[Familya : HEMIRAMPHIDAE (YARIMGAGA BALIKLARI) Distribution: Indo-West Pacific: Red Sea and East Africa to Samoa, north to the Ryukyu Islands, south to northern Australia and New Caledonia. Migrated to the eastern part of the Mediterranean Sea via the Suez Canal. Yani: Hint okyanusu ve Büyük Okyanusun batı bölümünde, Kızıldeniz'de ve Doğu Afrika dan Samoaya ve Kuzeyde Ryuku Adalarına kadar, güneyde Kuzey Avustralya ve Yeni Kaledonya ya kadar yayılım gösterir. Süveyş Kanalı yoluyla Akdenizin doğu bölümüne göç etmiştir. 1- Hemiramphus far (Forsskal, 1775) (Çomak Balığı, İbikli) 2- Hyporhampus picarti (Valenciennes, 1846) Rhynchorhamphus georgii ) (Çomak Balığı, İbikli) (bu bölum 'Karayel' degerli Yakup hocamizin bir konusundan alinmistir) iBiKLi baligi hakkinda sizlere bildiklerimi aktarmak istedim arkadaslar..öncelikle avimizi yakalamak icin onu taniyalim...ne yer ne icer nerde yasar vb.Evet bu balik dogu akdeniz kiyilarinda haziran sonu ile temmuz baslarinda av vermeye baslar ve aralik ayinin sonlarinda kadar avlamak mumkundur...simdi bu baligi nasil bulacagiz?ibikli avlamak icin kiyi seritlerinde kayalikla baslayan ve sonra dip yapisinda kumluk ve eristeliklerin oldugu bölgelerde orta ve yuz sularinda bulunur..genelde kiyiya cok sokulmazlar..dalganin kirildigi yerden genelde 20-30 metre ileride suruler halinde kiyi seridinde gel git yaparlar...ve diger ugrak noktalari ise temiz suya sahip liman ve barinaklardir ve mendirek uclarina paralel olarak gezinirler bunun sebebi ise gelecek bir avci tehlikeye karsi limana kacarak kendilerini kurtarmaktir..en baslica dusmanlari Kilic,Mizrak baligi, Orkinos tueleri,Lambuka,Kuzu,Akya,Levrek,Lufer ve Sinarit gibi turlerdir...genelde ibikli surulerinin cobanlari Lambukalardir..Lambukalar derin sulardan ibikli ve zargana surulerini bir coban gibi surer ve bir aslan gibi avlarlar...önce ibiklileri liman ve kiyi seride belli bölgelere sikistirir ve daha sonra bellirli saat araliklarinda sureye dalarak ibiklilerle beslenirler..ama bölgeden asla uzaklasmazlar yakinlarda hep ibiklileri gözlemlerler...aslan benzetmesi ise ava baslamadan önce 2-3 adet lambuka su uzerinden ziplayarak suruye yaklasir ve suruyu panige sokarlar bu sirada bir gurub gun batimindan ve bir gurub ise dipten suruye dalar paniklesen ibikliler kuyruklarinin ustunde adeta su yuzeyinde ucarlar...ama ibiklilerde bu konuda kendilerini savunmasini gerek ic gudusel gerekse tecrubeleriyle bilirler...Lambukalar ataga basladigi an kucuk bir gurub ibikli aciga dogru farkli noktalara dogru sicrayarak kacarken asil gurup tamamen kiyiya kadar sokulur ve Lambukalarda cok sig sulara inmek istemez ve acikta yine yerlerini alip uygun zamani beklerler...ama kiyiya yakin olan ibiklerler icin hersey bitmis ve guvendeler anlamina gelmez cunku diger avcilar suda olan bu hareketlenmeyi bir nevi elektriksel ve ses dalgalariyla cok uzaktan algilar ve yemegin oldugu bölgeye sokulurlar.bu avcilar ise tabiki baslica kiyi avcilari olan levrek lufer ve bazen kuzu baliklaridir..ibikleler kendilerini guvende hissettiklerinde hemen kiyidan biraz acilip yemlenir ve kendi aralarinda oyun oynarlar..bu oyunlar bazen birbirlerine kur yaparak su ustunde sicramalar olur bazende bir pet sise veya su ustundeki dal parcasinin ustunde atlamalaridir...genelde kirmizi ve kahverengi tonlardaki gagalarini su ustune cikararak su ustundeki bu tur materyalleri itekler ve oyunlar oynarlar.bu oyunlarin amaci tabiki gereksiz degildir belki vucutlarinda bulunan bazi bakterilerden kurtulmak belkide bu materyallere zamanla yuvalanmis cesitli plankton ve diger canlilari yemek olabilir...ibikli baliklari etlerinde bol miktardar fosfor bulundururlar ayni zarganalar gibidirler yanliz etleri zarganalara oranla pek lezzetli degildirler...erkek ibikliler daha koyu benek ve reklere sahiptirler ve vucutlari daha dar ve kucuktur.gagalari ise kirmizi tonlara burunmustur..disiler ise daha genis