Öncelikle selamlar.. 2 hafta önce gölde avlanmak için özellikle sırtı çekmek için kolibri km-280 bot aldım genelde 2 kişi kullanmak niyetindeyiz. buna birde minnkota endura 30 elektrikli motor aldım ve test için gitik bir gün denedik bot ve motor oldukça hoşuma gitti 2 yada 3. kademede tam kaşık için uygun hızda seyir ediyor, 5. kademede ise oldukça hızlı gidiyor.. henüz akü almadım kullandığım akü 72amper mutlu silver aküydü ama aracımın eski aküsüydü, araçta müzik sistemi olduğu için 1yıl kadar ancak dayandı ve aracı 1hafta çalıştırmayınca akü boşalmaya başlamıştı o yüzden çıkarıp kenara koyup yeni almıştım, bu akü ile botu denemeye gittik ve yaklaşık 50 60 dk kadar idare etti genelde 3. kademede kullandık. şimdi benim merak ettiğim en az 4 5 saat sorunsuz şekilde bu motoru çalıştırmam için nasıl bir akü almalıyım? forumda ve nette araştırdım tabiki, en mantıklısı yine bu forumdan bir abimin konularını buldum deka marine 182 amper akü al diye bazı kişilere önermiş konuları epey inceleyince bende aynı karara vardım, bu deka marine 182 amper aküyü almak en iyisi olacak sanırım? bununda fiyatı 380 lira falan. deka marine 182 amper akü ne kadar süre gezdirebilir onuda merak ediyorum.. elektrikli motor kullanan kişiler var ise hangi akü ile hangi viteste nekadar süre gezebiliyorlar fikir verirlerse sevinirim..
Ben 2.50 bot 54lbs motor ile 2 ad 90amp akü kullanıyorum markası inci iki akü ile toplam 8 saat yol gidebiliyorum sabah ilk açıldığımda birini takıyorum bitince ikincisini takıp dönüşe geçiyorum 110 veya 120amp alırsanız kullanım sürenizde uzar
ben deka marin 120 amp kullanıyorum 2. vites ortalama 5-6 saat gidiyor.tabi bu zamanı hava durumu dalga durumu bot ağırlıgı gibi etkenlerde etkiliyor
Alacağınız akünün öncelikle derin deşarj(deep cycle) özelliği ve marin tipi olması gerekir. normal aküler anlık yüksek akım vermek için optimize edilmiştir, yani bir araba aküsünü sonuna kadar boşaltarak kullanırsanız çok kısa sürede plakalar sülfatlaşacak, şarj tutmaz hale gelecektir. o yüzden derin deşarj özelliği olmalıdır en başta, çünkü siz aküyü neredeyse son damlasına kadar kullanmak durumundasınız. sonrasında ise marin tipi olması gerekir çünkü deniz araçları sürekli sağa sola yatarlar buda akünün içindeki elektrolitin sürekli sallanmasına sebep olur ayrıca rutubetli ve korozyona sebep veren bir ortamda çalışacaktır. bu yüzdende marin tipi olması gerekir. o yüzden kesinlikle fiyatı daha uygun olduğu için normal bir araç aküsü "almayın".paranızı çöpe atmış olursunuz. sonra gelelim ne kadar saat dayanır kısmına, minnkota'nın resmi sitesinde bir bilgiye ulaşamadım ancak aldığınız motorun türkiyedeki satıcılarına baktığımda motorun max 30 amper çektiğini belirtmişler, hesabımızı buna göre yapacağız. aküler üzerinde "Ah" cinsinden bir değer yazar bu Amper-Saat anlamına gelir, örneğin 10 Ah lik bir akü şu anlama gelir, 10 saat boyunca 1 Amper çekebilirsiniz, 5 saat boyunca 2 Amper çekebilirsiniz,2,5 saat boyunca 4 Amper çekebilirsiniz(uzun süreli ve sağlıklı olarak). diğer bir değer ise "A" değeridir, buda zamandan bağımsız olarak aküden çekebileceğimiz maksimum amper değerini belirtir, yani 100A yazıyorsa, zamana bakılmaksınız herhangi bir anda o aküden çekebileceğimiz maksimum akımdır, bunun üstü akünün plakalarına zarar verecektir(tabiki bu değeri çok kısa süreler için çekebilirsiniz, örneğin: arabamızda marşa basmamız gibi). şimdi; voltaj 12v, akım 30 Amper(tam yükte), hedef süre 5 saat, dolayısıyla teorik olarak 30x5= 150 Ah'lik bir akü sizi 5 saat boyunca tam gaz götürecektir, ama gerçek böyle değildir, neden? olayı 3 aşamada ele almamız lazım; 1-Akü : Firmalar üzerinde yazan değerleri elde etmek için optimum sıcaklıkta, en uygun deşarj şartlarında, lineer bir şekilde ve rezistif yük üzerinde test ederler, ama işler bizim için hiçte öyle yürümemektedir. 