi bizzat ben kullanıyorum. kürekle çıkartıyoruz. dikkat ederseniz izleride gözükmekte suyun içinde kumluk alanlarda. arada irileride çıkmakta.

15. scuba6083409

scuba6083409 Sebati

Favori Kamış:
    Olta ve zıpkın, Kayık
    Neler var neler

Merhaba dostlarım 45 günlük ayvalık tatilim bitti ama cok enteresan yem türleri keşfettiğime inanıyorum ve bu türler hakkında bilgi verecek pekçok fotograf ve video çekimi yaptım inanın bazı türler hakkında hiçbir Türk sitesinde resim veya bilgi olmadığına kesinlikle eminim çünkü bir kitap çalışmam için yıllardır araştırmalarımı sürdürüyordum. Şu bizim fosforlu kum solucanının çıkarılması ile ilgilide bir video ve fotograf çekimi yaptım ve bu seneki avlarımda bolca temin edip kullandım Çipura için fevkalade çekici bir yem 4 tür boru kurdu sünger kurtları deniz hıyarının yem olarak kesimi ve daha önce hiç görmediğim yem nitelikli bir canlının resimlerini ileriki günlerde sizlerle paylaşacağım

16. scuba6083409

scuba6083409 Sebati

Favori Kamış:
    Olta ve zıpkın, Kayık
    fotograftakiler bir adet deniz çipura sına yem oldu çipura da bana[​IMG]
    video yüklemeyi becerebilirsem nasıl çıkardığımı da gösterebilirim.

17. sonder

sonder seyfi

Favori Kamış:
    kasnak olta
    En İyi Avı:
    şimdilik yemi alan gidiyor
    Sahilde dalganın vurduğu kumlukta ıslak kumun 5-10 cm içine girerek kolunuzla kuvvetlice bir tarafa doğru sıyırın illa 1-2 tane çıkacaktır.
    Kumu bir kaç yerde altüst edin kesinlikle bulacaksınız.

18. karayel

karayel Yakup ERDEM

Favori Kamış:
    şeytan otası
    En İyi Avı:
    kaya balığı (1.5 gram) :)
    Ege'de Akdeniz'de avlanacaklar için çok güzel ve az bilinen yemler bunlar. Bentik (deniz dibi) omurgasız faunasının bilimsel kitaplara sıkışıp kalmış sırlarıdır (artık deşifre oldu :) ).
    Midye kurdu ve son 3 yılda boru kurdundan sonra çok iyi oldu.
    Pratik ve kullanılabilir bu bilgileri cömertçe paylaştığınız için hepinize teşekkürler.

19. crank

crank AYDIN

Favori Kamış:
    balzer diabolo
    Favori Makine:
    banax sx4000
    En İyi Avı:
    2.5kg yayın
    bunların çogu farklı kurtlar benim bildigim kurt kayaların alt kısımlarında olur mala kürek yardımı ile kazınarak çıkartılır istanbul da genelde çıkarılan yer menekşe taraflarıdır lakin bu kurtları bulmak ve çıkartmak öyle kolay bir iş degildir zaten kolay olsa admlar tanesini 50 krş satmazdı ;)

ama bu kurtlarada hiçbir balık hayır demez öyle etkilidir bu meretler... hatta yerini bulursanıız kurt çıkartmak balık tutmaktan daha karlıdır:D

20. balık kurdu

balık kurdu ercan

En İyi Avı:
    4 kilo civarı kofana
    aydın merhaba :)

menekşe tarafından çıkarılan kurt, çamur kurdu. bu kurt köprü hariç başka yerde iş yapmaz . fiyatı da çok uygundur 10 tanesi 1.5 tl

demir in sattığı kurt kaya kurdu, çıkarması zor ve zahmetli. sarayburnunda balık varsa, yemde azsa 10 tanesi 7.5 tl ye kadar gider. balık asla hayır demez