bir vucuda sahip olup vucutlarindaki benekler cok koyu renklerde degildir ve erkeklere oranla daha buyuk boylarda olurlar...gagalari ise kahverengi ve turuncuya calar bir renktedir...vucutlari ince pullarla kaplidir ve bu pullar balik elle tutuldugu an elimize siyrilacak ve yapisacaktir..deri incedir ve oltayla yakalanan balik kiyiya ciktigi an uzerimize pisleyecektir...bunun icin yaninizda surekli bir bez bulundurmanizda fayda vardir..gelelim baligim dogal yemlerine ana yemleri cesitli yosunlar,plaktonlar, yavru baliklardir...yanliz olta avciliginda ekmek,tavuk eti,karides,subye,balik eti fleto gibi cesitli yemlerle avlamak mumkundur..ibiklilerde diger baliklar gibi beyaz yeme ilgi duyar bunun icin subye,ekmek,karides ve bir baligin veya kendi etinden parlak deri ile alinmis fleto her zaman is yapar... gelelim simdi nasil avlariz....ibikli baligini avlamak icin ya baligin her yil genel olrak avlandigi bir avlak veya yukarida anlatilan bilgilere uyan bir bölge ekmek ile yemlenir...bu yemlemeyi ekmegin kabuk kismi ile yapmak daha iyidir ve ekmegi az bisey islatip avcumuzda hamur olmayak sekilde suyunu sikip gerek elle gerekse samandirali olta yardimi ile kiyidan en az 20-30 mt ilerisi yemlenir...bu yemlemeyi yaparken eger kiyi seridinde iseniz iki uc ekmek ile 30 -40 mt re mesafeli bölgeleri yemleyin ve takiminizi hazirlamayay baslayin bu yemlemeyi yaparken ruzgar kiyidan denize dogru esiyor ise isinizi kolaylasacaktir..ve takiminizi hazirlarken arasinda yemlediginiz yemleri gözunuzle kontrol edin...eger bölgede ibikli var ise yemlenen bölgede ekmek kirintilarini su ustunde kucuk dalgaciklar olusturarak yemeye baslarlar bu dalgaciklar olusurken baligin yuzeyden hafifce gelip yemi yedigini anlasilmasini saglayan dalgaciklardir eger sert vuruslar veya dipten yuze cikarak seri ve set vuruslar oluyor ise ,sokar,sargoz,melanur gibi diger baliklar yemi yiyor demektir...eger yuzeyden yavas yaklasip ekmege buyuk kuyruk vuruslari geliyorsa buda buyuk ihtimalle kefal edemektir...eger bölgede ibikli varsa kucuk ziplamalarla kendilerini belli edeceklerdir... gegelim olta duzenine ibikli avinda makinede ana benden 0,25 mm kullanilir..ana beden ucuna orta boy bir yumurta diye tabir ettigimiz samandira veya seffaf icirisine su doldurdugumuz bir samandira kucuk bir klipsli firdöndu ile baglanir...ardindan köstegimiz icin 0,15 ile 0,18 arasi misine kullaniriz bu baligin buyuklugune göre degisir..igne olarak mustad celik capraz 10,11,12 numara igne kullanilir.takim iki igne ve tek igne olrak hazirlanabilir...ibikli yuzey baligi oldugu icin bir parmak bogumu kadar strafor parcasi yemi yuzeyde tutmaya yarayacak ve baligim yemi aldigini görmemizi saglayacaktir...samandira altina bagladigimiz köstek en az 1,5 -2 metre olmali ve kullandigimiz kamis 3 mt ve uztu olmasi isimizi kolaylastiracaktir...takim kisaca söyle ifade edeyim; gelelim av teknigine avlak bulundu balik yemlendi ve göruldu....takimimiza bir parca yem takip atabildigimiz kadar uzaga atiyoruz..eger yem olarak ekmek kullanilacak ise ekmegin icinden igneyi kapatacak kadar bir parcayi igneye gecirdikten sonra sadece ignenin pala kismindan hafifce dumeyecek sekilde sikiyoruz bunun sebebi ise ibikli baliginin agzinin kucuk olmasi ve iri dislere sahip olmamasidir...diger yemleri icinde subye kullanirkende subyenin uzun ince iki kolu en iyi yeridir..buranin eti yumusak ve tam baligin agzina göredir tavuk gögsu kullanirkende eti ince uzun yaklasik bir sigara izmariti kadar ama daha ince kesmek gerekir...oltamizi attiktan sonra agir agir misinemizi sariyoruz bu islemi yaparken eger yemimiz su ustunde bir cizgi yapiyor ise bu bize baligin yemi aldigini veya yeme vurdugunu görmemize yardim edecektir cunku balukta bu sekilde bir cizgi yaparak yemimizi takip edecek ve alacaktir...bu yavas yavas cekerken her kolu uc tur cevirisimizde ortalama olarak uc bes saniye oltayi duraklatim ve ayni islemi