2-İletim : Enerji aküden çıktı kutup başlarında bizi bekliyor, bir çift konnektör bağladık bu kutup başlarına çok küçük bir değerde kayıp(altı üstü kutup başı demeyin arabanın kutupbaşı az birşey gevşediğinde teybin çalıştığını ama marş basmadığını görmüş yada yaşamışızdır birçoğumuz), sonra konnektörden kabloyla motor hız kontrol ünitesine geldik, birazda kablo üzerine voltaj düşümü olur(dünyada enerjiyi kayıpsız ileten hiçbirşey yoktur), geldik motor hız kontrol ünitesine, içerisindeki devre elemanlarında ve bu gücü kontrol etmeye çalışırkende istemeden ısıya dönüşende bir miktar enerji oldumu bize, ordan çıktık, kabloyla motora gittik, motorun konnektörlerine girdik, aynı şekildede orada oldumu küçük bir kayıp, tamam 3- Motor : geldik motora, enerjimiz şuan motorun girişinde, peki motor bu elektrik enerjisini %100 hareket enerjisine çeviriyormu? tabiki hayır sürtünme, demir kayıpları, fuko kayıpları, elektromotor kuvveti-zıt elektromotor kuvveti derkende gittimi bir miktar enerji. elektrik motorlarıda %75-95 arası bir verimle çalışır, ki sizin motor ortalama %85 civarlarındadır. ayrıca motorlar kalkınma anında normalde çektiğinden çok daha fazla akım çekerler, yani gaz kolunu bol bol oynamanızda ekstradan bir kayba sebebiyet verir. işte bu sebeple hesaplar tutmaz. söylediğim her bir adım çok çok küçük tek başına genelde pek birşey ifade etmeyen kayıp ve hususlardır, fakat hepsini topladığımızda rahatlıkla %30'lara varmaktadır. teorik olarak 150 Ah elde etmiştik, üzerine %30 daha koyarsak 195 Ah yapar, yani istediğimizi elde etmek için en iyi şartlarda minimum 195 Ah'lik bir akü almanız gerekmektedir. 195 Ah akü bildiğim kadarıyla üretilmediği için ya 180 Ah yada 200 Ah değerinde bir akü seçmeniz gerekir, her zaman tam gaz gitmeyeceğinizi varsayarsak birazda iyimser bir yaklaşımla 180 Ah'lik bir akü sizi 4-5 saat götürecektir. bu arada Ah değeri sağlıklı bir çalışma için minimum, çektiğiniz akımın 4 katı olsun, yani 25 amperlik bir motorumuz varsa minimum 100 Ah'lik bir akü kullanmalıyız. umarım anlatabilmişimdir, uzattım biraz, detaya girdim ama herkesin yararlanabileceği bir cevap vermeye çalıştım, yararlı olabildiysem ne mutlu. dipnot:bir ara bu mesajı tekrar düzenleyip ayrı bir konu olarak açayım, daha faydalı olur sanırsam
Kürşat abi verdiğin bilgi için teşekkürler, acaba senin kullanmış olduğun akü bumu? http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?urun-2976-DEKA-MARINE-MASTER-START-AKUSU-24M6-120Ah.html
Volkan arkadaşım gayet iyi anlatmışsın ve ayrıca ansiklopedik bir bilgi olmuş umarım başka kişilerde bu yazdıklarından fayda bulur.. akü deep cycle olmalı demişsiniz sebebinide ömrünün diğer akülere göre daha uzun olacağını söylemişsiniz fakat bu akülerin fiyatı benim için çok aşırı yüksek.. benim almak istediğim akü şu start aküsü diye geçiyor 182 amper olanı 392 lira http://www.tekneyatmalzemeleri.net/?urun-2977-DEKA-MARINE-MASTER-START-AKUSU-27M6-182Ah.html sizin önerdiğiniz şu tipler sanırım 105amper olanı 406lira http://www.tekneyatmalzemeleri.net/...TER-CiFT-AMACLI-START==-AKU-DC31DT-105Ah.html şimdi bunların arasındaki amper farkı için 182 lik olanı alsak hatamı etmiş oluruz?
Bende o botun KM-300 modeli var.Moturum Haibo 54, aküler bir tane 60 diğer 72 amperlik.Daha eneme fırsatım olmadı.Eğer aki şarj cihazı arıyorsanız benim geçen sene 100 TL ye aldığı akü şarj cihazının hemen hemen aynısı KİPA da 25 TL.
mesut abi şarj cihazım var, senin videonda gördüm sanırım, aynısının 12v ile çalışanından elektrikli şişirme pompası aldım oldukça faydası oluyor.. elektrikli motorla şişirip ayak pompasıylada gerginleştiriyorum.
slm karara vardım, bu deka marine 182 amper aküyü almak en iyisi olacak sanırım? bununda fiyatı 380 lira falan. hakan kardeş en güzelini yaparsın bizde 2 tane var ortalama ömrü iyi kullanırsan 4.5 sene gidiyor bu amperde bukadar hafif de akü bulamazsın al kurtul
kusurabakmayın finallerim olduğu için pek yazamıyorum. eğerki normal akü alacaksanız, fazla deşarj etmemeye özen gösterin, ne kadar çok deşarj olursa ömrü o kadar kısalır, kapasitesinin %30-40'ından fazlasını kullanmayın, yada tahmini olarak şöyle söyliyeyim, akü boşta iken üzerinde 11,5 volt görüyorsanız deşarj etmeyi bırakın. aksi halde ömrü çok kısalacaktır.
hüseyin abi tavsiyen için teşekkürler sanırım 182 amper alacağım, sen hangi siteden aldın yada firmadan ismini söylermisin..
aynısı benim kullandığım çok da menununum.mini-kota bide şarj makinası almıştık.akşam şarja koyuyorsun sabaha hazır.
Bu hafta sonu Kolibri KM300 botumu Haibo 54 elektrikli motor,biri 60 lık diğer 72 akü ile kullandım.Navigator III botu uçuran motor Kolibri KM300 botta iki kişi zorlandı.60 ve 72 amper aküler bitmemesine rağmen belli bir süre sonra motora güç vermede zorlandılar.Bot ve tekneler için sulu akü yerine kesinlikle kuru bakımsız akü
Hakan abi merhaba, Bende geçen yıl alıp çok fazla kullanamadığım temiz bi akü var,tavsiye ederim,uygun fiyata veriyorum .Düşünürsen mesaj at.Rasgele http://www.sahibinden.com/ilan/vasi...art-akusu-182ah-cok-temiz-aku-86612009/detay/ sahibinden .com İlan No 86612009