merhaba arkadaşlar daha kesin bir bilgim olmamakla beraber dün bir balık malzemesi satan abimin dükkanına uğradım bana küspenin yasaklandığını söyledi bununla ilgili bir bilgisi olan arkadaşlar varmı
Sevgili abim, Yeni sirkülerde küsbe kullanımı kesinlikle yassak olup olta başına iğne adetleri üçe düşürülmüştür. Saygı ve sevgilerimle.
evet aabiciim.. tebliğler 2/2 de küspenin yasak olduğu yazıyor eğer yanlış okumadıysam... İçsularda amatör avcılık MADDE 15 – (1) Ek-1’de yer alan avlanmanın yasaklandığı içsular ile ek-2’de yer alan avlanmanın kısmen yasaklandığı içsularda dönem boyunca avcılık yapılması yasaktır. (2) Küspeli olta, parakete, sualtı tüfeği, zıpkın, yemlik uzatma ağı dışında her türlü ağ (germe, uzatma, sürütme, çevirme, serpme) ile pinter, sepet gibi tuzakların kullanılması yasaktır.
Arkadaşlar edindiğim bilgilere göre Küspeli her tür olta takımı ile avlanmak hatta suya atılmasa dahi takımın hazır halde av mahhallinde bulundurulması dahi yasak, ancak küspeyi kçük kırıntı sayılabilecek parçalara ayırarak yemleme amaçlı olarak götürebilirsiniz yani her hangibir oltaya bağlamadan avlanacağınız kısma balıkları çekmek sonrasında elinizdeki olta ile diğer yemi kullanarak avlanmanız amaçlı götürebiliyorsunuz, Rast gele...
Evet bende meraktayım.Bitkisel birşey zaten.Neden yasaklandı.Yani zararları neler?Araştırdım ama bir bilgi bulamadım zararına dair.
Link veremediğim için üzgünüm,bulamadım.Daha önce tartışmıştı bu konu.Söylenene göre yazın kuraklı nedeniyle çekilen sularda,daha önce dibe takılan küspeli oltaların küspesini yemeye çalışan hayvanlardan çok sayıda ölen olmuş.Bu yüzden dendi..Siz ne kadar inanırsnız bilmem tabi.Bana göre de beki,aynnen tırıvırı da olduğu gibi,çok sayıda iğne ile atılan küspeler çoğunlukla dipte takılı kaldığından,bu iğneler diğer balıklara da zarar verir,bu sebeple olabilir belki diye düşünüyorum..
yasak ! Küspeli olta niye yasak ? Bekçi amca ne der : " yassah hemşerim" Sirkü çıkarıyor adam , sirküyü uygulayacak amatör neyin niye yasaklandığını bilmiyor , çünkü ağalar tenezzül etmiyor sebeb göstermeye yasakla gitsin en kısa yol..ne yasak küspemi küspeli oltamı belli değil ? koptuğunda kancasıya beraber kalacak küspeli oltamı yasak ? hazır plastik takımlarmı yasak ? 60 lık bedene küspe takıp fırdöndü altına 40 lık 2 köstek taksam olurmu ? bu olta takımıdamı yasak ? koptuğunda matamatiksel olarak küspe geri gelecek kancalar suda kalacak..küspenin özel bir sucumu vardırda yasak ? yoksa niye yasak , 2 satırla bunun açıklamasını yapmak bu kadarmı zor..çiftçiler şikayet etmiş ! bir kaç dernekte müracatta bulunmuş yasaklansın diye..başka bir inek unutulmuş boilili olta yese boilili oltadamı yasaklanacak ? mısırı yiyeceğim diye kancasıyla yutsa tavuk mısırdamı yasaklanacak ? 6-7 satte eriyor küspe suda..7 saatte çekilen suların tespitimi yapıldı Türkiyede , debisimi ölçüldü kaç saatte kaç metre hangi kıyıda çekildiğinin.. kuş uçmaz kervan geçmez yerlerde neden yasak ? oradada kurtları düşündükleri içinmi yasakladılar yemesinler diye.. Ne demiş bekçi amca "yassah hemşerim"..