tekrarlayin eger baligin arkadan geldigini görurseniz oltayi duraklatip kullanlian yemin setligine göre 20-30 saniye bekleyin eger balik bu sureden önce igneyi yutarsa veya agzina batirirsa su ustunde sicramaya basliyacaktir eger böyle bir durum olmazsa verilen sure zarfi icinde oltayi tasmalatin ve cekmeye baslayin...eger baligi yakaladiysaniz agir agir cekiniz bu sure zarfi icinde balik bazen samandirandan once gelecek bazense saga sola deli sicrayacaktir...oltayi cekerken ayni zamanda baligi sudan cikarmadan baligi cikarabileceginiz en uygun yeri seciniz ve baligi cikardiktan sonra bir bez ile tutarak ve sarak igneden cikartin sayet ustunuzun pislenmesini istemiyor iseniz...umarim bu bilgiler isinize yarayacaktir.... mustafa cecen.. saygilarimla
bilgiler için teşekkürler mustafa tam arşivlik bir bilgi olmuş buarada bende geçen sene bu balık ne diyordum kendi kendime gecen sene manavgat sidede senin dediğin düzenekle kefal yakalamaya çalışırken bu ibikli den 3 4 tane yakalamışdım ben zarganın bi akrabası olarak düşünmüşdüm ama değilmiş işde bilgi ve paylaşımın faydaları tekrar teşekkür ederim mustafa ellerine sağlık
Bu balığın Mersin civarındaki adı "MIDIKLI" dır. Bu balığı hiç sevmem. Kendisi fenerlidir. Kuyruğu sarı -lacivert. Ayrıca çok fazla pulu var. Ama yakalanışı tam bir şov. Sanki yüzlerce kiloluk marlin gibi. Yüzerken etrafta mıdıklı yaşadığını biliyorsanız dikkat edin. Zira avcı balıkların saldırısına uğrayan mıdıklılar sudan dışarı çok yüksek hızlarla fırlarlar ve kılıçları tehdit oluşturur. Bir arkadaşımın babası yüzerken sudan fırlayan bir mıdıklı çarpmış ve suratını kesmişti. Bu balığı avlayanlardan bu balığı geri salmalarını rica ediyorum, çünkü bir bölgede uzun süre kalıyor ve sürünün son üyesine kadar yakalanıyor. Bana son yıllarda sayısı çok azaldı gibi geldi. Bu yaz hiç tutan görmedim Mersin-Tırtarda.
ben tesekkur ederim bu tur konular paylasildikca deger kazanir ve icerikleri artar..saygilarla tesekkurler... saygilarla tesekkurler..evet isimler yöresel olarak degismekte ibikli didikli midikli gagali gibi isimler ile anilmaktadir..yanliz su arkadasinizin babasi biraz abartmis galiba cunku ibikli disli bir balik olmadigi gibi gagasi narin uzeri deri gibi bir zarla kapli olup cok kirilgandir..zorlasaniz bile kendinizi kesebileceginizi sanmamsaygilarla tesekkurler Namik abi aslinda yazacagim bir cok tur var gözlemlerimi aktarmayi dusundugum ama yeterince zamanim olmuyor dört dörtluk bir paylasim yapmak icin...aslinda ibikliler tam senlik balik abi
hemde nasil seviyor bizim limanda zavalli ibikliler bir saga bir sola ziplardi...alttan kuzular ustten lambukalar...ben gelince yemlikleri yakalarim sen camasir ipini hazirla yaninada 50 litrelil bidonlari ben sana canli kalamar,ibikli,zargana ve kefal ayarlarim
Biliyorum , daha önce mıdıklı(sizin deyimle ibikli) tuttum, ve çok kez mıdıklı gördüm, narin bir yapısı olduğunu biliyorum. Ama sudan hızla fırlayan herhangi kör bir cisim bile kesici olabilir.
arkadaslar bu balik bizim burdada yem icin sikca avladigimiz balik turu kofana bayiliyor bu baliga yakaladiginiz baligi canli olarak her hangi bir iskeleden limandan yada rihtimdan yuzdurun oltaya takmak icin 30 cm celiktelin ucuna 8,0 uzun sapli igne diger ucuna firdondu ve 0.50 oltayi baglayin igneden itibaren bir kulac geriye bir samandira yada kopuk[mantar]baglayin baligin dibe batmasini engelleyecek buyuklukte olmali. igneyi baligin kuyrugunun ustundeki yuzgecin altindan gecirin kemige saplamamaya ozen gosterinki balik rahatca yuzebilsin vuran kofanalara inanamiyacaksiniz bizim iskenderun korfezinde cok sikca avlanan sistemdir bunu kefallede yapabilirsiniz
bizim limanda teknenin üstünde bulurdum bunları sordum gece kendi atlıyormuş kepçeyle nöbet tutsak yeter diyorum ekipte usta kepçeciler var
didekli zaten kendisi şamandıra başka şamandıraya ne gerek var oltaya bağla salıver batarsa şamandıra işini öyle düşün bence