Ne güzel yazmışsın. Aslına bakarsanız arkadaşlar, sadece küspe için değil, konulan diğer yasakların da neden konulduğu açıklanmıyor. Herhangi bir zarar gördüklerinde, bu zarara neden olan şeyi ayrıntısı ile belirtip yasaklamak yerine, genelleyerek yasaklıyorlar, uğraşmak zor geliyor. Aslında yasaklamak istedikleri şey küspe değil, küspeli olta. Ve bunu KKGM ile bağlantısı olup da sorgulayan hadi diyeyim 50 kişi dışında kimse bilmiyor. Yurt dışında yayınlanan sirkülere bakıyorsunuz, insanların ne ile avlanacaklarının ayrıntılı olarak belirtilmesi dışında, avlanacakları materyalin çizimine kadar herşeyi görmek mümkün. Pinter, sepet v.s. av araçları ile avlanmak serbest. Çünkü çok iyi bir denetim var. Bizim ülkemizde ne yazık ki denetim konusu çok zayıf. Hatta zayıf demek bile yanlış, denetim yok demek daha doğru. Denetçi olarak atanan pek çok merci henüz denetçi olduğunu bile bilmiyor. Bilenler yasayı bilmiyor, kafasına göre cezalandırıyor ya da cezalandırması gereken durumlarda cezalandırmayıp, cezalandırılmaması gereken durumlarda cezalandırabiliyor. Böyle bir sistemde, ister istemez yasaklar genelleniyor. Genellemezlerse, denetçiler kafasına göre zaten genelliyor. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık durumu anlayacağınız. Esasen tebliğ konusunda pek çok şey de birbirine bağıntılı ama buraya yazamayacak kadar uzun. Gönül ister ki baştan sona şu tebliğin konu halinde bir incelemesini yapabilelim ama çok zaman alır. Yasak dönemler, yasak avlaklar, türler, kg. ya da boy limitleri, kullanılan materyaller... Kısacası neresinden bakarsanız bakın, tebliğ her yönünden irdelenmeli, baştan sona aksaklıklarla dolu. Ama tabii her zamanki gibi ne diyoruz, "en kötü kural, kuralsızlıktan iyidir". Bizler aksaklıklar olduğu gerekçesi ile yasaları yok saymak yerine, düzeltilmesi için çabalamak yoluna gitmeliyiz. Kuralları yok saydığımızda da, kuralların düzeltilmesi için çabalamadığımızda da geleceğimize ve bizden sonra gelecek olan neslin geleceğine bir çelme de biz takıyor oluruz sadece.
O zaman bir konu açalım ve Sirkülerdeki yasakları tek tek ele alalım görüşlerimizi yazalım seviyeli şekilde tartışalım . Birilerinin bir yerden başlaması gerek ne dersiniz
evet küspenin yasak olduğunu bende sivasta bir dükkanda öğrendim ve çok şaşırdım ama dükkanın yarısı küspeli takım doluydu sivasta çok tercih ediliyor birde dükkancı bana şu espriyi yaptı yakında solucanı yasaklıyacaklarmış dedi
Çok güzel bir fikir herkes orada eksikleri ve yanlış olan yasaklamaları tartışıp en uygun ve en doğru bulabiliriz
Dünyanın bütün medeniyet görmüş ülkelerinde amatör balıkçılığın önünü bu kadar kesmek isteyen bir ülke varmı bilmiyorum...profosyenel olarak yapanlara bakılmıyorda iki kıçı kırık oltayla enfazla yakalayacağı balık sayısı 10 -15 olan amatör balıkçılığın içi dışına çıkartılıyor... arkadaşlar denizlerimizde balıklarımız yok denecek kadar azalıyor bir günde iki tane çipura yakalayan günün en mutlusu haline geldi bu işte... peki neden? bilinçsiz avlanan ''PROFOSYONEL'' balıkçılardan yüzünden mi , yoksa adamın yanında götürdüğü 250 gram küspe yüzünden mi? siz kaç kere trol le avlanan balıkçının yakalandığını duydunuz? bırakın insanların yapabilecekleri doğasal birkaç faaliyetten birini daha köreltmeyin , zaten kaçtane var ki..
Olabilir elbette neden olmasın? Bunun için bir ön çalışma yapalım bakalım ona göre de konu açarız. Tebliği tartışmak isteyen arkadaşlarımız olduğunu düşünüyorum. Hatta ben bağlantı kurmaya çalışayım, belki derneklerden de tartışmaya katılmak isteyenler olur. Su ürünlerinden hocalarımız, arkadaşlarımız da katılmak isteyebilirler belki. Bilgileri dahilinde bizi de bilgilendirirler. Neler yapılabileceği hakkında da ipuçları edinmiş oluruz ya da şu yapılmalı, bunu biz yapabileceksek yapalım o zaman deriz. Biz haber verelim, katılmak isteyen katılır. Bana biraz zaman tanırsanız, bu konuya biraz kafa yorayım, ona göre de hep birlikte burada tebliği baştan sona inceleyelim. Olur mu arkadaşlar?
Bence gayet uygun Sennur eminim herkesin bir fikri olacaktır bu konuda paylaşımada katılmak isteyen çok olacaktır.
peki benim anlamadığım neden yasaklanmış? bunu yasaklayanlar bir zararı oluğuna kanaat getirmişki yasaklamışmı? yoksa kafalarına göre yasaklama mı uygulanıyor?